Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Senaste nytt
Integration & segregation
Kommuner som låter ukrainska flyktingar gå på sfi kan bryta mot lagen och får stå för notan själva. Höganäs erbjöd först sfi men ändrade sig. ”Vi kan inte ta på oss hur stort ansvar som helst.”
Nu kräver SKR besked från regeringen.
Integration & segregation
Grannkommunen Vellinge tog hand om den flyktingfamilj som Staffanstorp vägrade ta emot på torsdagen. Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) kritiserar partikollegorna i Staffanstorp: ”Det är inte okej”, säger hon.
Demokrati
Har valaffischer, fysiska möten med väljare och valstugor en framtid? Eller är det bara sociala medier som gäller nu? Tre forskare reder ut och varnar för misstagen politiker bör undvika på nätet.
Integration & segregation
Arbetsmarknaden i Skellefteå är glödhet. Därför ser utsikterna ljusa ut för de ukrainska flyktingar som kommit dit. Utbildningsnivån är hög – utmaningen är språket där kommunen måste lita på civilsamhället.
Äldreomsorg
Välfärdsteknik frigör tid som omsorgspersonal i stället kan använda till att minska ensamheten bland äldre – men de digitala verktygen utnyttjas i för låg grad. Det skriver politiskt obundna Ensamhetskommissionen i en rapport.
Integration & segregation
Migrations- och integrationsminister Anders Ygeman (S) kan tänka sig sanktioner om kommuner vägrar att ta emot flyktingar. Och han har en idé om hur Staffanstorp ska tvingas ta ett större ansvar.
Integration & segregation
Staffanstorp är enligt lag skyldigt att ta emot fyra kvotflyktingar. Men kommuntoppen Christian Sonesson vägrar. ”Migrationsverket är rädda att andra kommuner ska följa efter oss”. Landshövdingen i Skåne slår nu larm om att kommunens agerande utmanar rättsstatens principer.
Ledarskap
Hur kan nudging bli ett framgångsrecept för att ändra medborgares beteende? Är det de traditionella mediernas kanaler eller de egna som ska få mest uppmärksamhet från kommunikationsavdelningen? Branschexperter svarar på frågor om de viktigaste utmaningarna.
Sjukvård
Upp till 100 000 kronor extra i lön. Det erbjuds vårdanställda i Västernorrlands region om man är beredd att flytta på sin semester. Vårdkrisen gör att flera regioner nu tvingas höja ersättningen för att klara sommarbemanningen.
Infrastruktur
Svenska gator är omänskliga, hävdar KTH-forskaren Alexander Ståhle. Han leder ett stort projekt som ska ändra på detta – till sommaren släpps guider som hjälper kommuner att anpassa stadskärnor för framtidens utmaningar.
Kommunal ekonomi
Nacka ska dela ut 10 000 kronor i lönebonus till alla anställda i skola och omsorg. Även till privata utförares personal. Men hur kommunen ska försäkra sig om att bonusen når fram är oklart. ”Svårt” kommenterar finansdirektören.
Äldreomsorg
I mars hävde Uppsala kommun hemtjänstavtalet med Attendo på grund av omfattande fusk. Nu är utredningen av hur kommunen jobbat klar. Resultatet beskrivs som ”allvarligt”.
• Därför är kommunen sårbar för bedrägerier.
• Bristerna i kommunens handläggning.
• Politiska diskussionerna som väntar nu: ”Kommer att hetta till”.
Kompetensförsörjning
Allt fler anställda inom vård, omsorg och utbildning vill gå i pension i förtid. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Nu ska sex fackförbund samarbeta för att förbättra arbetsmiljön. ”Våra medlemmar betalar med sin hälsa”, säger Veronica Magnusson, Vision.
Arbetsvillkor
”Om Örnsköldsviks kommun ska vara attraktiv måste vi kunna erbjuda jobb på distans för den som vill få ihop livspusslet. Det finns ingen väg tillbaka”. Det tror kommundirektören som rustar kommunen för det nya distansarbetslivet efter pandemin.
Skola
Det är stor skillnad i lärarbehörighet mellan kommunala och privata grundskolor, visar Dagens Samhälles genomgång av ny statistik. På var femte friskola saknar majoriteten av lärarna rätt kompetens, bland kommunala skolor är motsvarande siffra 5 procent.
• Lista: Så ser lärarbehörigheten ut på nästan 3 000 skolor.
• Koncernen sticker ut – många skolor med få behöriga lärare.
• Friskolornas riksförbund: Det kan vara förklaringen.
Digitalisering
Vården har digitaliserats utifrån marknadens och bolagens intressen – inte patienternas. Det är slutsatserna i en ny rapport som riktar udden mot SKR. Men organisationen avfärdar kritiken: ”Ett märkligt perspektiv”.
Digitalisering
Digitaliseringsprocessen var dyr, trög och krånglig. Nu är Växjö en förebild och nominerad till Sveriges digitaliseringskommun. ”Vi har frigjort massvis med tid.”
• Katalysatorn som driver utvecklingen
• Så gör Växjö för att fixa nya e-tjänster på några timmar.
• ”Chefens fönster” förenklar ledarens jobb.
Ledarskap
Högre nivåer av ångest och stress än Försvarsmaktens anställda som kom hem från Afghanistan. Det visade Södertälje sjukhus och Region Östergötlands screening av vårdpersonalen efter pandemin. Att få personalen på rätt köl kommer att ta tid.
• Så jobbas återhämtningsskulden bort.
• Metoderna som INTE hjälper mot stress.
• Nya arbetstidsmodellen som ska locka tillbaka IVA-personalen.
Integration & segregation
Staffanstorp säger nej till de 36 nyanlända, främst kvotflyktingar, som kommunen enligt lag ska ta emot i år. Man vill i stället helt koncentrera sig på ukrainare på flykt. ”Kvotflyktingarna är inte utsatta för bombardemang och missiler”, säger moderat.
Demokrati
Regeringen har tillsatt en utredning i syfte att skydda offentliganställda från trakasserier och hot. Justitieminister Morgan Johansson (S) öppnar för utökad sekretess på uppgifter om bostad och telefonnummer, rapporterar Dagens Nyheter.
Kommunal ekonomi
Regeringen sätter av 300 miljoner till kommuner och regioner för att täcka sektorns ökade lånekostnader i år till följd av bankernas nya riskskatt. Men besked saknas kring vilka som kan få bidrag och på vilka grunder pengarna ska betalas ut.
Kommunal ekonomi
SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog saknar de långsiktiga beskeden i regeringens vårbudget som lades fram på tisdagen. Och så kritiserar hon nyheten om den tillfälliga satsningen på fler sjuksköterskor: ”Driver kostnaderna.”
Kommunal ekonomi
Ungdomarna fortsätter att fly småkommunerna i glesbygden. ”De ungas rörelsemönster avgör vilka platser som växer”, säger Charlotta Mellander, forskare vid Jönköping university.
• Lista: Så stor är befolkningstillväxten i universitets- och högskolestäder.
• Lista: Här är småorterna unga flyr.
Ledarskap
Det har gått drygt sju år sedan Ardalan Shekarabi (S) slog fast att det var dags att införa tillitsbaserad styrning i den offentliga förvaltningen. Så hur går det? Vi har frågat chefer som länge arbetat med modellen.
• Konflikten mellan frihet och styrdokument.
• Kommunen som haft en egen tillitsmodell sedan 2010.
• Uppförsbacke för chefen när medarbetarna tröttnat på flumstämplade begrepp.
Kommunal ekonomi
Fem regioner och 23 kommuner har begärt nära 1,8 miljarder från statens nya kommunakut, visar Dagens Samhälles sammanställning av ansökningarna. Men staten har krympt anslaget från 1 miljard till 750 miljoner kronor.
- Lista: Kommunerna och regionerna som har sökt stöd
Digitalisering
Allt fler kräver ett nationellt ersättningssystem för primärvården som inkluderar nätläkarna. Men en lösning ser ut att dröja. SKR utreder nu en separat modell för återkommande digitala besök – där vårdgivaren ska ersättas utifrån resultatet.
Demokrati
Tidigare statssekreteraren Malin Quick Oljelund måste undvika vissa ämnen under sin första tid på PR-byrån Rud Pedersen Group. Det är första gången en ny lag från 2018 används. Den innebär att ex-politiker kan hamna i karantän eller få ämnesrestriktioner på det nya jobbet.
- Så reagerar Malin Quick Oljelund på beskedet
- Frågorna hon inte får jobba med
Kommunal ekonomi
Ett socioekonomiskt index styr statsbidraget för likvärdig skola. Det ger en kommun sex gånger mer per elev än en annan. Men beräkningarna som styr resursfördelningen redovisas inte. DS har granskat indexet och hur skoleleverna värderas.
- Så mycket pengar ger olika typer av elever
- Kommunerna som får minst och störst bidrag
Digitalisering
Norrtälje sjukhus har testat digitaliserad träning och rehabilitering för höftopererade. Nu går man vidare med en ännu större grupp: patienter med artros, förslitningar, i höfter och knän. Patienten kopplar upp sig genom att sätta fem sensorer med kardborrband på kroppen.
Digitalisering
Antalet angrepp av obehöriga som försöker komma åt personuppgifter ökade i kommuner och regioner i fjol. Nu måste riskerna tas på allvar enligt Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), som under 2021 också bötfällt en region och inlett tillsyn mot SKR för misstänkta brister i dataskyddet.
Digitalisering
År 2022 förekommer fortfarande faxar i svensk sjukvård. Varför har inte digitaliseringen kommit längre? Daniel Forslund, L-politikern som blivit utvecklingsansvarig på Vårdföretagarna, har länge följt frågan och har analysen klar.
• Misstagen som sinkar regionerna.
• Forslunds ögonsten: en regional vårdapp.
• Största besvikelsen efter SKR-åren.
Digitalisering
Radio, tv och nyhetstidningar är fortfarande viktigast när väljarna tar del av politisk information. Sociala medier med Instagram i spetsen har större betydelse hos yngre. Det visar en rapport från Internetstiftelsen.
Demokrati
Visst kan en politiker tjäna pengar. Bara de har förstånd att sluta i tid, kan de dra nytta av kunskaper och kontakter de skaffat sig under sina år i politiken. Dagens Samhälle har tittat närmare på intäkterna från några ex-politikers nya karriärer.
Upphandling
Botkyrka och fyra andra Stockholmskommuner förstärker sitt arbete mot oseriösa företag som gör uppdrag för kommunen.
”Det borde finnas en större medvetenhet om sambandet mellan låga anbud och arbetslivskriminalitet”, säger Mattias Nygren på företaget 2Secure.
Demokrati
Att M och KD blivit mer positiva till SD kommer att påverka när styren ska bildas i kommunerna. Det nya läget kan leda till problem för C, tror statsvetaren Jonas Hinnfors som konstaterar att hoppet om Alliansen fortfarande lever i Kommunsverige.
Kompetensförsörjning
Larmet från SKR: 13 000 fler anställda behövs i offentlig sektor varje år. Omöjligt, konstaterar organisationen som nu har bytt strategi för att klara kompetensförsörjningen. ”Pandemin visade verkligen att det här är Sveriges viktigaste jobb.”
Demokrati
Gudrun Schyman har gått ur Feministisk initiativ. Men hon lämnar inte kommunpolitiken. För DS berättar hon vad hon tänker göra nu och ger samtidigt partiet hon var med och startade en känga: ”En tråkig utveckling”.
Integration & segregation
Kommunerna måste få tydliga besked om finansieringen av flyktingmottagandet, skriver SKR till regeringen. I Trelleborg minns politikerna en infekterad konflikt med Migrationsverket 2015: ”Vi blev lovade ersättning som vi aldrig fick”.
Kompetensförsörjning
Arbetsförmedlingen måste samarbeta mer med kommunerna. Det slår statssekreterare Roger Mörtvik (S) på arbetsmarknadsdepartementet fast. ”Kommunerna viktiga aktörer i arbetsmarknadspolitiken”, säger han.
Organisation
Västerås kommunikatörer behöver varken el eller internet för att nå ut till medborgarna. Sedan den stora skogsbranden 2014 har kommunen drillat sin kommunikationsstab att vara redo för alla kriser.
• Planen när internet ligger nere.
• Checklistan kommunikatörerna har runt halsen.
• Informationen i svarta pärmen.
Demokrati
”Mellan sirenerna försöker vi jobba. Men nu är allt fokus inriktat på att hjälpa de 25 0000 flyktingar som har kommit till vår stad.” Den rapporten kommer inifrån Kamianets–Podilskyi, Mariestads kommunala samarbetsort i Ukraina.
Demokrati
Inför valet 2014 hade Robert Noord vittring på att bli kommunstyrelsens ordförande i Haninge. En skandal kom emellan. I dag är han lobbyist hos tobaksbolaget Philip Morris. ”Politiken är en enormt lärorik bransch där man får kunskap om beslutsprocesser”‚ säger han.
Demokrati
PR-branschen berättar mer än gärna vad de gör. PA-branschen tiger om det mesta. Lobbying är på stark frammarsch. Forskaren: ”Fenomenet är större i Sverige än i övriga nordiska länder – och regleringen mindre.”
• Lista: Kommun- och regionpolitikerna på företag och organisationer.
Kommunal ekonomi
Sverige är på väg att bli fattigast i Norden och politiskt slöseri med resurser är orsaken. Det hävdar SKRs förra chefsekonom Bettina Kashefi. Hon leder Kommissionen för skattenytta – projektet som ska hitta svaret på vad näringslivsprofilen Leif Östling får för skattepengarna.
Demokrati
Påtryckarbranschen växer sju gånger mer än reklambranschen och är numera full av ex-politiker. I företag, intresseorganisationer och på public affairs-byråer är deras kunskap eftertraktad.
DS och tidningen Resumé kartlägger fjärde statsmakten.
• Lista: PR-konsulterna med politisk bakgrund.
• Lista: PA-folket på företag och organisationer.
• F d politikerna i skolbranschen.
Näringsliv
”Det skulle vara förödande”, säger S-toppen i kommunen som privatiserat minst. ”Man ska inte vara rädd för företagare”, säger C-politiker i privatiseringsglad kommun.
• Kommunen som toppar listan – igen.
• S-politikern: ”Det är en ideologisk fråga.”
• Hela listan: Kommunerna som köper mest och minst välfärd.
Upphandling
Det misstänkta fusket inom Attendo i Uppsala väcker liv i diskussionen om valfrihetssystem i hemtjänsten. Äldrenämndens ordförande Eva Christiernin (S) vill att kommunen lämnar LOV och önskar sig nu en ”helt vanlig hederlig upphandling”.
Skola
Begränsa friskolebolagens möjligheter att plocka ut vinster med en ny och sträng friskolelag. Med den kan skolpengens storlek sättas efter vilket ansvar friskolan tar, och kommunen ha förköpsrätt vid ägarskiften. Det föreslår Anne-Marie Pålsson som utrett frågan.
Äldreomsorg
En härva som verkar handla om klassiskt välfärdsbedrägeri rullas nu upp. Uppsala kommun har polisanmält misstänkt hemtjänstfusk och brutit med Attendo. Men bolaget – som självt överväger polisanmälan – riktar kritik mot kommunen.
”Det är enbart i samverkan som vi kan komma tillrätta med denna typ av problem”, säger kommunikationschef Andreas Koch.
Upphandling
Se upp för upphandlingsmissen som skapar falsk trygghet. Enkla åtgärder kan göra skillnaden mellan att kommunen får leveranser eller står utan varor när krisen inträffar.
Här är expertens sju bästa tips för en krisberedd inköpsorganisation.
Upphandling
Strömmen går och vattnet stängs av. Då kan samtliga offentliga kök i Uppsala laga mat ändå – i krispärmen finns färdiga menyer. Både kriget och pandemin gör att Upphandlingsmyndighetens expert uppmanar kommuner till större krisberedskap vid inköp.
• De små händelserna som också kan få stor effekt.
• Därför kommer inte centrala lager att räcka.
• Det står på Uppsalas krismeny.
Demokrati
Krigspropaganda, antivaxxare, fake news och konspirationsteorier om en socialtjänst som kidnappar barn. Ökande desinformation ställer höga krav på politikerna i höstens val. Nu måste de våga närma sig människor på ett nytt sätt, säger forskaren Emma Ricknell.
Demokrati
Kommunen granskade 15 000 underskrifter – namn för namn – och folkomröstningen stoppades. Följden blev fuskanklagelser, överklaganden och polisanmälningar. Missnöjespartiets bild av förloppet: ”En teknokratisk elit pissar folk rätt i ansiktet.”
• Valchefen: ”Sällsynt. Och extremt obehagligt.”
• Oppositionsrådet (M): ”Klart det skadar förtroendet när kommunen initialt fullständigt schabblade bort siffrorna.”
Integration & segregation
Kommunerna letar nu med ljus och lykta efter tillfälliga evakueringsplatser för ukrainska flyktingar. ”Vi vet inte hur det ska finansieras. Men det får bli en senare fråga. Nu är det krig”, säger kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn Harry Bouveng (M). Civilminister Ida Karkiainen (S) framhåller att det finns lediga bostäder i många kommuner.
Organisation
Tempot skruvas nu upp i förstärkningen av det civila försvaret. MSB vill att kommunerna ska få 210 miljoner kronor för att bland annat rusta skyddsrum och larm.
• Civilplikt kan snart införas.
• Så bör kommunerna planera utrymning.
• Bränsledepåer till räddningstjänsten.
Socialtjänst
Antalet vräkta barn var förra året fler än på tio år. Kronofogden vill se bättre samarbete mellan kommunerna och hyresvärdarna för att vända trenden.
- Hela listan: Antalet barn som vräkts - kommun för kommun
- Så minskade Södertälje vräkningar av barn
- Kommunen med många skuldsatta men få vräkta