Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Riktade statsbidrag
Kommunal ekonomi
En pandemiskuld ska arbetas av samtidigt som en kraftig inflation höjer priserna på allt och en pensionssmäll får knäna att vika sig även för de starkaste kommunerna och regionerna. Om inget görs går sektorn mot 24 miljarder i underskott till 2024. Det finns all anledning att spara klokt.
Här är sex ekonomichefers bästa tips.
Kommunal ekonomi
Vilken hjälp ska man kunna få när man blir äldre? Sveriges nya äldreminister ser kompetensförsörjningen som en nyckelfråga för äldreomsorgen. ”Där kommer vi behöva samarbeta mycket mellan stat, region och kommun för att lösa den problematiken,” säger Anna Tenje (M).
Kommunpolitik
I början av nästa år kommer regeringen att få en lista med alla statliga pålagor på kommuner och regioner som SKR vill få bort. ”Man fortsätter med många detaljstyrande statsbidrag och det är jag kritisk mot”, säger nye ordföranden Peter Danielsson.
Kommunal ekonomi
Jättelika skillnader, spretighet och djup disharmoni. Kommunernas förutsättningar för att skapa en god välfärd skiljer sig åt enormt.
I vissa kostar grundskolan 18 000 kronor per invånare, i andra 7 000. En skillnad på 125 procent. Och de 80-plustätaste kommunerna kommer inte undan en mycket högre prislapp för äldreomsorgen än andra.
Dagens Samhälles ekonomiskola i sex delar hjälper dig som beslutsfattare att förstå den kommunala ekonomins grunder. Och vi börjar med demografin – befolkningen styr de ekonomiska förutsättningarna.
I del 1 får du demografisiffrorna som du bör ha koll på, sök efter din kommun i olika tabeller.
• Kostnader för äldreomsorg och grundskola i din kommun – jämför
• Från bebis till hundraåring – så dyra är kommuninvånarna
• Miljoninkomsterna – här bor de som tjänar mest
• Stora skillnader i skattekraft
Skola
Järfälla har landets största barngrupper i förskolan. Men ansvariga politiker ifrågasätter gruppstorlekens betydelse. ”Det är ett väldigt trubbigt mått på kvalitet”, säger Jonathan Björniden (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Skola
Regeringen slopar kravet på att kommuner ska försöka minska barngrupperna i förskolan för att få statsbidrag. ”Bort i tok”, rasar Kommunal och kräver lagstiftning. Men Linköping, som har landets minsta barngrupper, tänker inte ge upp sin satsning.
• 7,4 eller 20 barn – så stora är skillnaderna
• Hela listan: Barngrupperna i 290 kommuner
• Utvecklingen i din kommun över tid
Statsbidrag
Regeringen halverar det statliga stödet till kulturskolan nästa år. ”Bekymmersamt. Stödet har gjort att vi har kunnat pröva nya aktiviteter och nå ut till fler unga”, säger Birgitta Lövestedt, sektorchef för kultur och fritid i Skinnskatteberg – den kommun som ökat satsningarna på kulturskolan mest.
Kommunal ekonomi
Bara 6 miljarder i generella tillskott innebär att de generella statsbidragen realt sett urholkas nästa år. Även skatteintäkterna krymper i värde i den höga inflationen. SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog ser stor risk för underskott i ekonomin, särskilt i regionerna.
Kommunal ekonomi
Lågkonjunkturen kommer att slå hårt mot den kommunala sektorn och nu behövs besked om statliga stödåtgärder, enligt SKR. I en hemställan begär man bland annat att regeringen ser över statsbidragen och ger stöd för höjda elpriser.
Skola
Staten har på fem år lagt närmare 22 miljarder kronor på att skolorna ska bli mer likvärdiga. Enligt Skolverkets utvärdering är det svårt att bedöma om satsningen gett resultat. ”Risk att vi skjuter ut pengar utan kunskap om hur de bäst används”, säger generaldirektören.
Kommunpolitik
Från Stockholms stadshus till att ansvara för regeringens samarbete med kommuner och regioner. Nya civilministern Erik Slottner (KD) om:
• SKR:s roll
• Riktade eller generella statsbidrag
• Digitalisering och hur upphandlingen ska utvecklas
Kommunal ekonomi
Bjurholms framtid som kommun står och faller med jätteinvesteringen i ”Diamanten”, enligt kommunstyrelsens ordförande Christina Lidström (M). Hon hade svårt att tro att det rekordstora bidraget från den statliga kommunakuten var sant.
Kommunal ekonomi
Halva potten gick till Bjurholm när nya kommunakuten delade ut sina första krisbidrag. Pengarna till minsta kommunen motsvarar 1 miljard i Lindesberg eller 4 miljarder i Gävle. Bjurholms ansökan är bra, motiverar Clas Olsson, ordförande för Delegationen för kommunal ekonomi i balans.
• Lista: Kommunerna som får bidrag
Kommunal ekonomi
I mars avslöjade Dagens Samhälle hur felaktiga statistikuppgifter från Internationella Engelska skolan gett koncernen sensationellt stor utdelning i statsbidraget för likvärdig skola. Nu kräver Skolverket återbetalning.
Skola
SKR:s förre vd Håkan Sörman föreslås till ny ordförande för skolkoncernen Academedia. Samtidigt har han just satt igång uppdraget att utreda utjämningssystemet och ett nytt sektorsbidrag till skolan. Marcus Larsson på Tankesmedjan Balans reagerar starkt.
Kommunal ekonomi
Håkan Sörman har nu mindre än två år på sig för jätteuppdraget att utreda hela utjämningssystemet. Och han är optimistisk om att nå ett svar på största frågan: Är det tillväxthämmande?
• ”Hon har rätt” – Sörman om civilministerns syn på utjämningen
• Därför tror han att han lyckas
• Om egna erfarenheterna av att betala: ”Helt otroligt egentligen”
Kommunal ekonomi
Svag ekonomi inledde mandatperioden – sedan kom pandemin och med den guldregn i form av statliga bidrag. Nu väntar åter tuffare tider. I en serie artiklar granskar DS kommunernas utveckling sedan valet och inleder med ekonomin.
* Så har din kommun förändrats – unik artikel med grafik
* Kommunerna som höjt och sänkt skatten mest
* Varningen från SKR – ”De kommer att få det väldigt tufft”
Kommunal ekonomi
De riktade statsbidragen är – åter igen – i skottgluggen sedan Statskontoret i en rapport kritiserat all onödig administration de kräver. Civilministern vill minska antalet. DS frågade tre kommunstyrelseordförande hur de vill att det ska gå till.
• Radikala förslaget: ”Flytta över alla pengar”
• Statsbidraget som fasas ut och lämnar kostnader i kommunernas knä
• ”Kan vara rimligt med öronmärkta bidrag”
Kommunal ekonomi
Statskontoret anser inte att staten styr kommuner och regioner effektivt – i fokus för kritiken är de riktade statsbidragen som stjäl tid, resurser och energi. Civilminister Ida Karkiainen (S) håller delvis med om slutsatserna.
Kommunal ekonomi
Färre och enklare statsbidrag. Det ges högsta prioritet i Statskontorets rapport som i dag tisdag överlämnas till regeringen. Kommuner, regioner och privata utförare skulle kunna spara hundratals miljoner kronor på mindre administration.
Debattsvepet
Erfarna poliser går till storms mot myndighetens interna organisation och styrning efter påskupploppen. Annat i debatten idag handlar om kommunernas oförmåga att få fart på yrkesvuxutbildningar och Sverigedemokraterna ger sin syn på andras syn på klimatutvecklingen.
Kommunal ekonomi
Ett socioekonomiskt index styr statsbidraget för likvärdig skola. Det ger en kommun sex gånger mer per elev än en annan. Men beräkningarna som styr resursfördelningen redovisas inte. DS har granskat indexet och hur skoleleverna värderas.
- Så mycket pengar ger olika typer av elever
- Kommunerna som får minst och störst bidrag
Kommunal ekonomi
Sverige är på väg att bli fattigast i Norden och politiskt slöseri med resurser är orsaken. Det hävdar SKR:s förra chefsekonom Bettina Kashefi. Hon leder Kommissionen för skattenytta – projektet som ska hitta svaret på vad näringslivsprofilen Leif Östling får för skattepengarna.
Kommunal ekonomi
Internationella Engelska Skolan i Södertälje lämnade felaktiga uppgifter om sina 555 elever till SCB – och framstod som landets socioekonomiskt i särklass mest behövande skola.
Det gav IES dryga 12 miljoner i extra statsbidrag, avslöjar Dagens Samhälle.
Demokrati
”Pinsamt och skämmigt” – nya civilministern vill se stopp för social dumpning.
I en stor intervju med Dagens Samhälle ger Ida Karkiainen (S) också sin syn på:
• Varför generella statsbidrag inte alltid funkar.
• Balansen mellan stat och kommun
• Lagstiftningen kring digitala fullmäktigemöten.
Demokrati
”Staten vill plötsligt exkludera den lokala nivån. Det är för jävligt”. Så säger kommunstyrelsens ordförande i Östhammar inför morgondagens regeringsbeslut om slutförvar av kärnbränslet. Förvägrade bidrag har fått kommunens politiker att koka.
Kommunal ekonomi
Guldläge - så här många kommuner har inte sänkt skatten sedan finanskrisen 2008. ”Vi har faktiskt tagit ut för mycket i skatt” kommenterar kommunalråd.
• Kommunerna som höjer och sänker skatten.
• Kommunen som sänker mest ligger inte i Stockholm.
• Klyftorna ökar mellan hög- och lågskattekommuner.
Demokrati
Ida Karkiainen har haft kvar sin plats i kommunfullmäktige i Haparanda samtidigt som hon varit riksdagsledamot de senaste sju åren. Den erfarenheten tror hon blir viktig när hon nu tar över efter Lena Micko på civilministerposten.
Kommunal ekonomi
Riktade statsbidrag kräver stora administrativa resurser. Hos Region Uppsala jobbar totalt tio samordnare och fem controllers på regionnivå med hanteringen. ”Vi lägger mycket tid på statsbidragen”, vittnar ekonomichefen.
Kommunal ekonomi
Låga kostnadsökningar de närmaste åren, men också minskade intäkter när personer i yrkesverksam ålder blir en bristvara. I sin nya ekonomirapport slår SKR fast att den kommunala ekonomin har medvind, men att hinder väntar bakom hörnet. ”Oerhört viktigt att få människor anställningsbara.”
Äldreomsorg
Debatten om framtidens äldreomsorg borde handla om annat än pengar, tycker omsorgschefen i Älvkarleby. Och när staten delar ut kortsiktiga bidrag anser Lena Isokivelä att kommunerna bör tacka nej. ”Vi ska inte bara springa iväg och söka pengar”.
Kommunal ekonomi
Helt vanlig och lite hipp som happ. Så beskriver hon sig själv, Sveriges Kommuner och Regioners chefsekonom. Men Annika Wallenskog är också en tung makthavare som ekonomidirektörer, journalister och statssekreterare ofta vänder sig till. ”Jag drivs av att få folk att förstå vad som behöver göras för att välfärden ska bli bättre”, säger hon.