Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Senaste nytt
Infrastruktur
Det kommunala bostadsbolaget schaktade bort mark för att bygga nya bostäder. Men grävmaskinerna for fram över fornlämningar. ”Detta kan vara fornminnesbrott”, säger länsstyrelsens arkeolog som har polisanmält bolaget.
Kommunpolitik
Styrelsen för S i Botkyrka nominerar Emanuel Ksiazkiewicz till ny gruppledare i den infekterade striden inom partiet.
Ksiazkiewicz utmanas av den tidigare gruppledaren Ebba Östlin som petades i en mycket uppmärksammad omröstning.
Kommunal ekonomi
Besvikelsen är stor i Bollnäs över att nya Utbetalningsmyndigheten hamnar i Stockholm, i stället för att utlokaliseras utanför huvudstaden.
”Typiskt stockholmare”, säger kommunstyrelsens ordförande Abdullahi Cadaani (S).
Arbetsvillkor
Ett stort antal medlemmar i Vision utsätts varje år för sexuella trakasserier, enligt fackförbundets enkät. Ordföranden kräver nya lösningar för att komma åt problemet. En sådan förhandlas nu fram i Göteborg – efter flera års påtryckningar.
Arbetsvillkor
Kommunal rasar mot Södertäljes bakgrundskontroller av samtliga anställda. Kollarna ska stoppa kriminella från att infiltrera kommunen.
Men facket hävdar att det strider mot lagen och begär lokal tvisteförhandling.
Kommunpolitik
Bråket inom Socialdemokraterna i Botkyrka når nya höjder. Ordföranden i kommunfullmäktige Marcus Ekman (S) hotar med domstol för att partistyrelsen beslutade att inte godkänna 98 nya ansökningar om medlemskap, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.
Kompetensförsörjning
Ska räddningstjänsten kunna arbeta i krig behöver den förstärkas med 16 000 civilpliktiga. Men först om tio år är så många redo. ”Risk att det går för långsamt”, säger chef på MSB. En pilotutbildning i minröjning har redan arrangerats och fler är på gång.
Äldreomsorg
Pandemin visade tydligt att den medicinska kompetensen i äldreomsorgen är otillräcklig. Kommunala läkare kan vara en lösning, tycker Anna Tenje. Trots att en statlig utredning nyligen avfärdat idén.
Den nya äldreministern har aldrig varit rädd att prova nya saker – nu lovar hon att slåss för det kommunala perspektivet:
• Då kan språkkrav bli ett hinder
• Vill se nytt ”frimodigt” äldreomsorgslyft
• Livet som minister: ”Jag är ju en lantis”
Socialtjänst
Staten bör genom Försäkringskassan ensam besluta om och finansiera personlig assistans, skriver regeringens särskilda utredare Lars Lööw på DN Debatt.
SKR:s ordförande Peter Danielsson är nöjd med beskedet. Han hoppas på mindre fusk, bättre likvärdighet och enklare vardag för brukarna om förslaget klubbas i riksdagen: ”Vi ser nästan bara fördelar.”
Arbetsvillkor
Karlstad köper ut sin stadsbyggnadsdirektör. Det sker två veckor efter en infekterad intervju där han anklagas för att ha efterforskat en källa – ett grundlagsbrott – och frågat en NWT-reporter om tidningen ”vill ha krig”.
Äldreomsorg
Krisberedskapen inom äldreomsorgen bör stärkas väsentligt, anser regeringen. För att snabba på planeringen får kommunerna i år ett statsbidrag på knappt 100 miljoner kronor. ”Vi ska planera för det värsta”, säger försvarsdirektör på länsstyrelse. MSB ger ut checklista.
Äldreomsorg
Vid omfattande och långvariga strömavbrott är äldreboenden särskilt utsatta. Kommunerna ser nu över behovet av reservkraft, krislådor, vattendunkar och batteribackup. ”Vi är ganska sårbara och det är ingen bra känsla”, säger Tina Isaksson, chef över Göteborgs kommunala äldreboenden.
Kommunpolitik
Företaget Dalavind vill bygga 37 vindkraftverk i Orsa kommun. Projektet har planerats i flera år. Kommunalrådet Mikael Thalin (C) har tidigare sagt att kommunen skulle använda sig av sitt veto för att hindra byggplanerna. Nu har de svängt i frågan.
Näringsliv
Elbilstillverkaren Nevs varslar 320 anställda i Trollhättan. Så gott som alla. Kommunstyrelsens nya ordförande Peter Eriksson (M) ser hur Trollhättan nu kan dra nytta av lärdomarna från krisen efter Saabs konkurs.
Socialtjänst
Över 360 medarbetare på socialförvaltningarna i Göteborg utsattes förra året för otillåten påverkan i kontakter med invånare. Men rapporteringen i stadens interna incidentsystem leder ingen vart, anser skyddsombud. ”Vi anmäler och anmäler, men sedan händer inget”, säger Viktoriya Levin, lokal ordförande för Vision.
Ledarskap
Samarbete med politiken tar över som kommundirektörernas svåraste utmaning i år, visar årets kommundirektörsenkät. Lika högt bland utmaningarna hamnar styrningen av ekonomin i mycket omvälvande tider.
Upphandling
Regionfullmäktige i Region Västerbotten sa på måndagen nej till mer pengar till upphandlingen av förlossningen i Lycksele. De tre styrande partierna S, V och MP, vill skjuta frågan om finansiering till budgeten för 2024.
Kommunpolitik
Socialdemokraterna vill styra Klippan om den nuvarande majoriteten faller efter att tolv Sverigedemokrater uteslutits. ”Det är en unik situation”, säger gruppledaren Johan Petersson (S).
- Oenighet bland splittrade moderater
- Vildar kan avgöra styret
Kommunpolitik
Sverigedemokraterna utesluter tolv medlemmar i Klippan. Det innebär att partiet bara har två ledamöter kvar i fullmäktige. Det är osäkert om styret där SD ingår kan sitta kvar.
• Konflikt om ex-nazister ledde till uteslutningar
• Tidigare SD-ordförande polisanmäler partiet
• Moderaterna splittrade i två grupper
Kommunal ekonomi
En pandemiskuld ska arbetas av samtidigt som en kraftig inflation höjer priserna på allt och en pensionssmäll får knäna att vika sig även för de starkaste kommunerna och regionerna. Om inget görs går sektorn mot 24 miljarder i underskott till 2024. Det finns all anledning att spara klokt.
Här är sex ekonomichefers bästa tips.
Äldreomsorg
Trots inflation och höga sjuktal fortsätter börsens omsorgsjättar att gå bra. Tillsammans gick Humana, Attendo och Ambea med 1,9 miljarder kronor i vinst 2022. Men Humana oroas av Ivos beslut att dra in bolagets tillstånd. ”Djupt orättvist och felaktigt”, enligt vd:n.
Socialtjänst
Efter kommunernas larm om kris i den statliga tvångsvården av barn och unga – nu vill Statens institutionsstyrelse se fler platser i den öppna vården. ”Kommunerna måste skriva ut barnen snabbare”, säger generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark.
Kommunpolitik
Trots att hon nyligen röstades bort av sitt parti kan Ebba Östlin komma att fortsätta som kommunstyrelsens ordförande. En S-förening i Botkyrka har nu nominerat henne som partiets gruppledare och fler kan vara på väg att göra samma sak.
Ledarskap
Att basera en styrmodell på tillit är olämpligt och rent av omöjligt. Det hävdar sex forskare i en rapport från SNS. ”Det kan behövas mer kritiskt tänkande och ifrågasättande i välfärden snarare än mer tillit”, säger en av forskarna som föreslår en ny modell.
Skola
Ett juridiskt storgräl mellan Stockholms stad och sex kranskommuner har avgjorts av Svea hovrätt. Domen innebär att Stockholm måste betala sin egen skolpeng för elever som går i skolor i kranskommunerna, även om skolgången är billigare där. ”Viktig principiell fråga”, kommenterar Nacka. ”Orimligt”, hävdar Stockholm.
Äldreomsorg
Efter det indragna tillståndet för Humana – nu ryter Vårdföretagarna till mot Ivo. ”En enorm rättsosäkerhet”, säger förbundsdirektör Antje Dedering och kräver att myndigheten ändrar sitt sätt att utöva tillsyn på.
Arbetsvillkor
Skadlig samförståndsanda och osunt nätverkande. Enligt Claes Sandgren, tidigare ordförande för Institutet mot mutor, finns stor risk för maktmissbruk i kommunerna.
Professor emeritus om:
• Kritiken mot en paragraf i kommunallagen
• Så bör kommunerna jobba med policys
• Då blir upphandlingen riskfylld
Ledarskap
Flera skjutningar låg bakom Eskilstunas senaste stabsläge. Norrköping tog efter ett massivt it-angrepp till samma åtgärd före jul. Erfarenheterna från pandemin har bidragit till att göra båda kommunerna mer snabbfotade.
Socialtjänst
Allt fler barnfamiljer vräks från sin bostad, samtidigt som socialtjänsten har blivit tuffare i sina bedömningar. Det visar en granskning av det kommunala stödet till hemlösa. ”Det behövs ett förbud mot vräkning av barnfamiljer”, säger Åsa Paborn på Sveriges Stadsmissioner.
Socialtjänst
Närmast utpressning. Så beskrivs samarbetet med Humana Assistans av en kommun där bolaget verkar. Ivo stoppar nu företaget från att bedriva personlig assistans. Dagens Samhälle har gått igenom kommunernas klagomål.
Kommunpolitik
S-veteranen Katarina Berggren i Botkyrka tillbakavisar anklagelserna om att Ebba Östlin skulle ha utsatts för en kupp där även kriminella ska ha varit inblandade.
”Vi har haft en lång process i sann demokratisk ordning”, säger hon.
S-ledningen har nu granskat hur många nya medlemmar som deltog i förtroendeomröstningen.
Äldreomsorg
Sjukvården på kommunernas särskilda boenden för äldre är för dålig. Det anser Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som genomför en nationell tillsyn. Hittills har myndigheten hunnit fatta beslut om 37 kommuner – och samtliga har fått kritik.
Demokrati
Regeringen skrotar utredningen om korruption och otillåten påverkan i offentlig verksamhet och näringsliv. Enligt justitieminister Gunnar Strömmer ska man göra ett omtag och lyfta in frågor om tjänstemannaansvar och tjänstefel i utredningen. Socialdemokraterna kritiserar beslutet.
Kompetensförsörjning
Den 1 februari inför Region Sörmland hyrstopp för vårdpersonal. Nu står regionen inför en tuff omställning där man inledningsvis måste dra ner på antalet vårdplatser. Branschorganisationen Kompetensföretagen kritiserar beslutet.
Kommunpolitik
Botkyrkas toppolitiker Ebba Östlin (S) kommer troligen att tvingas avgå. Detta sedan partiets medlemmar i en omröstning uttalat att de inte har förtroende för henne. Bakgrunden är en infekterad strid inom partiet. ”Saker i hennes ledarskap har ifrågasatts”, säger S-politiker.
Kompetensförsörjning
Det finns en större förväntan på tjejer att flytta och vidareutbilda sig. ”Det är ett slags diskriminering”, säger Janna Lundberg, lektor i samhällskunskap.
Forskarens bästa tips: Sluta satsa på återvändare och inflyttare – gör så här i stället.
Kommunpolitik
Nästan hälften av ledamöterna i fullmäktige i Fagersta hoppade av under förra mandatperioden. Oroande, tycker fullmäktiges ordförande Marino Wallsten. ”Jag har själv utsatts för både glåpord och hat”, berättar han.
Regionpolitik
I regionerna dominerar kvinnor på de högsta politiska posterna – till skillnad från i kommunerna. Rachel De Basso (S) i Region Jönköpings län och Marie Morell (M) i Region Östergötland har olika teorier om vad det beror på.
Hållbarhet
En förödande översvämning 2004 blev en väckarklocka för Värnamo kommun. När vattnet i år steg snabbt i Lagan uppstod inte som då samma kris och panik.
Nu följer personalen ett tydligt schema med rutiner och behöver inte springa ner till ån mitt i natten för att få koll på läget: ”Det är bara att öppna datorn, det tar fem sekunder”, säger VA-chefen Antti Vähäkari om hjälpen från Internet of Things, IoT.
Kompetensförsörjning
Kriget i Ukraina har tvingat kommuner och regioner att höja sin beredskap. Men de har olika strategier. Vissa har krigsplacerat alla anställda medan andra ser risker med det. ”Jag tycker att det är oansvarigt att göra anspråk på alla”, säger säkerhetsstrategen Jakob Jansson i Helsingborg.
• Lista: Kommunerna och regionerna som krigsplacerat
Sjukvård
Samtliga regioner kritiseras hårt av Ivo för personalbrist, överbeläggningar och dålig planering. Men granskningen får nu mothugg. ”Tillsynen är av begränsat värde och slutsatserna lite väl långtgående”, säger Mikael Johansson (M), ordförande i Kronobergs regionstyrelse.
Kommunpolitik
Regeringen ska införa fritidskort för att få barn och unga att röra på sig. Järfälla har redan provat – och skrotat – strategin. ”Vi har aldrig tyckt att det var en bra modell”, säger kommunalrådet Eva Ullberg (S).
Men i Vansbro är fritidschefen väldigt nöjd.
Kommunal ekonomi
Fler invånare är många kommunpolitikers dröm. Men i vissa kommuner skulle bara en tredjedel av dem som redan bor där rekommendera andra att flytta dit – i andra långt över 80 procent. DS har hela listan.
• Varumärkesexpertens bästa råd till politiker som vill få fler invånare.