Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Samverkan
Socialtjänst
Allt fler unga med tunga vapen i hand. I Rinkeby har socialsekreterare flyttat in på polisstationen för att kunna jobba snabbfotat mot gängvåldet. ”Vi har förmodligen förhindrat att ungdomar skjutit eller skjutits till döds”, säger socialsekreteraren Magdalena El-Sayed.
Både socialtjänst och polis hyllar samverkansmodellen som nu sprids till fler stadsdelar.
Kommunal ekonomi
En pandemiskuld ska arbetas av samtidigt som en kraftig inflation höjer priserna på allt och en pensionssmäll får knäna att vika sig även för de starkaste kommunerna och regionerna. Om inget görs går sektorn mot 24 miljarder i underskott till 2024. Det finns all anledning att spara klokt.
Här är sex ekonomichefers bästa tips.
Kommunal ekonomi
Under hans år som vd har finanskriserna kommit och gått – men Kommuninvest vuxit och vuxit. Nu kliver Tomas Werngren av posten och kritiserar politiker som bara fokuserar på resultatet:
– Man glömmer balansräkningen. På 30 år har jag kanske haft 4–5 riktigt bra samtal om den med politiska ledningar.
Demokrati
Genom att politiker, tjänstemän och fack samarbetar om verksamhetsplan och budget har Timrå fått en enklare och snabbare beslutsprocess. ”Det finns inte utrymme för populism”, säger kommunchefen Andreaz Strömgren.
Socialtjänst
Socialtjänstens förebyggande arbete behöver stärkas. Det säger socialminister Lena Hallengren, som vill se både mjuka och hårda metoder för att hindra att fler unga hamnar i gängkriminalitet.
Demokrati
Hundratusentals kronor i felaktiga arvoden till kommunalråd. Revisorer hävdar att Region Västerbottens samverkan bryter mot kommunallagen. 19 kommunpolitiker har fått arvoden. Umeås kommuntopp har fått mest – 330 000 kronor.
Digitalisering
Allt fler kräver en nationell digital infrastruktur. Kanske finns det redan början till en sådan i Sundsvall. ”Vi har skapat en digital infrastruktur med hela offentlig sektor för ögonen”, säger it-direktör Marcus Matteby.
Debatt
En av vår tids största samhällsutmaningar är integrationen av utrikesfödda och ungas inträde på arbetsmarknaden. Kan en modell utvecklad i ett köpcentrum i Göteborg vara förebilden för den förändring som nu måste ske i hela landet, frågar företrädare för Centrumakademin, Talangakademin, Skandia Fastigheter och stiftelsen Idéer för livet.
Integration & segregation
Tre kommuner gick samman för att slussa nyanlända och långtidsarbetslösa till jobb eller studier. Det blev succé. ”De arbetslösa står i kö för att komma med”, säger projektledaren Annika Nordgren.
Juridik
Får kommuner dela på en jurist eller ett it-system? Tre år efter lagändringen som gör det möjligt att samarbeta mer är det fortfarande högst oklart vad kommuner får och inte får göra. Lagen om offentlig upphandling krånglar till det, enligt professor Olle Lundin.
Debatt
Den omställning som nu måste ske är enbart möjlig när den drivs gemensamt av det offentliga och näringslivet tillsammans med medborgarna, skriver företrädare för majoritetspartierna och näringslivet i Gävle kommun.
Juridik
Bidragsbrott och felaktiga utbetalningar slår hårt mot välfärdssystemet. I kampen mot fusket lägger nu fem myndigheter fram ett gemensamt förslag om hur de i ökad utsträckning ska kunna dela uppgifter med varandra när misstankar uppstår.
Debatt
Samarbetet Basun har varit en stark bidragande faktor till att ungdomsarbetslösheten minskat med 50 procent i Botkyrka. Chocken var därför total när Arbetsförmedlingen utan förvarning valde att lämna samarbetet med kommunen förra våren. Vi kräver att Arbetsförmedlingen tar sitt ansvar och följer ingångna avtal, skriver Botkyrkas kso Ebba Östlin (S) och kommunalråd Ing-Marie Viklund (L).
Debatt
En tillbakagång till en primärvård som präglas av oflexibla öppettider, telefonköer och veckolånga väntetider kommer inte att accepteras av invånarna. I stället bör samarbetet mellan den digitala och fysiska vården fördjupas och förbättras, skriver Doktor24:s Sverigechef Daniel Kernell.
Debatt
Kriminella nätverk har urholkat tryggheten i många kommuner. De behöver bekämpas med samhällets samlade kraft. För att kommunerna effektivt ska kunna bidra i detta arbete krävs dock att de omfattas av lagen om uppgiftsskyldighet i samverkan mot organiserad brottslighet, skriver fem ledande moderata kommunpolitiker.
Debatt
Det kan förefalla självklart att en gemensam nämnd endast ska fatta beslut enligt det avtal och reglemente som kommunerna kommit överens om. Men så är det inte – åtminstone inte om Förvaltningsrätten i Göteborg får bestämma, skriver vänsterpartisterna Stig Henriksson, Ingvar Eriksson och Emil Broberg.
Kommunpolitik
Karlskoga och Degerfors vill bilda ett kommunalförbund med regionen i Örebro län för att få mer inflytande över Karlskoga lasarett. Målet är att öppna den nedstängda förlossningsavdelningen och säkerställa att sjukhuset inte avvecklas.
Debatt
Stärk samordningen om specialistutbildningar, rusta studenterna genom utbildning i teamarbete och e-hälsa och öka kompetensen i kommunal hälso- och sjukvård. Det är förslag som Nationella vårdkompetensrådet lyfter fram i sin analys av coronapandemins påverkan på kompetensförsörjningen i vården, skriver rådets ordförande och ledamöter.
Kommunpolitik
Samverkan har förbättrat kvaliteten hos 75 procent av de kommuner som samarbetar inom bygg-, miljö- och tillsynsområdet, visar en färsk undersökning av Sveriges Kommuner och Regioner. I motsats till kommunsammanslagningar är samverkan en framkomlig väg, menar SKR:s expert.
Perspektiv
En effektiv välfärd kräver balans mellan akuta och förebyggande åtgärder. I kommuner och regioner experimenterar man med sociala investeringar, men det nationella stödet brister. Nu måste staten engagera sig, skriver författarna till en ESO-rapport.
Debatt
Hur ställer sig finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och Moderaterna i Stockholm till sin partiledares besked om att Moderaterna aktivt ska samarbeta, förhandla och driva politik tillsammans med Sverigedemokraterna? Stockholmsmoderaternas tystnad sedan beskedet kan lätt tolkas som medhåll, skriver oppositionsborgarrådet i Stockholm Karin Wanngård (S).
Debatt
Framgångsrik integration sker i samverkan. Det finns ingen aktör som på egen hand löser integrationens utmaningar. Men i många kommuner avvecklas nu centrala tjänster som har till uppgift att hålla samman integrationsarbetet, skriver integrationsstrategen Peter Eriksson.
Kommunpolitik
Fria boklån, studiecirklar och offentlighetsprincipen. Alingsås har i fyra år gett värdefull kunskap till sin partnerstad i Zambia – och fått kunskaper tillbaka. Städer spelar en växande roll i det internationella biståndet.
Kommunpolitik
Politiken blir brobygge mellan grannar. För Svenljunga och Tranemo är två gemensamma nämnder ett sätt att öka samarbetet över kommungränsen. När nämnderna möts tar politikerna också chansen att ventilera andra frågor än de som står på dagordningen.
Debatt
Hjälpsökande människor vill framför allt ha hjälp, de bryr sig mindre om vem det är som hjälper dem, skriver Dennis Hjelmström, skolchef i Ystad kommun, som efterlyser större samverkan mellan myndigheter för att inte barn och unga ska falla mellan stolarna.
Debatt
Kommunerna saknar samsyn i sitt arbete med barn i utsatta situationer. Det visar kommunernas svar i årets Barnbarometer. Skillnaderna mellan svaren kan inte förklaras med olika tillgång till resurser, det politiska styret eller andra strukturella faktorer. Då blir det viktigt att kommunerna kan samverka och lära av varandra, skriver företrädare för Rädda Barnen och Humana.
Debatt
Den nytillträdda kulturministern, Amanda Lind (MP) bör, till skillnad från sin företrädare stärka kultursamverkansmodellen. Det behöver inte innebära att man ökar statens utgifter, utan enbart att befintliga anslag i budgeten läggs i påsen för kultursamverkan, skriver ordföranden för Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen Conny Brännberg (KD).
Debatt
Den nya regeringen har målet att öka jämlikheten för patienter och användare i välfärden. Medias rapporter om hur människor faller mellan stolarna är hisnande, men tyvärr bara toppen på ett isberg. Vi kräver nu att Lena Hallengren agerar för en fungerande samverkan i vården och ett verkligt patient- och klientinflytande.
Stadsbyggnad
Nya stora bostadsområden står utan skolor och eftersom marken sålts så dyrt finns varken plats för skolgårdar eller förskolegårdar. Vem vill bo så? Människor får inte sin vardag att fungera och varken den nya utsikten eller det fina badrummet uppväger bristerna i området. Vad är det för samhälle vi skapar, frågar Maria Pleiborn demograf och bostadsmarknadsexpert på WSP.
Kommunpolitik
Partiledardialogen på Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik i maj ingav hopp. Sällan har vi hört en sådan enighet från partiledarna. Även den viktiga frågan om tillgång till service togs upp. Nu måste våra politiker gå från ord till handling, skriver ordföranden för Småkom Peter Lindroth.
Kommunpolitik
I en debattartikel pekar företrädare för socialchefsnätverket i Södermanland på flera problem i och kring den slutna ungdomsvården. Statens institutionsstyrelse arbetar intensiv och kontinuerligt för att förbättra verksamheten. Jag träffar gärna socialcheferna i Sörmland för att diskutera hur vi kan förbättra vår samverkan för att öka tryggheten i ungdomsvården, skriver Kent Ehliasson, generaldirektör för Statens institutionsstyrelse.
Kommunpolitik
I dag invigs Ugglebo Arena i Ockelbo. Man skulle kunna tro att detta händer ofta Sverige, men tyvärr inte. Vi ser en allt större brist på isanläggningar, vilket oroar oss. Alla borde ha chansen att prova på att åka skridskor, skriver företrädarna för Svenska ishockeyförbundet Anders Larsson och Göran Tidström.
Arbetsvillkor
Sverige står inför enorma utmaningar när det gäller samhällsbyggnad och måste i arbetet se till så att otrygghet inte byggs in i våra städer. Viktiga lärdomar finns att hämta från samverkansformen BID:s, som gjort nytta bland annat i New York. Det skriver Stiftelsen Tryggare Sverige och Nyhem Bostad.
Socialtjänst
Fler ungdomar än någonsin placeras på olika former av ungdomshem eller familjehem. De har ofta problem med sin skolgång, vilket förvärrar deras redan utsatta situation. Nu finns ett arbetssätt som ger dem bättre förutsättningar att klara skolan och radikalt förbättrar deras chanser. Det behöver införas i alla kommuner, skriver generaldirektörerna Kent Ehliasson, SiS, och Greger Bååth, SPSM.
Kompetensförsörjning
Innan jul redovisade Magdalena Andersson läget i statens finanser. Det går bra för Sverige, tillväxten är hög och fler som varit borta från arbetsmarknaden kortare eller längre tid har nu kommit i jobb. Också bland dem som har kommit till Sverige är det fler som fått jobb, vilket är ett glädjande trendbrott. Men stora påfrestningar väntar 2017 och framåt – med flyktingströmmen kommer människor med olika bakgrund och vars förmågor som på olika sätt behöver användas på arbetsmarknaden, där vi kan bereda plats och där de bäst behövs. Många kommuner varslar redan nu om uttömda resurser och praktiska begränsningar i skolor, bostäder och arbetsmöjligheter.
Integration & segregation
Tänk om det är så att en idrottsförening lättare kan få kontakt med ungdomar än myndigheter? Tänk om företagares erfarenheter kan användas också utanför det egna företaget? Tänk om det offentliga inser att det är i samverkan med näringslivet och ideella organisationer som mer kan åstadkommas?
Kompetensförsörjning
Delegationen för unga till arbete (Dua) summerar ett år av samverkansfrämjande och ser framåt. Under 2016 gör 287 kommuner gemensam sak med Arbetsförmedlingen i lokala överenskommelser om hur arbetet mot ungdomsarbetslöshet ska bedrivas.
Kommunpolitik
Vi måste behålla och stärka fokus på både kort- och långsiktigt arbete med utvecklingen av vår civila del av totalförsvaret. I tider av hårda påfrestningar i form av flyktingströmmar och terroristhot är detta särskilt viktigt, menar artikelförfattarna och manar till att redan i dag planera och vidta åtgärder med en bred ansats.
Integration & segregation
Varje kommun, landsting och region kan inte arbeta på sin egen kant, utan ett helhetsgrepp över alla verksamheter är nödvändigt både för att hantera flyktingkrisens utmaningar och för att få en bättre integration och tidigare kliv in på arbetsmarknaden, skriver blocköverskridande Koalition för Östergötland.
Kompetensförsörjning
Våren 2011 inleddes i Södertälje ett unikt samarbete mellan kommunen och företag för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Det gemensamt ägda bolaget Telge Tillväxt har hittills skapat över 600 jobb åt arbetslösa ungdomar och verksamheten är nu helt självfinansierad. Bolagets vd Harry McNeil summerar de viktigaste lärdomarna kring samverkan under de tre inledande åren.
Sjukvård
Långsiktiga åtgärder är bra, men räcker inte för att rädda kvar forskningen i Sverige. Vården måste också hjälpa till genom att bli bättre på att presentera innovationer för patienterna, replikerar Mikael Hoffmann, chef på NEPI.
Sjukvård
Kommer Astrazeneca köpas upp av Pfizer i en mångmiljardaffär? Istället för att spekulera i hur marknadskrafterna kommer styra framtida beslut, måste politiker och andra med ansvar för den svenska ekonomin agera för att Sverige ska vara ett attraktivt land att bedriva forskande verksamhet i. Och det oavsett om ett företag har svenska, engelska eller amerikanska ägare, skriver tre nyckelaktörer inom life science-sektorn i Sverige.