Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Sexuella övergrepp
Debatt
I dag erbjuder inte Region Stockholm adekvat vård till personer som utsatts för sexuella övergrepp. Men vi tar fasta på löftet i regionens replik om att uppdraget utökas för den psykiatriska vården, slutreplikerar företrädare från Rise, Nxtme, Inte din hora och Wonsa.
Debatt
En person, en organisation kan inte stoppa människohandel. Men tillsammans kan vi göra skillnad, replikerar Louise Åsenfors (S) vice ordförande beredningen för mänskliga rättigheter Västra Götalandsregionen.
Debatt
Alltför många har alltför länge lidit i det tysta, och vården har historiskt varit dålig på att fånga upp patienter som bär på trauman. Nu håller det på att bli ändring på det, replikerar Sandra Ivanovic Rubin (MP), gruppledare i Hälso- och sjukvårdsnämnden Region Stockholm.
Debatt
En ny kartläggning visar att endast 1 av 20 regioner ställer frågor om kommersiellt sexuellt våld för att identifiera utsatta och endast var fjärde region har rutiner för att polisanmäla fall där barn exploateras, skriver företrädare för organisationerna Child10, Ellencentret och Inte Din Hora.
Debatt
I dag lämnas sexualbrottsoffer i Region Stockholm utan adekvat vård. Tillsammans med den styrande majoriteten måste hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) göra mer för att se till att de här patienterna får den vård de behöver. Det är bokstavligen en fråga om liv och död för många av dem, skriver flera organisationer som företräder offren.
Debattsvepet
Socialdemokraterna missbrukade sin makt för att försöka stoppa Miljöpartiet när det bildades, hävdar Per Garthon. Arbetsmarknadspolitik, pensioner och porrbiografer är andra debattämnen denna morgon.
Debatt
Nyheter om misstänkta pedofiler i förskolemiljön är alltid smärtsamma. Denna gång gäller det en långvarigt anställd, men de flesta konstaterade övergreppen har utförts av tillfälliga praktikanter eller vikarier, vilket ställer krav på introduktionsrutiner, snarare än hur man går på toaletten, skriver Christian Eidevald, docent i förskoledidaktik.
Debatt
Det är två år efter #metoo och vi som utsatts för sexuella övergrepp måste fortfarande kämpa för att få adekvat vård för de psykiska och somatiska skador övergreppen orsakar, skriver patientföreningen Medusas ordförande Jonas Karlsson och styrelseledamot Flo Fermelin.
Debatt
Alla lärare måste få de verktyg som krävs för att de ska känna sig trygga att undervisa i sex och samlevnad. Konsekvenserna av dagens bristande sexualundervisning mäts inte i PISA-resultat eller nationella prov. Konsekvenserna mäts i våldtäktsstatistiken, skriver Miljöpartiets utbildningspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.
Debatt
För oss som regionalpolitiker är det viktigt att lyssna på de människor som varit utsatta för sexualbrott. De vittnar ofta om att de inte fått en god och adekvat vård. Region Stockholms stuprörsorganisation motverkar den sammanhållna vårdkedja som behövs, skriver företrädare för Vänsterpartiet.
Debatt
Det jag har mött är hur organisationen Jehovas Vittnen hanterar sexuella övergrepp - nämligen med en stark tystnadskultur och sektförtryck, skriver Galaxia Wallin, som nyligen har publicerat ett upprop från flera utsatta tidigare medlemmar.
Gästkrönika
Vem vaktar väktarna? Möjligheten att säkra tryggheten för unga tjejer i Uppsala ser dystra ut i ett läge där inte ens polismyndigheten kan säkra sin egen trygghet. Men i stället för att prata om de stora frågorna slåss vi om de små.
Gästkrönika
I en perfekt värld skulle alla vara stolta över sin sexualitet och över hur många – eller få – partners de haft. Men efter #metoo måste vi nog konstatera att könen på det hela taget är olika och reagerar olika – och att världen inte är perfekt.
Stadsbyggnad
Tonårsflickor och unga kvinnor i storstäder är otrygga. En anledning är att många städer inte är utformade efter deras och många andras behov av trygg och välfungerande kollektivtrafik, säkra parker och gångvägar. I dag, på FN:s dag för världens städer, uppmärksammar vi den viktiga roll städerna spelar.
Arbetsvillkor
Gång på gång har debatten om hur etnicitet och kulturell bakgrund kan påverka sexualbrotten motats bort ur det offentliga rummet av ministrar, kriminologer och publicister. När Uppdrag granskning nu tar upp frågan är det inte en dag för tidigt, skriver SD-kandidaten Jonas Andersson.
Gästkrönika
Det förfasas och rasas mot olika sexistiska banderoller upphängda på de studentflak som trafikerar många gator nuförtiden. Men påståendet att ekivoka skämt leder till våldtäkt är orimligt och visar snarare en feminism som tappat både sin humor och sin konstruktivitet.
Sjukvård
Claphaminstitutet har undersökt hur Pride tar upp företeelser som vanligen uppfattas negativt, såsom droger, sadism, smärta och prostitution och funnit att festivalen nästan genomgående visar upp en bejakande attityd. Utifrån folkhälsosituationen med stigande psykisk ohälsa, droganvändning, sexuella övergrepp och självskadebeteende ser vi att Pride är allt annat än en hjälp för utsatta människor.
Demokrati
Aspirerar man på att behålla regeringsmakten krävs också att man tar ansvar och står upp för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Regeringen har visat sig oförmögen att göra detta när det kommer till frågor som rör kvinnors otrygghet och sexualbrott, skriver Emma Feldman (M).
Gästkrönika
Å ena sidan ordnas sexualundervisning för nyanlända, med en medvetenhet om målgruppens bristande kunskaper i ämnet och de kulturella skillnaderna, å andra sidan vill ingen ta i de riktigt stora problemen som kan springa ur dessa skillnader.
Juridik
Sexualbrott är svåra att reglera juridiskt och det kommer alltid att finnas utrymme för förbättring. Vi är öppna för konstruktiv kritik men då krävs att debattörerna informerar sig om vad lagen innebär, istället för att använda sig av lösryckta påståenden som saknar grund, skriver Miljöpartiet i sin slutreplik till Medborgerlig Samling.
Arbetsvillkor
Många av de kvinnor som söker sig till psykiatrin har utsatts för sexuellt våld. I psykiatrin – där de borde erbjudas trygghet – kan ytterligare övergrepp förekomma. Det är helt oacceptabelt. I ett #metoo-upprop kräver vi rutiner för att få stopp på sexuella övergrepp och för att alla kvinnor ska ha möjlighet att återhämta sig, skriver företrädare för Riksförbundet för social och mental hälsa.
Gästkrönika
När Örebropolisen Peter Springare hävdade att det ofta finns kulturella förklaringar bakom gruppvåldtäkter uppstod omedelbart en diskussion kring huruvida han fick säga så. Advokatsamfundets Anne Ramberg försökte till exempel täppa till Springares mun med regeringsformen. Huruvida det låg någonting i hans uttalanden möttes däremot med ett aktivt ointresse.
Integration & segregation
Även kvinnor som lever under hedersförtryck drabbas förstås av trakasserier och övergrepp. Skillnaden är att för dem är tystnad nödvändigt - för familjehederns skull. Att slå larm efter en våldtäkt vore till exempel förödande för någon vars oskuld är hela familjens angelägenhet, skriver Galaxia Wallin.
Ledarskap
Trakasserier och sexuella trakasserier är allvarliga saker och alla tjänar på att det utreds. I kölvattnet av Metoo hoppas jag att diskrimineringslagen efterlevs samt att utpekade gärningsmän inte döms och fördöms förhastat, skriver Per Holfve, jurist.
Juridik
Att sätta in brottsbrottsförebyggande insatser mot kurder eller somalier är en lika bisarr tanke som brottsförebyggande insatser riktade mot tatuerade män, skriver Mozhgan Jalali, moderat samhällsdebattör om Moderaternas förslag att föra in etnicitet i brottsstatistiken.
Demokrati
De senaste siffrorna från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar på en markant ökning av sexualbrotten. Det understryker behovet av en bred studie av dessa brott. Att då inkludera parametern utländsk bakgrund är inte konstigt – det har Brå gjort förr.
Organisation
Kampanjen #metoo har visat världen hur vanligt det är att kvinnor utsätts för övergrepp. Sexuella övergrepp leder ofta till psykisk ohälsa och många utsatta kvinnor hamnar i psykiatrin. Men det tar inte vården hänsyn till. Det här måste ändras - psykiatrins skygglappar måste bort och de nationella riktlinjerna ge drabbade möjlighet att läka.
Arbetsvillkor
Berättelserna om sexuella trakasserier i arbetslivet flödar under hashtaggen #MeToo. Nu måste vi på allvar diskutera hur vi förhindrar att kvinnor utsätts för sexuella kränkningar i jobbet. En del av lösningen stavas tryggare anställningar. Det måste även arbetsgivarna inse, skriver LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström.
Arbetsvillkor
Alla elever måste våga vistas i skolan under skoltid utan att vara rädda för hot, kränkningar eller sexuellt utnyttjande. Men trots det har återigen har en våldtäkt kunnat ske utan att skolan agerar för att säkra elevernas trygghet och rätt till utbildning.
Gästkrönika
Det råder en skriande brist på förståelse för den intima kopplingen mellan barnpornografi och verkliga övergrepp på barn. De som konsumerar dessa vidriga bilder nöter ner sina egna inre spärrar. Rättsstaten måste sluta dalta med dessa mänskliga rovdjur som ser barn som byte.
Skola
Patriarkala normer som genomsyrar vårt samhälle försvinner inte i en handvändning. Därför är det viktigt att lyssna in de kvinnor som har önskemål om egna rum. Inte som en lösning på sexuella trakasserier, utan som en strategi för egenmakt och kvinnors organisering, skriver Fi i en replik i debatten om uppdelade bubbelpooler på Eriksdalsbadet i Stockholm.
Gästkrönika
Bland vita kvinnor valde fler att stödja Trump än Clinton. En orsak är att den vita, konservativa och kristna valmanskåren, oavsett kön, utbildning och inkomst, nostalgiskt vill vrida klockan tillbaka till ett USA man tror sig förlora.
Skola
Vid sidan om en ändrad lagstiftning behövs ett kunskapslyft för att vidga bilden av sexuella övergrepp bland olika aktörer inom rättsväsendet. Därför lyfter vi nu in folkbildningen i juridikens mötesrum, och vi börjar med nämndemännen.
Kommunpolitik
Många flickor har någon gång eller många gånger blivit utsatta för tafsningar, verbala kränkningar och sexuella övergrepp under sin skoltid. Kommunerna måste göra mer för att det här ska få ett slut. Utbilda personal i normkritik, budgetera för en barnombudsperson och börja förebygg sexuella trakasserier redan i förskolan.
Gästkrönika
Turkiet kan lugna sig med sina varningar för Sverige - men i Sverige finns anledning att arbeta för att våldtäktsstatistiken ska stämma överens med verkligheten. Det blir olyckligt om traumat efter en grov gruppvåldtäkt likställs med att någon har haft sex i sömnen. För att damma av en gammal feministisk anmälningskampanj: #ViMåstePrataOmDet.
Skola
Flera anmälningar har redan gjorts om sexuella trakasserier på ungdomsfestivalen We Are Sthlm. Vissa vill lägga fokus och ansvar på offret snarare än på förövaren. Men unga tjejer ska inte behöva varnas för att gå på festival. Däremot måste vi lära killar att respektera kvinnors kroppar, skriver Anna Rantala Bonnier (Fi).
Gästkrönika
Över tjugo övergrepp har anmälts efter festivalen Putte i Parken i helgen, och tillvägagångssättet tycks vara en upprepning av det som rapporterats från We are Sthlm, badhus och andra offentliga miljöer. Ansvaret för att övergreppen upprepas vilar ytterst på rikspolischef Dan Eliasson.
Gästkrönika
Sverige har på kort tid fått en stor population människor vars identitet inte omedelbart går att fastställa, och som således har goda skäl att ljuga om sin ålder om de ställs inför rätta för brott. Det sätter rättssystemet under press på ett sätt som kommer att påverka oss under lång tid framöver.
Gästkrönika
Går det att säga mer om sexuella ofredanden på festivaler och i badhus än att förövarna är män? Naturligtvis går det, det är samhällets skyldighet att ta reda på alla relevanta samband för att kunna stävja problemet, och det är vad Polisen gör i en rapport som publicerades i förra veckan.
Gästkrönika
Fosterbarn som utsatts för övergrepp har möjlighet att söka ersättning från staten. Men när en kvinna, som i barndomen utsattes för våldtäkter under flera års tid, nekas ersättning blir det tydligt att något i systemet är väldigt fel.