Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om SCB
Kommunal ekonomi
Fler invånare är många kommunpolitikers dröm. Men i vissa kommuner skulle bara en tredjedel av dem som redan bor där rekommendera andra att flytta dit – i andra långt över 80 procent. DS har hela listan.
• Varumärkesexpertens bästa råd till politiker som vill få fler invånare.
Kommunal ekonomi
I mars avslöjade Dagens Samhälle hur felaktiga statistikuppgifter från Internationella Engelska skolan gett koncernen sensationellt stor utdelning i statsbidraget för likvärdig skola. Nu kräver Skolverket återbetalning.
Hållbarhet
Vissa boende i Danderyd släpper ut dubbelt så mycket koldioxid som Medelsvensson. Flygresor, suvar och stora hus är boven i dramat – men vad kan politikerna göra åt det?
Nya klimatkompassen ska hjälpa kommunerna minska hushållens utsläpp.
Men Danderyds kommuntopp Hanna Bocander (M) är tveksam till om hon behöver göra något: ”Mycket löser sig självt, människor är medvetna”.
Kommunal ekonomi
Ett socioekonomiskt index styr statsbidraget för likvärdig skola. Det ger en kommun sex gånger mer per elev än en annan. Men beräkningarna som styr resursfördelningen redovisas inte. DS har granskat indexet och hur skoleleverna värderas.
- Så mycket pengar ger olika typer av elever
- Kommunerna som får minst och störst bidrag
Kommunal ekonomi
Internationella Engelska Skolan i Södertälje lämnade felaktiga uppgifter om sina 555 elever till SCB – och framstod som landets socioekonomiskt i särklass mest behövande skola.
Det gav IES dryga 12 miljoner i extra statsbidrag, avslöjar Dagens Samhälle.
Kommunal ekonomi
Engelska skolan skickade in felaktiga uppgifter och fick 12 miljoner för mycket i statsbidrag. Vi har gjort ett administrativt misstag, konstaterar koncernens vd Anna Sörelius Nordenborg. IES har tagit kontakt med Skolverket för en dialog om återbetalning.
Demokrati
Liberalerna ligger kvar långt under riksdagsspärren. Även Miljöpartiet dansar runt fyraprocentsstrecket, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) stora partisympatiundersökning.
Gruppen som stödjer Magdalena Andersson (S) som statsminister får över 50 procent.
Debatt
Den som driver skola måste rimligen klara den insyn som offentlighetsprincip och meddelarskydd medför. Vi måste kunna känna oss trygga med att alla huvudmän tar uppdraget på största allvar och lever upp till det gemensammas förväntningar på kvalitet och värdegrund, skriver Miljöpartiets utbildningspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.
Debatt
Poängen med det fria skolvalet är att göra medvetna val. Därmed blir SCB:s bedömning att inte lämna ut uppgifter om genomströmning, betyg och elevsammansättning till SKR ett steg i helt fel riktning och något vi är angelägna om att lösa, skriver Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund.
Debatt
Vi måste börja utkräva ansvar för de misslyckade offentliga upphandlingarna. Och det är myndigheternas chefer – inte upphandlingsenheterna eller de enskilda bolagen – som ska ställas till svar, skriver två vd:ar för tolkverksamheter.
Debatt
Viktiga nyckeltal som beslutsfattare använder sig av har räknats fram på felaktiga underlag. Detta efter att Statistiska Centralbyråns arbetskraftsundersökning (AKU) inte har genomförts korrekt av en underleverantör. Det hela hade kunnat undvikas med en bättre upphandlingslagstiftning, skriver Daniel Sturesson, grundare och delägare Enkätfabriken.
Debatt
Efter vår debattartikel om statens nya register över funktionsnedsättningar har vi fått stöd från många olika håll i Sverige, men även mött kritik i form av repliker från Folkbildningsrådet och företrädare från funktionshinderrörelsen. Vi noterar att det finns ett antal grundläggande missuppfattningar som behöver redas ut slutreplikerar fyra folkhögskolerektorer.
Debatt
Allt fler personer med funktionsnedsättning väljer att studera på landets Folkhögskolor. Möjligheten att samla in uppgifter om dem innebär att vi kan få mer kunskap om vilka positiva effekter utbildningarna kan ha för deltagarna, replikerar Folkbildningsrådets generalsekreterare Maria Graner.
Demokrati
Forskning visar att gruppen som lever i utsatthet och fattigdom i Sverige blivit mer heterogen de senaste decennierna. Dessutom fångar inte välfärdssystemen upp alla som är i behov av och har rätt till stöd och hjälp. I grunden handlar det om sociala och ekonomiska rättigheter kopplade till medborgarskap, som inte blir uppfyllda.
Kommunpolitik
Politiker måste bli tydligare med vilka landsbygder deras politik gynnar. Den definition av landsbygd som används påverkar vilka politiska förslag som läggs, och om politiker lever med uppfattningen att ”ingen bor på landsbygden” är det mindre troligt att resurser går dit.