Samhällsbyggnad innefattar alla faktorer och områden som tillsammans skapar förutsättningar för tillväxt och utveckling. Samhällsbyggnadsfrågor kan omfatta infrastruktur, byggnader och miljö. Allt som på ett eller annat sätt kan påverka den hållbara utvecklingen i samhället kan sägas falla in under begreppet samhällsbyggnad.
Hållbarhet
Tack vare samarbetet med en entreprenör som garanterar lönsam energieffektivisering står Söderhamn väl rustat när elkostnaderna skjuter i höjden.
Så gjorde kommunen för att minska sin miljöpåverkan med 600 000 kilo koldioxid.
Debatt
Historielösa och okunniga tjänstepersoner och politiker tillåter hela tiden nya exploateringar att ”rita om” unika kulturmiljöer runt om i Sverige. Det skriver Karin Ericsson och Gunnel Lindh, som vill se en nationell satsning på en långsiktigt hållbar utveckling där kulturarvet tas tillvara.
Debatt
I fredags träffade företrädare från samhällsbyggnadssektorn finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund för att diskutera ett högt och hållbart bostadsbyggande. Vi vill se ett helhetsgrepp vad gäller politiska åtgärder för vår sektor. Det är dags för ett samhällsbyggnadskliv och en politisk handlingsplan som möter upp branschens färdplaner för att nå uppsatta klimatmål, skriver företrädare för elva branschorganisationer.
Debatt
Om regeringens politik ”Gestaltad livsmiljö” ska kunna förverkligas behöver våra städer och platserna i vår närmiljö i större utsträckning skapas i samspel med dem som bor där. Det skriver Linda Kummel, enhetschef för Arkdes Think Tank, som lyfter fram flera utmaningar med den nationella politiken för gestaltad livsmiljö.
Hållbarhet
Nu är bygget av Sveriges första (nästan) fossilfria förskola i gång. Upphandlingen var en stor utmaning, men lärdomarna kommer att minska Göteborgs fossila avtryck. Projektledaren ger sina bästa tips för klimatsmart byggupphandling.
Debatt
De nya nationella mål för arkitektur-, form- och designpolitiken som antogs genom propositionen ”Politik för gestaltad livsmiljö” ger incitament för kommunerna att verka för höga krav på kvalitet i byggande och stadsplanering, skriver fyra forskare vid Lunds universitet.
Debatt
Trots att covid-19 har kraschat den svenska ekonomin behövs 560 äldreboenden och 1400 nya förskolor och skolor fram till 2026. Prioritera inte ned de unga och äldre som en kortsiktig besparingsåtgärd, det kommer att stå samhället dyrt på sikt, skriver Nils Styf, vd för samhällsfastighetsbolaget Hemsö.
Kommunal ekonomi
Han har spenderat miljard efter miljard på kommunhus och äldreboenden och i hisnande fart forcerat Samhällsbyggnadsbolaget till en position som Nordens största ägare av social infrastruktur. Världens tryggaste tillgångar, hävdar Ilija Batljan.
Stadsbyggnad
Förra året såldes samhällsfastigheter för ett rekordbelopp, nära 17 miljarder kronor. Mängden bolag som vill köpa, äga och bygga välfärdens fastigheter har vuxit snabbt. Nu finns en marknad för alla kommuner som vill sälja, hävdar branschexperter.
Perspektiv
Två av tre kommuner saknar nödvändiga förutsättningar för att värna kulturhistoriska värden i plan- och byggprocesser. Det märks. Medborgarna reagerar alltmer mot omfattande rivning och förstörelse, skriver tio organisationer som vill se ett bättre skydd för kulturarvet.
Debatt
Medan andra partier krattar manegen för denna destruktiva ideologi runtom i landet, lägger Sverigedemokraterna förslag i både riksdag och kommun för att motverka samma utveckling, skriver SD som idag säger nej till en bygglovsansökan för ett islamiskt center i Uppsala.
Debatt
Alltför många hus som förr var samhällets stolthet byggs i dag med alldeles för låg ambitionsnivå. Det är dags för offentliga beställare att ta tillbaka positionen som föredömen, skriver Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter i en replik.
Gästkrönika
Gamla skolbyggnader, gamla industribyggnader, gamla stationer. Alla har de gemensamt att vi finner dem vackra och vill bevara dem. Men ingen lär vilja flytta in i dagens stationshus och skolor i framtiden – vi bygger helt enkelt för fult.
Debatt
Flera stora företag och aktörer varnar för att Almedalen har utvecklats till ett stuprörsforum. Därför tar vi nu initiativet till ett tvärsektoriellt format där vår tids stora utmaningar och möjligheter kan diskuteras och belysas från flera olika branschers perspektiv. Formatet heter Prime Campus och är en konstruktiv protest mot rådande utveckling.
Debatt
Befolkningen är uppkopplad, djurhållningen ansvarsfull, naturen ren, vattentillgången god och jord- och skogsbruket hållbart. Så vem ska gå först i omställningsarbete till ett hållbart samhälle om inte Sverige, frågar LRF:s förbundsordförande Palle Borgström och vd Anders Källström.
Debatt
Att bygga hus i trä genom en industriell byggprocess leder till ett bättre och mer hållbart samhällsbyggande. För att öka träbyggandet i Växjö har vi därför reviderat vår träbyggnadsstrategi, skriver Catharina Winberg (M), Styrelseordförande Växjö Kommunföretag AB.
Stadsbyggnad
Vi befinner oss mellanrummet mellan en gammal regering och en ny. Oavsett färg och form på den nya regeringen behöver den snabbt ta itu med samhällsbyggnadssektorns många frågor på både kort och lång sikt. Här vill vi ta upp de långsiktiga frågorna som i mångt och mycket handlar om forskning och utbildning.
Gästkrönika
Alkoholmonopolet är knappast hotat för stunden. Men de människor som de senaste dagarna tagit alla chanser att sörja dess förestående frånfälle har ändå haft någon sorts fog för sin oro: vilka av oss tror fortfarande på den sociala ingenjörskonstens magiska förmåga att bygga det harmoniska Sverige, frågar Malcom Kyeyune i sin krönika.
Infrastruktur
Enligt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP), ska han i år ta fram ny lagstiftning för att skapa ”en standard” för alla kommuner så att de kan digitalisera sina plan- och byggprocesser. Det vill han göra för att få en mer effektiv, likvärdig och smidig hantering i hela landet. Vi välkomnar initiativet att skapa gemensamma riktlinjer inom det här området. Äntligen, skriver Karin Lindmark, standardiseringschef samhällsbyggnad, SIS.
Infrastruktur
Nu digitaliserar vi hela samhällsbyggnadsprocessen – enhetligt och i alla kommuner, skriver bostadsminister Peter Eriksson (MP), och föreslår en ny lagstiftad standard som ska förenkla, snabba upp och göra planprocessen mer transparent.
Stadsbyggnad
Den torftighet som den moderata kommunpolitikern Oskar Weinmar tycker sig se i samtida stadsmiljöer har nog primärt helt andra skäl än han tror. Tvärtom är det ofta arkitekten som står som garant för att utformningen av byggnaderna inte enbart styrs av ekonomiska incitament.