Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Säkerhet
Organisation
Västerås kommunikatörer behöver varken el eller internet för att nå ut till medborgarna. Sedan den stora skogsbranden 2014 har kommunen drillat sin kommunikationsstab att vara redo för alla kriser.
• Planen när internet ligger nere.
• Checklistan kommunikatörerna har runt halsen.
• Informationen i svarta pärmen.
Organisation
Storskalig evakuering, reservkraft och trygga punkter med mat och vatten. Hur det ska ordnas utreds nu när Göteborg skakar liv i sin krigsorganisation. ”Frågan har blivit väldigt aktuell”, säger planeringsledaren.
Debattsvepet
Kommunerna blir mindre attraktiva av nya pensionsvillkor, talgoxar som idkar fortplantning är ett problem för skogsbruket och Moderaterna vill stoppa utdelning till friskolor som inte sköter sig. Det är några av ämnena i dagens debattsvep.
Arbetsvillkor
Hot och mutor – eller antydningar av kriminella med våldskapital. Så ska Göteborg fånga upp alla former av otillåten påverkan. ”Inte acceptabelt att medarbetare går till jobbet med klump i magen”, säger säkerhetschef.
Socialtjänst
Kampanjen mot svensk socialtjänst bemöts nu av Socialstyrelsen som lagt ut fakta på sin sajt. ”Ett steg i rätt riktning”, säger ledningsstrateg i Malmö, där föreningar och församlingar med stöd av kommunen försöker korrigera falska påståenden.
Debattsvepet
Forskare vill att upphandlare ska väga in hur leverantörer tidigare skött sig. Sjukhus behöver uppgradera brandskyddet, enligt sakkunniga. Dagens debatt handlar också om hedersförtryck och finansieringen av friskolor.
Debattsvepet
Låt kommunerna få en egen polis för att klara säkerheten, skriver Stiftelsen Tryggare Sveriges generalsekreterare. Ojämlik tillgång till vaccintider, elsubventioner och planering av nya bostadsområden är andra ämnen i dagens debattsvep.
Stadsbyggnad
”Det som händer i skolor mellan klockan 8.10 och 15.40 kallas mobbning och kränkningar. Under dygnets övriga timmar kallar vi det olaga hot, sexuellt ofredande och misshandel.” Så säger kriminologen Magnus Lindgren som vill ha större fokus på brottsoffret i debatten.
• Grogrunden till kriminaliteten: ”Det pratar man knappt om”
• Kriminologens tips – så kan kommuner bygga bort brott
Socialtjänst
Regeringen vill att fler avhopparverksamheter etableras och pekar ut kommunerna som nyckelspelare. En nationell samordnare ska nu se till att statliga myndigheter koordinerar sina insatser och ger det stöd som krävs.
Socialtjänst
Malmös avhopparprogram lyfts fram som ett föredöme för andra kommuner. Många kriminella ber om hjälp, men det är få som flyttar till en annan stad och till slut lyckas lämna sitt gamla liv. ”De är vana att ta den enkla och snabba vägen”, säger socialsekreteraren Rebeca Persson.
Debattsvepet
Kommunernas säkerhetsbrister orsakar onödiga risker för medborgarna, enligt fyra branschorganisationer.
Moderaterna presenterar på sin stämma ett reformpaket som ska få ordning på Sverige, skriver partiledaren Ulf Kristersson. Partiet anklagas samtidigt för att ha tappat bort skolpolitiken.
Övriga debattämnen: Stefan Löfven (S) om EU och skogen, dieselpris och vårdskuld.
Debatt
Kommunerna har flera brister i sitt säkerhetsarbete, som orsakar onödiga risker för medborgarna. Både kommuner och regering bör öka sitt ansvarstagande, skriver företrädare för fyra branschorganisationer, som presenterar en ny undersökning.
Debattsvepet
Säkerheten är hotad för invånarna i Region Stockholm anser finansregionrådet Irene Svenonius, som kräver fler poliser i utsatta områden. Österåkers kommunstyrelseordförande vill få fortsätta att anlita ordningsvakter. Andra debattämnen i dag är transporter, vårdköer och vem som bör ansvara för kvinnojourer.
Skola
Nästa vecka får Norrevångsskolan i Eslöv ett larmsystem där all personal snabbt kan varnas om allvarliga händelser. ”Jag hoppas vi slipper använda det”, säger biträdande rektor Pelle Jansson, som stämde av de sista detaljerna när knivdådet inträffade på grannskolan.
Organisation
Hoten mot Sverige ökar och regeringen vill skärpa säkerhetskraven på kommunerna. Men lagändringen blir ett administrativt monster, varnar expert. Stockholm kan tvingas till tusentals fler personalkontroller. ”Det här slår fel”, säger säkerhetsdirektören.
Debattsvepet
Flera av dagens debattörer tar upp ämnen som rör automatisering och digitalisering. Säkerhetsföretagen menar att upphandling av säkerhetstjänster måste bli bättre och flera regionråd i norra Sverige kräver tillsammans med Astma- och Allergiförbundet att det ska finnas pollenmätningar i hela landet.
Debattsvepet tar en paus och återkommer måndagen den 17 maj.
Debatt
En infektionssjukdom som covid-19 hotar både den mänskliga säkerheten och den nationella säkerheten. En politisk instabilitet till följd av en dålig ekonomi, minskat förtroende för samhällsinstitutioner, generell demoralisering samt rädsla, kan också ge konsekvenser som direkt hotar Sveriges säkerhet, skriver Ardavan Khoshnood, läkare och kriminolog.
Debatt
Vi uppmanar fler att prioritera trygghetsskapande åtgärder. Kan en trygghetsförflyttning i klass med det som nu sker i norra Botkyrka genomföras, kan även andra göra detsamma, skriver Botkyrkabyggens vd Chris Österlund och Botkyrkas kso Ebba Östlin (S).
Debatt
Göteborgs stad är en av de kommuner som gått längst när det gäller användandet av utländska molntjänster. Vi ser flera risker med detta och anmäler därför kommunen till Justitieombudsmannen, skriver Amelia Andersdotter, Dataskydd.net.
Debatt
Karlstad vill bidra till att stärka Sveriges beredskap och har mycket bra förutsättningar. Vi har i dag en stark position som nationellt kunskapscentrum inom samhällssäkerhet och vill fortsätta den utvecklingen, skriver företrädare för M, S och C i Karlstad kommun.
Gästkrönika
Visst rapporteras det om sprängdåden som ständigt sker runtom i landet. Men det är rapportering i förbifarten av något som redan har kommit att bli vardag, inte en bevakning som vänder blicken mot ansvarig minister och utkräver politiska svar.
Debatt
Arbetsmiljöverket har rätt i en sak: unga ska skyddas så att de blir långvariga i arbetslivet. Men för att nå det målet behöver regelverket göras mer lättförståeligt så att även företag som inte har en egen HR-avdelning att tillgå kan förstå vad de ska göra, skriver Företagarna.
Debatt
Arbetsmiljöverkets föreskrifter för minderåriga inom arbetslivet är till för att skydda unga så att de blir långvariga på arbetsmarknaden. Det är något som även Företagarna borde värna om, skriver Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i en replik.
Debatt
Arbetsmiljöverket har strypt möjligheterna för unga att komma ut i arbetslivet genom sina föreskrifter om minderåriga. Företagarna efterlyser krafttag mot regelbördan som tynger företagare och motverkar politikens arbetsmarknadsåtgärder, skriver Lise-Lotte Argulander och Daniel Wiberg.
Debatt
Vi behöver nolltolerans mot dödsolyckor på jobbet. Ingen ska behöva dö eller slita ut sig på grund av arbetet. Därför arrangerar vi på LO i dag en hearing för att gå till botten med problemet, skriver LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och andre vice ordförande Berit Müllerström.
Debatt
Den senaste tidens händelser kopplade till ordningsvakter och väktare har väckt starka känslor. Oavsett hur enskilda händelser upplevs och bedöms är det angeläget att också betrakta branschen ur ett långsiktigt perspektiv. Vilken roll ska branschen ha i framtidens trygghetsarbete? Behöver utbildning och regelverk förändras? Det skriver Li Jansson, branschchef och vice vd, Säkerhetsföretagen.
Gästkrönika
På ett plan är Mikael Dambergs och Margot Wallströms ovilja att släppa hem IS-svenskarna ett positivt tecken i tiden. I Sverige har det länge fattats fina, men samtidigt farliga, skadliga eller naiva beslut. Detta har gött både bitterhet och politikerförakt, skriver Malcom Kyeyune.
Debatt
Reaktionerna på det omdiskuterade ingripandet mot en gravid kvinna i tunnelbanan är obehagliga på många sätt. Å ena sidan okänsligheter och direkt rasism, å andra sidan mobbliknande överdrifter och attacker på en hel yrkeskår. Bortom dessa ilskna läger finns en viktig insikt: den att ordningsvakternas utbildning är kort och ofta hastar förbi de mjukare aspekterna kring bemötande i maktutövningen.
Gästkrönika
Tilltagande skjutningar, explosioner och självrapporterad otrygghet – ingen kan på allvar tro att det är normalt för Sverige, eller för vår del av världen. Ändå märks ingen vidare anspänning i den offentliga debatten. Paulina Neuding skriver om segregationen som har ätit sig in i vår syn på allas rätt till trygghet, säkerhet och värdighet.
Kommunpolitik
I juletid ökar risken för bränder. De som dör i bränder är framförallt äldre och människor som bor i socialt utsatta områden. För att stoppa dödsolyckorna krävs strängare regler och större investeringar i brandskydd.
Kommunpolitik
Att kommuner anlitar väktare och ordningsvakter väcker debatt. De 4,4 miljarder kronor som offentlig sektor lägger på trygghet är dock en försvarbar investering, vilket synliggörs av ny statistik från Stockholms upphandlade ordningsvakter.
Kommunpolitik
Trots att vi lever i ett informationssamhälle sedan ett halvt sekel tillbaka finns det stora problem med att skapa en gemensam och säker infrastruktur inom offentlig sektor. Att förbättra den gemensamma säkerheten bygger på att alla delar är säkra. Om en del brister sätts hela samhällets säkerhet på spel, skriver IT-experten Fia Ewald.
Kommunal ekonomi
Villaägarna i syd får betala dyrt för den uppdelade svenska elmarknaden. Sammanlagt handlar det om mellan en halv och en miljard kronor extra på elräkningarna sedan november 2011. Det är dags för Sverige att åter igen bli en marknad för kunder och elhandlare.
Demokrati
Personlig integritet är viktigt, för såväl brottsoffer som våra kunder. Därför bör regeringen ge säkerhetsbranschen fortsatt lagstöd för att begära utdrag ur belastningsregistret för arbetssökande och anställda.
Juridik
Sommarens våg av bilbränder och inbrott är en del av ett större problem. Andelen svenskar som rapporterar att brott, våld och vandalism förekommer i deras bostadsområde har ökat med 22 procent sedan 2010 enligt statistik från Eurostat. Nu krävs nytänkande för att trenden inte ska fortsätta, skriver Li Jansson och Mattias Dahl.
Almedalen
Att hota med bojkott om arrangörerna inte gör som vi vill är destruktivt. Svaret måste i stället handla om att mobilisera alla positiva och demokratiska krafter för att säkerställa att Almedalsveckan aldrig backar från positionen som ett av världen viktigaste öppna demokratiska forum, skriver Almedalsveteranerna Peter Ingvarsson och Per Nilsson i en replik.
Almedalen
Till stöd för de ideella och demokratiska verksamheter vars närvaro i Visby hotas, och för att garantera alla våra egna medarbetares säkerhet, villkorar vi vår egen närvaro under nästa års vecka: Vi kräver att resurser avsätts och prioriteras rätt. Vi kräver att angripare konfronteras och lagförs, skriver flera svenska företag i uppropet: #näringslivetbackarupp.
Gästkrönika
Omkring hälften av medlemmarnas avgifter till de judiska församlingarna i Göteborg och Malmö måste i dag läggas på den fysiska säkerheten i synagogorna. Till skillnad från Danmark, där judiska institutioner skyddats av militär och polis, sörjer svenska judar för sin egen säkerhet. Polisen finns bara där under stora högtider.
Demokrati
KD vill att politiska beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt. Samtidigt är EU-samarbetet viktigt för vår demokratiska och ekonomiska utveckling. De väljare som tänker lägga sin röst på EU-fientliga SD bör ompröva sitt beslut, skriver EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD).
Arbetsvillkor
Att brott och otrygghet ökar är en samhällsutveckling som ingen är nöjd med. För att skapa ett tryggare Sverige krävs många saker, allt ifrån satsningar på fler poliser, ökad ordningshållning och bättre nyttjande av modern teknik. Ett rut- och rot-avdrag för trygghet är ett snabbt och effektivt sätt att bidra till minskade trygghetsklyftor.
Kommunpolitik
Minst en skola om dagen brinner i Sverige. Mer än hälften av bränderna är anlagda och antalet bränder ökar. Kommunerna måste skärpa kraven i sina upphandlingar så att det stora antal skolor som just nu byggs och renoveras inte går sätta eld på.
Juridik
Kriminaliteten har vuxit till en nivå där hotar svensk konkurrenskraft eftersom den hindrar företag att verka och växa. Därför behöver Polisens samarbete med näringslivets trygghetsinvesteringar stärkas liksom rättsväsendets ansvar för brott som drabbar företag.
Kommunpolitik
För många är fyllda butikshyllor en självklarhet, men råvaran i maten tar tid att producera. Därför är det viktigt att välja och upphandla svenskt, för att på så vis stödja matproducenterna att öka svensk krisberedskap, skriver Marianne Andersson, ordförande LRF Skåne.
Demokrati
EU är ett populärt resmål för miljontals människor från hela världen, och många av dem behöver visering. Samtidigt ökar säkerhetsutmaningarna. Därför presenterar vi i dag en ny och framtidssäkrad viseringsreform, skriver EU-kommissionär Dimitris Avramopoulos.
Arbetsvillkor
Det vi ser är en ökning av antalet klienter med sympatier med extremism, snarare än att Kriminalvården i sig skulle utgöra grogrunden. Kriminalvården har dock ett pågående regeringsuppdrag att utveckla och långsiktigt förankra arbetet mot våldsbejakande extremism inom myndigheten, skriver Kriminalvården i en replik till Paulina Neuding.
Juridik
Statens allra viktigaste uppgift är att på basis av rättsstatens principer garantera sina medborgares säkerhet genom skydd och konsekvenser för dem som begår brott. Sverige befinner sig nu i ett läge där rättsstaten hotas av att tryggheten inte är självklar för alla medborgare. Det ökade våldet mot delar av vårt samhälle är ett ökat våld mot oss alla, skriver Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M).
Kommunpolitik
Sverige ska kunna stå emot kriser, gråzonsangrepp och krig i tre månader. Kommuner och landsting föreslås jobba under civila befälhavare, skaffa bättre ledningskompetens, stärka räddningstjänsterna och sätta upp hemskyddsorganisationer.
Demokrati
Vi behöver gå från ord till konkreta arbetsformer mot våldsutövande extremism. För att lyckas på bästa sätt behövs en aktuell lokal lägesbild för att veta var, hur och gentemot vilka grupper kommunerna ska jobba. Men att kommunerna själva ska stå för finansieringen är inte självklart eftersom frågan rör den nationella säkerheten.
Kommunpolitik
118 av 165 kommuner har inte undersökt om de har uppgifter som ska hållas hemliga med hänsyn till rikets säkerhet eller anläggningar som behöver säkerhetsskydd. Detta trots de är skyldiga att göra sådana säkerhetsanalyser, visar DS granskning.
Kommunpolitik
Om allt trygghetsarbete var lika effektivt som bevakningspersonalen och kamerorna i Stockholms tunnelbana skulle upp till 253 000 färre brott inträffa varje år. Därför krävs ett reformpaket med en statlig trygghetsmiljard för kommunala trygghetsinvesteringar samt rut- och rot-avdrag för köp av trygghet. Annars riskerar trygghet att bli en klassfråga där bara välbeställda har råd med säkerhet, skriver Säkerhetsföretagen.
Demokrati
Försvarsuppgörelsen innebär ett välkommet tillskott på 2,7 miljarder kronor, men det räcker inte. Ett av problemen är att vi har en regering som ändrar sin syn på Sveriges säkerhetspolitiska läge efter sina interna politiska behov, inte vilka hot vi faktiskt står inför.
Kommunpolitik
Trygghetsfrågorna är på agendan, aktuella just idag med anledning av Nationella Trygghetsundersökningen som visar att brottsutsattheten ökar på flera områden. Stiftelsen Tryggare Sverige manar kommunerna att professionalisera och kvalitetssäkra sitt trygghetsarbete.
Arbetsvillkor
Under konferensen Folk och försvar i Sälen talade Stefan Löfven om vikten av att hela samhället engagerar sig i säkerhetsarbetet samt nämnde en ”bred vilja att rusta upp totalförsvaret”. Att det svenska civila försvaret har grova resurs- och förmågebrister är ingen nyhet. Men det finns även utmaningar med själva den process som ska få igång förmågeutvecklingen, skriver Kristina Syk, sakkunnig civilt försvar och styrelseledamot Allmänna försvarsföreningen.
Sjukvård
Kontanthanteringen kostar samhället enorma summor årligen, samt ökar rånrisker på utsatta positioner, men lagstiftningen tillåter inte den offentliga sektorn att hänga med i digitaliseringen. Låt oss skippa kontanterna och övergå till kortbetalning och faktura, skriver Nina Lagh, moderat oppositionslandstingsråd.
Demokrati
Utvecklingen i Ryssland gör att den transatlantiska länken är viktig för vår säkerhet. Oavsett vem som står som segrare i det amerikanska presidentvalet behöver Europa och Sverige se till att ha goda relationer till USA – och motverka krafter som vill förstöra relationen.
Skola
Det finns flera lärdomar att dra från tragedin i Trollhättan. En är att vi behöver lägga ner mer omsorg och arbete på att säkra tryggheten i våra skolmiljöer för såväl elever som personal. Därför har vi arbetat fram en strategi, skriver Matz Nilsson, Sveriges Skolledarförbund.
Gästkrönika
Vissa tycker att det är att skrämma upp människor att säga att terrordåd kan komma att ske i Sverige. Men det är nödvändigt att föreställa sig det värsta – om man vill göra det bästa av det genom att vara förberedd både mentalt och praktiskt.
Kommunpolitik
Nordstream har via konsortium långt framgångna planer på att lägga ytterligare en gasledning genom Östersjön. Det skulle stärka ryska Gazproms monopolliknande ställning betydligt, vilket förändrar EU:s energimarknad och säkerhetsläge. Detta bör Sverige motsätta sig på alla nivåer. Tvekar regeringen måste Gotland och Karlshamn ta sitt ansvar och säga nej, skriver fyra M-politiker.