Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Saco
Debatt
Digitaliseringens fulla potential uppnås inte i dag. Som ett resultat av Välfärdskommissionens arbete inleder därför regeringen och SKR förhandlingar om en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för välfärden, skriver bland andra finansminister Magdalena Andersson (S) och SKR:s ordförande Anders Knape (M).
Debatt
Ingen vet fullt ut hur allvarligt Coronaviruset kommer att slå mot det svenska samhället. Vi vet dock att många förlorar sina jobb på kort tid. Politikens fokus måste därför vara att skapa mesta möjliga trygghet på arbetsmarknaden. En omprövning av januariöverenskommelsen i de delar som rör arbetsmarknaden är nödvändig, skriver Sacos ordförande Göran Arrius.
Debatt
Skyddsombuden spelar en viktig roll för arbetsmiljöarbetet, men i en tid där facken under många år på flera områden har tappat medlemmar blir det allt mer ohållbart att organisationen kring skyddsombuden i praktiken är upplåst kring fackligt medlemskap, replikerar företrädare för Svenskt Näringsliv och Företagarna.
Debatt
LO, TCO och Saco häpnar över att Svenskt Näringsliv vill försvaga skyddsombudens roll. Fackets intresse att ombesörja arbetstagarnas rätt att komma hem från jobbet med hälsan och livet i behåll kan aldrig ses som kontraproduktivt för företagen, skriver LO:s utredare Carola Löfstrand, TCO:s utredare Ulrika Hagström och Sacos utredare Karin Fristedt.
Debatt
Många medarbetare vittnar om utbredda tystnadskulturer. Att exempelvis bara drygt hälften av Sveriges akademiker tror att chefen skulle tillrättavisa en person som drar ett sexistiskt eller rasistiskt skämt på jobbet borde oroa arbetsgivarna. Det är dags för dem att ta frågan på allvar och att agera, skriver Saco:s ordförande Göran Arrius.
Demokrati
Centrala delar av rättsväsendet saknar resurser för att klara sina uppdrag på ett rättssäkert och hållbart sätt. Den kommande höstbudgeten bör därför innehålla offensiva satsningar på landets åklagare och domare. Det finns dessutom ett brett, parlamentariskt stöd för sådana satsningar, skriver företrädare för Jusek och Saco-S.
Hållbarhet
Vab (tillfällig föräldrapenning) påverkar den egna karriären. Om man tar ut 100 vab-dagar under barnens uppväxt minskar chanserna att bli chef med så mycket som 30 procent. Under 2017 togs ungefär 6,5 miljoner vab-dagar ut. Av dem togs 62 procent ut av kvinnor och 38 procent av män. Om man ska ge kvinnor och män lika stora chanser att göra karriär är detta en ohållbart stor skillnad, skriver Göran Arrius ordförande Saco.
Kompetensförsörjning
I dag presenteras utredningen om en modern föräldraförsäkring, och Saco hoppas att den leder till en mer jämlik uppdelning av dagarna. Det är fortfarande för stora skillnader i praktiken, vilket hämmar kvinnor karriär och minskar livslönen, skriver ordförande Göran Arrius.
Kommunpolitik
För att möta de utmaningar som det innebär att Sveriges befolkning framöver kommer att bestå av betydligt fler barn och äldre behöver resurser tas bättre tillvara. Gemensamt kan vi hjälpas åt att lägga grunden för en bättre hälsa, sjukvård och omsorg. Men då krävs mer kompetensutveckling och kunskapsstöd.
Demokrati
Politik med fokus på antal högskoleplatser och högskoleorter är en populär lösning på många problem i samhället. Men om Sverige ska vara en ledande kunskapsnation också i framtiden ska politiken fokusera på utbildning på hög internationell nivå. Och då måste regeringen prioritera kunskaper - inte ägna tid åt marginella lokaliseringsfrågor, skriver Håkan Regnér och Galina Pokarzhevskaya, Saco.
Kommunpolitik
Kommunerna är sämst på att värdera högre utbildning, visar nya siffror från Saco. En låg- och mellanstadielärare förlorar över en miljon kronor på att utbilda sig jämfört med att börja jobba direkt efter gymnasiet. Ska vi lösa kompetensbristen inom välfärden måste det bli möjligt att göra lönekarriär. Utbildning måste löna sig, skriver Sacos ordförande Göran Arrius.