Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Sjukskrivningar
Debattsvepet
Centerpartiet i Region Stockholm är djupt vilset, anser Moderaterna. Mer kunskap behövs om fritidsgårdars betydelse i brottsförebyggande arbete, anser utredare vars utredning lagts ner. Dagens debatt handlar också om karensavdrag, gränskontroller och yrkesutbildning.
Debattsvepet
SD utgör en säkerhetsrisk för Sverige, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin. Sjuksköterskor och lärare som sjukskrivits får inte tillräckligt med hjälp för att komma tillbaka, hävdar TCO.
Gästkrönika
Kan vi tänka oss någon situation där det är önskvärt att sjuka människor går till jobbet och smittar ned varandra? Det är bättre om någon är hemma en gång för mycket än en gång för lite. Karensdagen måste tas bort permanent.
Arbetsvillkor
Ett fyrtiotal kommuner och regioner ligger i startgroparna för att testa en ny metod som kan kapa sjukskrivningarna. ”Vi ser det som ett stöd att identifiera arbetsplatser och medarbetare med risk för hög sjukfrånvaro”, säger arbetsmiljöstrateg Malin Lohela Karlsson på Region Västmanland.
Kommunpolitik
Västernorrland är den region i Europa som just nu är hårdast drabbad av coronaviruset. I Örnsköldsvik är nästan var tionde kommunanställd sjukanmäld. ”Det är fler sjuka nu än det var någon gång under 2020”, säger Magnus Haglund, kommundirektör.
Debatt
Allt fler läkare upplever utmattningsbesvär. Det stigande antalet långtidssjukskrivningar måste få ett stopp. Vi måste bryta trenden genom att inse vikten av det medicinska ledarskapet, reglerad fortbildning och satsningar på företagshälsovården, skriver Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson och Svenska företagsläkarföreningens styrelseledamot Ylva Rangnitt.
Debatt
Det vore mycket olyckligt om vi fick in snuviga barn och vuxna på vårdcentralerna bara för ett intyg. Det skriver Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnds presidium Gilbert Tribo (L), Anna Mannfalk (M) och Anna-Lena Hogerud (S), som skarpt ifrågasätter Försäkringskassans beslut att återinföra kravet på läkarintyg vid ansökan om sjukpenning eller ersättning för vård av barn.
Debatt
En fjärdedel av den totala sjukfrånvaron för personer med typ 2-diabetes kan kopplas direkt till komplikationer orsakade av sjukdomen. Det motsvarar en kostnad på 4,9 miljarder kronor under ett år. Därtill kommer sjukhusvård för 2,5 miljarder kronor. Detta visar en ny svensk studie som är den största i sitt slag i världen skriver professor Johan Jendle och forskningsledare Katarina Steen Carlsson.
Debatt
Knappt fyra av tio barn med autism når skolans mål, visar Autism- och Aspergerförbundets skolenkät. Men det behöver inte vara så. Bygg skolor enligt principen om universell utformning. Det får fler elever att nå skolans mål, skriver förbundets Ulla Adolfsson och Agneta Söder.
Debatt
Arbetsmiljöarbetet har stannat av under coronautbrottet och på svenska arbetsplatser byggs en arbetsmiljöskuld upp. Erfarenheterna från tidigare kriser visar att sjukskrivningarna riskerar att öka dramatiskt. Nu behöver regeringen stötta arbetsgivares arbete med arbetsmiljö och rehabilitering, skriver företrädare för Sveriges företagshälsor.
Debatt
Efter de stora insatserna under coronapandemin för att rädda företagen och jobben behöver arbetsgivarna motverka psykisk ohälsa bland medarbetarna. Annars riskerar vi en ny pandemi av långvariga sjukskrivningar, skriver Göran Hägglund och Faysal Rawandozi, hälsoföretaget Feelgood.
Debatt
En av de mest akuta frågorna vår nya socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) måste ta tag i är dagens föråldrade sjukförsäkringssystem. Vi uppmanar vår nya minister att ge Sverige ett modernt, hållbart och verklighetsanpassat sjukförsäkringssystem, skriver Unionens ordförande Martin Linder.
Debatt
Vi har fått nog av att våra kollegor effektiviseras bort och går sönder. Föräldrar har fått nog av att se barn bli sjuka av förskolan och skolan, skriver företrädare för Lärarupproret, Skolledarupproret och SYV-upproret, som gått samman för att genomföra skolmarschen i oktober.
Debatt
Vi kämpar i en verksamhet som i snabb takt dräneras på utbildad personal och legitimerade förskollärare. Det är dags att medge att HÖK18 är ett riktigt uselt, intetsägande avtal och ett slag i luften, skriver företrädare för Förskoleupproret.
Debatt
Chefer är så pressade att de tvingas åsidosätta sin egen hälsa för att klara av sitt ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö. Ett närvarande ledarskap är nödvändigt för att förebygga ohälsa och sjukskrivningar på arbetsplatserna, skriver förbundsordförandena för Unionen och Vision.
Gästkrönika
Det är alltid tufft att vara ny i ett yrke. Att samtidigt arbeta för flera på grund av underbemanning, och att ersätta personer med betydligt större kompetens som precis gett upp, gör verkligen inte saken bättre. Jona Elings Knutsson skriver om de ökande sjukskrivningstalen hos unga regionanställda.
Debatt
Sverige skriker efter arbetskraft inom kvinnodominerade yrken. Samtidigt vet vi att folksjukdomen migrän, som framför allt drabbar kvinnor, innebär betydande produktionsbortfall på grund av återkommande sjukfrånvaro. Nya siffror pekar mot att det årliga produktionsbortfallet bland de hårdast drabbade kan motsvara så mycket som 9 500 heltidstjänster, orsakat i onödan av dagens bristfälliga migränvård. Det är arbetskraft och kompetens som kan komma svensk arbetsmarknad till del om de med svår migrän får tillgång till rätt specialistvård.
Debatt
SKL:s mål att få bort hyrläkarna nästa år är både orealistiskt och feltänkt. För patienten är det bättre att få träffa en hyrläkare än ingen alls. Inhyrning är en effektiv strategi för att öka vårdens kapacitet, effektivitet och kvalitet.
Skatt
Moderaterna har de kommande veckorna chansen att med hjälp av en riksdagsmajoritet riva upp den straffbeskattning på sjukvårdsförsäkringar som försvårar för de arbetsgivare som väljer att ta hälsoansvar, skriver Kristina Hagström, hälsostrateg på pensionsbolaget Skandia.
Kommunpolitik
Om Socialdemokraterna ska vara en garant för en mänsklig sjukförsäkring behöver handläggares beslut om sjukpenning grundas i läkarintyg, inte i regeringens politiska målsättningar, skriver Marcus Larsson och Åsa Plesner från Tankesmedjan Balans.
Demokrati
Att Försäkringskassan kan arbeta långsiktigt och fokuserat är helt avgörande för en välfungerande sjukförsäkring – en central del av vårt gemensamma välfärdssamhälle. Tyvärr har denna myndighet misskötts under socialminister Annika Strandhälls styre vilket slår mot de sjuka, skriver företrädare för Alliansen i Socialförsäkringsutskottet.
Sjukvård
Biologiska läkemedel har revolutionerat reumatikervården och när patenten går ut kommer billigare efterföljare ut på marknaden. Vi är mycket glada för det, men det behövs fler studier om läkemedelsbyten för att patienterna ska känna sig trygga, skriver Reumatikerförbundet.
Skola
Barngruppernas storlek är inte det enda som avgör barnens och personalens trivsel på förskolan. För att skapa en trygg miljö med låga stressnivåer krävs politiska förslag som leder till bättre utbildnings- och kompetensnivåer, högre löner och större likvärdighet på verksamheten såväl mellan som inom kommuner.
Demokrati
Myndigheten för arbetsmiljökunskap fyller ett stort hål för alla oss som arbetar för goda arbetsmiljöer och en god folkhälsa. Nu när den äntligen har kommit på plats måste den få finnas kvar även efter ett eventuellt regeringsskifte, Peter Munck af Rosenschöld, vd för Sveriges Företagshälsor.
Sjukvård
I sin debattartikel uppmanar Alexandra Charles von Hofsten och Göran Sjönell politiker att ge anhörigvården en plats i den politiska debatten. De menar att anhörigvården är kvinnofälla. Men det är inte bara kvinnor som går i fällan, utan alla!
Arbetsvillkor
Beslutsfattare behöver ta ansvar och skapa en jämlik rehabilitering utifrån individens behov. Neuros medlemmar vittnar om att färre än var femte person har en individuell rehabiliteringsplan trots att man har rätt till det enligt lag. Med dagens utveckling kommer lagen kommer att följas först år 2072, skriver Lise Lidbäck förbundsordförande Neuro.
Skola
Mats Persson (L) har rätt när han konstaterar att lärarnas arbete tyngs ned av en omfattande dokumentation och administration. Men han glömmer att nämna att Liberalerna själva fört en politik som är en del av problemet – inte minst under de åtta år som de innehade posten som skol- och utbildningsminister, konstaterar Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand.
Skola
Nyligen presenterade tidningen vårdfokus uppgifter om att antalet administratörer har ökat mer än antalet sjuksköterskor under de senaste åren. Det är ett i raden av tecken på hur administrationen växer på bekostnad av sjuksköterskor och läkares tid med patienten eller lärarens tid med eleven. Det är helt orimligt, konstaterar Mats Persson Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson.
Gästkrönika
Försäkringskassan kräver ”objektiva fynd” för att bevilja sjukskrivning. Men för många diagnoser existerar inga sådana objektiva biomedicinska markörer. Åsa Moberg hoppas därför att nästa generaldirektör för myndigheten tar itu med begreppet.
Sjukvård
Det finns ny teknik som möjliggör snabbare och effektivare diagnostisering av psykisk sjukdom. Men hälso- och sjukvårdens system är så tröga och stelbenta att möjligheterna för patienterna att få tillgång till de nya diagnosmetoderna är mycket små, konstaterar Johan Olson, vd på SensoDetect.
Arbetsvillkor
Idag ligger tonvikten i arbetsmiljöarbetet på att undvika risker. Det räcker inte för att möta dagens problem. Nyligen utsåg regeringen Nader Ahmadi till generaldirektör för den nya myndigheten för arbetsmiljökunskap. Han måste se till att kunskap sprids om hur arbetsmiljöarbete kan bidra till att människor mår bättre på jobbet och utvecklas.
Arbetsvillkor
Socialminister Annika Strandhäll (S) och oppositionslandstingsråd Jens Sjöström (S) gör rätt i att peka på den oroande tendensen med ökande sjuktal. Men det är inte i Stockholms läns landsting utan i socialdemokratiskt styrda landsting och regioner som medarbetarna mår sämst, skriver Peter Carpelan, forsknings- och personallandstingsråd (M) i Stockholms läns landsting i en replik.
Arbetsvillkor
Forskning visar att ansvarstagande arbetsgivare och en arbetsfokuserad hälso- och sjukvård är avgörande för att undvika sjukskrivningar. Här saknas idag kraftfulla politiska initiativ från socialförsäkringsministern, skriver Gunnar Axén, ordförande i Parlamentariska socialförsäkringsutredningen 2010–2015.
Gästkrönika
Hur ska det gå med sjukhusen när personalen inte orkar? Det offentliga vårdsystemet tycks röra sig mot sammanbrott när allt fler vårdplatser stängs på grund av personalbrist. De som är kvar får slita med överbeläggningar och orimlig stress.
Kommunpolitik
Stressen gör oss sjuka och sjukfrånvaron kostar miljarder. Det går att vända trenden och göra våra arbetsplatser friska. Med start i dag kommer Vision att bjuda in medlemmar, arbetsgivare och politiker till samtal - landets största dialog - där vi tillsammans utformar åtgärder som ska göra våra arbetsplatser friskare.
Arbetsvillkor
Personer med ADHD, ASD/Asperger och Tourette har unika förmågor som idag inte tas tillvara i arbetslivet – med sjukskrivningar och arbetslöshet som följd. Ändra på det och få kreativitet, expertis och innovation i retur, skriver Attention.
Demokrati
För att slippa hälsoväxlingen tvingades våra medlemmar att göra upp om utökade åtgärder mot sjukskrivningar. Dessvärre ligger mycket av det som verkligen behöver göras utanför företagens ansvarsområde – så nu är det dags för regeringen och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att göra sitt jobb
Demokrati
Regeringens förslag om hälsoväxling var inte utpressning, utan aktiv politik. Arbetsgivarna har med sina avsiktsförklaringar visat att de är beredda att arbeta för ett mer hållbart, friskare arbetsliv, skriver socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
Play
Är kommuner och landsting usla arbetsgivare? Beror de snabbt stigande sjuktalen på arbetsmiljön i vård, skola och omsorg? Och är högre kostnader för arbetsgivare rätt medicin? Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Janne Sundling.
Arbetsvillkor
Sjukskrivningarna till följd av stress ökar i kommuner och landsting. Ett sätt att vända utvecklingen är att förändra företagshälsovårdens uppdrag. I dag anlitas den först när sjukskrivningarna är ett faktum. Arbetsgivarna måste involvera företagshälsovården redan i det förebyggande arbetet, skriver Visions ordförande Veronica Magnusson och arbetslivsforskarna Lisa Schmidt och John Sjöström.
Demokrati
Regeringen har aviserat att man vill återinföra en medfinansiering av sjukförsäkringen om parterna inte enas om en lösning för att minska sjukskrivningarna. Många har opponerat sig mot detta. Vi som arbetar med företagshälsovård har förslag på hur parterna ska kunna komma överens.
Demokrati
När Försäkringskassan bedömer arbetsförmåga inom sjukförsäkringen tas inte hänsyn till varje individs förutsättningar. Myndigheten utgår från generella riktlinjer och normer i stället för bedömning av individens förmåga i relation till innehåll och krav i arbeten.
Demokrati
Kristdemokraterna anser att det är omöjligt, olämpligt och ovärdigt att på förhand döma ut en 19-åring som för alltid arbetsoförmögen, vilket regeringen vill. Ingen vet om den som inte kan arbeta i dag, kan göra det om tre eller fem år.
Gästkrönika
Förra året lämnade över 2 000 av Malmö stads tillsvidareanställda. Varje gång någon väljer att sluta skärps situationen ytterligare för de som är kvar. Personalkrisen i välfärdsstaten är en olustig snabbkurs i pengars begränsade makt.
Arbetsvillkor
Kostnaden för sjukskrivning ökar med 7 miljarder bara i år och beräknas uppgå till 51 miljarder kronor år 2019. Det är mer än hela Sveriges försvarsbudget. Varken tillskott till Försäkringskassan eller obestämda tidsgränser kommer stoppa utvecklingen. Det är dags att se till att människor inte blir sjuka.
Arbetsvillkor
Medarbetare i kommuner och landsting anser att de har de mest meningsfulla jobben. Men de är ofta psykiskt påfrestande vilket ställer särskilda krav på arbetsmiljön. Det finns några framgångsfaktorer som arbetsgivarna kan ta avstamp i för att förbättra både arbetsmiljön och kvaliteten i verksamheterna.
Demokrati
Sjukfrånvaron ökar i snabb takt och riskerar att sätta de offentliga finanserna under hård press. Ändå kommer riksdagen i dag ta ställning till regeringens förslag om att slopa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Det är en oklok politik som både forskare och myndigheter varnar för kommer att öka sjukfrånvaron ytterligare.
Arbetsvillkor
Allt fler unga är så pass sjuka så att de inte kan arbeta. Sjukfrånvaron fortsätter att öka. Både antalet sjukfall och längden på sjukfallen stiger – och de sjuka får inte hjälp att återgå till arbete, enligt en granskning från Riksrevisionen. Centerpartiet vill möjliggöra aktivitet för dem som får sjuk- eller aktivitetsersättning. Försäkringskassan och utbildningssystem ska inte vara hinder utan i stället erbjuda möjligheter till egenförsörjning.
Demokrati
Försäkringskassan, Inspektionen för Socialförsäkringen och Arbetsförmedlingen har samtliga kritiserat planerna på att slopa den bortre parentesen i sjukförsäkringen. Det är bekymmersamt att regeringen inte tar till sig av det, svarar Moderaternas talesperson i sjukförsäkringsfrågor.
Demokrati
Åtgärder på arbetsplatsen är viktigt för att få sjukskrivna tillbaka i arbete. I dag har arbetsgivaren ansvar för en effektiv rehabilitering. Vårt nya uppdrag från regeringen kommer att innebära ett mer systematiskt arbete och som därmed växlar upp arbetsgivarnas ansvar och insatser ytterligare.
Demokrati
Sjukfrånvaron ökar igen och då väljer regeringen att ta bort tidsgränsen i sjukförsäkringen – trots myndigheternas varningar. Det är en mycket riskabel väg att gå och riskerar att skada statens ekonomi, skriver Moderaternas talesperson i sjukförsäkringsfrågor.
Arbetsvillkor
Det låter bra med tidiga insatser, problemet är att det riskerar att förlänga sjukskrivningen. I andra länder har sjukvården ett uppdrag att aktivt arbeta för att få patienten arbetsför. I Sverige är det ingen som har det uppdraget, skriver Adriana Lender, före detta generaldirektör på Försäkringskassan.
Kommunpolitik
Almega vill möta de stigande sjukskrivningstalen genom att hälso- och sjukvårdens ansvar i den medicinska rehabiliteringen utvecklas, samtidigt som arbetsgivare tillåts spela en mer aktiv roll – i samverkan med berörda myndigheter samt hälso- och sjukvården, i det förebyggande och rehabiliterande arbetet.
Play
Varför ökar sjukskrivningarna? Blir kvinnor sjuka av bristande jämställdhet? Och blir de som arbetar i vården själva oftare sjuka än andra?Laura Hartman, analysdirektör på Försäkringskassan, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Maria Ottoson.
Sjukvård
Psykisk ohälsa är vanligare än vad många tror och är den främsta orsaken till sjukskrivning. Psykisk ohälsa är, när de mänskliga kostnaderna läggs till utgifterna för förlorade arbetsinsatser och för vård och omsorg, en av vår tids stora utmaningar och berör hela samhället.