Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Sjuksköterskor
Kompetensförsörjning
Den 1 februari inför Region Sörmland hyrstopp för vårdpersonal. Nu står regionen inför en tuff omställning där man inledningsvis måste dra ner på antalet vårdplatser. Branschorganisationen Kompetensföretagen kritiserar beslutet.
Upphandling
Efter att flera bolag har överklagat den pågående upphandlingen av hyrpersonal försenas återigen processen med att få till ett nationellt bemanningsavtal.
”Det ligger i bemanningsbolagens intresse att förhala”, säger Stefan Petersson som projektleder upphandlingen.
Upphandling
Nu utvärderas anbuden i regionernas senaste försök att tillsammans upphandla hyrpersonal till vården. Efter förra omgångens överklagande och många synpunkter har upphandlingsunderlaget justerats på viktiga punkter.
• Då kan regionerna börja avropa från nya avtalet.
• Därför ändras inte kritiserade karenstiden.
Kompetensförsörjning
Stopp för rekrytering av undersköterskor, vårdbiträden och sjuksköterskor utomlands. Det blir följden om Tidöavtalets nya tuffare lönekrav införs, varnar SKR. ”Att anställa personer med utländsk bakgrund är centralt för välfärden”, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef.
Sjukvård
Senast i morgon torsdag ska Akademiska sjukhuset ha säkerställt 612 vårdplatser. Annars hotar Ivo med ett vite på 20 miljoner kronor. ”Helt orimligt. Det går inte att styra sjukvården på det sättet”, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.
Digitalisering
Hur kan digitaliseringen av vården ge mervärde åt patienterna och inte bara åt företagen och regionerna? Den frågan ställer sig utvecklingsdirektör Göran Henriks i Region Jönköpings län. ”Vi måste bli bättre på samspelet med invånarna”, säger han.
Arbetsvillkor
Den slumrande frågan om kortare arbetstid har vaknat till liv igen i olika delar av landet. Men Region Värmland har fått pausa sin storsatsning. Orsak: akut brist på sjuksköterskor. ”Jag förstår inte hur politikerna tänker”, säger Vårdförbundets ordförande.
Sjukvård
Upp till 100 000 kronor extra i lön. Det erbjuds vårdanställda i Västernorrlands region om man är beredd att flytta på sin semester. Vårdkrisen gör att flera regioner nu tvingas höja ersättningen för att klara sommarbemanningen.
Kommunal ekonomi
SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog saknar de långsiktiga beskeden i regeringens vårbudget som lades fram på tisdagen. Och så kritiserar hon nyheten om den tillfälliga satsningen på fler sjuksköterskor: ”Driver kostnaderna.”
Arbetsvillkor
Riktade lönesatsningar på utvalda sjuksköterskor har lett till massuppsägningar på Sundsvalls sjukhus. Nu försöker sjukhusledningen rädda bemanningen genom att höja ersättningen till inhyrda sjuksköterskor.
Arbetsvillkor
32 yrkanden för ett hållbart arbetsliv. Det är Vårdförbundets krav i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarsidan håller med om att arbetsmiljön måste lyftas – men där slutar samstämmigheten. ”Ett dilemma för SKR”. Nu väntar slutförhandlingar.
Upphandling
Den stora upphandlingen av hyrpersonal till vården går in i ett slutskede. Men regionernas senaste bud möts av kritik från branschen.
• Ny prismodell föreslås – här får leverantörerna mest betalt
• Varningen från bemanningsbranschen: ”Sjuksköterskorna flyr”
Kompetensförsörjning
”Det kostar lite mer än vad man har råd med”. ”Aldrig i den här omfattningen tidigare”.
Det är fullt av idéer när offentlig sektor nu kraftsamlar för att fixa sommarens semesterbemanning – trots pandemitrötta medarbetare.
Sjukvård
Under två års tid har Region Stockholm pressats av pandemin. Nu planeras för bonus till alla anställda. Vårdpersonal kan även se fram emot extra semesterdagar. ”Som gör att de kan unna sig något extra”, säger finansregionråd Iréne Svenonius (M).
Äldreomsorg
Att sambandet mellan lägre medicinsk kompetens och högre risk för smitta och dödsfall i äldreomsorgen är tydligt visade coronakommissionen i sin rapport för ett år sedan. Nu ökar andelen sjuksköterskor i kommunerna.
Debattsvepet
Att skolvinsterna delar Centerpartiet är tydligt på debattsidorna i dag torsdag då Centerstämman inleds. Debattörer från olika håll vädjar om ett förbud – men flera centerpartister varnar för att gå på ”S skolbluff”.
Kommunal ekonomi
Kommuner och regioner tvingas hasta fram nya arbetsmiljöprojekt i höst för att få del av ett nytt riktat statsbidrag på 295 miljoner. Kritiken mot statens hantering är skarp. ”Det här är detaljstyrning från staten som gör det väldigt svårt att använda pengarna på ett viktigt område”, säger Kristina Folkesson, arbetsmiljöstrateg på SKR.
Kompetensförsörjning
På Akademiska sjukhuset i Uppsala utlovas sjuksköterskorna fyra veckors semester i sommar. Villkoret: att de förlänger sina arbetsveckor. ”Det är den minst dåliga av hundra lösningar”, säger Vårdförbundets ordförande i Uppsala Sofia Lindström.
Gästkrönika
Det är inte orättvist att lönepremiera särskilt yrkesskickliga medarbetare i vården. Alla på en avdelning vilka det är som tar det där extra ansvaret, som ofta har rollen som inofficiell och framför allt obetald gruppchef. De som ser till att allting fungerar och som är beredda att gå en extra mil för att det ska bli så.
Löner & avtal
Särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor ska lönepremieras enligt det senaste avtalet. Men hur ringar man in vilka de är? – Det är stjärnorna på avdelningen, säger Rolf Ling, hr-konsult på Söderhamns kommun.
Löner & avtal
Kommer Vårdförbundet säga upp sitt avtal med SKR det sista avtalsåret? Det beror på hur arbetsgivarna har satsat på de särskilt skickliga medlemmarna. Region Kronoberg beskrivs som ett föredöme, Region Västerbotten som sämst i klassen.
Debatt
Redan innan pandemin pekade WHO ut sjuksköterskebristen som ett hinder för att nå de globala hälsomålen och behoven är nu större än någonsin. Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening har tre konkreta förslag om hur svensk hälso- och sjukvård kan tillämpa WHO:s rekommendationer.
Debatt
Vi ställer oss mycket tveksamma till påståendet att sortering och triagering av sjuksköterskor med stöd av digitala verktyg ökar produktiviteten i hälso- och sjukvården, replikerar Collabodoc AB:s Nils Crona, Staffan Bjessmo och Göran Modin.
Debatt
Om de inte erbjuder rimliga arbetsvillkor och sunda arbetsmiljöer kommer styrande politiker själva stå för urholkandet av välfärdsstaten. Det skriver forskaren Christian Gadolin, som tycker att politiker och chefer i regionerna bör fokusera på frågan varför vårdens medarbetare allt oftare vantrivs på sin arbetsplats.
Perspektiv
Det är glädjande att regeringen avsätter 6 miljarder kronor för att utveckla en god och nära vård. Men om vi ska få en bestående positiv utveckling behövs en kulturförändring, där alla medarbetares kunskap tas till vara och där utbytet mellan vård och forskning stärks, skriver företrädare för tankesmedjan Vård & Vetenskap.
Debatt
Lisa Pelling och Johan Enfeldt skriver en debattartikel om vården som bygger på ideologi. Att påstå att det är de inhyrda medarbetarna som utarmar regionernas ekonomi och skapar krisen i vården är både okunnigt och oärligt. Tvärtom bidrar de inhyrda till att patienter får tillgång till säker och effektiv vård, replikerar Kompetensföretagens Eva Domanders och Patrik Eidfelt.
Debatt
När hyrkostnaderna ökar i vården är det den ordinarie personalen som får ta smällen. Regionerna behöver intensifiera arbetet med att göra bemanningsbranschen mindre attraktiv och samtidigt göra det mer förmånligt för regionerna att anställa och förbättra villkoren för den egna personalen, skriver Johan Enfeldt och Lisa Pelling.
Debatt
God sjukvård uppstår inte över en natt. Vi behöver arbeta på både kort och lång sikt. Och från politiskt håll arbetar vi just nu med att utveckla vården och på olika sätt avlasta akutsjukhusen, skriver Anna Starbrink (L) i en slutreplik.
Debatt
Gruppen medicinskt högutbildade utanför EU består av tusentals individer vars kompetens kastas rakt ned i sjön, eftersom de inte klarar av dagens kunskapsprov. Bättre konstruerade kunskapsprov skulle leda till att onödiga sjukvårdskostnader minimeras utan att patientsäkerheten äventyras, skriver Susanne Rylander, Ingvar Ovhed och Jan-Åke Blomqvist.
Debatt
Karolinska universitetssjukhuset tar ett modigt, modernt och konstruktivt beslut för att komma tillrätta med några av våra utmaningar. Vi välkomnar organisationsförändringen och ser fram emot att även fortsättningsvis samarbeta med andra professioner för att hitta de bästa strategierna framåt, replikerar fler än 100 chefer, samordnare, sjuksköterskor och barnmorskor.
Debatt
Att systemet kan anses fungera, när 96 tandläkare av 100 samt tre av fyra läkare och sjuksköterskor inte klarar proven övergår mitt förstånd, skriver svenskläraren Jan-Åke Blomqvist i sin slutreplik i debatten om snabbspåren för läkare, sjuksköterskor och tandläkare.
Debatt
Kunskapsproven säkerställer att de som legitimeras har vad som krävs för att självständigt utöva yrket. Såväl blivande patienter, anhöriga, kollegor och verksamhetschefer ska kunna lita på innebörden i ett godkänt kunskapsprov.
Debatt
Alarmerande få tandläkare, läkare och sjuksköterskor som är utbildade utanför EU/EES klarar kunskapsproven som ger inträde till det så kallade snabbspåret. Motsvarande resultat på de svenskstuderandes utbildningar hade skapat ramaskri och krav på omedelbara åtgärder. Även snabbspårens kunskapsprov behöver nu insatser som hjälper eleverna och i vissa fall bör man helt enkelt slippa göra testerna. Det skriver studievägledaren Jan-Åke Blomqvist.
Debatt
En icke optimal vård med många exempel på negativa effekter för kvinnors hälsa som inte syns i de offentliga rapporterna. Så sammanfattas sommaren i svensk förlossningsvård av Svenska barnmorskeförbundet som nu kräver konkreta nationella insatser mot barnmorskebristen.
Debatt
Vården lider av akut personalbrist. På Nya Karolinskas intensivakut har hälften av vårdpersonalen sagt upp sig. Ännu fler hotar med uppsägning efter att de fått sänkt lön. Irene Svenonius (M) - vem ska ta hand om de sjuka när personalen flyr?
Gästkrönika
Det är bara april men sjukhusens silly season har redan börjat. Semestrarna närmar sig och det gäller att fylla så många sommartomma schemarader som möjligt. Googla sjuksköterska och anbuden haglar. Ett bemanningsföretag kan till exempel erbjuda en barnmorska som kan tänka sig att sommarjobba Sundsvall eller i Örnsköldsvik en lön på 95 000 kronor i månaden. Plus OB-ersättning, fritt boende och fria resor.
Gästkrönika
Det är alltid tufft att vara ny i ett yrke. Att samtidigt arbeta för flera på grund av underbemanning, och att ersätta personer med betydligt större kompetens som precis gett upp, gör verkligen inte saken bättre. Jona Elings Knutsson skriver om de ökande sjukskrivningstalen hos unga regionanställda.
Debatt
Hälso- och sjukvårdens största utmaning är kompetensbrist. Ändå visar arbetsgivarna liten vilja till flexibilitet vad gäller lön utifrån ansvar, kompetens och erfarenhet, replikerar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Debatt
SKL och Vårdförbundet har nu gemensamt beslutat att ta hjälp av medlare i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för omkring 90 000 sjuksköterskor, barnmorskor och andra yrkesgrupper i hälso- och sjukvården. Vi och Vårdförbundet ser många gemensamma vägar framåt, medan vi skiljer oss i vissa frågor. Dessa vill vi nu lösa ut med medlarnas hjälp.
Debatt
Vårdförbundet vill ha en löneinjektion till särskilt yrkesskickliga barnmorskor, biomedicinska analytiker och sjuksköterskor. Men är de ansvariga politikerna beredda att infria sina vallöften om höjda löner och förbättrade arbetsvillkor, frågar förbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Debatt
Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm väntas i dag den 20 mars ta beslut om att lägga ned amningsmottagningen Amsak. Vi barnmorskor är mycket oroade över bristen på vård och stöd kring amning och anser att detta på sikt kan hota vår folkhälsa.
Debatt
Vårdköerna i Schweiz är kortare, sjuksköterskorna är fler och de schweiziska läkarna hinner behandla tre gånger fler patienter än de svenska, trots att länderna i stort sett lägger lika mycket av sin BNP på vård. Den avgörande skillnaden mellan länderna ligger i styrningen av och samverkan mellan de olika aktörerna inom vårdsektorn.
Debatt
I Sverige och övriga västvärlden finns en ökande misstro mot mässlingvaccination i olika grupper. Den kunskap som sjuksköterskorna på landets barnavårdscentraler (BVC) har om vaccinationer och det förtroende de bygger upp i regelbunden kontakt med föräldrar gör dem avgörande för vaccinationsviljan i Sverige, skriver Annika Linde (L).
Debatt
Lösningen på primärvårdens bemanningsproblem kan finnas närmare än man tror. Genom att överge tanken på att hitta färdigutbildade medarbetare och i stället utbilda våra egna framtida kollegor är vi inte längre beroende av bemanningsföretag, skriver företrädare för Cederkliniken i Piteå.
Debatt
Nybildade Reformisterna ska med sitt reformprogram driva på för ökad jämlikhet och en starkare socialdemokrati. Före detta LO-ekonomen Dan Andersson tycker dock att den nya vänsterfalangen är för snäll mot eliten och pekar på att löntagarna får allt mindre välfärd - här mätt i sjukvård - för pengarna.
Debatt
Varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer och den utlovade satsningen på barncancervården inger hopp för många. Men bristen på personal är det i särklass största hotet mot en fullgod vård. Satsningar krävs nu på bland annat större personaltäthet och bättre arbetsmiljö.
Debatt
SKLs Fredrik Lennartson skriver i sin replik att utvecklingsarbetet inom hälso- och sjukvården handlar om bättre kvalitet, högre patientsäkerhet och större trygghet för patienterna. Detta är exakt vad de inhyrda medarbetarna i vården bidrar med.
Debatt
SKL:s mål att få bort hyrläkarna nästa år är både orealistiskt och feltänkt. För patienten är det bättre att få träffa en hyrläkare än ingen alls. Inhyrning är en effektiv strategi för att öka vårdens kapacitet, effektivitet och kvalitet.
Arbetsvillkor
Bristen på sjuksköterskor är orsaken till att akutmottagningen och vårdavdelningarna på Sahlgrenska håller på att gå under. Trots det finns en politiskt ovilja att skapa en attraktiv och hållbar arbetsmiljö för sjuksköterskor, replikerar överläkaren Jan Brun till till den tillträdande styrelseordföranden för Sahlgrenska Universitetssjukhuset Henrik Ripa (M).
Sjukvård
Om Sahlgrenska universitetssjukhuset ska kunna erbjuda jämlik och lika vård för alla så måste ansvariga politiker och tjänstemän å det snaraste lösa arbetsmiljöfrågan, replikerar överläkaren Olof Lekholm till den tillträdande styrelseordföranden för Sahlgrenska Universitetssjukhuset Henrik Ripa (M).
Sjukvård
Nu blir Svenska Barnmorskeförbundet en självständig facklig professionsförening. Bakgrunden till beslutet kommer ur ett missnöje bland barnmorskor över att Vårdförbundet inte lyckas lyfta fram barnmorskans kompetens och utbildning i relation till fackliga avtal som lön och arbetsvillkor.
Sjukvård
Nu kan även sjuksköterskor förskriva naloxon mot överdoser. Det är oerhört positivt och kommer att rädda liv. Ökad tillgänglighet till sprututbyte och naloxon är två viktiga steg framåt för att minska narkotikadödligheten, skriver Annika Strandhäll (S) socialminister.
Gästkrönika
Varför vill unga inte in i välfärdens yrken? Med ett yrkesliv som lågavlönad kulturarbetare bakom mig vägrar jag tro att pengarna är problemet. I stället förlorar landsting, regioner och kommuner kompetens genom att sätta sina scheman före människorna, skriver Åsa Moberg.
Kommunpolitik
Valresultatet innebär att Sverigedemokraterna som vill begränsa aborträtten kan få inflytande över utformningen av den svenska hälso- och sjukvården. I dag, på den internationella aborträttsdagen, är vårt budskap till landets politiker därför enkelt: Stå upp för aborträtten, skriver företrädare för RFSU, Barnmorskor, sjuksköterskor och läkare.