Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Sjukhus
Kompetensförsörjning
Sommaren närmar sig och med den behovet av att planera för semesterbemanningen. Vissa regioner och kommuner erbjuder speciella förmåner till dem som kan tänka sig att flytta sin ledighet och jobba under sommarmånaderna.
Debattsvepet
LO vill att Riksbanken chillar. Regeringen måste omedelbart se över produktionspremien för biogas. Sjuksköterskor uppmanas att inte fästa sig för mycket vid sina arbetsplatser. Det är tre ämnen från dagens debattsvep.
Regionpolitik
Emma Lennartsson var en av Sveriges mäktigaste dolda makthavare – sedan briserade it-skandalen på Transportstyrelsen.
Nu är hon ny regiondirektör i Stockholm och har en tuff utmaning: att göra vardagen dräglig för slitna medarbetare. Och det i ett ansträngt ekonomiskt läge. ”Det är faktiskt roligt när det är svårt.”
• Regiondirektörens svar på Ivo-kritiken.
• Stockholmsvårdens största problem.
• Prioriteringarna.
Debattsvepet
Nej, Leif Östling, sjukvården är inte ett monster, skriver läkaren Jonas F Ludvigsson. Många förändringsprojekt benämns i onödan för tillitsbaserad styrning – sluta med det, tycker forskare. Dessutom debatteras Nära vård, LOU och gängkriminalitet.
Sjukvård
Betyget är allt annat än bra när Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) granskat 27 akutsjukhus i landet. Samtliga kritiseras för brist på personal och vårdplatser, och Ivo bedömer att patientsäkerheten inte kan garanteras. ”Det här får inte bli ett normalläge”, säger generaldirektör Sofia Wallström.
Sjukvård
Senast i morgon torsdag ska Akademiska sjukhuset ha säkerställt 612 vårdplatser. Annars hotar Ivo med ett vite på 20 miljoner kronor. ”Helt orimligt. Det går inte att styra sjukvården på det sättet”, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.
Debattsvepet
Läkare på akutsjukhus vittnar idag om problemen med arbetsförhållanden, resurser och styrning på ett akutsjukhus. Idag debatteras även valfrågor som vinstutdelning i skolföretag, klimatreformer och mäns våld mot kvinnor. Även cirkusperspektivet på kommunala beslut får komma fram.
Arbetsvillkor
Förra hösten avskedade Karolinska universitetssjukhuset en judisk läkare, som tidigare utsatts för antisemitiska trakasserier på arbetsplatsen. Nu medger sjukhuset att det saknades grund för avskedandet, rapporterar Dagens Nyheter.
Sjukvård
Beslutet att bygga ett nytt regionsjukhus i Växjö för nära 8 miljarder kronor är klubbat. Men kritiker varnar för en skuldfälla i det osäkra världsläget – dessutom befaras bygget slå mot primärvården. ”Beslutet är fullständigt ologiskt”, säger före detta sjukvårdsdirektör.
Debatt
Det förebyggande hälsoarbetet kan förbättras. Därför driver vi frågan att alla vuxna invånare blir kallade till en lättare hälsoundersökning vartannat år för att testa blodsocker, puls och blodtryck, skriver SD i Västra Götalandsregionen.
Debatt
I dag påverkar bostadsort, utbildning och inkomst vilken vård den enskilde får efter en hjärtinfarkt. Regionerna har ett ansvar att minska den befintliga ojämlikheten och ge patienten den bästa vården både på sjukhuset och i primärvården, skriver Inger Ros, Riksförbundet HjärtLung.
Gästkrönika
I år har vintern varit tung och mörk. Nyårshelg med extrainsatta krismöten. Hela januari en kamp där vi omvandlat avdelning efter avdelning på Sahlgrenska universitetssjukhuset till covid-vård samtidigt som allt fler medarbetare varit frånvarande.
Debatt
Att det bedrivs modern vård i fräscha lokaler är ingen garanti för att brandskyddet fungerar. En brand på kvinnokliniken i Lund visar att tryggheten riskerar att vara falsk, skriver brandsakkunniga från 13 regioner.
Debatt
Artificiell intelligens, AI, bör användas i sjukvården — men med förnuft. Symptom som i en digital algoritm skulle kunna uppfattas som alarmerande kan av läkare bedömas som godartade, skriver ett nätverk av läkare.
Debattsvepet
Vården blir bättre om staten äger sjukhusen, skriver regeringsutredare. Växande klyftor på bostadsmarknaden, larmar debattörer. Och så pågår debatt om Socialdemokraternas riktning efter Stefan Löfven.
Upphandling
Region Örebro län vänder i frågan om vem som ska driva BB Karlskoga, som stängts på grund av otillräcklig patientsäkerhet. Inga anbud kom in i upphandlingen, och nu återstartar arbetet med att driva förlossningen i egen regi.
Sjukvård
Regionerna satsar nära 100 miljarder i stora byggprojekt på landets sjukhus. Tre helt nya akutsjukhus planeras. Ny teknik och omställningen till nära vård driver på byggtakten. Skåne är den region som lägger överlägset mest pengar. Så satsar regionerna – grafik.
Kompetensförsörjning
Oumbärligt för covidvården – men ohållbart för de anställda. 3 500 har arbetat på krisavtalet i regionerna, visar Dagens Samhälles kartläggning. Så ser regionerna och facken på avtalet som nu ska justeras för mer humana arbetsförhållanden.
Debatt
Coronapandemin visar styrkan i den svenska sjukvården. Den har stått pall för den största prövningen för den svenska modellen någonsin, replikerar sju socialdemokratiska regionföreträdare till fem kristdemokratiska regionpolitiker som nyligen krävde att sjukvården ska förstatligas.
Debatt
Det finns ett stort behov av att bygga, renovera, bygga ut eller om sjukhus i hela landet för att framtidssäkra sjukvården. Pandemin har dock gjort planeringen och finansieringen mer osäker och risken är stor att investeringarna skjuts upp. Staten behöver därför vara med och delfinansiera investeringarna, skriver flera kristdemokratiska regionpolitiker.
Regionpolitik
Det kommer att ta minst ett år att arbeta ikapp den vårdskuld som byggts upp under coronapandemin. Den bedömningen gör de flesta regioner i Dagens Samhälles enkät. Mot strömmen går Region Kalmar län som har organiserat om operationsverksamheten för att komma i kapp redan till årsskiftet.
Debatt
De gånger som lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård följs och it-stödet används så som det är tänkt kan patienter utan övertid bli utskrivvna från heldygnsvården. Ändå stöter jag dagligdags på patrull i samverkansarbetet. Hur kommer det sig att vissa planeringar blir så tungrodda, frågar kuratorn Gunny Åkesson.
Debatt
Vi har inte råd att angelägna samhällsfunktioner får ett dåligt resultat. Det vi bygger i dag ska stå i hundra år eller mer, skriver Elisabet Elfström, t f förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter, som uppmanar de offentliga upphandlarna att stå emot frestelsen att reashoppa arkitekttjänster under coronakrisen.
Upphandling
Apotekstjänstkrisen i höstas gav erfarenheter som Socialstyrelsen har nytta av nu när de koordinerar skyddsutrustning och IVA-platser mellan regionerna. Viktigt i arbetet är att skilja mellan fakta, gissningar och åsikter, säger stabschefen för Socialstyrelsens krisledningsorganisation Pontus Rotter.
Upphandling
Tillgången till personlig skyddsutrustning sätter gränsen för vården i nuläget. Socialstyrelsen har fått mandat att ta material från regioner för att fördela dem till de regioner som har störst behov. Myndigheten begär hjälp av MSB för att även kunna samordna kommunernas behov.
Debatt
Vår beläggningsgrad har sjunkit, trots fler patienter och färre vårdplatser. Den förändringen har tagit många år och många kloka människor, skriver Maria Taranger, överläkare och verksamhetschef på Östra sjukhuset, Sahlgrenska.
Sjukvård
Antalet överbeläggningar i sjukvården ökar – för sjätte året i rad. ”Politikerna måste göra något nu innan hela sjukvården kollapsar,” säger Janet Brunnström, huvudskyddsombud Region Skånes sjukhus nordost. Men skillnaderna i landet är stora - se listan regin för region.
Debatt
Vi vill se ett besöksförbud för den som hotar eller använder våld mot sjukvårdspersonal, skriver Ingemar Kihlström (KD), som är besviken på att regeringen inte gör något för att förbättra säkerheten på sjukhus, trots upprepade uppmaningar från riksdagen.
Debatt
Vården och omsorgen står inför en omdanande förändring för att bli mer tillgänglig och nära den enskilda medborgaren. Staten behöver ta ett större ansvar och tillsynen har en särställning bland statliga styrmedel. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har idag lämnat en rapport till regeringen på hur förstärkt tillsyn bäst kan bidra till omställningen.
Debatt
Restnoteringarna har ökat dramatiskt på senare år, både i Sverige och i omvärlden. Kroniskt sjuka löper risk att stå utan livsviktiga läkemedel. Det är hög tid för ansvariga politiker på nationell nivå att agera ansvarsfullt, skriver Iktyosföreningen.
Debatt
I en budget ser man till att öka inkomsterna när man får ökade utgifter. Här har Region Stockholm istället förorsakat ökade utgifter genom dyra hus och fortsatta ombyggnationer, it och annan administration, samt en organisation som är möteskrävande/ kostnadsdrivande. Det skriver Karolinska Universitetssjukhusets läkarförening.
Debatt
Gotland har ett akutsjukhus, men inte ett skatteunderlag som kan betala det. Vårt ö-läge medför särskilda förutsättningar som måste kompenseras i skatteutjämningssystemet, skriver Eva Nypelius (C) och Meit Fohlin (S) regionstyrelsens ordförande respektive regionråd i opposition.
Gästkrönika
Arbetsgivare försöker kompensera sina tillkortakommanden i arbetsmiljön genom att skapa vägar för personal som vill slå larm om missförhållanden. Men dessa "visselblåsarfunktioner" kan tyvärr användas på sätt som är allt annat än rättssäkra.
Gästkrönika
Det är bara april men sjukhusens silly season har redan börjat. Semestrarna närmar sig och det gäller att fylla så många sommartomma schemarader som möjligt. Googla sjuksköterska och anbuden haglar. Ett bemanningsföretag kan till exempel erbjuda en barnmorska som kan tänka sig att sommarjobba Sundsvall eller i Örnsköldsvik en lön på 95 000 kronor i månaden. Plus OB-ersättning, fritt boende och fria resor.
Debatt
Från årskiftet har vårdgarantin i primärvården skärpts, men ingen talar om att det egentligen handlar om en klar ambitionssänkning. Jag kan bara beklaga detta, skriver ordföranden för Distriktsläkarföreningen i Stockholm Ylva Sandström.
Sjukvård
Att kostnaderna i vårdval ökat handlar om att fler patienter har kunnat få vård. Förutsatt att det är besök och behandlingar som patienten behöver måste det betecknas som en framgång, replikerar Karin Liljeblad näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.
Sjukvård
Den bild som har satt sig politiskt är att ju mer vård som kan koncentreras till de stora universitetssjukhusen, desto bättre kommer den att bli. Med denna logik finns det ingen bortre gräns för vad som bör koncentreras. Men så kan man rimligen inte resonera.
Gästkrönika
Den svenska sjukvården behöver inte fler konsulter från näringslivet. Den behöver inte bli mer som en bilfabrik. Den behöver inte mer styrning och kontroll genom new public management. Näringslivet borde tvärtom ödmjukt ansöka om att få praktisera i vården mot betalning för att ta del av vår samlade och unika kunskap, konstaterar Jona Elings Knutsson.
Sjukvård
Vårdvalen för ut vård från de stora sjukhusen. Det är inte en oavsedd effekt eller något vi försöker dölja – det är en medveten och öppen strategi. Fler läkare behöver finnas närmare människorna, i primärvården men också i den öppna specialistvården skriver de liberala landstingspolitikerna Anna Starbrink, Cecilia Elving och Amelie Tarschys Ingre i en replik.
Sjukvård
Det har varit ett hårt arbete att skapa förutsättningar för framtidens vård i Västernorrland. Som ledande företrädare för vårt landsting håller vi, trots den kritik men även hot och hat vi fått utstå, fast vid att Region Västernorrland är på rätt väg, skriver sex socialdemokratiska regionpolitiker i en replik.
Sjukvård
Sollefteå kommun har fått hård kritik för beslutet att ställa sig bakom och finansiera en kampanj för att rädda sjukhuset. Men att det skulle innebära någon form av lagbrott finner vi på gränsen till löjeväckande, skriver kso Åsa Sjöden (S) och vice kso John Åberg (S).
Sjukvård
Hälso- och sjukvården i Sverige måste bli mer patientnära, mindre sjukhustung och styras mer effektivt. Den 15 december 2017 presenterade regeringen de första förslagen för att förstärka primärvården och omstrukturera vården. Vision välkomnar detta arbete, men vill bidra med ett antal förslag, skriver Veronica Magnusson, förbundsordförande.
Sjukvård
Vårdförbundet kräver att arbetsgivare visar nolltolerans mot hot och våld mot vårdpersonal. Givetvis ska alla hot polisanmälas av arbetsgivaren. Dessutom måste straffen skärpas och de polisiära resurserna öka. Att våra medlemmar blir utsatta för hot, förolämpningar och våld när de gör sitt arbete är oacceptabelt.
Sjukvård
Den 20 augusti 2017 hände något viktigt och historiskt. En arg jävla riksmarsch mot BB-kaoset arrangerades i Sverige. Människor samlades från norr till söder för att kräva god, säker och tillgänglig förlossningsvård för alla i hela landet. Kraven är inte nya. De har upprepats under flera års tid men det som är nytt är att nu vrålar kvinnorna.
Sjukvård
Med ett arbetssätt där vi tydligare utgår ifrån individen kan vården göras mer tillgänglig och resurseffektiv. Digitalisering och ny teknik är en framgångsfaktor för detta. Det visar flera pilotprojekt som genomförts inom ramen för Forum för välfärd.
Demokrati
När jag ser min son som föddes på Sollefteå BB sova stilla bredvid mig blir klumpen i magen stor. De som får lida av landstingets oansvariga politik är små barn som han och deras mammor, skriver BB-ockupanten Anna Marica Ek.
Sjukvård
Ackreditering av bröstcancervård leder till en generell höjning av vårdens kvalitet och minskade regionala skillnader. Det menar Peter Strömbäck, generaldirektör för Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, och Elizabeth Bergsten-Nordström, ordförande för BRO, Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation.
Arbetsvillkor
Stockholms läns landsting har beslutat om en ny kompetensförsörjningsstrategi, men landstingssossarna som varit med under hela processen valde att i sista stund hoppa av. Det är ett populistiskt agerande när det är som sämst, och det gynnar inte medarbetarna, patienterna eller vården.
Demokrati
Macchiarini-tragedin beror inte bara på Paulo Macchiarini, utan också på den miljö som gjorde att han kunde uppträda och verka så oansvarigt. Det är viktigt att forskningsmiljöer präglas av transparens och öppenhet – också för att det främjar forskningens kvalitet.
Sjukvård
Liberalerna och Alliansen är intresserade av resultat. Hur får vi den bästa vården, högsta kvaliteten och bästa arbetsmiljön för patienter och vårdpersonal? Om ett akutsjukhus i privat regi kan uppnå sådana resultat vore det dumt att inte se den möjligheten, skriver Anna Starbrink (L) i en slutreplik till V, MP och S.
Sjukvård
Stockholms läns sjukvård är hårt pressad med akut platsbrist och enormt tryck på akutmottagningarna. Det är inte acceptabelt att den styrande landstingsalliansen då prioriterar privatiseringar när vi behöver omfattande satsningar på personal och öppna stängda vårdplatser, skriver S i en replik till Anna Starbrink (L).