Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Självmord
Debattsvepet
Socialförsäkringssystemen har inte vårdats på politisk nivå, slår en ny ESO-rapport fast. Brister i vård och omsorg, behovet av ett medborgarråd för klimatet och den höga självmordsfrekvensen bland unga är andra debattämnen i dag.
Debattsvepet
Vänsterpartiet vill halvera taxan i kollektivtrafiken, Suicide Zero kräver bättre självmordsförebyggande arbete i kommunerna och Socialdemokraterna i Göteborg vill se språktester för anställda i äldreomsorgen. Det är delar av innehållet i dagens debattsvep.
Debatt
Vi närmar oss nyårsdagen, den dag då flest människor försöker begå självmord. Men vården är inte rustad för dessa patienter, bristen på specialistläkare i psykiatri gör att psykakuterna bemannas av olegitimerade läkare, skriver Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) och Suicide Zero.
Debattsvepet
Skolbolagens expansion, skillnaderna i betyg och resultat på nationella prov samt privatekonomi som ämne i grundskolan. Mycket handlar om skola i dagens debattsvep. Men också om självmord bland unga, islamism, skogsbruk och klimat.
Debatt
Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga. Sedan 1990-talet har självmord bland unga ökat med nästan 1 procent årligen. Men varför mår ungdomar så dåligt? Vi har frågat barn och unga vad de behöver för att kunna få en bättre morgondag, skriver företrädare för Tim Bergling Foundation, Mind, Suicide Zero och Bris.
Debatt
MSB:s föreskrifter påverkar inte kommunens skyldigheter eller möjligheter att utföra insatser, vare sig vid suicid eller andra olyckstyper, replikerar Cecilia Looström, chef för avdelningen för räddningstjänst och olycksförebyggande.
Debatt
Att MSB vill ändra räddningstjänstens uppdrag och utesluta uppgiften att förebygga självmord och självmordsförsök är mycket illavarslande, skriver företrädare från fem organisationer som arbetar för att förebygga självmord.
Debatt
Det finns risk att den pågående pandemin leder till att fler människor tar sitt liv. Det behövs större, samhällsövergripande reformer samt en stark nationell styrning och samordning för att motverka denna risk, skriver flera experter på suicidprevention.
Integration & segregation
Till följd av coronakrisen stärker Växjö sitt förebyggande arbete mot våld i nära relationer och självmord. – Det kan ju bli större tragedier och svåra människoöden av detta än vad corona medicinskt sett orsakar, säger Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande i Växjö.
Debatt
Klyftorna mellan barn i Sverige ökar. Var du bor i landet och vem du är kan vara det som avgör om du som barn får dina rättigheter tillgodosedda. Regeringen måste agera för att ojämlikheten ska minska, kräver nu 19 barnrättsorganisationer.
Sjukvård
I snitt 300 människor dör varje år i trafiken. 1 500 tar sitt liv. Ändå satsas det många miljarder mer på säkrare vägar än på att minska antalet självmord. ”Ingenting tyder på att regeringens nollvision haft någon som helst effekt”, säger Rickard Bracken, ny generalsekreterare för Suicide Zero som vill se fler kommunala handlingsplaner.
Debatt
Livsmiljö, utbildning, arbetsliv och hälso-och sjukvård avgör hur vi mår. Den psykiska ohälsan är ett samhällsproblem som bara kan lösas med gemensamma ansträngningar. Nu samlar vi regionens samtliga aktörer för att hantera problematiken, skriver Irene Svenonius (M) och Susanne Nordling (MP).
Gästkrönika
I 20 år har den nationella hjälplinjen varit en jourtelefon för personer med psykiska problem. Trots att linjen måste vara den mest kostnadseffektiva satsning mot psykisk ohälsa som gjorts – en krona per invånare och år – ska den nu läggas ned.
Debatt
Första linjens psykiatri är ojämlikt fördelad på vårdcentralerna i region Stockholm och för få barn får hjälp. Vi vill satsa på en kraftig utbyggnad av första linjens psykiatri, skriver Aida Hadžialić, finansregionråd i opposition (S), m fl.
Debatt
Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin mer än tredubblades under förra mandatperioden. Nu står vi inför en ny mandatperiod – med samma statsminister och fortsatt växande vårdköer – vad tänker regeringen göra för att vända utvecklingen?
Sjukvård
Statistik bör alltid vara så aktuell som möjligt, så att den kan användas som ett verktyg för att kartlägga utvecklingen. Det gäller även för statistiken om hur många som tar sitt liv. Men för andra året i rad släpper Socialstyrelsen statistiken senare än året innan. Det är oacceptabelt.
Sjukvård
I år är det 10 år sedan riksdagen klubbade igenom ett nationellt handlingsprogram för att minska självmord. Det är bra, men det har gjorts alltför lite för att minska självmorden som orsakas av fattigdom och utsatthet, skriver Jimmie Trevett, förbundsordförande i Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH.
Integration & segregation
Esmat, som kommit att bli rikskänd, kom till Sverige med sin gravt synskadade äldre bror, som ensamkommande barn 2015. Migrationsverkets beslut att utvisa de båda bröderna tog varken hänsyn till den äldre broderns grova synskada eller dokumenterade psykiska ohälsa vilket Migrationsverket i efterhand erkänt var fel. Tyvärr hann Esmats bror ta sitt liv. Det är nu dags att pröva statens ansvar för Esmats brors självmord.
Integration & segregation
Den senaste tiden har flera ensamkommande ungdomar tagit livet av sig. Vi som politiker kan inte bara se på medan det här händer. Kommunerna behöver rätt förutsättningar för att kunna ta hand om ensamkommande i kris; vi behöver ett nationellt kompetenslyft inom psykisk hälsa, skriver kommunstyrelsens ordförande (C) i tre kommuner.
Sjukvård
Sverige har misslyckats med att förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga, visar Bris årsrapport som släpps idag tisdag. I rapporten blir det tydligt att barn som mår dåligt drabbas hårt av personalomsättning, långa väntetider i vården och av att slussas runt mellan olika instanser.
Gästkrönika
Att ha sår i själen gör lika ont som att skada sig fysiskt och är minst lika farligt. Men Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) står illa rustad. För en välfärdsstat borde uppgiften att rädda barn som inte vill leva vara högprioriterad. Men Sveriges plats i sammanhanget är inte på piedestal utan i skamvrån.
Sjukvård
Alla unga som mår dåligt behöver inte vård - utan vuxna som lyssnar. Skolan måste ta ett större ansvar för att se, stoppa och förebygga. Och det är inte fler vägar till psykiatrin som behövs, utan tydligt snitslade banor till rätt vård.
Sjukvård
Sedan 1990-talets början har den psykiska ohälsan hos unga mellan 16 och 24 år mer än fördubblats. Nyanlända med trauman, barn till missbrukare, barn till föräldrar med långvarigt försörjningsstöd och elever med långvarig skolfrånvaro är särskilt utsatta, visar Stockholms Stadsmissions nya rapport. Skolhälsovården lyckas inte fånga upp problemen i tid och inom psykiatrin saknas både resurser och kompetens.
Gästkrönika
Vräkningar fyrdubblar risken för självmord, visar en ny studie. Hässleholm är den enda kommun jag vet som har tagit ett helhetsgrepp kring vräkningar. Men tyvärr finns ingen plan för hur metoderna ska spridas till andra kommuner. Det är en stor svaghet i de offentliga välfärdssystemen.
Sjukvård
Socialstyrelsen har tagit bort bestämmelsen om att självmord begångna av patienter inom vården ska anmälas till IVO. Men samtliga självmord och självmordsförsök bör utredas för att öka kunskapen om hur vi kan förebygga dem, skriver Karin Rågsjö (V), socialpolitisk talesperson.