Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Robotisering
Debattsvepet
Det är dags att begränsa friskolornas vinster, anser nya skolministern. Lokala företag borde få större möjligheter vid upphandlingar, tycker lokalpolitiker. Dagens och helgens debatt handlar också om AI, elbrist och vilken nytta ”pyttemyndigheter” gör.
Digitalisering
Bättre beslutsunderlag för politiker, snabbare sammanfattningar till chefen – snart kan AI hjälpa kommuner och regioner att bearbeta stora mängder text. Men det finns risker.
”Data är partisk”, konstaterar Johanna Bergman, strategichef på AI Sweden och utsedd till en av de 30 intressantaste personerna under 30 i Europa.
Digitalisering
Avataren Sam möter upp i receptionen, roboten BerIT servar it-avdelningen och Len@ jobbar på omsorgsförvaltningen. De digitala medarbetarna i Ronneby blir snart ännu fler. ”Det ska vara lite coolt att komma in i stadshuset.”
• Så mycket snabbare betalas försörjningsstöd ut
• Det tycker mänskliga medarbetare om robotarna
• Därför längtar schemaläggarna efter Harry
Digitalisering
”Precis som vi förstår vad våra Officepaket gör behöver vi förstå vad AI gör.” Det säger Robin Jägestedt, utvecklingschef på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning i Stockholm och en av huvudtalarna på SKR:s AI-nätverksträff den 21 september.
Upphandling
För att utvecklingen av beslutsrobotar ska kunna fortsätta, måste upphandlingarna innehålla krav på att kommunens tjänstepersoner förstår algoritmerna bakom systemen. Annars kan tilliten för myndighetsutövning rubbas, säger forskarna som ska studera hur kommuner och myndigheter ställer sådana krav.
Debattsvepet
Kommuner bör vara utförare av kommunal vuxenutbildning, anser Nätverket för en likvärdig skola. Regeringen vill se bättre handläggning av placerade barn. Automatiserat beslutsfattande, kriminalpolitik och migrationspolitik är andra heta ämnen i debatten.
Socialtjänst
Allt fler kommuner använder sig av algoritmer och automatiserade processer för att handlägga ärenden inom socialtjänsten. Så till exempel Bjuvs kommun, som delar med sig av personuppgifter till sin robotleverantör. Fel, enligt professor Olle Lundin.
Perspektiv
Det är viktigt att kommuner och regioner omfamnar, försöker förstå och förbereder sig inför framtida utmaningar rörande användandet av algoritmer och automatiserade processer i sin verksamhet, skriver Tommy Andersson, professor i nationalekonomi vid Lunds universitet
Socialtjänst
I biståndsroboten Ernsts programkod gömmer sig något som inte hör hemma där: hundratals namn och personnummer på invånare i Trelleborgs kommun. Nu har koden lämnats ut, utan att sekretessprövas. Har kommunen koll på sin egen kod? Läckan belyser en kontroversiell fråga.
Debatt
Det är inte våra medlemmar som står i vägen för utvecklingen. Mer än varannan socialsekreterare är tydligt positiv till automatisering – men samtidigt ser de verkligheten bakom de fina powerpointbilderna som läggs fram för ledningen, replikerar Simon Vinge, chefsekonom Akademikerförbundet SSR.
Debatt
Automatisering kan rädda den svenska välfärden. Men ledarskapet i kommunerna måste i så fall bli modigare. Det är du som ledare som behöver bryta mark och våga lyfta in tekniken på arbetsplatsen, skriver Ola Johnsson, rådgivare på PwC.
Debatt
Automatiseringen tros komma att påverka bortåt 30 procent av svenska arbetstillfällen. Samtidigt måste vi jobba längre. Utbildningssatsningar krävs för att klara utvecklingen, skriver arbetsförmedlaren Johan Berg och professorn i företagsekonomi Barbara Czarniawska.
Demokrati
På torsdag röstar riksdagen om en av vår tids avgörande frågor för framtidens krig. Ska dödliga autonoma vapensystem – ibland kallade “killer robots” eller “mördarrobotar” – tillåtas i krig? Vi, i enlighet med en internationell kampanj, uppmanar riksdagsledamöterna att rösta för ett förbud.
Arbetsvillkor
För att vi ska kunna dra nytta av utvecklingen av robotar måste vi ha en lagstiftning som underlättar utvecklingen och användningen av den nya tekniken, samtidigt som vi inte får blunda för att utvecklingen kan leda till problem som måste hanteras, skriver Max Andersson (MP).
Demokrati
Sverige har goda förutsättningar att bli en av flera ledande nationer i arbetet med introduktionen av självkörande fordon. Det kräver dock att tekniken införs gradvis och på rätt sätt. Annars riskerar utvecklingen att bli en mardröm.
Infrastruktur
Sverige behöver en helt ny sammanhållen strategi i en allt mer digitaliserad värld. Det kan ge Sverige ökad produktivitet så att resurserna till välfärden räcker till. Robotiseringen måste exempelvis få en likadan knuff som hem-pc-reformen fick genom skattesubventioner 1998.
Infrastruktur
Sverige har länge legat i världstoppen för digitalisering, men vad gäller det offentliga ligger vi efter. Här kan ledningarna i inte minst kommuner och landsting göra oerhört mycket. Digitaliseringen ger stora möjligheter till effektiviseringar, skriver Jan Gulliksen, ordförande för Digitaliseringskommissionen.
Arbetsvillkor
Lagen om anställningsskydd, las, har blivit ett hinder för både arbetsgivare och arbetstagare på dagens snabbt föränderliga arbetsmarknad. Det är bra att Moderaterna nu vill reformera lagen - och att även flera LO-fack öppnar för förändringar. Regeringen bör följa efter, skriver Aleksandra Boscanin.
Gästkrönika
Det fina med amerikansk forskning är att vad som pågår här och nu ofta redan inträffat i USA. Vilket märks tydligt i statsvetaren Robert Putnams nya bok Our Kids, som analyserar 50 år av samhällsförändringar. Man kan läsa boken som både facit och prognos för Sverige.
Play
Kommer läkarna att ersättas av datorer? Hur ser framtidens sjukvård ut? Ställer datorn diagnos på en millisekund? Och vilka andra yrken kommer att försvinna eller förändras? Anders Ekholm, vice vd för Institutet för framtidsstudier, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand.
Play
Digitalisering, robotisering och globalisering. Vem får jobb i framtiden? Och hur påverkas jobben av den nya tekniken? Klas Eklund, seniorekonom SEB, som leder regeringens arbetsgrupp om framtidens jobb intervjuas av Måns Wikstrand, Dagens Samhälle.