Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Säkerhetspolitik
Debattsvepet
Det är inte chefen - det är arbetsmiljön. Fem forskare gör idag upp med fikabordsmyten att chefen är störd i huvudet. På annat håll i debatten vill KDU ha kärnvapen i Sverige, centerns partiledarkandidat vill ha ett sammanhållet Sverige och S-kvinnor ett Sverige som står upp mot Turkiet.
Debattsvepet
Sabotaget mot gasledningen Nord Stream i Östersjön dominerar debatten. Alla våra senaste regeringar har varit naiva gentemot Ryssland, hävdar journalisten Jonas Gummesson. Elbilspolitiken och Centerpartiet är andra ämnen i dagens debatt.
Debattsvepet
Våra styrande politiker ger inte kampen mot brottsligheten tillräcklig uppmärksamhet, skriver Stiftelsen Tryggare Sverige idag i en av flera debattartiklar kring säkerhetspolitik och brottslighet. På agendan finns även kärnkraft och fastighetsskatt.
Debattsvepet
S-oppositionsrådet i Region Uppsala skriver om hur akutpatienter lämnas i omänskliga förhållanden, och riktar udden mot Moderaternas partiledare. På annat håll debatteras om försvarsministern odlat vänskapliga förbindelser med turkiska statens fiender. Och bemanningssköterskor vill att vårdens politiker lyssnar på dem.
Debattsvepet
Enligt en rapport från Svenska barnmorskeförbundet och fackförbundet SRAT är många barnmorskor missnöjda med arbetsförhållandena. Annars handlar dagens Debattsvep mycket om ett eventuellt svenskt Nataomedlemskap.
Debattsvepet
I dagens debatt: Oppositionsråd i Linköping skriver öppet brev om social dumpning till kommunalråd i Täby. KD:s kvinnoförbund vill att arbetsmiljön i vård och omsorg kartläggs. Göteborgs kommunstyrelseordförande har recept för fler poliser.
Debattsvepet
Kriget i Ukraina är huvudämnet i debatten denna fredag, men det är också dagen för Coronakommissionens slutbetänkande. Inför den ser Vårdföretagarna i en rapport hur en nationell styrning av vården saknats under pandemin.
Debatt
Vi ställer oss frågande till Center mot våldsbejakande extremisms oroväckande grunda och senkomna analys om högerextrema, nätradikaliserade terrorister. Hur långt har myndigheten egentligen kommit i sitt analysarbete och vad konkret vill de göra åt det välkända problemet med radikalisering på nätet, frågar Lisa Bjurwald, Mattias Irving och Helle Klein i en replik.
Debatt
Hur ser vi i Sverige på det hot som biologiska massförstörelsevapen utgör? Finns det särskilt skydd för första linjens personal och hur ska medborgarna kunna skyddas, frågar de moderata riksdagsledamöterna Marléne Lund Kopparklint och Pål Jonson, apropå en interpellationsdebatt i riksdagen med socialminister Lena Hallengren (S).
Debatt
Nätverket ”Fria pensionärer” är trötta på att höra vackra ord om att ungdomen är vår framtid när vi samtidigt håller på och tar ifrån dem deras framtid. Den 6 april krokar vi därför arm med Greta och hennes vänner och anordnar en manifestation för att ställa krav på politikerna, skriver Gudrun Schyman.
Kommunal ekonomi
Majoriteten av iranierna i Sverige reser ofta till Iran, vilket gör att de enkelt är måltavlor för den islamiska regimen som kan använda sig av dem för att samla in information om andra iranier i Sverige, skriver Ardavan Khoshnood.
Perspektiv
Att konfrontera och rapportera unga i riskzonen för radikalisering och extremism är inte en lämplig uppgift för lärare, vars uppdrag snarare bör vara att bygga förtroendefulla relationer med elever, skriver forskaren Christer Mattsson.
Gästkrönika
Det fanns inga bevis för sovjetiska ubåtar på 1980- och 90-talet. Den undermåliga hanteringen av ubåtsfrågan faller tungt på Carl Bildt, en kallakrigare värdig en spionroman. Därför krävs en utredning om Bildts agerande de fyra senaste decennierna och vilka konsekvenser det har fått för Sveriges försvarspolitik, skriver Daniel Suhonen.
Kommunpolitik
Sverige ska kunna stå emot kriser, gråzonsangrepp och krig i tre månader. Kommuner och landsting föreslås jobba under civila befälhavare, skaffa bättre ledningskompetens, stärka räddningstjänsterna och sätta upp hemskyddsorganisationer.
Gästkrönika
En allvarlig regeringskris är avvärjd. Och de riktiga, kännbara konsekvenserna för de ansvariga lyser med sin frånvaro. Transportstyrelsens osäkra hantering av det svenska folkets personuppgifter har gjorts till en klassisk politisk kamp mellan blocken.
Kommunpolitik
Karlshamns kommuns beslut på tisdagen att låta det ryskägda gasledningskonsortiet Nord Stream AG lagra rördelar i hamnen, trots avrådan från bland annat försvarsmakten, har väckt en diskussion om gränserna för det kommunala självstyret. Beslutet kan också strida mot kommunallagen.
Arbetsvillkor
Under konferensen Folk och försvar i Sälen talade Stefan Löfven om vikten av att hela samhället engagerar sig i säkerhetsarbetet samt nämnde en ”bred vilja att rusta upp totalförsvaret”. Att det svenska civila försvaret har grova resurs- och förmågebrister är ingen nyhet. Men det finns även utmaningar med själva den process som ska få igång förmågeutvecklingen, skriver Kristina Syk, sakkunnig civilt försvar och styrelseledamot Allmänna försvarsföreningen.
Demokrati
Utvecklingen i Ryssland gör att den transatlantiska länken är viktig för vår säkerhet. Oavsett vem som står som segrare i det amerikanska presidentvalet behöver Europa och Sverige se till att ha goda relationer till USA – och motverka krafter som vill förstöra relationen.
Kommunpolitik
Nordstream har via konsortium långt framgångna planer på att lägga ytterligare en gasledning genom Östersjön. Det skulle stärka ryska Gazproms monopolliknande ställning betydligt, vilket förändrar EU:s energimarknad och säkerhetsläge. Detta bör Sverige motsätta sig på alla nivåer. Tvekar regeringen måste Gotland och Karlshamn ta sitt ansvar och säga nej, skriver fyra M-politiker.
Perspektiv
Ryska aktörer bedriver en medveten psykologisk krigföring riktad mot Sverige och andra europeiska länder. Den tar sig olika uttryck och syns inom allt från IT-attacker och samarbete med högerextrema partier till flyktingpolitiken. Det behövs en ökad medvetenhet för att motverka den ryska olovliga påverkan på svensk politik och samhälle, skriver Rysslandskännaren Vilhelm Konnander.
Kommunpolitik
En ny gasledning mellan Ryssland och Tyskland, Nord Stream 2, för med sig flera problem för Europa. Den svenska regeringen måste därför agera mot den nya gasledningen på EU-toppmötet i veckan, skriver Jasenko Selimovic (L).
Skola
I dag kliver världen rakt in i våra klassrum på ett helt annat sätt än tidigare. Förr kunde läraren styra över källor och informationsflöden. Undervisningen i det digitala samhället ställer krav på hur lärare själva hanterar det nästintill obegränsade informationsflödet, men framförallt på att elever tränas i källkritik och värdering av information.
Sjukvård
Den som vill förstå vad som hände i Paris bör titta på vad som hände i Bombay för sju år sedan, och hur det attentatet var upplagt. Dådet har efteråt studerats utförligt av både terroristgrupper och säkerhetstjänster. Flera terrorattentat i Bombay har sedan dess kunnat avvärjas, skriver Jonas Hellman, konsult och Bombay-bo.
Demokrati
Tiden är mogen att se över våra internationella försvarspolitiska samarbeten för att stärka Sveriges säkerhet. Det är nödvändigt att utveckla nya former för samarbete med Nato. Nya Moderaterna vill därför att den svenska regeringen tar initiativ till en Natostudie som ser över de konkreta förutsättningarna för ett svenskt Natomedlemskap.
Demokrati
Statsminister Löfven gör svenska ubåtsjägare en stor otjänst när han tillskriver dem muskler och förmågor de inte har. Han borde inte ha sagt det han sade under presskonferensen om den främmande ubåten i Stockholms skärgård, skriver tre före detta officerare och ubåtsjägare.