Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Rekrytering
Löner & avtal
Männen är flest. Men kvinnorna tjänar mest. Dagens Samhälle har kartlagt lönerna för 213 kommunala förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad. Bäst betald är en kvinnlig stadsutvecklingsdirektör i Stockholmsregionen. Hon tjänar 88 000 kronor mer än chefen med lägsta lönen.
Löner & avtal
Expansiva Skellefteå toppar löneligan för förvaltningschefer i Norrland. Lönerna ligger skyhögt över snittet i jämförbara kommuner i hela landet.
Men det är ingen Northvolt-effekt, enligt kommundirektören som dock . ”Framåt är det förstås en farhåga”, säger Kristina Sundin Jonsson.
En annan kommun som utmärker sig är Norrköping.
Löner & avtal
Bli inte för smickrad. Ha is i magen. Och begär rejält betalt när du erbjuds att bli högre kommunal chef. ”Många missar tyvärr det här tillfället att förhandla upp sin lön”, säger Visions ledarskapsexpert Jonas Karlsson.
Löner & avtal
Malmö är landets tredje största stad. Men hamnar först på elfte plats i löneligan för landets förvaltningschefer. Linköping sticker ut – och runt Stockholm kryllar det av höga kommunala ledare med över 100 000 kronor i månadslön. ”Vi vill ha de bästa cheferna”, säger Nackas stadsdirektör.
• Kartläggning: Så mycket tjänar toppcheferna i din kommun.
Löner & avtal
”Vi går åt rätt håll. Men det har tagit tid”, säger Kalmars kommundirektör Annette Andersson.
DS har kartlagt lönerna för över tusen kommunala förvaltningschefer. Och det visar sig att kvinnorna tjänar mer än männen på samtliga förvaltningar – utom en.
Kompetensförsörjning
Hon är Sveriges yngsta förvaltningschef. Och han den äldste.
51 år skiljer dem. ”Jag banar jättegärna väg, både som ung och som kvinna”, säger Julia Vallgren, 22 år och tillförordnad chef för miljö- och byggnadsförvaltningen i Kiruna.
Lista: Yngsta och äldsta förvaltningscheferna i Sveriges kommuner.
Socialtjänst
Landets socialchefer har allt svårare att få tag i personal till socialtjänsten. Det gäller inte minst socialsekreterare och inom äldreomsorgen, visar en undersökning från Vision. ”Det mest alarmerande är det försämrade rekryteringsläget”, säger Sara Gustavsson Roxell vid fackförbundet.
Arbetsvillkor
Region Blekinge inför brottskontroller av personer som ska anställas.
Men facket tycker att tilltaget är tveksamt.
”Det här är en mer komplex fråga än att bara begära utdrag ur ett register”, säger Camilla Perland, vice ordförande för Vårdförbundet Blekinge.
Kompetensförsörjning
En tredjedel av landets kommuner och regioner har under de två senaste åren köpt ut högre chefer i förtid. Utköpen har kostat skattebetalarna över 60 miljoner kronor, visar en undersökning Dagens Samhälle har gjort.
”Alternativet var att ha en verksamhet som inte fungerar”, säger kommunchef Anders Andersson i Eda.
Äldreomsorg
SKR ställer sig kritiskt till slutsatserna i Ivos rapport, som kom med svidande kritik mot äldreomsorgen i landets kommuner.
”Jag hade förväntat mig mer av en statlig tillsynsmyndighet när det gäller kvalitet i deras rapporter”, säger äldresamordnare Greger Bengtsson.
Digitalisering
Den digitala revolutionen ska förändra Sverige. Men en skriande brist på it-personal hindrar utvecklingen och hämmar kommuners tillväxt.
Att lägga ut en annons och vänta på sökande fungerar inte längre. Östersund har ändrat sitt sätt att rekrytera. ”Ett skifte”, säger kommundirektören.
Kompetensförsörjning
En halv miljon personer behöver anställas i landets kommuner och regioner under de närmaste tio åren. Nu är det dags att gå från ord till handling, anser Kommunals nya ordförande Malin Ragnegård. ”Arbetsgivarna har för låga ambitioner”, säger hon.
Arbetsvillkor
”Om Örnsköldsviks kommun ska vara attraktiv måste vi kunna erbjuda jobb på distans för den som vill få ihop livspusslet. Det finns ingen väg tillbaka”. Det tror kommundirektören som rustar kommunen för det nya distansarbetslivet efter pandemin.
Debattsvepet
Samarbeten med auktoritära stater kan komma till nytta, skriver analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina. Bo Rothstein vill förbjuda bokbål. En annan professor anser att kompletterande lärarutbildning för akademiker är för kort. Debatten handlar även om skolsegregation.
Kompetensförsörjning
Ytterligare tre kommuner ratas som jobbmatchare åt Arbetsförmedlingen. Avslagen möts av stenhård kritik. ”Vi går från ett monopol till ett annat”, hävdar kommunalrådet Mohamad Hassan (L) i Uppsala.
Kompetensförsörjning
Larmet från SKR: 13 000 fler anställda behövs i offentlig sektor varje år. Omöjligt, konstaterar organisationen som nu har bytt strategi för att klara kompetensförsörjningen. ”Pandemin visade verkligen att det här är Sveriges viktigaste jobb.”
Arbetsvillkor
Riktade lönesatsningar på utvalda sjuksköterskor har lett till massuppsägningar på Sundsvalls sjukhus. Nu försöker sjukhusledningen rädda bemanningen genom att höja ersättningen till inhyrda sjuksköterskor.
Kompetensförsörjning
”En dysfunktionell myndighet har blivit ännu sämre”, säger C:s arbetsmarknadspolitiske talesperson Alireza Akhondi. Ett grundfundament är på plats – men det är så långt man kan komma från Centerns vision, förklarar han.
Kompetensförsörjning
”Det kostar lite mer än vad man har råd med”. ”Aldrig i den här omfattningen tidigare”.
Det är fullt av idéer när offentlig sektor nu kraftsamlar för att fixa sommarens semesterbemanning – trots pandemitrötta medarbetare.
Debattsvepet
Ledande socialdemokrater i Gävleborg och Västernorrland kräver satsning på Nya Ostkustbanan. Emmaus efterlyser mer etik i kommunala investeringar. Dagens debatt handlar också om vad vi får för skattepengarna.
Ledarskap
Med egen chefspool står Varbergs kommun rustad inför luckor under rekryteringar och vid behov av extra chefsstöd. ”Jag ser vilket lugn det ger när det finns personer som kan hoppa in som tillfällig ledare”, säger Camilla Sjögren, första chefen i den nyinrättade poolen.
Kompetensförsörjning
Hon är kommunchef och han biträdande. Men de delar på ledarskapet och kallas ”kommuncheferna” internt. ”Det är skönt att slippa sitta ensam med de slutliga besluten”, säger Karolina Johansson.
Kompetensförsörjning
Luleå och Torsby tar upp kampen med de privata matchningsföretagen. Båda kommunerna vill vara med som aktörer i det nya systemet för arbetsförmedling.
”Det kan vara fler kommuner som tittar på hur vi gör”, säger toppolitikern i Luleå.
Kompetensförsörjning
Varning utfärdas för att kommunchefen blivit en slit- och slängvara. Här har högsta chefen bytts ut sedan valet 2018 – hela listan.
• Brister tilliten flyger chefen ofta ut
• Långsittarna – DS kartlägger chefsveteranerna i kommun och region
Gästkrönika
Det är en ganska märklig ordning att cheferna på statliga myndigheter får veta vilka medel de har till sitt förfogande först ett par månader in på det ettåriga budgetåret. Det är inte helt lätt att kombinera med den svenska arbetsrätten eller regelverket för upphandlingar.
Regionpolitik
Sveriges bäst betalda regionpolitiker tjänar 89 400 kronor mindre än sin regiondirektör – och tycker att det är bra. Dagens Samhälles kartläggning visar att politikerna tappar mark lönemässigt gentemot sina direktörer.
• Regiondirektörerna med högst lön
• Här är inkomstskillnaderna störst mellan politiker och chef
• Hela listan – alla regioner
• Irene Svenonius höga lön - i en klass för sig
Debatt
Lönerna i den kvinnodominerade välfärden har alltför länge släpat efter, även på den högsta chefsnivån. Att kommundirektörernas arbetsinsatser börjar löna sig bättre är högst rimligt utifrån de enorma förväntningar som ställs på ledarskapet. Nu måste även chefsuppdrag längre ut i kommunernas organisationer prioriteras, stärkas och uppvärderas, skriver Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision.
Kompetensförsörjning
De tre regiondirektörer som tjänar mest utklassar statsministern – och två av dem är kvinnor. Det visar Dagens Samhälles lönekartläggning.
• Därför tjänar kvinnorna mer än männen
• Mannen som slår sig in på topp 3-listan
• Han tjänar näst minst av alla regiondirektörer: ”Men jag har ingen dålig lön”
Kompetensförsörjning
De manliga kommuncheferna leder i löneligan före sina kvinnliga kollegor. Men kvinnorna på topptjänster blir allt fler till antalet – snart kan de vara i majoritet, tror bedömare.
• Så mycket tjänar de kvinnliga kommuncheferna
• Så många kronor skiljer könen åt
• Experten: Då går kvinnorna om
Kompetensförsörjning
Kommunchefernas löner har ökat dramatiskt de senaste fem åren. Och det är inte bara storstäder som dominerar lönetoppen, visar Dagens Samhälles granskning. Här är hela listan.
* Glappet mellan högst och lägst betalda: 127 000 kronor.
* Löneutvecklingen dubbelt så bra för toppcheferna.
* Den som har högst tjänar mer än alla generaldirektörer.
Kompetensförsörjning
Regeringens planer på att fortsätta reformeringen av Arbetsförmedlingen retar upp många kommuner, visar en genomgång av remissvaren. ”Vi tvingas lägga pengarna på en parallell kommunal arbetsförmedling”, varnar Hultsfred.
Integration & segregation
Tre kommuner gick samman för att slussa nyanlända och långtidsarbetslösa till jobb eller studier. Det blev succé. ”De arbetslösa står i kö för att komma med”, säger projektledaren Annika Nordgren.
Socialtjänst
Socialtjänsten gör allt fler utredningar kring barn som far illa, men det råder brist på erfarna utredare. I vissa kommuner har inte ens hälften av socialsekreterarna minst tre års erfarenhet. Men Sundsvall och Nacka har lyckats vända utvecklingen. ”Vi var tydliga med att vårt fokus på barnen genomsyrar allt”.
Kommunpolitik
Håbo kommun gick upp i stabsläge när kommundirektören sjukskrev sig. Med flera höga tjänstemannaposter vakanta räknar kommunalrådet med att stabsläget gäller hela sommaren. ”En påfrestning, men ingen kris”, säger M-kommunalråd.
Kompetensförsörjning
Cheferna i kommuner och regioner har blivit ungefär 30 procent fler på tio år. Antalet handläggare har ökat mer än dubbelt så mycket. Men övriga anställda ökar inte alls i den omfattningen. – Det sker en byråkratisering av offentlig sektor, säger forskaren Patrik Hall.
Perspektiv
Det finns ett utrymme för att påverka elevers studiemotivation och studieval. Men skillnaderna i de utbildningsval som elever gör beror till största delen ändå på hur elever med olika familjebakgrunder presterar i skolan. Skolans kompensatoriska arbete behöver därför bli mer effektivt och ske tidigare under elevers skolgång, skriver forskarna Anna Ambrose och Biörn Ivemark.
Debatt
Nu har vi chansen att åtgärda de problem som äldreomsorgen länge dragits med. Börja med att ta bort de onödiga hinder som finns i regeringens äldreomsorgslyft, som försvårar nyrekryteringar, säkra anställningar och ökad kompetens inom äldreomsorgen, skriver företrädare för Academedia vuxenutbildning, Hermods och Kompetensutvecklingsinstitutet.
Ledarskap
Många chefer i kommuner och regioner stannar inte särskilt länge på samma jobb. Med en lång traineeutbildning förbereder Region Kalmar län blivande chefer på vad som väntar. En av dem som gått utbildningen är nu regiondirektör.
Debatt
58 procent av jobbsökare tror sig blivit bortvalda på grund av sin ålder, enligt ny statistik. Lösningen? Sluta prata om ålder vid rekrytering, men formulera era jobbannonser så att kandidater i alla åldrar känner sig manade att söka. Det skriver John Mellkvist och Åsa Edman Källströmer.
Debatt
Nästan fyra av fem räddningstjänster har svårigheter att rekrytera deltidsbrandmän. Mer än hälften av dessa har problem att upprätthålla sin bemanning, och därmed också förmågan att rycka ut på larm. Det krävs en gemensam kraftsamling över hela landet, skriver Dan Eliasson, generaldirektör MSB, Anders Knape, ordförande SKL tillsammans med fack och arbetsgivare.
Play
Emma Lindén, kundansvarig offentlig sektor på medarbetarportalen Benify, ser den stora utmaningen med att rekrytera till den offentliga sektorn. SKL senaste rekryteringsrapport visar att 500 000 nya medarbetare behöver rekryteras till välfärden under de kommande tio åren. Emma Lindén tror att en dellösning kan vara ny teknik likt digitalisering som kan minska antalet som behöver anställas.
Debatt
Lösningen på primärvårdens bemanningsproblem kan finnas närmare än man tror. Genom att överge tanken på att hitta färdigutbildade medarbetare och i stället utbilda våra egna framtida kollegor är vi inte längre beroende av bemanningsföretag, skriver företrädare för Cederkliniken i Piteå.
Debatt
Välfärdsarbetare behöver mer, inte mindre, trygghet på jobbet. Genom att satsa på omplacering och omställning kan vi både behålla och förstärka kompetensen i välfärden. De borgerliga partiernas ambition att försämra nuvarande anställningstrygghet för de kommunanställda är skadlig för Göteborgs Stad, skriver Ann-Sofie Hermansson (S).
Kommunpolitik
Det är hög tid att bryta deltidsnormen i kvinnodominerade branscher. För att öka jämställdheten på arbetsmarknaden och säkra kompetensförsörjningen i välfärden behöver heltidsarbete bli norm. Frågan måste prioriteras i kommuner och regioner - nu finns chans till nystart.
Perspektiv
Utbyggnaden av högskolorna har skapat ett stort lärarbehov. Samtidigt har det meritokratiska anställningsförfarandet urholkats kraftigt. Detta har lett till massiva internrekryteringar där vänskap och lojalitet snarare än vetenskaplig skicklighet belönats, skriver företrädare för stiftelsen Academic Rights Watch, som bevakar den akademiska friheten i Sverige.
Kompetensförsörjning
Vi behöver anställa bussförare, men trots möjligheten till fast arbete för nyanlända och långtidsarbetslösa lyckas inte AF leverera kandidater. Och, endast två kommuner har hittills velat samarbeta direkt med Keolis.
Skola
Enligt en ny undersökning från Lärarförbundet är en bra skola avgörande för två av tre föräldrar vid valet av bostadsort. Ska kommunerna klara rekryteringen av kompetent arbetskraft så måste de prioritera en skola av hög kvalitet, skriver förbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.