Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Privatisering
Kommunal ekonomi
Nacka ska dela ut 10 000 kronor i lönebonus till alla anställda i skola och omsorg. Även till privata utförares personal. Men hur kommunen ska försäkra sig om att bonusen når fram är oklart. ”Svårt” kommenterar finansdirektören.
Näringsliv
”Det skulle vara förödande”, säger S-toppen i kommunen som privatiserat minst. ”Man ska inte vara rädd för företagare”, säger C-politiker i privatiseringsglad kommun.
• Kommunen som toppar listan – igen.
• S-politikern: ”Det är en ideologisk fråga.”
• Hela listan: Kommunerna som köper mest och minst välfärd.
Debatt
Det är bra att Branschförbundet för fristående förskolor och vi är överens om att det nu krävs en samlad genomlysning av förskolan i dess många olika former, skriver de två professorerna i sin slutreplik.
Demokrati
Den styrande borgerliga alliansens tanke på att lägga ut ett nybyggt äldreboende på entreprenad har fått blodet att svalla i Haparanda. ”Det här med privat drift, folk här vill inte ha det så”, säger S-politiker. I maj blir det folkomröstning i frågan.
Debatt
Den genomsnittliga digitaliseringsstrategin i kommunerna är högerinriktad, oberoende av politiskt styre i kommunen. Fokus ligger på att effektivisera och automatisera så mycket som möjligt. Ur ett demokratiskt perspektiv oroar det oss, skriver två forskare i digitalisering.
Debatt
En förskola för alla har ersatts av parallella förskolesystem med många privata aktörer. Det krävs en översyn av hela detta område, dess aktörer, innehåll och kvalitet, skriver professorerna Ingrid Pramling Samuelsson och Ingegerd Tallberg Broman.
Sjukvård
Hur stor andel administratörer som anställts i vården det senaste decenniet skiljer sig drastiskt mellan regionerna. I Gävleborg är det 55 procent och i Östergötland bara 14 procent – trots att båda säger sig vilja minska onödig administration. ”Vi har haft ett utpräglat fokus på kärnverksamheten”.
Debatt
Det är politikernas skyldighet att värna om skattebetalarnas pengar. Ett uppenbart sätt att göra detta är att upphandla verksamheter som kan utföras lika bra eller bättre till en lägre kostnad av privata utförare, slutreplikerar Daniel Forslund (L) och Pia Kinhult.
Debatt
Daniel Forslund och Pia Kinhult menar att det centrala är resultaten. Jag delar den bilden och ser därför med stor oro på det faktum att 1177 Vårdguiden i Region Stockholm alltför ofta snarare agerar som sluss till akutmottagningarna än som rådgivare till patienter, replikerar oppositionsregionsrådet i Region Stockholm Talla Alkurdi (S).
Debatt
Om en region kan upphandla en tjänst till en lägre kostnad men till samma eller bättre kvalitet så borde det inte vara möjligt att avstå. Det viktigaste borde alltid vara att lägga så stor del som möjligt av våra skattekronor på att möta, vårda, behandla och bota patienter, skriver Daniel Forslund (L) och Pia Kinhult.
Debatt
Vi behöver inte en ännu mer privatiserad vård. Vi behöver en vård som håller ihop och är jämlik. Då måste de marknadskrafter som skor sig på våra gemensamma resurser regleras hårt samt i vissa fall helt sparkas ut från vår gemensamma välfärd, skriver vänsterpartisterna Karin Rågsjö, Jonas Lindberg, Eva Olofsson och Sara Svensson.
Debatt
Valfrihetssystem i äldreomsorgen innebär svårigheter att styra, kontrollera och sanktionera de utförare som inte är seriösa – och de är allt för många. Nedskärningar och långtgående privatiseringar har försatt oss i ett läge där det är svårt att skydda de äldre, slutreplikerar Mirjam Katzin till Vårdföretagarna.
Debatt
Vill man på allvar hitta lösningar på äldreomsorgens problem tjänar debatten på att vara faktabaserad. Att svartmåla en stor del av de medarbetare och privata aktörer som jobbar hårt för att säkerställa en god omsorg tjänar ingen på, replikerar Vårdföretagarnas näringspolitiska expert Anna Bergendal.
Debatt
De senaste veckorna har det diskutrerats varför coronaviruset sprids i äldreomsorgen, trots den centrala målsättningen att skydda de äldre. Det är nödvändigt att denna diskussion handlar om hur äldreomsorgen är organiserad och villkoren för vårdtagare och personal. Analysen behöver även omfatta hemtjänsten, skriver Mirjam Katzin, doktorand i äldrerätt.
Debatt
Arena Idé duckar för kritiken mot sin rapport om skotsk sjukvård och attackerar halmgubbar i stället för att bemöta sådant som Timbro faktiskt har skrivit. Deras saga om Skottland ger inte en trovärdig färdriktning för svensk sjukvårdsdebatt, slutreplikerar Emanuel Örtengren.
Debatt
Allt fler, både vårdprofession och allmänhet, är djupt oroad över den svenska sjukvårdens utveckling. Skottland har prövat den marknadsmodell Timbro förordar men valt bort den eftersom den var ineffektiv och kostnadsdrivande, replikerar Lars Taxén och Lisa Pelling.
Debatt
Skottland lyfts fram av vänstern som ett föredöme i svensk sjukvårdsdebatt. Men de skotska vårdresultaten imponerar inte och den bäst fungerande delen – primärvården – är privat driven, skriver Emanuel Örtengren, programansvarig välfärdsfrågor på tankesmedjan Timbro.
Debatt
Reformer som öppnat för privatiseringar och marknadsanpassningar ökar ojämlikheten i vården. Hälso- och sjukvårdslagen som uttryckligen säger att sjukast ska få hjälp först rundas ständigt i takt med att de privata sjukförsäkringarna, vårdvalen och de privata nätläkarna ökar i antal, skriver Vänsterpartiets Karin Rågsjö, Sara Svensson, Jonas Lindberg och Eva Olofsson.
Gästkrönika
Vi känner till alla nackdelar med de privata aktörerna i välfärden, ändå tycks det omöjligt att samla politiska majoriteter för att justera avigsidorna. Helt enkelt för att för många på insidan tjänar på dagens system.
Debatt
Kooperativa arbetsförmedlingar, med de anställda som delägare kan komplettera andra aktörer, baserat på kvalitet och kostnadseffektivitet. Men om personalkooperativa arbetsförmedlingar ska realiseras krävs agerande i närtid, skriver Leif Tyrén, verksamhetsledare på Coompanion Värmland.
Demokrati
Trots hundratals stängda vårdplatser och dyra privatiseringar innehåller det blågröna landstingsstyrets nya budget mer av samma gamla medicin. Stockholms sjukvård behöver en ny inriktning där vård efter behov och tillgänglighet styr – inte lönsamhet, skriver Talla Alkurdi, oppositionslandstingsråd (S) i Stockholms läns landsting.
Kommunpolitik
Hur långt får en kommun gå i sitt främjande av privata företag i välfärdssektorn? Frågan håller på att ställas på sin spets i moderatledda Täby kommun där nu en andra privatiseringsvåg ligger i stöpsleven. Den här gången handlar det om de kommunala välfärdsfastigheterna, skriver Annica Gryhed (S) gruppledare och kommunalråd i opposition i Täby.
Gästkrönika
Vårdarbetsgivarna pratar om begrepp som patienten i centrum och individanpassad vård men fortsätter att betrakta oss som arbetar i vården som ett homogent kollektiv, som skruvar och muttrar i vårdmaskineriet. Men personal är lika mycket individer och människor som våra patienter är, skriver läkaren Jona Elings Knutsson och efterlyser en mer personalcentrerad personalpolitik.
Sjukvård
Friheten att få välja sin egen omsorg, vård eller skola är viktig för alla. Mest värdefull är den för invånare som på olika sätt skiljer ut sig från majoriteten. För den som är annorlunda är hotet mot mångfald och valfrihet allvarligt, skriver Rasmus Jonlund och Robin Tapper från Liberalerna.
Organisation
Som vänsterpartister ser vi det absurda i att en stor del av sjukvården nu är ute på börsförsäljning. Vi tycker inte att vården ska vara vilken marknad som helst, skriver Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson (V), och Håkan Jörnehed, landstingsråd Stockholms läns landsting (V).
Gästkrönika
Liberalerna har ett ideologiskt incitament att flytta skattemedel till privata vinster i vården. I Stockholm är det ordnat så att privata gynekologer försörjda med skattemedel ska ta över det mesta av den offentliga vårdens uppgifter. Men den som verkligen önskar fritt val av gynekolog bör verka för mottagningar där det finns behov, skriver Jona Elings Knutsson.
Sjukvård
Bohlins och Starbrinks exempel visar – sannolikt tvärtemot avsikten – att det offentliga är att lita på, medan de privata vårdbolagen lägger ned när lönsamheten blir lägre än förväntad, skriver Vänsterpartiet i sin slutreplik.
Gästkrönika
På åttiotalet klarade socialdemokratin inte att samla sig runt en förnyelse av en förvuxen och byråkratisk offentlig sektor, vilket i sig banade väg för marknadiseringen. På motsvarande sätt riskerar Moderaterna i dag att se tidsandan gå dem förbi - för lång tid framåt.
Kommunpolitik
När biblioteken i Nacka skulle upphandlas var kritiken hård. Det var ingen hejd på vilket elände de privata biblioteken skulle ställa till med. Men farhågorna kom på skam, skriver Hans Peters (C) i en replik till Khashayar Farmanbar (S).
Kommunpolitik
Att kvaliteten på biblioteket Dieselverkstaden skulle ha ökat på grund av privatiseringen av verksamheten stämmer inte. Beslutet att privatisera driften av biblioteken visar tydligt hur den moderatledda alliansens ideologi går före invånarnas behov, svarar Khashayar Farmanbar (S).
Kommunpolitik
Nacka kommun är först ut att privatisera hela sin biblioteksverksamhet. Bibliotek kan drivas under olika former – men det är viktigt att vi aldrig tappar bort det demokratiska uppdraget och de som ska förvalta det: bibliotekarierna.
Socialtjänst
Om det fanns anledning att misstänka att assistansbolagen inte erbjuder brukarna en bra service skulle jag dela Åsa Regnérs oro. Men på en marknad med många aktörer är den risken liten. Möjligheten för brukarna att byta leverantör är inte heller bara en teoretisk möjlighet. En ganska stor andel har gjort det.
Sjukvård
S-regeringen har nu suttit vid makten i två år och vi ser en regering utan handlingskraft. Istället för att fokusera på de verkliga problemen inom hälso- och sjukvården läggs förslag om allt från stopplagar, dopingtester på gym till begränsningar för privata sjukförsäkringar. Inga av dessa förslag kommer att lösa de problem som hälso- och sjukvården står inför, skriver sju moderata regionpolitiker.
Sjukvård
Vi tror inte att Capio sitter inne med alla lösningar, men vi har ett sätt att förstå och utveckla vårdens vardag som ger lika bra eller bättre vård till patienterna till en lägre kostnad. Det skulle den offentliga vården kunna dra mer nytta av.
Sjukvård
Liberalerna och Alliansen är intresserade av resultat. Hur får vi den bästa vården, högsta kvaliteten och bästa arbetsmiljön för patienter och vårdpersonal? Om ett akutsjukhus i privat regi kan uppnå sådana resultat vore det dumt att inte se den möjligheten, skriver Anna Starbrink (L) i en slutreplik till V, MP och S.
Sjukvård
Sjukvården i Stockholms län har stora problem. Personalen - den som orkar jobba kvar - går på knäna. Operationer ställs in och kostnader för vårdval skenar. Och Alliansens svar på vårdkrisen är att privatisera ytterligare ett sjukhus?
Sjukvård
Stockholms läns sjukvård är hårt pressad med akut platsbrist och enormt tryck på akutmottagningarna. Det är inte acceptabelt att den styrande landstingsalliansen då prioriterar privatiseringar när vi behöver omfattande satsningar på personal och öppna stängda vårdplatser, skriver S i en replik till Anna Starbrink (L).
Sjukvård
I går onsdag meddelade hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) att en privatisering av ännu ett akutsjukhus förbereds. Förslaget vittnar om idétorka. Akutsjukhusen är vårdens ryggrad, säljs de går den demokratiska styrningen förlorad, menar Håkan Jörnehed (V), landstingsråd.
Sjukvård
En upphandling av ytterligare ett akutsjukhus i Stockholms län kommer nu att börja förberedas och kan genomföras under nästa mandatperiod. Det gynnar både patienter och personal, skriver Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.
Sjukvård
I dag stänger privata BB Sophia till sist. Den förlossningskris som länge hotat hotar nu att blomma ut på allvar eftersom en rådvill landstingshöger visar fullständig ovilja att satsa konkret. Vad som krävs är omfattande satsningar på personal och resurser.
Äldreomsorg
Ilmar Reepalus välfärdsutredning bör läggas ner och ersättas av en helt ny utredning. En som på allvar tar sig an frågan om hur vi kan utveckla välfärden och valfriheten och göra all vård och omsorg transparent. Och stoppa oseriösa eller inkompetenta vårdgivare oavsett om de är privata eller offentliga.
Play
Vilka är privatvårdens vinnare? Patienterna eller aktieägarna? Privata välfärdsföretag har motlut i opinionen. Innebär vinstintresse att vården blir sämre? Eller förbättrar privata vårdföretag vården? Thomas Berglund, koncernchef på Capio, intervjuas av Cecilia Granestrand, journalist på DS.
Gästkrönika
I veckan kom fackförbundet Kommunal ut med en rapport som visar att de anställda i privata omsorgsföretag har sämre villkor än i kommunala verksamheter, tvärtemot vad som framkommit tidigare. De privatanställda uppges ha lägre lön, är mindre nöjda och jobbar mer deltid. Men läser man rapporten ordentligt framkommer direkt en hel del tveksamheter.
Sjukvård
Moderaterna har prioriterat skattesänkningar och privatiseringar i stället för att ta ansvar för att möta sjukvårdens utmaningar. Vi i oppositionen satsar 400 miljoner extra årligen på sjukvårdspersonalen för att få ordning och reda i sjukvården.
Sjukvård
Att många första majtal kommer att fokusera på privata vinster inom välfärdssystemet är ganska givet. Men hälso- och sjukvården har viktigare utmaningar att möta än vinstfrågan, främst bättre kvalitet och kontinuitet i vården. Praktikertjänst inleder nu en process där vi öppet kommer att redovisa medicinska resultat och andra mått under ett samlat begrepp: God Praktik, som främst riktar sig till sjukvårdens beslutsfattare.