Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Säkerhet
Skola
Skolminister Lotta Edholm (L) öppnar för att skärpa lagstiftningen vad gäller kontroller av blivande skolpersonal. Det handlar om att se över om fler brott ska inkluderas i det registerutdrag som den jobbsökande visar upp för arbetsgivaren.
Kompetensförsörjning
Ska räddningstjänsten kunna arbeta i krig behöver den förstärkas med 16 000 civilpliktiga. Men först om tio år är så många redo. ”Risk att det går för långsamt”, säger chef på MSB. En pilotutbildning i minröjning har redan arrangerats och fler är på gång.
Äldreomsorg
Krisberedskapen inom äldreomsorgen bör stärkas väsentligt, anser regeringen. För att snabba på planeringen får kommunerna i år ett statsbidrag på knappt 100 miljoner kronor. ”Vi ska planera för det värsta”, säger försvarsdirektör på länsstyrelse. MSB ger ut checklista.
Äldreomsorg
Vid omfattande och långvariga strömavbrott är äldreboenden särskilt utsatta. Kommunerna ser nu över behovet av reservkraft, krislådor, vattendunkar och batteribackup. ”Vi är ganska sårbara och det är ingen bra känsla”, säger Tina Isaksson, chef över Göteborgs kommunala äldreboenden.
Organisation
Om 40 000 personer flyr undan en kärnkraftsolycka, naturkatastrof eller krig är Växjö redo att rycka in. En detaljerad plan för storskalig mottagning är nu klar.
* Så ska radioaktivitet saneras
* Då måste staten hjälpa till
* Nästa steg: upphandling
Kompetensförsörjning
Kriget i Ukraina har tvingat kommuner och regioner att höja sin beredskap. Men de har olika strategier. Vissa har krigsplacerat alla anställda medan andra ser risker med det. ”Jag tycker att det är oansvarigt att göra anspråk på alla”, säger säkerhetsstrategen Jakob Jansson i Helsingborg.
• Lista: Kommunerna och regionerna som krigsplacerat
Upphandling
Avtal som varken upphandlats eller diarieförts. Medarbetare som åkt på resa med leverantören. En chef som sagt upp sig och en omplacerad medarbetare. Nu polisanmäler Ystad härvan som kostat kommunen minst 100 miljoner kronor.
Digitalisering
Konsekvenserna för Borgholm och Mörbylånga är fortfarande kännbara efter måndagens it-attack. Grannkommunerna räknar med att systemen är i gång igen på måndag och konstaterar att något uppenbarligen måste ha brustit i säkerheten. ”Hotet är på riktigt”, varnar Säpos pressekreterare.
Arbetsvillkor
Bibliotekarier, bygglovshandläggare och badvakter måste numera vara beredda på att bli hotade på jobbet. ”Utsattheten verkar öka”, säger psykologen Alexander Tilly.
Ett nytt webbverktyg med konkret stöd och checklistor kan höja säkerheten på arbetsplatser.
Skola
”När man låser, larmar och inrymmer är det redan för sent”, säger Jonas Trolle, som utreder hur säkerheten i skolan ska förbättras. Han vill att skolpersonal ska få lära sig mer om hur de i tid kan upptäcka vilka elever som skulle kunna begå våldsdåd.
Skola
Vid en skolattack handlar det om minuter. Därför övar skolor allt oftare hur personal och elever ska undkomma dödligt våld. ”Det finns ingen tid för genomtänkta beslut”, säger Kim Norman, säkerhetsstrateg i Stockholm.
Demokrati
Socialdemokraterna vill se fler så kallade trygghetskameror i kampen mot den grova brottsligheten.
Därför föreslår även S nu att tillståndskravet för kommuner och regioner som vill sätta upp kameror slopas.
Demokrati
Fler ordningsvakter och kameror. Det utlovar partierna i de kommunala valrörelserna, där trygghet och kriminalitet nu ligger högt på dagordningen. ”16 skjutningar och sex mord på mindre än två år – det påverkar hela lokalsamhället” säger Kristina Edlund (S), oppositionsråd i Linköping.
Demokrati
Sabotage, desinformation, hot och cyberattacker förekom vid de senaste valen – och riskerna har ökat. Valmyndigheten samarbetar nu med samtliga kommuner för stärkt valsäkerhet. ”Man måste förbereda sig innan det är för sent”, säger teamledaren Sebastian Bay.
Debatt
Om regeringen menar allvar med att stärka Sveriges totalförsvar måste den ge kommuner och regioner rätt stöd och förutsättningar att lyckas. Det riskerar annars att bli som i den haltande kedjan i rättssystemet.
Debattsvepet
60 assistansbolag har redan stoppats, men det finns sannolikt fler fuskare, skriver Försäkringskassan. På dagens debattsidor ifrågasätter också forskare kommuners vurm för bolagisering och Kommunal vill förlänga äldreomsorgslyftet.
Organisation
Västerås kommunikatörer behöver varken el eller internet för att nå ut till medborgarna. Sedan den stora skogsbranden 2014 har kommunen drillat sin kommunikationsstab att vara redo för alla kriser.
• Planen när internet ligger nere.
• Checklistan kommunikatörerna har runt halsen.
• Informationen i svarta pärmen.
Organisation
Storskalig evakuering, reservkraft och trygga punkter med mat och vatten. Hur det ska ordnas utreds nu när Göteborg skakar liv i sin krigsorganisation. ”Frågan har blivit väldigt aktuell”, säger planeringsledaren.
Debattsvepet
Kommunerna blir mindre attraktiva av nya pensionsvillkor, talgoxar som idkar fortplantning är ett problem för skogsbruket och Moderaterna vill stoppa utdelning till friskolor som inte sköter sig. Det är några av ämnena i dagens debattsvep.
Arbetsvillkor
Hot och mutor – eller antydningar av kriminella med våldskapital. Så ska Göteborg fånga upp alla former av otillåten påverkan. ”Inte acceptabelt att medarbetare går till jobbet med klump i magen”, säger säkerhetschef.
Socialtjänst
Kampanjen mot svensk socialtjänst bemöts nu av Socialstyrelsen som lagt ut fakta på sin sajt. ”Ett steg i rätt riktning”, säger ledningsstrateg i Malmö, där föreningar och församlingar med stöd av kommunen försöker korrigera falska påståenden.
Debattsvepet
Forskare vill att upphandlare ska väga in hur leverantörer tidigare skött sig. Sjukhus behöver uppgradera brandskyddet, enligt sakkunniga. Dagens debatt handlar också om hedersförtryck och finansieringen av friskolor.
Debatt
Att det bedrivs modern vård i fräscha lokaler är ingen garanti för att brandskyddet fungerar. En brand på kvinnokliniken i Lund visar att tryggheten riskerar att vara falsk, skriver brandsakkunniga från 13 regioner.
Debattsvepet
Låt kommunerna få en egen polis för att klara säkerheten, skriver Stiftelsen Tryggare Sveriges generalsekreterare. Ojämlik tillgång till vaccintider, elsubventioner och planering av nya bostadsområden är andra ämnen i dagens debattsvep.
Stadsbyggnad
”Det som händer i skolor mellan klockan 8.10 och 15.40 kallas mobbning och kränkningar. Under dygnets övriga timmar kallar vi det olaga hot, sexuellt ofredande och misshandel.” Så säger kriminologen Magnus Lindgren som vill ha större fokus på brottsoffret i debatten.
• Grogrunden till kriminaliteten: ”Det pratar man knappt om”
• Kriminologens tips – så kan kommuner bygga bort brott
Socialtjänst
Regeringen vill att fler avhopparverksamheter etableras och pekar ut kommunerna som nyckelspelare. En nationell samordnare ska nu se till att statliga myndigheter koordinerar sina insatser och ger det stöd som krävs.
Socialtjänst
Malmös avhopparprogram lyfts fram som ett föredöme för andra kommuner. Många kriminella ber om hjälp, men det är få som flyttar till en annan stad och till slut lyckas lämna sitt gamla liv. ”De är vana att ta den enkla och snabba vägen”, säger socialsekreteraren Rebeca Persson.
Debattsvepet
Kommunernas säkerhetsbrister orsakar onödiga risker för medborgarna, enligt fyra branschorganisationer.
Moderaterna presenterar på sin stämma ett reformpaket som ska få ordning på Sverige, skriver partiledaren Ulf Kristersson. Partiet anklagas samtidigt för att ha tappat bort skolpolitiken.
Övriga debattämnen: Stefan Löfven (S) om EU och skogen, dieselpris och vårdskuld.
Debatt
Kommunerna har flera brister i sitt säkerhetsarbete, som orsakar onödiga risker för medborgarna. Både kommuner och regering bör öka sitt ansvarstagande, skriver företrädare för fyra branschorganisationer, som presenterar en ny undersökning.
Debattsvepet
Säkerheten är hotad för invånarna i Region Stockholm anser finansregionrådet Irene Svenonius, som kräver fler poliser i utsatta områden. Österåkers kommunstyrelseordförande vill få fortsätta att anlita ordningsvakter. Andra debattämnen i dag är transporter, vårdköer och vem som bör ansvara för kvinnojourer.
Skola
Nästa vecka får Norrevångsskolan i Eslöv ett larmsystem där all personal snabbt kan varnas om allvarliga händelser. ”Jag hoppas vi slipper använda det”, säger biträdande rektor Pelle Jansson, som stämde av de sista detaljerna när knivdådet inträffade på grannskolan.
Organisation
Hoten mot Sverige ökar och regeringen vill skärpa säkerhetskraven på kommunerna. Men lagändringen blir ett administrativt monster, varnar expert. Stockholm kan tvingas till tusentals fler personalkontroller. ”Det här slår fel”, säger säkerhetsdirektören.
Debattsvepet
Flera av dagens debattörer tar upp ämnen som rör automatisering och digitalisering. Säkerhetsföretagen menar att upphandling av säkerhetstjänster måste bli bättre och flera regionråd i norra Sverige kräver tillsammans med Astma- och Allergiförbundet att det ska finnas pollenmätningar i hela landet.
Debattsvepet tar en paus och återkommer måndagen den 17 maj.
Debatt
En infektionssjukdom som covid-19 hotar både den mänskliga säkerheten och den nationella säkerheten. En politisk instabilitet till följd av en dålig ekonomi, minskat förtroende för samhällsinstitutioner, generell demoralisering samt rädsla, kan också ge konsekvenser som direkt hotar Sveriges säkerhet, skriver Ardavan Khoshnood, läkare och kriminolog.
Debatt
Vi uppmanar fler att prioritera trygghetsskapande åtgärder. Kan en trygghetsförflyttning i klass med det som nu sker i norra Botkyrka genomföras, kan även andra göra detsamma, skriver Botkyrkabyggens vd Chris Österlund och Botkyrkas kso Ebba Östlin (S).
Debatt
Göteborgs stad är en av de kommuner som gått längst när det gäller användandet av utländska molntjänster. Vi ser flera risker med detta och anmäler därför kommunen till Justitieombudsmannen, skriver Amelia Andersdotter, Dataskydd.net.
Debatt
Karlstad vill bidra till att stärka Sveriges beredskap och har mycket bra förutsättningar. Vi har i dag en stark position som nationellt kunskapscentrum inom samhällssäkerhet och vill fortsätta den utvecklingen, skriver företrädare för M, S och C i Karlstad kommun.
Gästkrönika
Visst rapporteras det om sprängdåden som ständigt sker runtom i landet. Men det är rapportering i förbifarten av något som redan har kommit att bli vardag, inte en bevakning som vänder blicken mot ansvarig minister och utkräver politiska svar.
Debatt
Arbetsmiljöverket har rätt i en sak: unga ska skyddas så att de blir långvariga i arbetslivet. Men för att nå det målet behöver regelverket göras mer lättförståeligt så att även företag som inte har en egen HR-avdelning att tillgå kan förstå vad de ska göra, skriver Företagarna.
Debatt
Arbetsmiljöverkets föreskrifter för minderåriga inom arbetslivet är till för att skydda unga så att de blir långvariga på arbetsmarknaden. Det är något som även Företagarna borde värna om, skriver Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i en replik.
Debatt
Arbetsmiljöverket har strypt möjligheterna för unga att komma ut i arbetslivet genom sina föreskrifter om minderåriga. Företagarna efterlyser krafttag mot regelbördan som tynger företagare och motverkar politikens arbetsmarknadsåtgärder, skriver Lise-Lotte Argulander och Daniel Wiberg.
Debatt
Vi behöver nolltolerans mot dödsolyckor på jobbet. Ingen ska behöva dö eller slita ut sig på grund av arbetet. Därför arrangerar vi på LO i dag en hearing för att gå till botten med problemet, skriver LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och andre vice ordförande Berit Müllerström.
Debatt
Den senaste tidens händelser kopplade till ordningsvakter och väktare har väckt starka känslor. Oavsett hur enskilda händelser upplevs och bedöms är det angeläget att också betrakta branschen ur ett långsiktigt perspektiv. Vilken roll ska branschen ha i framtidens trygghetsarbete? Behöver utbildning och regelverk förändras? Det skriver Li Jansson, branschchef och vice vd, Säkerhetsföretagen.
Gästkrönika
På ett plan är Mikael Dambergs och Margot Wallströms ovilja att släppa hem IS-svenskarna ett positivt tecken i tiden. I Sverige har det länge fattats fina, men samtidigt farliga, skadliga eller naiva beslut. Detta har gött både bitterhet och politikerförakt, skriver Malcom Kyeyune.
Debatt
Reaktionerna på det omdiskuterade ingripandet mot en gravid kvinna i tunnelbanan är obehagliga på många sätt. Å ena sidan okänsligheter och direkt rasism, å andra sidan mobbliknande överdrifter och attacker på en hel yrkeskår. Bortom dessa ilskna läger finns en viktig insikt: den att ordningsvakternas utbildning är kort och ofta hastar förbi de mjukare aspekterna kring bemötande i maktutövningen.
Gästkrönika
Tilltagande skjutningar, explosioner och självrapporterad otrygghet – ingen kan på allvar tro att det är normalt för Sverige, eller för vår del av världen. Ändå märks ingen vidare anspänning i den offentliga debatten. Paulina Neuding skriver om segregationen som har ätit sig in i vår syn på allas rätt till trygghet, säkerhet och värdighet.
Kommunpolitik
I juletid ökar risken för bränder. De som dör i bränder är framförallt äldre och människor som bor i socialt utsatta områden. För att stoppa dödsolyckorna krävs strängare regler och större investeringar i brandskydd.
Kommunpolitik
Att kommuner anlitar väktare och ordningsvakter väcker debatt. De 4,4 miljarder kronor som offentlig sektor lägger på trygghet är dock en försvarbar investering, vilket synliggörs av ny statistik från Stockholms upphandlade ordningsvakter.
Kommunpolitik
Trots att vi lever i ett informationssamhälle sedan ett halvt sekel tillbaka finns det stora problem med att skapa en gemensam och säker infrastruktur inom offentlig sektor. Att förbättra den gemensamma säkerheten bygger på att alla delar är säkra. Om en del brister sätts hela samhällets säkerhet på spel, skriver IT-experten Fia Ewald.
Kommunal ekonomi
Villaägarna i syd får betala dyrt för den uppdelade svenska elmarknaden. Sammanlagt handlar det om mellan en halv och en miljard kronor extra på elräkningarna sedan november 2011. Det är dags för Sverige att åter igen bli en marknad för kunder och elhandlare.
Demokrati
Personlig integritet är viktigt, för såväl brottsoffer som våra kunder. Därför bör regeringen ge säkerhetsbranschen fortsatt lagstöd för att begära utdrag ur belastningsregistret för arbetssökande och anställda.
Juridik
Sommarens våg av bilbränder och inbrott är en del av ett större problem. Andelen svenskar som rapporterar att brott, våld och vandalism förekommer i deras bostadsområde har ökat med 22 procent sedan 2010 enligt statistik från Eurostat. Nu krävs nytänkande för att trenden inte ska fortsätta, skriver Li Jansson och Mattias Dahl.