Under hösten sonderade talmannen Andreas Norlén (M) möjligheterna att bilda en ny regering. I januari stod det klart att Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildar regering med stöd av Liberalerna och Centerpartiet.
Debattsvepet
M+SD+KD bjuder tillsammans in regeringspartiet S till samtal om arbetskraftsinvandringen. Den behöver stramas åt, tycker trion. Samtidigt debatterar L utbildningen av begåvade barn och Upphandlingsmyndigheten ser vägar till bättre upphandlingar.
Demokrati
Ida Karkiainen har haft kvar sin plats i kommunfullmäktige i Haparanda samtidigt som hon varit riksdagsledamot de senaste sju åren. Den erfarenheten tror hon blir viktig när hon nu tar över efter Lena Micko på civilministerposten.
Demokrati
Khashayar Farmanbar var fram till i måndags socialdemokratiskt oppositionsråd i statsminister Magdalena Anderssons hemkommun Nacka. Som ny energi- och digitaliseringsminister vill han röja undan kommunernas frågetecken kring molntjänster och ge bredband åt alla.
Debattsvepet
Fastighetsägarna vill se kulturlivet som bärande kraft i framtidens stadskärnor. Annat i debatten denna Black Friday gäller vara eller icke-varat för just Black Friday, regerings- och budgetfrågan förstås och så var det möjligen inte i Skandiamannen i alla fall.
Demokrati
Talmannen föreslår en ny statsministeromröstning om S-ledaren Magdalena Andersson på måndag.
Samtidigt kritiserar han Miljöpartiet skarpt för partiets agerande. ”Jag blir lite förvånad”, säger MP:s språkrör Märta Stenevi efter talmannens hårda – och ovanliga – kritik.
Kommunal ekonomi
Att regeringen föll på måndagen skapar oklarheter kring statsbidrag och utredningar som berör kommuner och regioner. Och vid en fjärde pandemivåg finns risk att upparbetade beslutsvägar inte fungerar lika effektivt, befarar SKR:s chefsekonom.
Debattsvepet
Dagens prövning av misstroendeförklaringen mot regeringen debatteras förstås, men också Centerpartiets hållning till vinster i välfärden. Andra ämnen i debatten denna måndag är höghastighetståg, pensionssystemet, skatter och äldrevården.
Debatt
Trots att de flesta av de konfessionella friskolorna sköter sig exemplariskt är det från politikernas sida viktigt att markera att de är ett icke önskvärt inslag i det vänsterliberala samhällsprojekt som ser ateismen som självklar norm, skriver Svenska Evangeliska Alliansen och Kristna friskolerådet.
Debatt
De bostadspolitiska ambitioner som den tillträdande regeringen, Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om måste nu omsättas till konkreta regelförändringar. Fri hyressättning vid nybyggnation är en god utgångspunkt — men även regelverket för de årliga hyresförhandlingarna måste förändras.
Debatt
Med ökade bostadsinbrott ökar också behoven av förstärkt inbrottsskydd. Fler poliser är viktigt, men det löser inte allt. Därför är det välkommet och behövligt att det införs ekonomiska styrmedel som skapar incitament för trygghetstjänster i hemmet
Gästkrönika
I ett antal år har väljarna nämligen ställt partierna inför samma fråga, i olika former: Vad ska man som väljare behöva göra för att förhindra en mer liberal migrationspolitik? I lika många år har svaret varit mer liberal migration.
Debatt
När Centerpartiet och Liberalerna agerar för att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska bilda regering gynnar det extremerna i svensk politik. Det skadar förtroendet för demokratin och det förlorar vi alla på, skriver Gunnar Hökmark (M).
Debatt
Likriktningen och kompromissandet har fört oss till ett läge där Socialdemokraterna bildar regering för att driva centerpartistisk politik som släpps fram av Vänsterpartiet. Det borde oroa alla demokrater från höger till vänster. Mittenpolitiken dödar den pluralism som är det salt som förhindrar förruttnelse. Nu måste det skattefinansierade partisystemet granskas.
Debatt
Ett svagt muntligt löfte från Stefan Löfven är inte betryggande. Utan tydliga och dokumenterade förhandlingsresultat, är det nästintill omöjligt för Vänsterpartiet att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, skriver Amineh Kakabaveh, Jonas Lundgren, Francisco Contreras med flera tunga V-politiker.
Demokrati
Det är inte konstigt att det behövs extra tid för att få klartecken för överenskommelsen om en ny regering, anser S-veteranen Lars Stjernkvist. Han ser det som nu händer som det mest dramatiska han upplevt under sina 40 år i politiken.
Gästkrönika
Att vägra att befatta sig med en grupps valda ledare är en tämligen universell förolämpning av gruppen som helhet. Man ska inte bli förvånad om bitterhet då jäser i de grupper som behandlas som orena (nu uppemot en fjärdedel av väljarkåren).
Gästkrönika
För många har Annie Lööfs krumbuktande under hösten varit obegripligt. Medan de flesta andra partier har röstat ja i åtminstone någon statsministeromröstning i kammaren har Centerpartiet alltid sagt nej. Ingenting har hittills fallit de kräsna centerpartisterna på läppen. I en gästkrönika söker Cecilia Blomberg förklaringar i Annie Lööfs självbiografi.
Debatt
Märkliga talmansrundor och oklara styren. Svårigheten att få fram en regering visar att vårt proportionella valsystem inte fungerar och extra tydligt är det i kommunpolitiken. Det är dags att vi ser oss om efter ett bättre system, skriver Roger Mogert (S).
Kommunpolitik
Var fjärde senior kan byta parti vid extraval visar SPF Seniorernas undersökning. Det tyder på missnöje med hur regeringsfrågan hanterats, men också på att politikerna måste visa handlingskraft i äldrefrågorna. Seniorernas röster måste man kämpa för att få.
Kommunpolitik
Den direkta följden av marknadshyror blir att hushåll i över en miljon lägenheter får minskat konsumtionsutrymme. Det får stora konsekvenser för både individ och samhälle och är allvarligt när prognoserna pekar på att Sverige går mot lågkonjunktur.
Demokrati
Första gången sedan Alliansen bildades går det att diskutera politikens innehåll och en S-ledd regering över blockgränsen. Men är C-ledaren Annie Lööfs kravlista till S-ledaren Stefan Löfven allvarligt menad eller ett spel för galleriet? Socialdemokraterna bör inte lägga sig platt för alla Centerpartiets förslag. Tvärtom. Men alla frågor går givetvis att diskutera.
Demokrati
Att Centerpartiet och övriga borgerliga partier väljer bort att samtala med Sverigedemokraterna om sakpolitik visar att man inte är intresserad av saklighet. Man är bara intresserad av att upprätthålla en bild av Sverigedemokraterna som oberörbara, skriver Josefin Utas demokratipolitisk talesperson för Medborgerlig Samling.
Demokrati
Liksom på 1970-talet börjar Centerpartiet nu åter låta en sakfråga dominera med starka känslor och ultimativa krav. Risken är att vi åter ses som ett enfrågeparti, som främst är anti-något, skriver tidigare centerpartistiske riksdagsledamoten Staffan Danielsson.
Demokrati
Alla som har kontakt med verkligheten inser att Sverige är i ett skriande behov av en regering som förmår att leda landet rätt igen. Efter fyra års rödgrönt vanstyre har vi kris på område efter område. Därför är Centerpartiets och Liberalernas agerande i dag djupt allvarligt.
Gästkrönika
Men vad händer om vi en dag inte längre är överens? Skilsmässor är uppslitande, även i politiken. Vore jag L-ledare skulle jag exempelvis antagligen oroa mig för vad som händer om Centerpartiet en dag lämnar vår överenskommelse.
Gästkrönika
För första gången någonsin tror jag faktiskt på en rödgrönblå regering. Jag har tidigare tänkt att det bara kan bli dåligt – men har nu tänkt om. Och flera saker, bland annat sosselobbyisternas allt intensivare dans i medierna, talar för att det kan bli så.