Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Regioner
Kompetensförsörjning
En tredjedel av landets kommuner och regioner har under de två senaste åren köpt ut högre chefer i förtid. Utköpen har kostat skattebetalarna över 60 miljoner kronor, visar en undersökning Dagens Samhälle har gjort.
”Alternativet var att ha en verksamhet som inte fungerar”, säger kommunchef Anders Andersson i Eda.
Äldreomsorg
Äldreomsorgens tillgång till utbildad personal beror helt på hur attraktiva arbetsgivarna är. Det anser Olivia Wigzell, som i sitt förslag till ny äldreomsorgslag tar upp bemanningens betydelse för omsorgens kvalitet. ”Frågan avgörs inte av ödet.”
Infrastruktur
Nato vill att medlemmarna stärker det civila försvaret. Energiförsörjningen ska bli tryggare och sjukvården utvecklas för att klara av stora mängder skadade.
Lista: Det måste kommuner och regioner prioritera om Sverige går med.
Sjukvård
Upp till 100 000 kronor extra i lön. Det erbjuds vårdanställda i Västernorrlands region om man är beredd att flytta på sin semester. Vårdkrisen gör att flera regioner nu tvingas höja ersättningen för att klara sommarbemanningen.
Sjukvård
Beslutet att bygga ett nytt regionsjukhus i Växjö för nära 8 miljarder kronor är klubbat. Men kritiker varnar för en skuldfälla i det osäkra världsläget – dessutom befaras bygget slå mot primärvården. ”Beslutet är fullständigt ologiskt”, säger före detta sjukvårdsdirektör.
Digitalisering
”Vi har inte kunnat bekräfta det.” Myndigheten för vård- och omsorgsanalys avfärdar i en ny rapport ett vanligt argument för nätläkare och larmar om flera risker. Regioner och regering uppmanas nu till handling.
Debatt
I en ny kartläggning av vården för benskörhet, eller osteoporos, inom EU hamnar Sverige i botten. Trots att Socialstyrelsen efterlyst förbättringar av vården händer väldigt lite, skriver Osteoporosförbundet ihop med bland andra Lill Lindfors och Alf Svensson.
Kompetensförsörjning
”Det kostar lite mer än vad man har råd med”. ”Aldrig i den här omfattningen tidigare”.
Det är fullt av idéer när offentlig sektor nu kraftsamlar för att fixa sommarens semesterbemanning – trots pandemitrötta medarbetare.
Sjukvård
Hur stor andel administratörer som anställts i vården det senaste decenniet skiljer sig drastiskt mellan regionerna. I Gävleborg är det 55 procent och i Östergötland bara 14 procent – trots att båda säger sig vilja minska onödig administration. ”Vi har haft ett utpräglat fokus på kärnverksamheten”.
Sjukvård
Antalet personer som vårdas för covid-19 har ökat stadigt i takt med omikronvariantens höga smittsamhet. Men enligt flera regioner kan siffrorna vara missvisande eftersom även patienter som lagts in av andra skäl ingår i statistiken, rapporterar Dagens Nyheter.
Debatt
SKR är helt överens med Sveriges Yngre Läkares Förening (Sylf) om att det är en viktig fråga att utöka antalet AT-tjänster. Men frågan om dimensionering och genomförande av AT ägs av respektive region, skriver Marie Morell.
Debatt
SKR gör inte tillräckligt för att få regionerna att erbjuda fler AT-läkarplatser. Argumentet att det råder handledarbrist håller inte – i dag arbetar många handledare i stället med nyutexaminerade läkare som inte har någon AT-tjänst, skriver Sylfs ordförande Madeleine Liljegren.
Kompetensförsörjning
De tre regiondirektörer som tjänar mest utklassar statsministern – och två av dem är kvinnor. Det visar Dagens Samhälles lönekartläggning.
• Därför tjänar kvinnorna mer än männen
• Mannen som slår sig in på topp 3-listan
• Han tjänar näst minst av alla regiondirektörer: ”Men jag har ingen dålig lön”
Sjukvård
Utred kriminaliseringen av narkotika för eget bruk. Gör ansvarsfördelningen mellan vård och socialtjänst tydligare. Det är några av förslagen i en ny utredning för att samhället bättre ska kunna hjälpa de värst utsatta.
Hållbarhet
Covidvården genererar tusentals ton begagnade skyddsmasker, arbetskläder och annat smittförande avfall. Men flera regioner har ännu inte uppfyllt kravet att rapportera de farliga restprodukterna till Naturvårdsverkets avfallsregister.
Debatt
Kommunerna är en mycket viktig del av bild- och formkonstnärernas arbetsmarknad. Ändå ligger ersättningarna till de konstnärer som ställer ut i kommunal regi på väldigt låga nivåer. Vi kräver att stat, kommuner och regioner löser situationen, skriver Konstnärernas Riksorganisation.
Debatt
En person, en organisation kan inte stoppa människohandel. Men tillsammans kan vi göra skillnad, replikerar Louise Åsenfors (S) vice ordförande beredningen för mänskliga rättigheter Västra Götalandsregionen.
Debatt
Vi är många som lever med psoriasis, reumatism eller någon neurologisk sjukdom. Om vi under några veckor om året rehabiliteras i varmare klimat, så kallad klimatvård, kan våra liv radikalt förbättras. Trots det erbjuder allt färre regioner behandlingsformen, skriver ordförandena för Reumatikerförbundet, Neuro och Psoriasisförbundet.
Debatt
En ny kartläggning visar att endast 1 av 20 regioner ställer frågor om kommersiellt sexuellt våld för att identifiera utsatta och endast var fjärde region har rutiner för att polisanmäla fall där barn exploateras, skriver företrädare för organisationerna Child10, Ellencentret och Inte Din Hora.
Debatt
Det behövs en översyn av egenavgifterna för ortopedtekniska hjälpmedel. Målsättningen bör vara att de ska vara enhetliga och låga över hela landet. Dessutom behövs det införas i ett enhetligt högkostnadsskydd för hjälpmedel i samtliga regioner, skriver flera ortopedingenjörer och ordföranden för intresseorganisationer.
Debatt
För att inte drabbas hårt av de stigande priserna på fossil energi måste samhället med regeringen, regionerna, kommunerna i spetsen sätta produktionsmål för inhemsk energi, skriver 2030-sekretariatets vd Jakob Lagercrantz och läraren Hugo Malm.
Gästkrönika
Mycket mer skulle kunna göras för att förebygga hjärtsjukdom och för att förbättra möjligheterna att överleva ett hjärtstopp. Att införa frivilliga sms-livräddare i hela Sverige är ett steg på vägen mot en jämlik vård.
Debatt
För andra gången har vi på TeneliusHolm undersökt hur många av landet kommuner och regioner som publicerar sina upphandlingsplaner. Resultatet är nedslående, skriver konsulterna Stefan Holm, Håkan Tenelius och Lotta Edholm.
Debatt
I en ny undersökning säger en majoritet att de hellre får specialistvård hos en vårdgivare i en annan del av landet än väntar i kö på det närmaste sjukhuset. Det är dags att släppa loss patienterna, skriver Vårdföretagarnas Sabina Joyau och Karin Liljeblad.
Debatt
Det nya stödet för energirenoveringar och en ny modell för upphandling som vi nu lanserar, innebär ett gyllene tillfälle för kommuner och regioner att växla upp arbetet med energieffektivisering, skriver Energieffektiviseringsföretagen och Installatörsföretagen.
Debatt
Med olika hjälpmedel kan vardagen för personer med kognitiv funktionsnedsättning bli begriplig. Men regioners och kommuners olika riktlinjer kring vilka hjälpmedel som får förskrivas gör tillgången till ett oacceptabelt lotteri, skriver företrädare för Riksförbundet FUB, Sveriges Arbetsterapeuter och Föreningen för kognitivt stöd.
Debatt
Rehabilitering är en rättighet enligt hälso- och sjukvårdslagen, och regionerna är skyldiga att följa lagen. Cancerrehabfonden finns inte för att bli en undanflykt från detta ansvar, men i dag erbjuds få av dem som har eller har haft cancer rehabilitering, skriver Cancerrehabfondens generalsekreterare Pia Watkinson.
Debatt
Vi välkomnar regeringens utredning om nationell samordning av vår försörjningsberedskap - men sätt prognos och riskanalys i fokus och adressera bristen på analyser och prognoser, skriver Adda Inköpscentrals affärsområdeschef Olof Molander.
Debatt
Samordning och samarbeten kan vi inte nog värna om i samhället, men gränsen är passerad när regionerna med vårduppdrag ger sig in i flygbranschen, skriver 14 kristdemokrater som kritiserar Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflygs beslut att starta ett eget flygbolag.
Debatt
Vårdpersonal tvingas manuellt kopiera över uppgifter från regionala till nationella it-system. Det tar tid och kostar stora summor. Det skulle redan i dag gå att automatisera detta arbete. Men SKR vill hellre vänta på sjösättningen av deras egen nationella it-plattform, skriver flera läkare.
Kompetensförsörjning
569 miljoner kronor. Det blir slutnotan för regionernas krislägesavtal under pandemin. ”Utan avtalet hade vi varit tvungna att välja vilka patienter vi skulle kunna vårda”, säger Patrik Wallnor Fundin, gruppchef för thoraxintensiven på Akademiska sjukhuset. Men han varnar för att personalen nu är så utsliten att de funderar på att sluta jobba.
Debatt
Okunskapen om betydelsen av principen om armlängds avstånd är utbredd. Särskilt utsatta är de museer som har regioner och kommuner som huvudmän, skriver Riksförbundet Sveriges Museer som presenterar en ny rapport i dag.
Sjukvård
Regionerna satsar nära 100 miljarder i stora byggprojekt på landets sjukhus. Tre helt nya akutsjukhus planeras. Ny teknik och omställningen till nära vård driver på byggtakten. Skåne är den region som lägger överlägset mest pengar. Så satsar regionerna – grafik.
Debatt
Det är upp till regeringen att följa riksdagens tillkännagivande om att det ska finnas en medicinskt ansvarig rehabiliterare i varje kommun, skriver kristdemokraterna Acko Ankarberg Johansson och Pia Steensland.
Debatt
Sveriges kommuner och regioner är nyckelaktörer för att minska klimatpåverkan. För att sätta siffror på utmaningen och öka takten i klimatomställningen uppmanar vi fler kommuner och regioner att koldioxidbudgetera, skriver Visions ordförande Veronica Magnusson och forskaren Martin Wetterstedt.
Debattsvepet
Det finns ofta ett ointresse att använda sig av insamlad data i offentlig sektor konstaterar forskare. Friskolornas Riksförbunds nya styrelse uppmanas att verka för ett bättre skolval. Andra ämnen som engagerat på helgens debattskribenter är bland annat sjukvårdens organisation, Bromma flygplats och M, KD, L och SD:s gemensamma förslag på migrationsområdet.
Debatt
Vi har full förståelse för att delar av hälso- och sjukvården fått pausa eller nedprioriteras under pandemin. Men vi ser samtidigt med oro på hur detta fått allvarliga konsekvenser för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Nu när vaccinationerna inletts vill RFSU och Svenska Barnmorskeförbundet att regeringen genomför en kartläggning av konsekvenserna och börjar planera för åtgärder.
Debatt
Sveriges regioner kräver att regeringen förordar för riksdagen att lagen om nationell läkemedelslista skjuts upp. Att införa lagstiftningen i den pressade situation som pandemin och vaccinationsarbetet innebär vore att utsätta vården och patienterna för onödiga risker, skriver hälso- och sjukvårdsdirektörena i landets samtliga regioner.
Debatt
Tillgängligheten till bröstcancerrehabilitering varierar stort i landet och lagstiftning och nationella riktlinjer följs inte. Det och andra oroande fakta framkommer i en gemensam granskning gjord av Bröstcancerförbundet och Cancerfonden som publiceras under tisdagen (30/3). Nu är det dags för både nationella och regionala beslutsfattare att agera, skriver Susanne Dieroff Hay och Ulrika Årehed Kågström.
Sjukvård
Lokaler och teknik finns på plats. Tusentals har nyanställts för att genomföra massvaccinationerna – ändå hotar personalbrist i sommar eftersom själva vaccinen dröjer. Fas 4 kommer att innebära tuffa påfrestningar för regionerna.
Sjukvård
Sjuka i riskgrupper, myndigheter, kollegor – och vanligt folk som ska till Thailand. Vaccinsamordnare i regionerna får dagligen påtryckningar från personer som vill gå före i kön. ”Vi skulle skapa ett helvete om vi började göra undantag”, säger Tina Mansson Söderlund i Gävleborg.
Debatt
En tillbakagång till en primärvård som präglas av oflexibla öppettider, telefonköer och veckolånga väntetider kommer inte att accepteras av invånarna. I stället bör samarbetet mellan den digitala och fysiska vården fördjupas och förbättras, skriver Doktor24:s Sverigechef Daniel Kernell.
Debatt
Upphandlingsmyndigheten har identifierat fem viktiga områden som kommuner och regioner bör arbeta med under rådande pandemi. Det är nu vi har möjlighet att genomföra de nödvändiga förändringar som gör att vi står rustade när nästa kris kommer, skriver Maria Öhman, strateg på myndigheten.
Demokrati
Upprepade it-attacker mot Region Gotland har orsakat problem både vad gäller distansarbete och information till invånare. ”Kostnaderna kommer definitivt att sluta i miljonbelopp”, säger regionens digitaliseringsdirektör Anders Granvald.
Demokrati
Tomma hyllor och inställda operationer. Krisen i samband med övergången till nya leverantören Apotekstjänst gjorde att regionerna i Varuförsörjningen var rustade när pandemin kom. Nu fungerar leveranserna, men skadeståndsprocessen fortsätter.
Regionpolitik
En tydlig majoritet av invånarna, tre av fyra, känner högt eller ganska högt förtroende för hälso- och sjukvårdens hantering av coronapandemin i sin region. Det visar en enkätundersökning som drygt 50 000 personer har svarat på.