Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Radikalisering
Gästkrönika
”Det finns inga perfekta brottsoffer,” hette det förr från feminister. Det ansågs som ett viktigt progressivt ställningstagande då. Idag är det istället viktigt att gapflabba åt Joakim Lamotte när han hotas och rånas. Eller åt den som är rädd för terrordåd.
Demokrati
Arbetet med återvändande jihadister i Stockholms stad har haft stora brister. Under hela den föregående mandatperioden visades en total handlingsförlamning inför hotet från radikaliserade islamister, skriver trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).
Integration & segregation
Visst kan man bevara sidor av sin kultur. Men vissa typer av kulturellt arv bör assimileras helt. Ett och samma samhälle kan inte hysa både en hederskultur där flickor könsstympas och mördas och en barnperspektiv-kultur där barns integritet och vilja respekteras, skriver Bassam Al-Baghdady.
Perspektiv
Att konfrontera och rapportera unga i riskzonen för radikalisering och extremism är inte en lämplig uppgift för lärare, vars uppdrag snarare bör vara att bygga förtroendefulla relationer med elever, skriver forskaren Christer Mattsson.
Juridik
Extremisterna avskyr vårt sätt att leva. Friheten att rösta i allmänna val, friheten till fri åsiktsbildning, friheten att engagera sig i ett parti eller i ett visst religiöst samfund, friheten att driva sitt privata företag, friheten att bilda familj och älska den man vill. De vill förvägra oss de friheter den liberala demokratin erbjuder och som gjort Sverige till ett starkt och framgångsrikt land, skriver Helene Odenjung (L) gruppledare och oppositionskommunalråd i Göteborg.
Arbetsvillkor
Det vi ser är en ökning av antalet klienter med sympatier med extremism, snarare än att Kriminalvården i sig skulle utgöra grogrunden. Kriminalvården har dock ett pågående regeringsuppdrag att utveckla och långsiktigt förankra arbetet mot våldsbejakande extremism inom myndigheten, skriver Kriminalvården i en replik till Paulina Neuding.
Gästkrönika
När det gäller religiös radikalisering talar man regelmässigt om hur förutsättningen eller risken för att det uppstår radikaliseringsmiljöer bland annat hänger samman med hur det omgivande samhället förhåller sig till grupperna. Men ”radikaliseringen” hos migrationskritiker beskrivs ske i slutna, sekteristiska rum, avskurna från omgivningen. Så går det givetvis inte till i praktiken.
Kommunpolitik
Vi välkomnar kritik och diskussion kring vår rapport. Men flertalet av Anna-Lena Lodenius synpunkter är felaktiga, märkliga och otydliga, skriver Robin Andersson Malmros, projektledare, och Christer Mattsson, bitr. föreståndare Segerstedtinstitutet, i en replik på Lodenius Perspektivartikel.
Perspektiv
Segerstedtinstitutets rapport om kommunernas arbete mot våldsbejakande extremism visar att kunskapen om radikalisering och de extrema miljöerna måste öka. Varken religionsfriheten eller föreningsfriheten är avsedda för att ge något slags frikort till kriminella som begår brottsliga handlingar inom ramen för ett trossamfund eller en politisk organisation, skriver Anna-Lena Lodenius, journalist och författare.
Demokrati
I kölvattnet av terrordådet den 7 april bjuder Socialdemokraterna idag in alla partier i Stockholms kommunstyrelse till ett samrådsmöte för att inhämta synpunkter i arbetet mot våldsbejakande extremism. Vi kommer konstruktivt att delta i samtalen för att utveckla strategier mot extremism, skriver gruppledarna för Alliansen i Stockholms stadshus.
Gästkrönika
Kommunerna är organisationer som är utvecklade för betydligt mer vardagliga problem än att motverka konflikter, splittring och våldsbejakande grupperingar. Ändå läggs nu allt mer ansvar på redan ansträngda kommuner – och deras fritidspolitiker – för att hantera växande extremism och stigande konfliktnivåer. Det är orimligt.
Arbetsvillkor
Diskussionen kring återvändare som varit anslutna till terrororganisationer har urartat i detaljkäbbel. För oss moderater är det viktiga att ingen ska stå över lagen. Misstänkta personer ska utredas, lagföras och ställas inför domstol. Återanpassningen till samhället kan först ske efter det att ett eventuellt fängelsestraff har verkställts, skriver Andrea Ström och Ole–Jörgen Persson (M).
Demokrati
Islamfientliga röster får inte ges en avgörande röst i debatten om hur vi ska motarbeta våldsbejakande jihadism. Dessa önskar enbart sprida rädsla och splittring. I denna kamp måste vi stå enade och då krävs bred uppslutning – även från muslimer och imamer.
Perspektiv
Det har funnits aktiva jihadistmiljöer i Sverige sedan 90-talet och Sverige har levererat såväl fotfolk som ideologiska ledare till flera islamistiska nätverk. Nu krävs att alla goda krafter överger förenklande positionering och i stället förenas i arbetet mot de radikala och våldsbejakande nätverken, skriver journalisten Magnus Sandelin, författare till boken Svenska IS-krigare: Från Al-Qaida till Jihadi cool.
Play
Det förebyggande arbetet måste ske på lokal nivå, och stödet på nationell, säger Daniel Nordlander, huvudsekreterare hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Tidigare under dagen presenterade Nationella samordnaren sin strategi. Reporter: Dagens Samhälles Cecilia Granestrand.
Gästkrönika
Göteborg har i dag till antal fler IS-krigare än hela USA och inom EU28 är det bara Belgien som har fler IS-krigare än Sverige per capita. För nya nationella samordnare mot våldsbejakande extremism är det bara att kavla upp ärmarna. Det är allvar nu. Människoliv står på spel, även utanför vårt land.
Kommunpolitik
Fler än 300 svenskar strider för IS och kan i skrivande stund vara med och planera attacker mot Europa. Därför är det inte någon överraskning att en svensk man nu åtalas misstänkt för inblandning i terrordåden i Bryssel. Och rapporten som tidigt varnat för radikalisering i Rosengård, där mannen växte upp, förtjänar ny uppmärksamhet.
Demokrati
Efter nästan ett års diskussion ser det ut som Stockholms stad äntligen har fått fram en seriös strategi mot våldsbejakande extremism. Tyvärr har ovärderlig tid gått förlorad då majoriteten inte från början hanterade frågan med den seriositet som den kräver. Nu måste Stockholm och andra kommuner gå från ord till handling mot radikalisering.