Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Riksdagsval
Demokrati
Gudrun Schyman har gått ur Feministisk initiativ. Men hon lämnar inte kommunpolitiken. För DS berättar hon vad hon tänker göra nu och ger samtidigt partiet hon var med och startade en känga: ”En tråkig utveckling”.
Demokrati
Klimatalliansen eller Feministiskt initiativ? Gudrun Schyman tänker inte välja – utan vill vara med i båda. Partiet hon var med och startade är dock redo att utesluta henne för det dubbla engagemanget.
Demokrati
Lusten till extraval är inte överraskande störst inom M, KD och SD, visar en DS-rundringning. ”Jag är jättesugen”, säger Nackas kommuntopp Mats Gerdau (M). Röster inom S och MP varnar dock för valtrötthet – hos både väljare och fotfolk.
Gästkrönika
Det är lätt att från Sverige sitta och skratta åt det amerikanska valsystemet och tycka att det är omodernt och dysfunktionellt – men de får i alla fall välja sin statschef. Nils Karlsson ger förslag på hur vi kan förbättra den svenska demokratin.
Debatt
Regeringens åtgärder för att skydda valhemligheten är inte tillräckliga. Sverigedemokraterna kräver nu en grundlig valsedelsreform som inför ett system med en gemensam valsedel, skriver Fredrik Lindahl och Matheus Enholm (SD).
Gästkrönika
Riksdagsvalet har alltid gått enligt en särskild dramaturgi. Men nu är allt på ända. Är det verkligen så här generationerna före oss föreställde sig demokrati när de slogs för rösträtten, frågar Anna Ekelund Nachman.
Demokrati
Den ultranationalistiska fascistorganisationen Grå Vargarna är inte vilken organisation som helst. De har djupa islamistiska rötter och har ofta använt våld mot meningsmotståndare. I sin iver att visa upp sin mångfald och tolerans har både Centerpartiet och Miljöpartiet öppnat dörren på glänt för personer med koppling till organisationen.
Demokrati
Låt oss prata om sakfrågorna kring personlig assistans och vår gemensamma välfärd. Låt oss prata om hur vi gemensamt stävjar fusket, vad pengarna ska användas till och hur kvalitet ska mätas. Men låt oss först bestämma oss för vad för slags funktionsnedsättningspolitik vi vill ha, Daniel Lindkvist, vd Lystra personlig assistans.
Integration & segregation
När en afrosvensk politiker från förorten försöker kliva in i det politiska spelrummet, händer det ofta att han inte välkomnas av partikollegor. I stället startas sorteringsmaskineriet, i form av misstänkliggörande av hans politiska engagemang, skriver Kahin Ahmed (C).
Demokrati
Centerpartiet och Liberalerna går nu raskt emot att likt Vänsterpartiet bli stödpartier till regeringen. Det är en utveckling som skadar både Alliansen och Sverige. Väljarna kommer inte vara förlåtande mot de partier som inte driver sin egen politik.
Demokrati
En osannolik statschef för världens supermakt med noll regeringserfarenhet och medvetet sexistisk och rasistisk framtoning installeras i Vita Huset på fredag. Men istället för att gnälla över den gamla världsordningens slut är det hög tid att börja ta demokratin på allvar.
Kommunpolitik
Den gemensamma valdagen gör att viktiga kommunala frågor riskerar att hamna i skuggan av rikspolitiken, trots att de flesta beslut som påverkar vår vardag tas lokalt. Genom att införa skilda valdagar skulle de olika rollerna bli tydligare vilket även riksdagspartierna skulle tjäna på, skriver LPN:s styrelse.
Demokrati
I Sverige utgår vi ifrån att våra politiker alltid är goda, därför begränsar vi inte deras makt. Samtidigt kan vi inte utesluta att populistiska partier blir så pass stora även här att de kommer att kunna få ett stort inflytande över våra lagar i framtiden. Men då kan de, till skillnad mot i USA, göra precis vad de vill. I länder där folkvalda begått hemska brott mot de mänskliga rättigheterna vet man bättre.
Gästkrönika
Sverige är inte ett dugg bättre än USA. Även den svenska valrörelsen ska ”väcka känslor” snarare än att fokusera på sakpolitik, statistik och fakta. Infrastruktur för att en extremist ska kunna göra anspråk på statsministerposten finns också här. Vem det blir? Det beror på vilken filterbubbla du befinner dig i...
Gästkrönika
Slopad arbetsgivaravgift för mjölkbönder och 500 kronor till föräldrar som arbetar. Fram till valet om två år ska vi nu tydligen sondmatas med dessa plånboksfrågor. Varför kan inte ekonomisk politik handla om något större? \
Demokrati
Jan Björklunds utspel sätter politiken i bakgrunden och det politiska spelet i förgrunden. Det är olyckligt och leder till att debatten slutar handla om de viktiga politiska vägval som väljarna ska ta ställning till och istället blir en diskussion om hur de politiska partierna ska fördela makten sinsemellan, vilket i sin tur leder till växande misstro, skriver Gunnar Hökmark (M).
Demokrati
Hon är Liberalernas viktigaste röstmagnet - samtidigt opponerar hon sig mot partilinjen. Striden inom Liberalerna om Birgitta Ohlsson handlar i grunden om val av demokratimodell. Ska partiet bejaka individualismen eller sluta upp bakom den klassiska demokratimodellen?
Demokrati
Sverige lider sedan länge av en närmast cementerad blockpolitik. Det kan vara svårt att bryta detta mönster, men ansvaret för landet är viktigare. Vill man verkligen nå breda uppgörelser utifrån sakfrågorna krävs en ändrad attityd. Ansvaret ligger hos partierna runt mittlinjen i svensk politik, skriver centerpartisten Håkan Larsson.
Gästkrönika
Förra valet var en rysare - snart väntar uppföljaren. Drev av den typ som har drabbat Sahlin och Romson, där man tycks råka extra illa ut för att man är kvinna, kan mycket väl styra över besvikna feministiska vänsterröster till Fi.
Perspektiv
Donald Trumps oväntade framgångar har satt fokus på hur högljudda röster som artikulerar ett missnöje får större politiskt genomslag än tidigare. Framväxten av dessa rörelser ger skäl till eftertanke, men det går att analysera och förstå vilken politisk logik det är som driver fram dem och hur etablerade politiker kan förhålla sig till detta, skriver statsvetaren och opinionsanalytikern Carl Melin.
Demokrati
Medias intresse riktas just nu mot Gävle där Alliansen styr i minoritet. En del menar att det är en förebild för riksdagen. Men SD är inget stillatigande stödparti utan slår fram och tillbaka i olika frågor. Partiet är inte att lita på, skriver Måns Montell (M) gruppledare i Gävle.
Demokrati
Som talesperson för ett nationellt ungdomsförbund är jag bland de första att glädjas över ett ökat intresse för politik bland unga. Likväl förblir jag en motståndare till sänkt rösträttsålder, inte för att jag vill stänga ute ungdomar från vår demokrati, utan för att man kan ta del av den på andra sätt, skriver Tobias Andersson, talesperson Ungsvenskarna SDU.
Demokrati
Nu däremot närmar vi oss snabbt ett nationellt krisläge om vi inte redan är där. 1970-talets konstitutionella reformer har inte levererat. Det är dags att gå tillbaka och göra om och göra rätt. Det är hög tid för en förnyelse av vårt konstitutionella system – och därefter en omstart.
Gästkrönika
Under de åtta år som Fredrik Reinfeldt regerade Sverige var det med ett närmast sociopatiskt falskspel som inte har några jämlikar. Han är den farligaste ledaren vi har haft sedan demokratin infördes. Och resultatet av hans söndringspolitik får vi leva länge med.
Kommentar
Om det vore en seriös satsning Aftonbladet genomför med Sverige tycker så skulle de utgått från en korrekt problembeskrivning och valt beprövade lösningar. Istället slår man sig för bröstet och säger att man är världsbäst på undersökningar. Det visar att min kritik är befogad, skriver Torbjörn Sjöström i en slutreplik till Aftonbladets Lena Mellin.
Debatt
Undersökningsmetodiken som Sverige tycker använder i sina opinionsundersökningar håller världsklass. Det finns inget vetenskapligt stöd för att självrekryterade paneler skulle ge ett sämre undersökningsresultat än andra mätmetoder, skriver Aftonbladets Lena Mellin i ett svar på kritiken från Novus vd Torbjörn Sjöström.
Demokrati
Inför det danska valet på torsdag klagar väljarna över att de egentligen inte ser någon större skillnad mellan de politiska blocken. Det ligger mycket i den i kritiken. I synnerhet när det handlar om den ekonomiska politiken som bäst kan betecknas som borgerlig, oavsett vem som styr.
Kommunpolitik
På grund av det svenska valsystemets utformning kan personer med funktionsnedsättning sällan rösta på egen hand. Med ett bra digitalt valsystem skulle både självständigheten och inkluderingen öka. Samtidigt skulle vi få en betydligt större möjlighet att hemlighålla våra egna val.
Arbetsvillkor
Valhemligheten är inte särskilt viktig för svenskar. Den uppfattas som en meningslös detalj, som man ändå bara vill utnyttja om man har dolda och oärliga avsikter. Men syftet med valhemligheten är att skydda valets integritet, inte väljarens privata sfär. Valhemligheten bör helt enkelt inte vara valfri.
Kommunpolitik
Det nuvarande svenska systemet med valsedlar uppfyller inte kravet på fria och hemliga val. Sverige som i många fall framhålls som ett föredöme och förklarar för andra länder hur de ska bygga demokrati klarar inte att städa framför egen dörr. Därför är det angeläget att införa ett nytt valsystem i Sverige.
Gästkrönika
Med tanke på hur regelbundet det varnas för allsköns fantasifulla ”hot mot demokratin” är det egendomligt vilket förstrött intresse som visas för själva valproceduren i de allmänna valen - trots kritiken internationellt. Detta moment om något är på riktigt kritiskt för demokratins legitimitet.