Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Religion
Debattsvepet
Sverigedemokraternas politik drabbar den svage, skriver en biskop. Tidigare miljöministrar är djupt bekymrade över beslutet att lägga ner miljödepartementet. Stål bygger inte allas välstånd och en gruva räddar inte klimatet, enligt två forskare.
Det är några av ämnena i dagens debattsvep.
Demokrati
Norrköpings kommun ska nu intensifiera arbetet med att skapa trygghet i det utsatta området Navestad där det i helgen utbröt våldsamma kravaller. ”Vi vet vad vi behöver göra”, säger kommuntoppen Olle Vikmång (S).
Debatt
Den asymmetriska kraftmätningen mellan västerländska och demokratiska principer och österländska teokratiska konstitutioner får inte sopas under mattan. Det brådskar med fruktbara diskussioner om västerländska och demokratiska principer. Vi ska försvara liberala sociala strukturer och yttrandefrihet, replikerar Ulf Lönnberg.
Debatt
Präster, pastorer, imamer och rabbiner ska tvingas att gå emot sina teologiska övertygelser och viga samkönade par – om Miljöpartiet får bestämma. Det leder knappast till inkluderande samhällen för religiösa minoriteter, skriver Svenska evangeliska alliansens biträdande generalsekreterare Jacob Rudenstrand.
Debatt
Åtalet mot Ann-Sofie Hermansson är ett färskt exempel på hur vissa grupperingar och sekter vill att lagen och samhället ska anpassa sig efter dem. Precis som Hermansson nu friats hoppas vi att rättsväsendet på fredag ska markera att inte heller organisationen Jehovas vittnen står över lagen, skriver Galaxia Wallin, Kristina Yüceyatak och Sabina Lundahl.
Debatt
Det är tydligt att regeringens utredare av konfessionella skolor är satt under hård politisk press och själv inte tror på att ett förbud. Utbildningsminister Anna Ekströms skäl till att ändå genomdriva det kommer inte att imponera EU:s domstolar, skriver Bo Nyberg, Kristna friskolerådet och Per Ewert, Claphaminsitutet.
Debatt
Barn kan vara naiva men vuxna förväntas kunna tänka efter. I decennier har svensk politik präglats av det ena godhetsprojektet efter det andra som direkt gått ut på en långsiktig plantering av segregation och motsatsförhållanden till mycket av vad svensk lagstiftning säger. Det skriver Värmdös kso, Deshira Flankör (M).
Debatt
I sitt förslag till ny kursplan för grundskolan har Skolverket tagit bort specifika hänvisningar till Bibeln i flera ämnen. Men i likhet med undervisningen om antiken förtjänar även undervisningen om vårt kristna arv att finnas kvar, skriver generalsekreteraren för Svenska Evangeliska Alliansen, Olof Edsinger.
Gästkrönika
Alla är överens om att integrationen måste bli bättre, exakt hur det ska gå till är desto svårare. Frågan om omskärelse visar att integrationsdebatten är full av målkonflikter. Men det är där vi måste börja.
Debatt
Nybildade Partiet Nyans har mötts av hot och förtal. Men från de etablerade partierna är det tyst. Bemötandet vi fått är ännu ett bevis för att islamofobin är den mest utbredda formen av rasism i Sverige och att den antirasistiska mångfaldsrörelsen behövs mer än någonsin, skriver tre partiföreträdare.
Gästkrönika
Förslaget om förbud mot könsstympning av omyndiga pojkar kritiseras för att bryta mot religionsfriheten. Men här måste pojkens rätt till kroppslig integritet få gå före gruppens rätt att sätta ett oåterkalleligt gruppmärke på hans kropp.
Debatt
Callis Amid och Mustafa Panshiri för ett resonemang vars slutpunkt blir att det knappt finns något ”islam” som man kan peka på eller ifrågasätta. En sådan hållning gör det omöjligt också att reformera islam, skriver Omar Makram i en replik.
Debatt
Många har försökt, men det går inte att skilja en ideologi från dess skrifter. Om det finns ondska i de religiösa urkunderna så förblir ideologin ond. Det skriver Bassam Al-Baghdady som menar att kvinnliga imamer utan slöja är ett gott steg, men att mer krävs om islam ska överleva in i en ny human tidsålder.
Debatt
I debatten ryms endast två positioner som utgår ifrån att religionen islam är si eller så, god eller ond. Den utgångspunkten är felaktig. Muslimer är inte vad som står i koranen, muslimer är det som muslimer gör, vilket också gör dem till både problemet och lösningen i diskussioner kring exempelvis jämställdhet och huvudduken.
Debatt
Att ett barn tvingas bära slöja är ett problem som bör diskuteras. Vi får däremot inte bukt med problemet genom det föreslagna slöjförbudet. Ett samhälle som väljer att införa förbud gentemot den som blir utsatt för förtryck gör ställningstagandet att problemet ligger hos offret och inte där det borde ligga – hos förtryckaren, skriver Sabat Nader och Hanna Jokel.
Debatt
Medan andra partier krattar manegen för denna destruktiva ideologi runtom i landet, lägger Sverigedemokraterna förslag i både riksdag och kommun för att motverka samma utveckling, skriver SD som idag säger nej till en bygglovsansökan för ett islamiskt center i Uppsala.
Gästkrönika
Att tvinga ett barn att ta av sig något barnet vill ha på sig, om det inte utgör ett hinder för pedagogiken, är att kränka barnet. Även om man gör det med goda intentioner och även om föräldrarna borde veta bättre.
Debatt
Det jag har mött är hur organisationen Jehovas Vittnen hanterar sexuella övergrepp - nämligen med en stark tystnadskultur och sektförtryck, skriver Galaxia Wallin, som nyligen har publicerat ett upprop från flera utsatta tidigare medlemmar.
Debatt
Sameh Egyptson verkar framför allt ha varit ute efter att smutskasta oss i sina debattartiklar. Men vi kommer fortsätta att folkbilda och vi är stolta över att arrangera något så unikt som en arabisk bokmässa i Norden, slutreplikerar Zana Muhammad förbundsordförande för studieförbundet Ibn Rushd.
Debatt
Det jag har önskat mig, förutom säkerhetskraven, är bara att debatten ska kunna ske på ett sådant sätt att den inte utnyttjas i propagandasyfte - genom balans i panelen, en kunnig samtalsledare och språklig tillgänglighet, skriver Sameh Egyptson i sin slutreplik.
Debatt
En öppen och frimodig debatt om de frågor min bok tar upp vore högst välkommen, men jag befarar att panelen snarare mynnar ut i propaganda i syfte att svartmåla kritiker som berättar om Muslimska Brödraskapets verksamhet i Sverige – bekostad av allmänna medel.
Debatt
I den polariserade debatten om återvändare är det många som menar att vi bör stänga våra gränser. Jag menar i stället att vi bör ta ansvar för våra medborgare, och genom rättsväsendet ge dessa individer och deras familjer en andra chans.
Debatt
Kristendomskunskap ersattes av religionskunskap i skolan för 50 år sedan då riksdagen beslöt att införa en icke-konfessionell läroplan. Nu är det dags att ta nästa steg: Ämnet religionskunskap bör ersättas av ämnet livsåskådning, skriver Bengt Sahlberg, professor emeritus i kulturgeografi.
Debatt
Makthavarna och rättsväsendet måste på allvar ta tag i den växande högerextremismen. Den hotar inte bara oss muslimer, utan hela vår demokrati och det öppna samhället. Och efter attacken i Nya Zeeland måste den polisiära närvaron vid moskéerna stärkas.
Gästkrönika
Frågan ”tillåta slöja eller ej” är svår men att bara hänvisa till ”frivilliga val” är alltför bekvämt och riskerar att bli ett svek mot många förtryckta barn och unga. Vi behöver bekanta oss mer med de berättelser från unga flickor som från en dag till en annan plötsligt påtvingas slöjan.
Debatt
Debatten som uppstått i kölvattnet av Simförbundets ordförande Ulla Gustavssons uttalanden kring slöja, jämställdhet och hedersförtryck väcker frågan om idrott och religion kan leva i harmonisk samexistens eller om de bör hållas isär, skriver Devin Rexvid.
Debatt
Det blir ofullständigt att diskutera yttrandefrihetsfrågan utan att ta upp det grova våld som riktats mot exempelvis Lars Vilks och Jyllands-posten, svarar Peter Santesson på Christian Fernandez replik på Perspektivartikeln häromveckan om politisk korrekthet, yttrandefrihet och avvägningen mellan högt tak och hänsyn.
Debatt
Att förnuft och kunskap tillhör yttrandefrihetens ädlaste, definierande ändamål är självklart. Frågan är vad vi gör med allt det där andra som den också ger upphov till, skriver Christian Fernandez i en replik till Peter Santessons Perspektivartikel.
Perspektiv
Att betona förnuft framför socialt hänsynstagande har länge varit ett kärnvärde i akademiska sammanhang. Men den normen kan vara under förändring, skriver Peter Santesson, som läst ”Tänka fritt eller tänka på andra?” av statsvetaren Christian Fernández.
Debatt
Migrationsverkets frågor till konvertiter har upprört många och myndighetens svar och förklaringar förvirrar mer än de reder ut, skriver prästen Micael Grenholm, som menar att Migrationsverket borde lägga mindre vikt vid konvertiters bibelkunskaper och mer vid prästers utlåtanden.
Debatt
Överenskommelsen mellan S+MP+C+L om ett stopp för nya religiösa friskolor är ett steg i rätt riktning mot en mer pluralistisk och demokratisk ordning. Alla som värnar barns rättigheter borde välkomna detta, skriver Humanisterna i en replik.
Debatt
Trots att de flesta av de konfessionella friskolorna sköter sig exemplariskt är det från politikernas sida viktigt att markera att de är ett icke önskvärt inslag i det vänsterliberala samhällsprojekt som ser ateismen som självklar norm, skriver Svenska Evangeliska Alliansen och Kristna friskolerådet.
Kommunpolitik
Förvaltningsrätten ger moskén i Växjö rätt att fortsätta med sina böneutrop. Visar fortsatt rättsprövning att böneutrop ska ges detta utrymme i våra offentliga rum behövs en lagändring. I ett första steg ska vi då lagstifta mot regelbundna böneutrop som tränger in i människors hem och som inte går att undkomma.
Juridik
När nazister och förintelseförnekare demonstrerar väcker det oro, otrygghet och rädsla hos judar. Med det gör inte demonstrationen otillåten, skriver polischefen Erik Nord i en replik om NMR:s demonstrationståg förbi synagogan i Göteborg förra året.
Skola
Jag uppskattar att Kashif Virk skriver att hans moské välkomnar homosexuella. Men samtidigt nämner Virk inte med ett ord det faktum att hbtq-personer med muslimsk bakgrund ständigt förföljs och förtrycks i "sina" sociala sammanhang. Och om problemet osynliggörs bidrar man inte heller till att stoppa den utbredda homofobin i muslimska sammanhang.
Demokrati
Är du religiös i Sverige kan du knappast räkna med att fortsätta leva som du gör särskilt länge till. Förbud mot religiösa praktiker och fenomen såsom konfessionella friskolor, böneutrop, handskakningar och klädsel föreslås från politikens hela vänsterhöger-skala.
Perspektiv
Det kan vara svårt att navigera i det mångkulturella klassrummet för många lärare. För lärarna i religionskunskap är det ofta särskilt svårt att hitta rätt väg mellan kulturkrockar och styrdokument, skriver författarna till en ny bok på området.
Organisation
Nyligen begick Mahmoud, en ung afghansk kristen kille från Jönköping, självmord efter att ha gett upp hoppet om en framtid i Sverige. Jag föreslår nu sju konkreta politiska förslag för att få ett stopp på utvisningar av kristna till länder där de förföljs och mördas, skriver Christian Mölk pastor i Pingstkyrkan Härnösand.
Demokrati
I helgen anordnas Bokmässan i Göteborg, som kan betraktas vara högtidsdagar för demokratin i Sverige. Det finns de som tror att islam är oförenligt med demokrati. Därför ställer min församling ut med temat ”Fråga en muslim”, och vi hoppas på många bra möten.
Kommunala bolag
”Det gör ont i hjärtat att mamma inte reagerade när min farbror beslutade att låsa in mig i familjens eget fängelse. Jag behandlades som brottsling för att jag var ateist. Det värsta var inte att bli inlåst, utan att min bödel var min egen familj”
Demokrati
Fem muslimska samhällsdebattörer efterlyser högre tolerans för kulturella olikheter i Sverige. Men tyvärr verkar de göra samma felslut som SD:s Björn Söder brukar göra när han antar att man bara kan vara same eller jude på bekostnad av sin svenskhet.
Skola
Att få bejaka sin religiösa identitet är en grundläggande rättighet som aldrig får motarbetas. Däremot ska inte religiösa krav på olika former av anpassningar i det offentliga eller i lagen få passera utan politisk diskussion och eventuella beslut. Det är genom en frimodig samhällsdebatt som religionsfriheten värnas - för alla, skriver Ulf Lönnberg (KD) i en replik.
Demokrati
Vi genomgår en valrörelse där frågor om böneutrop, slöjor och andra muslimska uttryck diskuterats vilt av flera partier, samtidigt som svenska moskéer frekvent utsätts för angrepp. Nu måste politikerna vakna, och stå upp för muslimers rätt att utöva sin religion.
Demokrati
I ett demokratiskt samhälle måste alla uttryck inom ramen för yttrandefrihet och religionsfrihet tolereras. Men allt som tolereras ska inte finansieras med skattemedel. Därför har kulturnämnden i Stockholms läns landsting påbörjat arbetet med att se över reglerna för stödet till kultur- och föreningsliv.
Gästkrönika
Utlandsfödda och utomeuropeiska kvinnor står allt oftare i centrum för den politiska debatten. Integrationen av dem är på många partiers agenda. Miljöpartiet vill bana väg genom arbetsintegrerande sociala företag och Moderaterna å sin sida föreslår ett förbud av moralpoliser. Oavsett vad man tycker om enskilda förslag: att dessa kvinnor uppmärksammas är bra, skriver kvinnorättsaktivisten Maria Hagberg i en gästkrönika.
Skola
Idén att sekularism skulle vara förtryckande eller exkluderande gentemot religiösa grupper är högst problematisk. Västvärlden har, efter århundraden av kamp, åstadkommit en framgångsrik åtskillnad mellan kyrka och stat, skriver Omar Makram som är lättad över att S äntligen vill förbjuda religiösa friskolor.
Kommunpolitik
I Sverige finns det en stark aversion mot religion i största allmänhet och islam i synnerhet. Det märks inte minst på nyhetsflödet som ständigt fylls av negativt vinklade nyheter med koppling till islam och muslimer. Inför valrörelsen har flera av våra största partier anammat en negativ ton gentemot islam och muslimer, inte enbart Sverigedemokraterna.
Statsbidrag
Ur ett integrationspolitiskt perspektiv är det av oerhörd vikt att bidragen till organisationer som sprider extremism, kvinnoförtryck och homofobi, stoppas. Därför är gårdagens beslut från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ett viktigt steg i rätt riktning, skriver Gulan Avci (L).
Kommunpolitik
De senaste veckorna har böneutropen från en moské i Växjö debatterats flitigt i medier. Vi ser att diskussionen är en del av en större frågeställning där flera starka debattörer övergivit principen om likabehandling, skriver Anna Bergström forskare och Christer Sturmark ordförande för förbundet Humanisterna.
Gästkrönika
Det är symtomatiskt för debatter som rör religiösa eller kulturella krockar att vi talar mer om tolerans, minoriteters skydd och acceptans från majoritetssamhällets sida - än en pragmatisk hållning och anpassning från minoriteters sida.
Demokrati
Debatten om böneutrop visar på hur utbrett islamofobin är i vårt samhälle. Det är ovärdigt en demokratisk rättsstat som Sverige och det sänder förödande signaler till muslimer – att de och deras tro inte har någon plats i Sverige. Jag undrar varför Sverige har tagit emot flyktingar från muslimska länder när man senare vill förbjuda alla uttryck för deras religion, frågar Mozhgan Jalali.
Demokrati
Istället för diskutera sakfrågan, det vill säga muslimska böneutrop, fokuserar Grön Ungdoms Hallberg och Badeli nästan helt på Kristdemokraternas retorik i sin debattartikel. Man hade kunnat förvänta sig mer från ett ungdomsförbund, vars moderparti under de senaste åren kantats av islamistiska skandaler, skriver Christian Carlsson, förbundsordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet i en replik.
Demokrati
Nu har den kommit, Ulf Bjerelds utredning om statligt stöd till trossamfunden. Hur kan man sammanfatta den? Kanske såhär; om du ger ett gevär till en vegan och tvingar hen att trycka av mot ett djur kommer hen troligen att skjuta över målet med flit. Jonas Lundgren (V) är inte imponerad av det aktuella betänkandet.
Demokrati
Regeringen bad en myndighet om en kampanj om islamofobi och hatbrott – fick en sajt som misstänkliggör arbetet mot hedersförtryck i retur. Är demokratiminister Alice Bah Kuhnke och regeringen nöjda med hur Myndigheten för stöd till trossamfund har utfört sitt uppdrag?
Skola
Bränder, glåpord, hot och trakasserier är en del av den judiska befolkningens vardag i Malmö sedan många år. Men den politiska ledningen har inte tagit tag i problemen, vilket gjort att de tillåtits växa, skriver Jan-Olof Bengtsson som minns en tid när synagogan var helt obevakad.
Digitalisering
Kampen mot antisemitism och islamofobi är angelägnare än någonsin - våldsspiralen får inte stärkas. Samhällets alla delar behöver mobiliseras. Judar och muslimer i Skåne visar vägen, skriver Aldo Iskra, generalsekreterare Open Skåne.
Demokrati
Nej, sverigedemokraten Martin Strid är inte en ”enskild företrädare” som uttryckt sig dumt. Uttalandet går helt i linje med hur partiets toppföreträdare ser på islam. Och det är den retoriken som krattar manegen för lokalpolitiker som Strid.
Gästkrönika
Att människor som kommer till Sverige blir integrerade medborgare, inte minst värderingsmässigt, är viktigt för stabiliteten och säkerheten i Sverige. Men hittills är det inte mycket som pekar på att integrationsmodellerna fungerar eller leder dit. Använd de resurser som finns i redan integrerade invandrare, uppmanar Zulmay Afzali i en gästkrönika.
Skola
Totalförbud mot religiösa friskolor – eller endast förbud mot att öppna nya? ”Rå och känslosam” debatt väntas på Liberalernas landsmöte. - Det enda rimliga är att förbjuda alla religiösa friskolor, säger Gulan Avci (L).- Ett slag i luften, kontrar partikamraten Anna Ekström.
Integration & segregation
Muslimer bör ta en mer aktiv roll i det offentliga samtalet. Risken är annars att vi definieras av andra och blir till nidbilder. Men majoritetssamhället måste också söka dialog med minoriteterna, till exempel gällande krav på niqab-förbud.
Gästkrönika
Varför ska vården specialbemannas för att kunna hantera patienter och medborgare med en viss tro? Att sådana önskemål – och tjänster – är verklighet speglar troligen samtidens fäbless för identitetspolitik mer än det speglar reella behov.
Gästkrönika
Det tycks som om den som ifrågasätter manssamhället med ett fniss, svartmålar den kristna guden eller försvarar barn på flykt ska straffas och tystna. Medan den som vill uttrycka rasism och hat ska beredas utrymme.