Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Religion
Socialtjänst
Sverige beskrivs som ett fascistland som kidnappar muslimska barn. En av de största påverkanskampanjer som Sverige någonsin utsatts för har blossat upp på nytt – och liknande kampanjer lär återkomma i framtiden, enligt Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF). ”Det är inget som kommer att försvinna”, säger Mikael Östlund på MPF.
Debattsvepet
Sverigedemokraternas politik drabbar den svage, skriver en biskop. Tidigare miljöministrar är djupt bekymrade över beslutet att lägga ner miljödepartementet. Stål bygger inte allas välstånd och en gruva räddar inte klimatet, enligt två forskare.
Det är några av ämnena i dagens debattsvep.
Skola
Regeringen går nu vidare med förslaget om att förbjuda nya religiösa friskolor. Från 2024 kommer sådana skolor inte att få starta, enligt lagförslaget.
Flera av de friskolor som fått kritik, och där Säpo pekat på risk för radikalisering, har dock inte varit religiösa.
Demokrati
När Rasmus Paludan kom till Borås blev invånare upprörda men bara ett fåtal tog till våld. Chefen för stadens kunskaps- och säkerhetscentrum tror att många års förebyggande arbete förhindrade upplopp.
Nu prisas Borås för sitt arbete mot extremism.
Debattsvepet
Södertälje ska införa ett nytt kontrollsystem för att förhindra att kommunen anställer personer med kopplingar till organiserad brottslighet. Psykologer är bekymrade över hårdare tag mot bråkiga elever. Desinformation, avfall och barnomsorg är andra ämnen i debatten.
Demokrati
Norrköpings kommun ska nu intensifiera arbetet med att skapa trygghet i det utsatta området Navestad där det i helgen utbröt våldsamma kravaller. ”Vi vet vad vi behöver göra”, säger kommuntoppen Olle Vikmång (S).
Debattsvepet
Denna måndag säger Villaägarna att VA-lagstiftningen får orimliga konsekvenser och behöver reformeras. Debatten om den svenska marknadsskolan går också vidare liksom den om elpriserna och desinformationskampanjen mot svensk socialtjänst.
Skola
Föreningen Framstegsskolan slopar de religiösa inslagen på de tre Römosseskolorna i Göteborg. Samtidigt har all personal sagts upp. Axel Darvik (L), skolkommunalråd, är fortsatt kritisk. ”Mitt förtroende för föreningen är förbrukat”, säger han till TT.
Debattsvepet
Det får vara nog med illa förtäckta nedskärningar i landets kommuner och regioner, skriver Kommunal. Det är upp till oss att säkerställa att vi lyckas använda de digitala verktygen, skriver Läkemedelsverket. Andra ämnen som diskuteras på debattsidorna de senaste dagarna är bland annat: elförsörjningen, VA-näten, arkitektur och religiösa friskolor.
Debattsvepet
15 kommunstyrelseordföranden från Dalarna kräver att investeringsstödet för byggande av hyresrätter ska vara lika över hela landet. Sju regioner i Mälardalen vill se satsningar på infrastrukturen. Och sju läkare tycker att Coronakommissionen ger fel bild av smittspridningen. Det är delar av innehållet i helgens debattflöde.
Debatt
Förskingringen av skolpengar från Römosseskolan visar att svenska politiker inte längre har råd att vara naiva. De har ett ansvar att se till att offentliga medel inte göder Muslimska brödraskapets internationella nätverk och att olämpliga personer inte får rätt att starta och driva skolor, skriver forskaren Sameh Egyptson.
Skola
Det är tvära kast för Göteborgs stads grundskoleförvaltning när det gäller att planera för framtiden för eleverna på Römosseskolan. Skolinspektionen har dragit in tillståndet, men i går kom beskedet att skolan får hålla öppet. Cirka 480 elever ska ändå få erbjudande om att byta skola. ”Spelreglerna ändras hela tiden nu”, säger Helena Sjöberg, chef på grundskoleförvaltningen.
Debattsvepet
Stad/landdimensionen bör tas på allvar även av lokalpolitiker, skriver en forskare. Korruption i vården, BB-stängning i Lycksele och skolstängning i Göteborg är andra debattämnen i dag.
Skola
Skolinspektionen stängde nyligen tre kritiserade muslimska friskolor i Göteborg. Under tiden som myndigheten utredde verksamheten öppnade flera av styrelseledamöterna en ny skola i Rågsved i södra Stockholm.
Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) är skarpt kritisk till hur myndigheten agerat.
Debattsvepet
IS-jihadisterna och deras barn lyfts på debattsidorna i dag fredag. Att strunta i förvaltningen av fastigheter är ett sätt att smygprivatisera kommunal verksamhet, menar S-politiker. Och självklart ska en kvinna leda Socialdemokraterna, tycker S-kvinnorna.
Debattsvepet
Skolbolagens expansion, skillnaderna i betyg och resultat på nationella prov samt privatekonomi som ämne i grundskolan. Mycket handlar om skola i dagens debattsvep. Men också om självmord bland unga, islamism, skogsbruk och klimat.
Debattsvepet
Hotande elbrist i landet är ett av fredagens heta debattämnen då Svenska Kraftnät ser behov av stora investeringar. Även Waldorfskolor, extremism bland friskolors huvudmän och äldreomsorgens resurser och kvalitet debatteras.
Debatt
De socialdemokratiska ministrarna Mikael Damberg och Morgan Johansson utnyttjar hemska terrordåd för att ge sig på hela friskolesystemet. Gör om och gör rätt bästa ministrar, uppmanar Kristna friskolerådets ordförande Bo Nyberg och ledamot Lars Brandström.
Debatt
Den asymmetriska kraftmätningen mellan västerländska och demokratiska principer och österländska teokratiska konstitutioner får inte sopas under mattan. Det brådskar med fruktbara diskussioner om västerländska och demokratiska principer. Vi ska försvara liberala sociala strukturer och yttrandefrihet, replikerar Ulf Lönnberg.
Debatt
Den svenska skolan är ojämlik och ökar samhällsklyftorna. Därför är det hög tid att strama åt friskolesystemet och stoppa aktiebolag från att driva skolor. Det föreslår tankesmedjan Tiden och Unga Örnar i en ny rapport.
Debatt
Präster, pastorer, imamer och rabbiner ska tvingas att gå emot sina teologiska övertygelser och viga samkönade par – om Miljöpartiet får bestämma. Det leder knappast till inkluderande samhällen för religiösa minoriteter, skriver Svenska evangeliska alliansens biträdande generalsekreterare Jacob Rudenstrand.
Debatt
Ingen blir gladare än jag av att höra att även Moderaterna vill göra upp med friskolereformens avarter. Men alla som läser deras förslag kan konstatera att partiet inte orkar göra upp med sin historia och sina misstag, replikerar ordföranden i riksdagens utbildningsutskott Gunilla Svantorp (S).
Debatt
Åtalet mot Ann-Sofie Hermansson är ett färskt exempel på hur vissa grupperingar och sekter vill att lagen och samhället ska anpassa sig efter dem. Precis som Hermansson nu friats hoppas vi att rättsväsendet på fredag ska markera att inte heller organisationen Jehovas vittnen står över lagen, skriver Galaxia Wallin, Kristina Yüceyatak och Sabina Lundahl.
Debatt
Vår debattartikel om högerextremism skrevs inte som en fullödig analys utan för att uppmärksamma att vi här och nu i Sverige, liksom runtom i Europa, ser en utveckling som måste tas på allvar, slutreplikerar Josefin Bergström och Jonas Trolle, Center mot våldsbejakande extremism.
Debatt
Det är tydligt att regeringens utredare av konfessionella skolor är satt under hård politisk press och själv inte tror på att ett förbud. Utbildningsminister Anna Ekströms skäl till att ändå genomdriva det kommer inte att imponera EU:s domstolar, skriver Bo Nyberg, Kristna friskolerådet och Per Ewert, Claphaminsitutet.
Debatt
Barn kan vara naiva men vuxna förväntas kunna tänka efter. I decennier har svensk politik präglats av det ena godhetsprojektet efter det andra som direkt gått ut på en långsiktig plantering av segregation och motsatsförhållanden till mycket av vad svensk lagstiftning säger. Det skriver Värmdös kso, Deshira Flankör (M).
Debatt
Samtliga partier i Göteborgs kommunfullmäktige har svårt att skilja på sak och person. Vetenskapsskolan (numera Safirskolan) är en av få skolor belägen i förorten som har goda skolresultat. Eleverna ska inte straffas på grund av brister som en tidigare huvudman haft, skriver företrädare för Partiet Nyans.
Debatt
I princip samtliga IS-återvändare borde kunna delges misstankar om brott, från de grövsta folkrättsbrotten till att ha tillskansat sig egendom olagligt eller hållit fångar och slavar. Att påbörja förundersökningar är ett självklart första steg, skriver Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism.
Debatt
I sitt förslag till ny kursplan för grundskolan har Skolverket tagit bort specifika hänvisningar till Bibeln i flera ämnen. Men i likhet med undervisningen om antiken förtjänar även undervisningen om vårt kristna arv att finnas kvar, skriver generalsekreteraren för Svenska Evangeliska Alliansen, Olof Edsinger.
Debatt
Partiet Nyans har identifierat rätt problem, men missar fullständigt målet när de beskriver vårt förslag att införa etableringsstopp för religiösa friskolor som islamofobiskt, replierar Eva Ullberg, oppositionsråd (S) i Järfälla.
Debatt
Nybildade Partiet Nyans har mötts av hot och förtal. Men från de etablerade partierna är det tyst. Bemötandet vi fått är ännu ett bevis för att islamofobin är den mest utbredda formen av rasism i Sverige och att den antirasistiska mångfaldsrörelsen behövs mer än någonsin, skriver tre partiföreträdare.
Gästkrönika
Förslaget om förbud mot könsstympning av omyndiga pojkar kritiseras för att bryta mot religionsfriheten. Men här måste pojkens rätt till kroppslig integritet få gå före gruppens rätt att sätta ett oåterkalleligt gruppmärke på hans kropp.
Debatt
Callis Amid och Mustafa Panshiri för ett resonemang vars slutpunkt blir att det knappt finns något ”islam” som man kan peka på eller ifrågasätta. En sådan hållning gör det omöjligt också att reformera islam, skriver Omar Makram i en replik.
Debatt
Många har försökt, men det går inte att skilja en ideologi från dess skrifter. Om det finns ondska i de religiösa urkunderna så förblir ideologin ond. Det skriver Bassam Al-Baghdady som menar att kvinnliga imamer utan slöja är ett gott steg, men att mer krävs om islam ska överleva in i en ny human tidsålder.
Debatt
I debatten ryms endast två positioner som utgår ifrån att religionen islam är si eller så, god eller ond. Den utgångspunkten är felaktig. Muslimer är inte vad som står i koranen, muslimer är det som muslimer gör, vilket också gör dem till både problemet och lösningen i diskussioner kring exempelvis jämställdhet och huvudduken.
Debatt
Att ett barn tvingas bära slöja är ett problem som bör diskuteras. Vi får däremot inte bukt med problemet genom det föreslagna slöjförbudet. Ett samhälle som väljer att införa förbud gentemot den som blir utsatt för förtryck gör ställningstagandet att problemet ligger hos offret och inte där det borde ligga – hos förtryckaren, skriver Sabat Nader och Hanna Jokel.
Debatt
Medan andra partier krattar manegen för denna destruktiva ideologi runtom i landet, lägger Sverigedemokraterna förslag i både riksdag och kommun för att motverka samma utveckling, skriver SD som idag säger nej till en bygglovsansökan för ett islamiskt center i Uppsala.
Debatt
Återigen ska frågan om konfessionella friskolor utredas, denna gång är det förutsättningarna för ett etableringsstopp som ska snabbutredas enligt beställning från regeringen samt C och L. Staten borde i stället värna mångfalden och rätten till konfessionella skolor, skriver Bo Nyberg och Lars Brandström, Kristna Friskolerådet.
Debatt
Det jag har mött är hur organisationen Jehovas Vittnen hanterar sexuella övergrepp - nämligen med en stark tystnadskultur och sektförtryck, skriver Galaxia Wallin, som nyligen har publicerat ett upprop från flera utsatta tidigare medlemmar.
Debatt
Sameh Egyptson verkar framför allt ha varit ute efter att smutskasta oss i sina debattartiklar. Men vi kommer fortsätta att folkbilda och vi är stolta över att arrangera något så unikt som en arabisk bokmässa i Norden, slutreplikerar Zana Muhammad förbundsordförande för studieförbundet Ibn Rushd.
Debatt
Det jag har önskat mig, förutom säkerhetskraven, är bara att debatten ska kunna ske på ett sådant sätt att den inte utnyttjas i propagandasyfte - genom balans i panelen, en kunnig samtalsledare och språklig tillgänglighet, skriver Sameh Egyptson i sin slutreplik.
Debatt
En öppen och frimodig debatt om de frågor min bok tar upp vore högst välkommen, men jag befarar att panelen snarare mynnar ut i propaganda i syfte att svartmåla kritiker som berättar om Muslimska Brödraskapets verksamhet i Sverige – bekostad av allmänna medel.
Debatt
Myndigheters arbete med radikaliserade individer behöver kompletteras med religiösa församlingars kunskap och erfarenheter. Demokratiskt sinnade muslimska grupper kan spela en viktig roll för att integrera IS-återvändarna i det svenska samhället.
Debatt
I den polariserade debatten om återvändare är det många som menar att vi bör stänga våra gränser. Jag menar i stället att vi bör ta ansvar för våra medborgare, och genom rättsväsendet ge dessa individer och deras familjer en andra chans.
Debatt
Kristendomskunskap ersattes av religionskunskap i skolan för 50 år sedan då riksdagen beslöt att införa en icke-konfessionell läroplan. Nu är det dags att ta nästa steg: Ämnet religionskunskap bör ersättas av ämnet livsåskådning, skriver Bengt Sahlberg, professor emeritus i kulturgeografi.
Debatt
Makthavarna och rättsväsendet måste på allvar ta tag i den växande högerextremismen. Den hotar inte bara oss muslimer, utan hela vår demokrati och det öppna samhället. Och efter attacken i Nya Zeeland måste den polisiära närvaron vid moskéerna stärkas.
Gästkrönika
Nu debatterar vi krigsbrottslagar och avradikaliseringsprogram vars effektivitet vi vet mycket lite om. Ett land som överhuvudtaget måste hantera sina IS-återvändare har mycket stora problem, som sannolikt kommer att vara med oss i generationer.
Gästkrönika
Frågan ”tillåta slöja eller ej” är svår men att bara hänvisa till ”frivilliga val” är alltför bekvämt och riskerar att bli ett svek mot många förtryckta barn och unga. Vi behöver bekanta oss mer med de berättelser från unga flickor som från en dag till en annan plötsligt påtvingas slöjan.
Gästkrönika
På ett plan är Mikael Dambergs och Margot Wallströms ovilja att släppa hem IS-svenskarna ett positivt tecken i tiden. I Sverige har det länge fattats fina, men samtidigt farliga, skadliga eller naiva beslut. Detta har gött både bitterhet och politikerförakt, skriver Malcom Kyeyune.
Debatt
Debatten som uppstått i kölvattnet av Simförbundets ordförande Ulla Gustavssons uttalanden kring slöja, jämställdhet och hedersförtryck väcker frågan om idrott och religion kan leva i harmonisk samexistens eller om de bör hållas isär, skriver Devin Rexvid.
Debatt
Det blir ofullständigt att diskutera yttrandefrihetsfrågan utan att ta upp det grova våld som riktats mot exempelvis Lars Vilks och Jyllands-posten, svarar Peter Santesson på Christian Fernandez replik på Perspektivartikeln häromveckan om politisk korrekthet, yttrandefrihet och avvägningen mellan högt tak och hänsyn.
Debatt
Att förnuft och kunskap tillhör yttrandefrihetens ädlaste, definierande ändamål är självklart. Frågan är vad vi gör med allt det där andra som den också ger upphov till, skriver Christian Fernandez i en replik till Peter Santessons Perspektivartikel.
Perspektiv
Att betona förnuft framför socialt hänsynstagande har länge varit ett kärnvärde i akademiska sammanhang. Men den normen kan vara under förändring, skriver Peter Santesson, som läst ”Tänka fritt eller tänka på andra?” av statsvetaren Christian Fernández.
Debatt
Migrationsverkets frågor till konvertiter har upprört många och myndighetens svar och förklaringar förvirrar mer än de reder ut, skriver prästen Micael Grenholm, som menar att Migrationsverket borde lägga mindre vikt vid konvertiters bibelkunskaper och mer vid prästers utlåtanden.