Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Samhällsskydd
Demokrati
Sveriges länsstyrelser och kommuner ser över beredskapen efter Rysslands invasion av Ukraina. Det finns en risk för cyberattacker, påverkanskampanjer och informationskrigföring. ”Alla inser stundens allvar”, säger Västerbottens länsråd.
Sjukvård
Regioner och kommuner ska vara skyldiga att hjälpa varandra vid kris eller krig, och staten ska kunna peka med hela handen om någon inte vill. Regeringens utredare föreslår också att staten ska kunna besluta om katastroftillstånd.
Hållbarhet
Öva, öva, öva. Gå igenom detaljplaner, använd alla kommunikationskanaler och ta reda på myndigheternas semesterscheman.
De tipsen ger Gävles kommundirektör Göran Arnell efter översvämningarna i augusti: ”Att samla ihop informationen är nog den viktigaste uppgiften för ledningen.”
Hållbarhet
Efter förra veckans naturkatastrof i Gävle återgår saker långsamt till det normala, men följderna kommer att märkas länge. ”Det här var på en nivå som ett samhälle inte kan förbereda sig för”, säger Göran Arnell, kommundirektör.
Hållbarhet
Kommuner behöver jobba mer med att säkra att samhällsservice som skola, vård och omsorg fungerar vid extremväder. ”Den sociala påverkan har man inte fokuserat särskilt mycket på”, säger klimatforskaren Erik Glaas.
Debatt
Sverige är beroende av ett fungerande transportsystem i hela landet. Regeringen måste därför arbeta fram en samlad transportstrategi för hållbara transporter både under och efter innevarande coronakris, skriver Magnus Jacobsson (KD) och Jens Holm (V).
Gästkrönika
Finns inga räcken så är det väl säkert? Så tycks kommunalrådet i Karlshamn och hustrun som är omsorgschef i Kristianstad ha tänkt när de begav sig iväg på semesterresa till Kanarieöarna – mitt under krisen som spås bli den värsta sedan andra världskriget.
Debatt
En infektionssjukdom som covid-19 hotar både den mänskliga säkerheten och den nationella säkerheten. En politisk instabilitet till följd av en dålig ekonomi, minskat förtroende för samhällsinstitutioner, generell demoralisering samt rädsla, kan också ge konsekvenser som direkt hotar Sveriges säkerhet, skriver Ardavan Khoshnood, läkare och kriminolog.
Debatt
Att stärka företagens roll i totalförsvaret handlar ytterst om att bevara marknadsekonomins funktionssätt - en förutsättning för dagens livsmedels- och varuförsörjning – både i fred och skymningsläge, skriver Li Jansson, branschchef Säkerhetsföretagen, och Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.
Debatt
Karlstad vill bidra till att stärka Sveriges beredskap och har mycket bra förutsättningar. Vi har i dag en stark position som nationellt kunskapscentrum inom samhällssäkerhet och vill fortsätta den utvecklingen, skriver företrädare för M, S och C i Karlstad kommun.
Debatt
Att var tionde undviker vardagsmiljöer av rädsla för terror riskerar att öka misstron mellan människor. En balans av sociala, ekonomiska och polisiära åtgärder krävs nu för att skydda samhället mot attentat anser de tillfrågade i en ny undersökning, skriver forskare vid Högskolan i Dalarna.
Debatt
Fyrverkerier leder varje år till ett hundratal skadade och närmare 200 bränder. Regeringen bör införa en tidsbegränsning för fyrverkerier i ordningslagen, skriver Anders Bergqvist, generalsekreterare Brandskyddsföreningen, inför påsk och valborg.
Debatt
Bränder, terror och flyktingkris. Frivilligas insatser har haft stor betydelse vid de senaste årens större kriser. Men samhället är inte rustat att organisera frivilliga – myndigheter, kommuner och länsstyrelser behöver öppna upp än mer för samverkan med frivilligorganisationer.
Gästkrönika
Hur har myndigheterna tänkt sig att människor ska hålla kontakt i krislägen, när ansvariga politiker och tjänstemän inte ens kan få kontakt med varandra, frågar Åsa Moberg, baserat på erfarenheterna av ett strömavbrott i nordvästra Skåne.
Hållbarhet
I större delen av landet har vi nu de lägsta grundvattennivåerna någonsin. Klimatförändringarna ökar risken både för vattenbrist och översvämningar. Vi behöver nu på allvar fundera över vilket samhälle vi ska bygga för att möta framtiden och vad vattnet ska räcka till under torra år, skriver Pär Holmgren, naturskadespecialist.
Arbetsvillkor
Angrepp och våld mot blåljuspersonal som väktare, poliser och ambulanspersonal ökar allt mer. Det här är en utveckling som måste tas på allvar. I grunden handlar det om att vi alla måste ställa upp bakom de kvinnor och män som dagligen står i främsta linjen för att skydda demokratin och vårt samhälle, skriver Joachim Källsholm, vd på Securitas.
Gästkrönika
Förut fanns en plan som alla var en bricka i och hade en relation till. Nu har Sverige gjort sig av med den krisberedskap som genomsyrade hela samhället. Nato i all ära - men landets trygghet och säkerhet börjar i kommunerna runt om i landet.
Kompetensförsörjning
Under maj har flera sabotage drabbat radiomaster i sydvästra Sverige. Det första utanför Tranemo fungerade inte som en varningsklocka för det andra utanför Borås. Ytterligare incidenter har inträffat. Infrastruktur som stödjer Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) borde ha bättre skydd.
Gästkrönika
Det gäller att tänka efter före. Även om flygplatser kostar att driva och tar mycket plats, måste deras existensberättigande bedömas utifrån ett helhetsperspektiv med alla parametrar inräknade. En flygplats nära bebyggelse är svårt att slänga in senare om man skulle ångra sig.
Debatt
Den pågående flyktingsituationen, skogsbranden i Västmanland 2014 och tsunamin 2004 är tydliga exempel på brister i krishanteringsförmågan. Vi har i dagsläget ett stuprörsinriktat arbetssätt och måste hitta tydligare former för samverkan.
Skatt
Samhällets möjlighet att snabbt agera vid olyckor, räddningsinsatser och brottsprevention har kraftigt försämrats. Skatteverkets nya tolkning av reglerna för vidareförsäljning av skattebefriat flygbränsle innebär sämre tillgång till bränsle för samhällsviktigt flyg. Vi uppmanar civilministern att agera innan det är försent.
Hållbarhet
Kommunerna är sårbara för extremt väder - inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv. I november samlas ledare från världens länder i Paris för att förhandla ett nytt klimatavtal. Samtidigt måste vi agera lokalt för att skapa ett robust samhälle som klarar av förändringarna.
Kommunpolitik
Migrationsverkets sänkta krav på brandsäkerhet i upphandlingar av asylboenden riskerar att leda till förlorade människoliv. Migrationsverket bör snabbt ta fram tydliga rekommendationer för hur man ska åstadkomma ett bra brandskydd i akuta asylboenden, skriver Brandskyddsföreningens generalsekreterare Anders Bergqvist.
Demokrati
Svensk polis blir mer effektiv genom att vara lokalt förankrad, närvarande i hela landet och genom att nyutbildade poliser rustas för att möta verkligheten. Det görs genom en grundutbildning som matchar polisens behov – inte universitetens, skriver Krister Hammarbergh (M) i en replik.
Demokrati
Att polisens arbete ska bygga på forskning och beprövad vetenskap kan låta grundläggande, men i dagsläget finns för lite av både forskning om polismetoder och av poliser som bedriver forskning. Detta leder till ett glapp mellan kunskap och praktisk verksamhet.
Stadsbyggnad
I debatten låter det som att det inte är några problem att bygga höga trähus med bra brandskydd. Verkligheten visar att det visst finns problem, branden i Eksjö är det senaste exemplet. Många byggherrar och kommunalpolitiker har alltför lite kännedom om utmaningen.
Kommunpolitik
När kommuner lägger över mer av säkerhetsarbetet på frivilliga och ideella krafter uppstår problem. Grannsamverkan är bra, men vill det sig riktigt illa tar medborgargarden lagen i egna händer. I stället borde fler kommuner se säkerhetsföretagen som en resurs.
Kommunpolitik
Kommuners, landstings och myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser och beredskapsplaner är alltför bristfälliga. Arbetet med att förebygga och hantera bland annat klimatförändringar, epidemier, skogsbränder och politisk extremism måste bli bättre.
Sjukvård
Flisa anser, liksom Riksrevisionen, att vi behöver utreda vilken driftsform som är bäst när det gäller SOS Alarm. Vi instämmer med rekommendationen om att SOS Alarm måste arbeta med relationerna till landstingen så att förutsättningarna för en väl fungerande alarmeringsverksamhet stärks.
Kommunpolitik
Det blir allt vanligare med våld och hot mot lokala politiker och förtroendevalda. Demokratin sätts i praktiken ur spel om man inte vågar agera, säga vad man tycker eller ändrar sina beslut på grund av hot eller våld. Därför behövs det en ny lagstiftning om hot om demokratin.
Digitalisering
Regeringens strategiutredning om ökad informations- och cybersäkerhet i samhället innehåller flera positiva förslag, men också tveksamheter som kan öka cyberhotet framöver. Det föreslagna fokuset på statliga myndigheter riskerar att lämna övriga samhällsbärande verksamheter oskyddade under överskådlig tid framöver.
Gästkrönika
Frivilliga hjälpinsatser ska uppmuntras men klarar sig alldeles utmärkt utan tvång. Ungdomar, som tar studenten ska ge sig ut i just den ljusa framtid varje individ ser för sin egen del. Inte tvingas på tvångströja i statens tjänst.
Infrastruktur
Efter sommarens bränder i Västmanland har nu ett förslag om bättre kriskommunikation lagts fram. Det går bland annat ut på att ändra lagen så att man kan spåra människors rörelsemönster och därmed nå ut med kris-SMS till dem. Ingen i Sverige tjänar på teknisk standardisering som kränker rätten till privatliv, skriver Amelia Andersdotter, på kampanjen Dataskydd.NET.
Demokrati
Folkpartiets och Moderaternas förslag om att det ska bli förbjudet att delta i terroristträning utomlands är inte ett uttryck för islamofobi, vilket kritiker hävdar. I stället handlar det om att stå upp för mänskliga rättigheter, skriver riksdagskandidaten Robert Hannah (FP).
Kommunpolitik
Samhället kommer att ställas inför stora utmaningar då klimatet blir allt mer extremt. Översvämningarna och den stora skogsbranden som drabbat landet i sommar visar på nödvändigheten av en nationell beredskap i form av en ny klimatmyndighet, skriver krisexperter.
Kommunpolitik
Kommunerna och landstingen bör få ett tydligare ansvar vid katastrofer. Den slutsatsen drar vi efter att ha sett svårigheterna med att klara den nationella krisberedskapen vid Salabranden och andra katastrofer som Gudrun, tsunamin och Estonia, skriver Kristdemokrater i Uppsala.
Debatt
Det är många som hävdar att svensk krishantering har hamnat i bakvattnet. I polemik med försvarsminister Karin Enström och generaldirektör Helena Lindberg vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) hävdar vi att den så kallade ansvarsprincipen inom krisberedskapen innehåller ett allvarligt systemfel.