Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Segregation
Integration & segregation
Regeringen har en långsiktig strategi för att motverka segregation – men det är otydligt hur staten ska hjälpa kommunerna i arbetet. Det konstaterar Statskontoret i en ny rapport, där Boverket föreslås ersätta Delmos som kunskapsspridare.
Integration & segregation
Målet var att Göteborg senast år 2025 inte skulle ha några särskilt utsatta områden. Orealistiskt, tycker nya S-ledda styret som flyttar fram tidsfristen till år 2030. Ett beslut som enligt tidigare kommunstyrelseordföranden ”signalerar sänkta ambitioner”.
Skola
Staten har under fem år satsat nästan 22 miljarder kronor på mer likvärdighet i skolan. Under denna tid har gymnasiebehörigheten bara ökat marginellt och i 84 kommuner har skillnaderna mellan olika skolor vuxit, visar DS granskning.
• Lista: Så stort är gapet mellan skolorna i din kommun
• Störst skillnad i Malmö
• Rektor: ”Ett historiskt lågt resultat”
Debattsvepet
God tillgång på vatten av god kvalitet kan inte tas för givet, skriver en rad experter. Politiker lyssnade inte på varningar kring gängkriminalitet, anser tidigare S-politikern Nalin Pekgul. Övriga debattämnen i dag: bostäder, väljare i glesbygd och medicinsk forskning.
Demokrati
Korvgrillning, demokratibuss och valinformatörer. Kommuner och partier försöker på olika vis nå ut till grupper där många inte röstar.
Men Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, tycker inte att problemet tas på tillräckligt allvar: ”På lång sikt är det partiernas egen död”.
Integration & segregation
Allmännyttan i Borlänge kommer att ändra sina direktiv: billiga lägenheter ska i första hand gå till personer som har jobb. ”När någon flyttar ut kan vi inte omedelbart fylla på med någon som inte kan försörja sig”, säger Erik Nises, ordförande i arbetarekommunen.
Integration & segregation
Regeringen tillsätter en utredning för att motverka social dumpning. Lagändringar kan bli aktuell, enligt civilminister Ida Karkiainen (S). ”Välkommet”, säger Marino Wallsten, kso i Fagersta.
Stadsbyggnad
Regeringen tänker att ett nytt statligt bostadsbolag kan gå in och bygga och köpa upp bostäder i socioekonomiskt utsatta områden för att minska segregation och brottslighet. Direktiven till en särskild utredare läggs fram i dag onsdag.
Skola
Vad bör göras för att färre barn ska lockas in i kriminella gäng? En viktig åtgärd är att knyta socialsekreterare till skolan, anser experter. Men det sker inte ens i hälften av kommunerna med utsatta områden, visar DS granskning.
Demokrati
Som 13-åring blev hon tvångsomhändertagen. Drygt tio år senare tog hon plats i den socialnämnd som skickade henne till SiS-hemmet. I höstens kommunval är Maria Moraes Miljöpartiets toppnamn i Linköping.
Så blev den tunga ryggsäcken något hon kunde plocka verktyg ifrån. ”Samhället bär ett kollektivt ansvar för om barn lyckas eller inte.”
Integration & segregation
Migrations- och integrationsminister Anders Ygeman (S) kan tänka sig sanktioner om kommuner vägrar att ta emot flyktingar. Och han har en idé om hur Staffanstorp ska tvingas ta ett större ansvar.
Skola
9 procent behöriga lärare på en skola – 100 på en annan. Det är skilda världar i landets klassrum, visar DS granskning. Högutbildades barn har mycket större chans att undervisas av legitimerad personal. ”Klassamhället cementeras”, kommenterar kommunalråd.
• Botkyrkas superlärare rycker ut för att stötta svaga skolor.
• Tricken Västerås tar till för att locka kompetens.
• Listor: Här är skolorna med högst/lägst andel behöriga lärare.
Debattsvepet
Samarbeten med auktoritära stater kan komma till nytta, skriver analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina. Bo Rothstein vill förbjuda bokbål. En annan professor anser att kompletterande lärarutbildning för akademiker är för kort. Debatten handlar även om skolsegregation.
Demokrati
Extremisten Rasmus Paludan planerar nya koranbränningar – det sprider oro och splittrar kommunerna. Ska han stoppas eller inte? Linköping förvandlades till en krigszon – ändå vill kommunalrådet inte stoppa en ny manifestation.
Demokrati
Norrköpings kommun ska nu intensifiera arbetet med att skapa trygghet i det utsatta området Navestad där det i helgen utbröt våldsamma kravaller. ”Vi vet vad vi behöver göra”, säger kommuntoppen Olle Vikmång (S).
Kommunal ekonomi
Regeringens vårändringsbudget innehåller åtgärder för 31,4 miljarder kronor, bland annat pengar till vården, det civila försvaret och flyktingar. Frågan är om regeringen får igenom sitt förslag om mer pengar till pensionärer.
Demokrati
Malmö betalar ut för höga bidrag och låser fast människor i utanförskap. Det tycker Moderaternas nya toppnamn Helena Nanne (M). ”Malmö har Sveriges högsta arbetslöshet – trots att vi har alla förutsättningar att ha den lägsta.”
Hennes mål: Färga staden blå. Metod: Ett valmanifest i 145 punkter. Löftet: Bestämt nej till ett av stadens partier.
Skola
I många år har målet varit att göra elevhälsan mer likvärdig: alla elever ska få samma chanser att må bra i skolan. Men en ny rapport från SKR visar att likvärdigheten tvärtom minskar över hela landet.
Integration & segregation
Levnadsstandarden har sjunkit kraftigt i invandrartäta områden trots att allt fler arbetar. På landsbygden är inkomsterna mera stabila men servicen försämras, visar ny studie. ”Skillnaderna har nått en problematisk nivå”, säger nationalekonomen Martin Nordin.
Integration & segregation
Landets kommuner kan gå miste om stöd i segregationsfrågor när myndigheten Delegationen mot segregation (Delmos) läggs ner. Nedläggning är en av punkterna i M+SD+KD-budgeten som riksdagen nyligen röstade igenom.
Integration & segregation
Pandemin fortsätter att påverka rörligheten i världen. I en ny prognos räknar Migrationsverket med att antalet asylsökande till Sverige ska bli färre än tidigare beräknat.
Lista: Kommunerna med högst och lägst andel asylsökande just nu.
Integration & segregation
Klockaretorpet i Norrköping tas bort från polisens lista över utsatta områden. Kunniga rektorer och stort engagemang har ökat tryggheten i området.
Kommunalrådet Olle Vikmång (S) är glad, men inte nöjd: ”Ett av våra mål är att inte ha några områden alls med på listan.”
Integration & segregation
Ett nytt verktyg som gör det enklare att mäta segregation och hur den utvecklas – nedbrutet på stadsdelsnivå. Så beskriver Delegationen mot segregation (Delmos) den nyligen lanserade Segregationsbarometern.
”Jag säger inte att platsen är allt när det gäller segregation, men vi i samhället underskattar ofta dess betydelse”, säger Delmos direktör Anders Kessling.
Debattsvepet
Vården blir bättre om staten äger sjukhusen, skriver regeringsutredare. Växande klyftor på bostadsmarknaden, larmar debattörer. Och så pågår debatt om Socialdemokraternas riktning efter Stefan Löfven.
Debattsvepet
Minst en tredjedel av hyresgästerna i utsatta områden borde få äga sitt boende, skriver företrädare för ett andelsägarbolag. Astma- och allergiförbundet vill att barn med matallergier ska garanteras specialkost i skolan. Varför har skolan inte råd med läroböcker frågar lärare. Andra ämnen på dagens debattsidor är bland annat smärtvården, barnfetma och hbtqi-reformer.
Debatt
Eleverna som har störst behov av hjälp lämnas i sticket. Det skriver Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén, som ger förslag på vad som behöver göras för att skolan ska leva upp till sitt kompensatoriska uppdrag.
Integration & segregation
Nej till lägenhet i allmännyttan för den som saknar inkomst. Pressade kostnader för försörjningsstöd. Eskilstunas kommuntopp har bestämt sig: parallellsamhället ska bort. Han avskyr konflikter, men kliver fram i migrationspolitiska frågor. ”Vi uppfinner egna migrationspolitiska verktyg”.
Debatt
Om man på allvar vill bryta skolsegregationen behöver skolvalet behållas. Men det är viktigt att man väljer ”rätt” metod för att tilldela skolplatser så att taktiska skolval elimineras, skriver professorerna Tommy Andersson och Alvin E Roth.
Sjukvård
Att andelen som väljer att vaccinera sig mot covid-19 är lägre i socioekonomiskt utsatta områden har blivit allt tydligare under våren, enligt Region Skånes vaccinsamordnare.
I dag lyfts frågan i ett möte mellan företrädare för storstadsregionerna och socialministern.
Debattsvepet
Regeringen kallar berörda kommuner till stormöte om gängbrottsligheten. Gårdsten visar vägen för allmännyttans framtid, menar professor. Och så föreslår Liberalerna att barntolkar avskaffas.
Integration & segregation
Att peka ut de mest utsatta områdena var enligt Polismyndigheten nödvändigt för att fler samhällsaktörer skulle bli medvetna om problemen och agera. ”Vi ser skillnad i områden som tidigare var lämnade därhän” säger Linda H Staaf, underrättelsechef på Noa.
Integration & segregation
När polisen började publicera listor över särskilt utsatta bostadsområden blev en del kommunpolitiker upprörda. ”Stigmatiserande och skadligt”, dundrade de. Men uppmärksamheten satte fart på arbetet mot kriminalitet och segregation. ”I dag skulle jag inte vilja vara utan listan” säger Erik Pelling (S) kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.
Juridik
Polismyndigheten ska i år redovisa hur många områdespoliser det finns i utsatta områden och hur kamerabevakningen utvecklas där. Enligt inrikesminister Mikael Damberg är det ett direkt resultat av hans återkommande möten med ledande kommunpolitiker.
Skola
Fyra av tio friskoleelever går i en skola ägd av någon av de fyra största koncernerna. För fem år sedan var det var tredje. ”Att Sverige skulle få några större koncerner är inte överraskande”, säger Karl Wennberg, professor vid Linköpings universitet.
Debatt
Under den senaste tidens skoldebatt har ofta friskolor och det fria skolvalet pekats ut som faktorer som driver på segregationen. Det är att ge en förenklad bild av verkligheten. Kan vi inte hitta de verkliga orsakerna till segregation finns heller ingen möjlighet att hitta en lösning. Det skriver Academedias Jens Eriksson som pekar på skillnaderna mellan städernas och landsbygdens skolresultat.
Gästkrönika
Om ett problem ska kunna lösas krävs rätt verktyg. Det gör det ibland svårt för politiker: det enda verktyg de vanligen kommer på är nämligen en lagändring, vilket inte sällan innebär ett förbud. För att åtgärda samhällsproblem kopplade till segregationen behöver politikerna i stället ge incitament till människor att själva vilja göra andra val.
Debatt
Det är inte trovärdigt att hävda allas rätt till val av skola när det rådande systemet inte tillåter detta. Dessutom bidrar det fria skolvalet till ökad segregation vilket man säger sig vilja motverka, skriver Gerhard Eriksson (V) tidigare undervisningsråd vid Skolverket och Skolinspektionen.
Debatt
Om köer till friskolor slopas blir det än viktigare att bo nära en bra kommunal skola, enligt en ny Demoskopundersökning om skola, skolval och boende. Avskaffandet av friskoleköer kan därmed öka boendesegregationen, och indirekt skolsegregationen, i stället för att minska den, skriver Kunskapsskolans vd Fredrik Lindgren.
Kommunpolitik
Tilltron till myndigheter och politiker är lägre i socialt utsatta områden än hos allmänheten, visar en ny undersökning. "Coronakrisen fördjupar segregationen i samhället", säger Järvaveckans initiativtagare Ahmed Abdirahman.
Kommunpolitik
Landskrona är på gång att vända en långvarig ekonomisk och socialt negativ utvecklingsspiral. Att utveckla och integrera en segregerad stad som Landskrona kräver dock mod att våga prova nya grepp, skriver forskarna Gunnar Blomé och Kerstin Annadotter på Kungliga Tekniska högskolan.
Debatt
Personer med högt blodtryck, diabetes och lungsjukdomar tycks extra utsatta för allvarliga komplikationer. Det innebär att covid-19 kommer att slå hårdast mot arbetarklassen, eftersom alla dessa tillstånd är vanligare där. Politisk mobilisering krävs nu för en jämlik vård, skriver Socialistiska läkare.
Integration & segregation
Snart ska en utredning lämna förslag kring hur skolan kan bli mindre segregerad. Obligatoriskt skolval är en allt populärare idé, visar Dagens Samhälles enkät bland ledande lokala skolpolitiker. Flera vill även avskaffa friskolornas köer.
Debatt
Bengtsfors är en av de kommuner som tagit emot flest flyktingar sedan 2016. Ändå finns vi inte med på listan över kommuner som får göra undantag från ebo. Det här måste naturligtvis ändras – allra helst bör ebo skrotas, skriver kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).
Debatt
Ingen blir gladare än jag av att höra att även Moderaterna vill göra upp med friskolereformens avarter. Men alla som läser deras förslag kan konstatera att partiet inte orkar göra upp med sin historia och sina misstag, replikerar ordföranden i riksdagens utbildningsutskott Gunilla Svantorp (S).
Debatt
Glädjebetyg, friskolor som drivs av extremister, skolor som stängt och lämnat eleverna i sticket. Ett antal problem har dykt upp sedan friskolereformen infördes. Moderaterna vill sätta stopp för avarterna, men vi tänker inte inskränka valfriheten, skriver Kristina Axén Olin (M), utbildningspolitisk talesperson.
Debatt
I debatten efter senaste Pisa hävdas att skolsegregationen för elever med invandrarbakgrund ökar – trots att statistik visar på motsatsen. Det är centralt att skoldebatten underbyggs av gedigen forskning, skriver sociologen Tommy Wallster.
Debatt
Avskaffa ebo, förläng etableringstiden och strama upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Det är tre förslag för en samlad omtanke om vårt land och de människor som söker sig hit för att börja ett nytt liv, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh & Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S) i Malmö respektive Södertälje.
Debatt
Barn används som knarklangare och ungdomar skjuts ihjäl. Utvecklingen i Rinkeby oroar oss alla. Men vad gör politikerna? Majoriteten av politikerna i stadsdelsnämnden bor inte ens i området. Det är dags att makthavarna börjar lyssna på oss som bor här, skriver Kahin Ahmed (C).
Kommunal ekonomi
Ett händelserikt decennium går mot sitt slut och ett nytt ska ta sin början. Vad kommer vi att minnas från 2010-talet, och vilka händelser och trender kan sägas ha haft avgörande betydelse för att forma det? Vi har tittat tillbaka på de senaste tio årens utgivning av Dagens Samhälle och i hård konkurrens tagit ut tio trender som utan inbördes ordning definierar decenniet som snart är slut.
Debatt
Ett parallellskolesystem vi trodde vi avskaffat håller på att växa fram i ny form. Med en sämre skola för fattiga barn och en bättre för de bildade klasserna. I stort sett allt i den marknadsdrivna skolpolitiken ökar på skolsegregationen, skriver Per Sundgren och Sten Svensson.
Debatt
Det blågröna styret i Stockholms stad tycks inte se utvecklingen i förorterna där allt fler unga blir offer för kriminella gäng. I budgeten för 2020 är satsningarna på förebyggande insatser i stort sett obefintliga. Accepterar vi ett samhälle som på löpande band reproducerar grabbar som hänger i centrum, undrar Salar Rashid (S).
Debatt
Det är orimligt att alla elever på den fristående skolan, som bara har elever med utländsk bakgrund, klarar det nationella provet i svenska. Vi måste börja prata om friskolornas glädjebetyg – vi bygger in ett systematiskt skolmisslyckande som inte syns i statistiken, skriver rektor Linnea Lindquist.
Debatt
I Sverige finns 60 utsatta bostadsområden med låg socioekonomisk status. De vittnar om hur långt segregationen har tillåtits att gå i landet. Det krävs stora insatser och brett engagemang från många aktörer för att göra dessa områden trygga och attraktiva. Det finns dock en aktör som är särskilt lämpad; bostadsbolagen, skriver företrädare för Fastighetsägarna.
Debatt
Hur kan vi garantera en likvärdig skola i Sverige om regelsystemet gör att elever och föräldrar genom sina val kan upphäva varje försök på kommunal nivå att motverka den tilltagande segregationen, frågar ledamoten i Lunds kommuns utbildningsnämnd Per Almén (S).
Debatt
Flera av regeringens förslag mot gängkriminaliteten är bra, men helheten saknas. Unga i riskzon för kriminalitet är hela samhällets ansvar och kräver en kraftsamling i form av en bostadspolitik och en skolpolitik som bryter segregationen, skriver Veronica Magnusson, Vision.