Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Rut
Debatt
De flesta politiska åtgärder och investeringar är inte självfinansierade, utan kostar pengar. Därför är alltid den första fråga som måste ställas om samhällsnyttan är större än kostnaden. I fallet rutavdraget verkar så vara fallet, skriver Lars Hultkrantz, seniorprofessor i nationalekonomi, Örebro universitet.
Debatt
När rutavdraget för läxhjälp togs bort 2015 dubblerades timpriserna samtidigt som branschen i princip halverades. Nu på Black Friday vill vi därför passa påminna regeringen om detta politiska misstag genom att höja timpriset för vår studiehjälp, skriver vd:n för Studybuddy och My Academy Max Henrikson.
Gästkrönika
Låglönevägen har aldrig varit en realistisk väg till etablering och integration i Sverige. Ändå biter sig tanken envist kvar hos många, kanske för att det andra alternativet — åtstramad migration — inte heller är en sko som passar. Men för lågutbildade nyanlända är läget alltjämt tröstlöst.
Debatt
Med ökade bostadsinbrott ökar också behoven av förstärkt inbrottsskydd. Fler poliser är viktigt, men det löser inte allt. Därför är det välkommet och behövligt att det införs ekonomiska styrmedel som skapar incitament för trygghetstjänster i hemmet
Kommunpolitik
Sverige, liksom resten av världen, står inför betydande samhällsutmaningar i form av klimathot, demografiska förändringar och snabb teknisk utveckling. Samtidigt råder osäkerhet kring hur utmaningarna ska bemötas. Förmågan att navigera i en föränderlig värld är en kritisk faktor för ett land som vill upprätthålla ett högt välstånd. Experimentell policy har därför blivit allt viktigare.
Arbetsvillkor
Att brott och otrygghet ökar är en samhällsutveckling som ingen är nöjd med. För att skapa ett tryggare Sverige krävs många saker, allt ifrån satsningar på fler poliser, ökad ordningshållning och bättre nyttjande av modern teknik. Ett rut- och rot-avdrag för trygghet är ett snabbt och effektivt sätt att bidra till minskade trygghetsklyftor.
Kommunpolitik
Om allt trygghetsarbete var lika effektivt som bevakningspersonalen och kamerorna i Stockholms tunnelbana skulle upp till 253 000 färre brott inträffa varje år. Därför krävs ett reformpaket med en statlig trygghetsmiljard för kommunala trygghetsinvesteringar samt rut- och rot-avdrag för köp av trygghet. Annars riskerar trygghet att bli en klassfråga där bara välbeställda har råd med säkerhet, skriver Säkerhetsföretagen.
Arbetsvillkor
Ilmar Reepalus förslag om begränsningar av vinster för företag i välfärden tangerar konfiskation. Ofta är det branscher med stor andel kvinnor som hotas politiskt. Redan på 1800-talet konfiskerades skolor som kvinnor drev. Historiskt har kvinnligt företagande och entreprenörskap alltid varit utsatt, skriver Catarina Higgins, historiker och rektor.
Integration & segregation
Sverige behöver kraftfulla reformer för att bryta bidragsberoende och utanförskap. Särskilt angeläget är att förbättra integrationen – över hälften av de inskrivna hos Arbetsförmedlingen är utrikes födda. Regeringen står och stampar och tycks inte se de problem som vi moderater lägger konkreta förslag för att möta.
Integration & segregation
Efter 15 år i Sverige är arbetslösheten i gruppen nyanlända så hög som 30 procent. Det är inte hållbart. Dessvärre är regeringen motvillig till att reformera arbetsmarknadspolitiken. Här krävs åtgärder för snabbare integration och KD har flera förslag, bland annat introduktionsjobb och hem-bo.
Hållbarhet
En av de stora utmaningar Sverige står inför är att nyanlända utrikes födda kvinnor riskerar att lämnas utanför samhället. I dag på internationella kvinnodagen presenterar vi därför förslag för att korta vägen till arbete för denna utsatta grupp.
Integration & segregation
Kampen för mer öppna gränser verkar Miljöpartiet redan ha gett upp, men ge inte upp kampen för att öppna upp Sveriges arbetsmarknad för nya medborgare, uppmanar Niels Paarup-Petersen (C) inför helgens MP-konferens i Malmö.
Demokrati
I januari 2016 halveras maxbeloppet för hushållens rut-avdrag. På grund av försämringen kommer tre av tio rut-köpare att minska sin konsumtion av rut-tjänster framöver. Det är djupt olyckligt och går stick i stäv med regeringens ambitioner att skapa fler riktiga jobb, skriver Jens Nilsson, vd på Offerta.
Kommunpolitik
Om finansminister Magdalena Andersson (S) är uppriktig med sina lovord och verkligen vill främja rut så borde avdragstaket få vara kvar i sin nuvarande form eller hellre; höj det än mer. Det skulle skapa nya möjligheter för de som i dag behöver ett jobb.
Skatt
Nu har budgeten röstats igenom och från årsskiftet sänks rotavdraget från 50 till 30 procent. Innan budgetomröstningen slog sig allianspartiernas företrädare för bröstet och hävdade att deras jobbpolitik var så mycket bättre än regeringens. Men när det väl gällde så svek man.
Näringsliv
Stefan Löfven har under flera år attackerat kvinnodominerade näringar, svartmålat omsorgsföretag och ställt sig kallsinnig till rutavdraget. Nu minskar andelen kvinnliga nyföretagare. Ironiskt nog sker det under en regering som kallar sig feministisk, skriver Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson (C).
Hållbarhet
Regeringen och SKL har presenterat en överenskommelse i syfte att stärka arbetet kring jämställdhet med inriktning mot män. Ett vällovligt beslut i syfte att få fler män att ta sitt ansvar för ett jämställt samhälle. TCO är emellertid övertygad om att det krävs mer än en blygsam ekonomisk satsning för att uppnå verklig förändring, skriver teamchefen Thomas af Bjur.
Skola
Subventionerade hushållstjänsters vara eller inte vara debatteras flitigt, men det är hög tid att lyfta frågan ur ett annat perspektiv: varför är det så viktigt med ordnade relationer mellan arbetsgivare och arbetstagare på marknaden för hushållstjänster, och hur kan branschen bli så bra som möjligt. Det skriver hushållstjänstföretaget Hemfrid tillsammans med fackförbundet Kommunal.
Gästkrönika
Frågan om livsstilssubventionerna är inte så mycket en strid om ideologisk renlärighet som en fråga om integritet. Man kan tolka förslag om utökade jämställdhetsbonusar som uttryck för borgerlig idétorka. Men det finns goda skäl att misstänka att man mycket väl vet vad man gör.
Gästkrönika
Med tre kvinnliga partiledare i fronten inom Alliansen kommer de socialistiska feministerna få allt svårare att förklara sin politik och varför en 50-årig manlig fackpamp 2018 är ett bättre val som statsminister än en ung småbarnsmamma. Går det att försvara att just när det kommer till statsministern handlar det inte om kön utan om individ?
Kompetensförsörjning
Inte sedan 1990-talskrisen har så många fastnat i återkommande långvariga perioder av öppen arbetslöshet eller arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Lösningen är inte mer av utbudsorienterad arbetsmarknadspolitik, utan en politik som bland annat ökar efterfrågan på svenska varor och tjänster, skriver Verdandis ordförande och en fd utredningschef på AMS, med flera.
Kompetensförsörjning
Sverige har en låg arbetslöshet jämfört med andra europeiska länder, och Stockholm har en låg arbetslöshet jämfört med andra delar av Sverige. Ska arbetslösheten i Stockholm fortsätta vara låg måste också trösklarna till arbete för utsatta grupper fortsatt vara låga. Detta kräver ett arbete på många olika fronter.
Skola
Genom att medvetet utebli från en utfrågning i riksdagen om skattesubventionerad läxläsning visar SKL:s borgerliga ledning att den hellre lägger sig platt för regeringen än företräder sina medlemmars intressen, skriver S-ledamöterna i SKL:s arbetsutskott.
Skola
Svensk skola rasar i likvärdighet och regeringen är på väg att hasta igenom ett förslag om skatteavdrag för läxhjälp. I ett försök att undslippa kritik för hafsverket har regeringen gett SKL endast sex dagar på sig att yttra sig över förslaget.