Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Regionalpolitik
Regionpolitik
Bättre samverkan mellan stat, kommuner och regioner behövs för att hela Sverige ska kunna leva. Det är huvudbudskapet i regeringens nya handlingsplan för hållbar regional utveckling. ”Staten har en läxa”, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S).
Regionpolitik
KD hoppar av det blågröna styret i Region Jämtland Härjedalen. Orsaken är missnöje över för lite satsningar på vårdpersonalen mot bakgrund av förra årets budgetöverskott. ”Vi har en situation på sjukhuset som bekymrar oss oerhört” säger Lars-Erik Olofsson gruppledare (KD).
Debatt
De senaste två åren har den absoluta merparten av de stora svenska tv-produktionerna spelats in utomlands. Det är dags att prioritera produktionsincitament för film och tv i höstens budget. Satsningen beräknas ge 1500 nya kvalificerade jobb, merparten utanför storstäderna, och skulle vara en viktig injektion för tillväxt i hela Sverige, skriver en mängd regionpolitiker från hela landet.
Kommunpolitik
Erik Lövgren lämnade uppdraget som regionråd i Västernorrland sedan han och hans familj utsatts för en storm av hot och hat. Nu gör han politisk comeback – på en kommunal topposition. – Det är klart att det här är en utmaning som heter duga, säger han.
Debatt
Tillgång till bredband är viktigt för invånarnas möjligheter att leva och arbeta samt för företagens utveckling, och frågan är för viktig för att bollas mellan olika instanser. Det anser företrädare för sex regioner i Mellansverige som vill att kopplingen mellan bredbandsutbyggnad och det regionala utvecklingsansvaret stärks.
Debatt
I längden vinner alla på att klimatförändringarna hejdas. Men en offensiv klimatpolitik kan slå väldigt olika för olika grupper och landsdelar. Mest utsatta är förmodligen låginkomsttagare och landsbygdsbor, skriver forskare från bland annat Lunds tekniska högskola.
Demokrati
Genom samarbetet mellan Allianspartierna och Miljöpartiet i Västra Götaland har en nyttig politisk kultur utvecklats. Det menar Västra Götalandsregionens regionråd Kristina Jonäng (C) som ger sin syn på samarbetet som kommer att prägla regionen en andra mandatperiod.
Perspektiv
Det hävdas att höghastighetsprojektet är samhällsekonomiskt olönsamt. Men projekt som dessa går långt utanför transportsystemet. De är redskap för samhällsförändring, skriver KTH-professorerna Göran Cars och Carl-Johan Engström.
Demokrati
Det går bra för Sverige, men tyvärr inte överallt. I stället för att införa en flygskatt, som riskerar att ytterligare vidga klyftan, bör makthavarna arbeta för att bättre knyta ihop huvudstadsregionen med resten av landet - samt satsa på biodrivmedel.
Kommunpolitik
Idag skriver vi under våra avtal med Sverigeförhandlingen om höghastighetsjärnväg. I avtalen lovar vi att bidra till Sveriges framtid genom bostäder, stadsutveckling, trafikering och medfinansiering. Nu har vi gjort vad vi kan. Nu förväntar vi oss att Sveriges riksdag tar sitt ansvar och har modet att investera för framtiden.
Kommunpolitik
När Mia Skäringer i programmet Jills veranda besöker problemfyllda gruvbyn Wilder utanför Nashville relaterar hon till uppväxten i Värmland. Hopplösheten och likgiltigheten är inte lika djup, men många här är frustrerade över synen på landsbygden, skriver medarbetare på arkitektkontoret SBK Värmland AB.
Skatt
Den rödgröna regeringen har gjort det till en paradgren att hitta omvägar ner i löntagarnas plånbok, och påfallande ofta går den via höjda skattar för norra Sveriges landsbygd. Sedan tvingas kommunerna gå med mössan i hand och be om hjälp. Det är inte rättvist.
Regionpolitik
Utan investeringsstöd hade jag inte haft ett levande lantbruk med djurhållning och olika grödor på åkrarna. Visst kan vissa delar i landsbyggdsstödet förbättras, men krångla inte till det med ytterligare kontroller, utvärderingar och processer.
Demokrati
Insatserna i landsbygdsprogrammet 2007–2013 har inte varit tillräckliga för att bryta den ökade tudelningen mellan stad och land i Sverige som pågått under lång tid. Trots att flera utvärderingar pekat på hållbarhetsbristerna i programmet, använder ansvariga inte kunskaperna till nödvändiga förbättringar. Vad beror det på? Vi ger här fem förslag till ökad hållbarhet baserade på forskning om utveckling.
Demokrati
En brist med den ursprungliga kultursamverkansmodellen är att många, framförallt civilsamhällets kulturutövare och de som finns i lands- och glesbygd, har upplevt att pengar och medel framförallt har gått till regionernas stadskärnor. Här vill vi se en förändring. Mer kultur behövs - i hela landet.
Infrastruktur
Samtidigt som regeringen vill att tågresandet ska öka, och att Sverige ska bli ett av de första fossilfria välfärdsländerna, hotar Trafikverket med att lägga ned de regionala järnvägarna. 16 banor med persontågstrafik är hotade. På 15 av dem går godstågstrafik som är viktiga för näringslivet.
Kommunpolitik
Saco anser också att det är viktigt med en bra utbildningsnivå i hela Sverige samt kompetensutveckling och omställning för yrkesverksamma. Men lösningen är inte en kommunalisering av universitet och högskolor, skriver Sacos ordförande Göran Arrius i en slutreplik.
Upphandling
Västra Götalandsregionen har bestämt sig för att öka antalet avtal och bättre följa upp genomförda upphandlingar. Det ska bli svårare att köpa in livsmedel till regionen som saknar tillräckligt bra djurskydd och vi kommer att förbättra uppföljningen av inköpta läkemedel. För att lyckas med det senare krävs ansträngningar från regeringen och Läkemedelsverket.
Kommunpolitik
Det är inte en fråga om att den högre utbildningen ska kommunaliseras, det handlar om att den ska tillgängliggöras över hela landet – även för de boende på landsbygden. Att ett lärosäte i sin forskning och utbildning har ett samarbete med lokalt och regionalt näringsliv och offentlig sektor är något som höjer kvaliteten, inte tvärtom, skriver TCO i en replik till Saco.
Demokrati
I dag är det få som hyllar 90-talets kommunalisering av grund- och gymnasieskolan; alltfler röster höjs till och med för ett återförstatligande. Samtidigt föreslår den parlamentariska landsbygdskommittén en sorts kommunalisering av högskolan. Det är helt fel väg att gå, skriver Göran Arrius, ordförande för Saco.
Demokrati
Ett generellt problem för Norrlandslänen, är att en betydande del av de värden som basindustrin och energiproduktionen i Norrland skapar inte kommer regionen till del. Hur kan vi se till att en större av del av de värden som skapas regionalt också kommer tillbaka till regionen?
Demokrati
Ikväll samlas film-Sverige på Guldbaggegalan i Stockholm. Då vill jag passa på att påminna att bakom varje Guldbaggenominering finns det hårt arbetande människor, och att dessa människor bor någonstans. Och för att deras värv ska odlas krävs en regional filmpolitik.
Regionpolitik
Mycket lite av de rikedomar som skogslänens vattenkraft, skog och mineraler levererar stannar kvar regionalt och lokalt. Det är ett utslag av ett kolonialt tänkande i huvudstaden. Tyvärr saknas den här frågan i landsbygdskommitténs slutbetänkande.
Regionpolitik
Ingen del av Sverige är betjänt av subventionspolitik som ger konstgjord andning åt orter med tillväxtproblematik. Problemet med landsbygdskommittén är att hela utgångspunkten är fel. Det som krävs är strukturreformer som gynnar tillväxt, företagande och arbete i hela landet, skriver Moderaterna i Stockholms län.
Infrastruktur
Trafikverket arbetar utifrån det uppdrag och de förutsättningar vi har fått av regeringen. Det är ett faktum att anslagen till järnvägsunderhåll, oavsett regering, under många år har bidragit till det ökande eftersläpande underhållet. Vi arbetar med tillgängliga ekonomiska medel och prioriterar utifrån var åtgärderna gör bäst nytta.
Stadsbyggnad
Att kalla folkbokföring för okvalificerat arbete är snudd på kränkande för våra mycket kunniga och kompetenta medarbetare inom folkbokföringen, en samhällsfunktion som ligger till grund för en stor del av den svenska myndighetsutövningen, skriver Pekka Kairento, Skatteverket.
Regionpolitik
Statliga jobb som kräver eftergymnasial utbildning ger positiv påverkan på utbildningsnivån i glesare regioner. Skatteverkets smygande centralisering av kvalificerade jobb från landets glesare regioner, där andelen högutbildade stadigt minskar, borde därför väcka en tanke.
Perspektiv
”Det är riktigt sorgligt att det här inte kunde bli av.” Begravningsstämningen var påtaglig när civilminister Ardalan Shekarabi (S) kommenterade de ännu ofödda storregionernas hastiga död. Det är uppenbart att skillnaderna mellan partierna, också inom Alliansen, var alltför avgörande. Frågan var komplicerad på sätt som gör att dess slutliga sammanbrott framstår som följdenligt, skriver statsvetaren Katarina Barrling.
Demokrati
Framför oss har vi en lång lista av utmaningar där en ny mer gränslös Sverigekarta hade varit ett av verktygen. Nu ska vi alltså hantera dessa utan nödvändiga verktyg - och utifrån samma eller sämre förutsättningar. Därför måste nederlaget i regionfrågan vändas till ett stridsrop för nya och fortsatta och fördjupade samarbeten, skriver fyra S-ordföranden.
Kommunpolitik
Agneta Granström med flera skapar oklarhet om vad som är Miljöpartiets inställning i regionfrågan. Låt oss fortsätta jobba för det vi har bestämt på våra kongresser, skriver Jesper Johansson (MP), landstingsråd i Värmland och Erik Eriksson (MP), gruppledare i Falun i en replik.
Stadsbyggnad
Ett allt mer påtagligt hinder för landsbygden är att det är svårt för banker att bevilja lån i områden med lägre värdetillväxt. Investeringarna söker sig därför i stället till redan överhettade storstadsområden. Om inte regeringen lägger fram åtgärder får vi en ond cirkel där hela samhällen faller i värde.
Demokrati
Det finns inga regionala högskolor, alla är nationella. Bakgrund eller bostadsort ska inte begränsa möjligheterna att studera. Att Högskolan Dalarna ska finnas i både Borlänge och Falun är ingen marginell fråga, svarar regeringen.
Kommunpolitik
SKL:s jurister utreder objektivt och redovisar i den omdiskuterade promemorian både argument för och emot att ordna en folkomröstning i indelningsfrågan, skriver SKL:s chefsjurist Germund Persson i en replik.
Integration & segregation
Den inflyttning som resten av Sverige behöver kommer knappast på annat sätt än genom invandring. Tyvärr är den möjligheten nu borta i och med att Sverige stängt gränserna. Men var vår välfärd verkligen i fara? För mig förefaller det som att delar av vårt samhälle drabbades av panik - vi borde ha hanterat situationen bättre.
Gästkrönika
För de flesta är avståndet till landsting och länsstyrelse så stort att det ”naturliga” demokratiska bandet är kapat. Den viktiga enheten för medborgaren är kommunen. Dock riskerar tusentals medelklassjobb att försvinna från dagens residensorter i en regionreform. Medborgarna måste därför övertygas om att också ett nytt system kan ge nytta och samhörighet.
Infrastruktur
Vi, regionala företrädare för Moderaterna i Sydsverige, ser med oro på att ledande företrädare för partiet nu uttalar tveksamhet till Sverigebygget som man gick till val på 2014. Moderaterna får inte uppfattas som ett parti som endast ser behoven i Stockholm och glömmer bort övriga regioner i Sverige.
Demokrati
Västsverige erbjuder ett stort och brett utbud av kompetens inom kemins område. Västra Götaland har dessutom en lägre andel statliga arbetstillfällen än övriga storstadslän. Västsvenska Handelskammaren föreslår därför att Kemikalieinspektionen flyttas till Göteborg.
Demokrati
Regeringens linje att driva igenom storregioner till varje pris bryter mot ett etablerat tillvägagångssätt i den svenska demokratin: Indelningsändringar ska ske med breda majoriteter och med stöd i den allmänna opinionen. Låt oss därför få rösta om Stornorrland, kräver tre debattörer från Folkinitiativet Rösta om Stornorrland.
Demokrati
Regeringens direktiv till den tvåmannautredning som ska rita om regionkartan ger inte utrymme för analys och reflektion, svaren är givna på förhand. Reformarbetet tar varken hänsyn till medborgarnas eller näringslivets synpunkter, och nu använder landstingspolitiker skattemedel för att förbereda storregioner som efterfrågas av ett fåtal men kritiseras av desto fler. Det är hög tid att regeringen lyssnar på kritiken – politikens legitimitet står på spel. Det skriver 10 företrädare för näringslivet i Jämtland och Norrbotten.
Demokrati
Svenska regioner riskerar att få kraftigt minskat stöd efter 2020 om EU byter fokus för strukturfonderna, vilket skulle få allvarliga konsekvenser för den lokala och regionala konkurrenskraften. Det är därför hög tid för regeringen och landsbyggdsminister Sven-Erik Bucht att agera.
Demokrati
Stockholms utmaningar är till sin karaktär storstadens problem, medan Gotlands utmaningar är av en annan art. Den länssammanslagning mellan Stockholms län och Region Gotland som föreslås av indelningskommittén skapar fler problem än den löser, skriver Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd Stockholms läns landsting.
Kommunpolitik
Vi ser ett behov av större tydlighet när det gäller statens roll i de nya regionerna. Mer analys krävs av hur länsstyrelser organiseras i större län med stora geografiska avstånd. Många av våra verksamheter har behov av geografisk närhet till invånarna, företagen och kommunerna, skriver Sveriges 21 landshövdingar.
Demokrati
Att min region Jämtland Härjedalen, till ytan dubbelt så stor som Västra Götaland, skulle gynnas av att bli en perifer del av ett ”Norrlands län” är obegripligt. Att påstå att regionreformen är en demokratireform är nyspråk och falsk marknadsföring. En verklig regionreform handlar om att decentralisera makt och resurser.
Demokrati
Det har inte framkommit några hållbara argument för att en stor region är bättre än en mindre. Socialdemokraterna som styr både Sverige och Region Värmland vet att väljarna inte vill ha storregioner. Ändå försöker man under kuppliknande former att genomföra den största förändringen av landets styre på mycket länge.
Kommunpolitik
Vänta med regionreformen – börja i stället med en kommunreform. Det skulle skapa möjlighet till utvecklingskraft i flera kommuner. Regionreformen förefaller sakna både tillräckliga motiv och folkligt stöd, skriver Carl Fredrik Graf (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad.
Demokrati
Att kunna resa till arbetet, studierna eller ett teaterbesök är en rättighetsfråga. Men för de som bor på landet och inte har bil är möjligheten att resa ytterst begränsad. Utan en väl utbyggd kollektivtrafik kommer få andra nya insatser för landsbygdsutvecklingen ha effekt.
Regionpolitik
I morgon onsdag ska riksdagen besluta om hur investeringar från det statliga riskkapitalet ska fördelas. Norra Sverige med dess inland riskerar att förlora miljarder kronor i satsningar med det förslag som näringsminister Mikael Damberg presenterat. Vi vädjar därför till näringsministern att tänka om och göra rätt för att hela Sverige ska leva.
Infrastruktur
När den norska regeringen införde en flygskatt räknade man med en miljard extra i statskassan. Men regeringen insåg inte hur hårt den skulle slå mot flygbranschen och att flygplatser skulle komma att stängas. Sverige måste dra lärdom av detta, för samma sak kommer ske här.
Stadsbyggnad
I dagarna pågår Landsbygdsriksdagen med temat ”för ett land i balans. Ett mycket aktuellt tema för oss som bor där bristen på en sammanhållen politik för både stad och land fått tidigare blomstrande bygder att vissna och sakta uttorkas.
Infrastruktur
I stället för att transportera stora mängder gods på tåg eller lastbil från norra till södra Sverige är det betydligt mer effektivt att så snabbt som möjligt få ut godset på sjön. Det skulle frigöra kapacitet i tågtrafiken och minska trängseln på vägarna.
Kommunpolitik
Det krävs ingen storregion för att bättre kunna ta tillvara på strukturfonderna. Se bara på Jämtland, där en landstingsregion bildades 2015. Det är i vårt tycke det bästa alternativet, och bör tjäna som ett gott exempel för oss alla.
Perspektiv
Den nya regionala Sverigekartan inrymmer större och fler aspekter än hur sjukvården och kollektivtrafiken ska organiseras. Frågan om hur Sverige och svenska företag kan förstärka sin globala konkurrenskraft och möta de utmaningar som kommer i spåren av globaliseringen har helt glömts bort i diskussionen, skriver utredaren Jan Edling.
Kommunpolitik
De fyra nordligaste länen består av 44 kommuner. I dag uppträder många av dessa på ett splittrat sätt. Nu är det dags att sluta misstro våra grannar och istället kraftsamla för att tillsammans kunna tala med en lika starkt röst som regionerna i Västra Götaland och Skåne.
Arbetsvillkor
Höj blicken och tänk på vad som är bäst för Sverige – inte bara för Stockholm och Göteborg. Diskussionen om gränser hånas ibland som oviktig och det hävdas att innehållet i regionernas uppgifter är viktigare. Men då glömmer man att gränser, storlek och uppgift är intimt sammanbundna.
Kommunpolitik
En region med två miljoner invånare får kapacitet att bygga hållbara och konkurrenskraftiga strukturer för regional utveckling och starka forskningsmiljöer. Vi kommer att kunna bli en kraftfull samarbetspart med tillväxtmotorn Stockholm.
Löner & avtal
Efter bara tre dagars förhandling med Global Employer Company, GEC, om kollektivavtal varslade Unionen om strejk. Ett förvånande och oansvarigt beteende eftersom GEC själva initierat kontakt med fackliga motparter för att teckna kollektivavtal.
Organisation
Försäkringskassans uppdrag är att låta verksamheten präglas av god service och hög tillgänglighet. Vår ambition är finnas kvar i Botkyrka, men då måste vi hitta en lämplig lokal som är trygg både för våra besökare och för personalen.
Kommunpolitik
Försäkringskassan lägger ned kontor och överger förorter i miljonprogrammet trots att utvecklingen borde vara den motsatta. Både efterfrågan på dess tjänster från de boende och regeringens politik visar tydligt att sådana nedläggningar är ett felaktigt vägval.
Demokrati
Utgifterna för de statliga myndigheterna har under senare år skenat iväg, till stor del på grund av ökade lokalkostnader. Regeringen måste nu se över varför flera myndigheter väljer dyrare lokalalternativ i centralorter - en trend som Centerpartiet anser måste vändas.
Infrastruktur
Minst fyrtio kommuner i Sverige riskerar få sina järnvägar nedlagda, enligt förslag i en utredning från Trafikverket. Förslaget har ett tydligt storstadsperspektiv, och bortser helt från de klimatmål som togs vid Parismötet i december 2015.
Regionpolitik
Urbaniseringen skapar högtryck i storstäderna och lågtryck på mindre orter. Sverige stärks genom att skapa förutsättningar för attraktiva regioner i alla delar av landet och samarbete krävs för förändring. Projektet Den attraktiva regionen visar vägen.
Regionpolitik
Globaliseringen och urbaniseringen går fort, storstadsregionerna växer snabbast vilket är en utmaning för många glesbygdsregioner. Samtidigt öppnar det pågående teknikskiftet med automation, digitalisering och additiv tillverkning för nya möjligheter för entreprenörskap och tillväxt även på landsbygden. Entreprenörskapsforum startar nu ett Regionalpolitiskt forum i syfte att peka på ekonomisk-politiska insatser som långsiktigt kan stärka regionernas ställning.
Demokrati
Det är norra Sverige med dess inland som får betala notan när näringsminister Mikael Damberg (S) omstrukturerar det statliga bolaget Inlandsinnovation som investerar i växande företag i områden som har svårt att attrahera kapital. Sverige är större än storstan - tänk om, Damberg, uppmanar centerpartister.
Demokrati
När vi nu bygger ut den högre utbildningen är det viktigt att platserna tillfaller hela landet och inte bara de stora städerna, svarar Helene Hellmark Knutsson på ett öppet brev från fyra C-landstingspolitiker som oroar sig för att en läkarutbildning läggs ned.
Skola
För att hela Sverige ska kunna leva är den mjuka infrastrukturen lika viktig som den hårda. Det handlar om kultur, fritid, välfärd och möten mellan människor. Folkbildningen och studieförbunden är en central del av detta. Det skriver ABF och Studieförbundet Vuxenskolan i en gemensam artikel.