Region Sörmland består av 9 kommuner i vilket det bor ungefär 295 000 personer totalt. Regionen bildades år 2019 i samband med att Regionförbundet Sörmland och Sörmlands läns landsting slogs samman och skapade den nya organisationen. Precis som för Sveriges övriga regioner så ansvarar Region Sörmland för hälso- och sjukvård, infrastruktur, regional tillväxt samt till viss del kultur och utbildning. På den här sidan har vi samlat alla våra nyheter, artiklar och reportage om Region Sörmland.
Kompetensförsörjning
Den 1 februari inför Region Sörmland hyrstopp för vårdpersonal. Nu står regionen inför en tuff omställning där man inledningsvis måste dra ner på antalet vårdplatser. Branschorganisationen Kompetensföretagen kritiserar beslutet.
Kompetensförsörjning
Stopp för rekrytering av undersköterskor, vårdbiträden och sjuksköterskor utomlands. Det blir följden om Tidöavtalets nya tuffare lönekrav införs, varnar SKR. ”Att anställa personer med utländsk bakgrund är centralt för välfärden”, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef.
Regionpolitik
Fem av landets 21 regioner har regiondirektörer som bor utanför länet de verkar i. Så länge direktören har lokalkännedom och är tillgänglig behövs inget krav om lokalt boende, anser alla fem.
Regionpolitik
Socialdemokraterna förlorar makten i Region Sörmland. Centerpartiet och Vård för pengarna överger S och bildar i stället ett minoritetsstyre med M och KD. ”Det finns redan en vi-känsla” säger regionrådet Mattias Claesson (C).
Regionpolitik
Lokala sjukvårdspartier gjorde ett rekordval 2018. Går det att upprepa? I Norrbotten tyder mycket på att Sjukvårdspartiet kommer att backa stort. ”Verkar inte som att vi kunnat övertyga väljarna”, säger regionstyrelsens ordförande Kenneth Backgård.
• Regionerna där sjukvårdspartier har makt.
• Så brukar resultatet bli i följande val: ”Standard att det inte går lika bra”
• Statsvetaren: Ett risktagande att sitta i styret.
Integration & segregation
Socialdemokraten Jimmy Jansson upprörs över att ”matematiska formler” styr flyktingpolitiken. Kommunalrådet fick stor uppmärksamhet när han i helgen ”sa nej” till att Eskilstuna ska ta emot nyanlända nästa år. Men kan kommunen det? Dagens Samhälle reder ut.