Primärvården är svensk hälso- och sjukvårds första linje och utgörs av vårdcentraler, även kallade hälsocentraler. Inom primärvården finns framförallt allmänläkare men även andra yrkeskategorier som exempelvis distriktssköterskor, fysioterapeuter eller psykologer. Primärvården ansvarar för grundläggande medicinsk behandling och omvårdnad liksom förebyggande insatser och rehabilitering som inte kräver sjukhusens medicinska och tekniska resurser.
Debattsvepet
Det är dags att begränsa friskolornas vinster, anser nya skolministern. Lokala företag borde få större möjligheter vid upphandlingar, tycker lokalpolitiker. Dagens och helgens debatt handlar också om AI, elbrist och vilken nytta ”pyttemyndigheter” gör.
Debattsvepet
Centerpartiet i Region Stockholm är djupt vilset, anser Moderaterna. Mer kunskap behövs om fritidsgårdars betydelse i brottsförebyggande arbete, anser utredare vars utredning lagts ner. Dagens debatt handlar också om karensavdrag, gränskontroller och yrkesutbildning.
Debattsvepet
Att S avsätter en politiker som kämpar mot gängbrottslighet är ingen engångsföreteelse, hävdar moderaten Louise Meijer. En nationell strategi för sällsynta hälsotillstånd, gigbolagens framfart och regeringens energipolitik är andra ämnen på dagens debattsidor.
Debattsvepet
För få skolor har ett skolbibliotek, skriver Svensk Biblioteksförening. Regionerna jobbar inte rätt för att stärka primärvården, konstaterar Praktikertjänst och psykolog varnar för ökad barnfattigdom.
Regionpolitik
Ulf Bergman tar över som tillförordnad regiondirektör i Region Norrbotten efter Anna-Stina Nordmark Nilsson.
– Vi har fortfarande ett ansträngt läge, säger han om den hårt kritiserade personalsituationen vid Sunderby sjukhus i Luleå.
Digitalisering
Hur kan digitaliseringen av vården ge mervärde åt patienterna och inte bara åt företagen och regionerna? Den frågan ställer sig utvecklingsdirektör Göran Henriks i Region Jönköpings län. ”Vi måste bli bättre på samspelet med invånarna”, säger han.
Äldreomsorg
I dag tisdag presenterades utredningen om en särskild lag om äldreomsorgen. SKR befarar att de nya bemanningskraven blir ett bekymmer – kompetensbristen i välfärden är redan stor. ”Det är svårt att se hur man kan upprätthålla nuvarande personaltäthet”.
Digitalisering
Allt fler kräver ett nationellt ersättningssystem för primärvården som inkluderar nätläkarna. Men en lösning ser ut att dröja. SKR utreder nu en separat modell för återkommande digitala besök – där vårdgivaren ska ersättas utifrån resultatet.
Debattsvepet
Rysslands invasion av Ukraina fortsätter att dominera debattflödet. Flera debattörer vill att Sverige ska visa generositet och ta emot ukrainska flyktingar. Andra tar upp energipolitiken och vill att EU ska göra sig oberoende av rysk gas.
Debatt
Det förebyggande hälsoarbetet kan förbättras. Därför driver vi frågan att alla vuxna invånare blir kallade till en lättare hälsoundersökning vartannat år för att testa blodsocker, puls och blodtryck, skriver SD i Västra Götalandsregionen.
Debatt
I dag påverkar bostadsort, utbildning och inkomst vilken vård den enskilde får efter en hjärtinfarkt. Regionerna har ett ansvar att minska den befintliga ojämlikheten och ge patienten den bästa vården både på sjukhuset och i primärvården, skriver Inger Ros, Riksförbundet HjärtLung.
Debattsvepet
Ledande socialdemokrater i Gävleborg och Västernorrland kräver satsning på Nya Ostkustbanan. Emmaus efterlyser mer etik i kommunala investeringar. Dagens debatt handlar också om vad vi får för skattepengarna.
Debattsvepet
Sluta med minutstyrning i hemtjänsten, kräver Kommunal. Vårdexpert tycker att regeringen ska skrota förslag om primärvården. Forskare beskriver renovräkningar som en tickande social bomb. Det är några av ämnena i dagens debattsvep.
Debatt
Väntetiderna är ett av nutidens stora problem i vården. Men med nytänkande kan patienternas lidande minska, deras inflytande öka och väntetiderna kortas, skriver miljöpartisten och ledamoten i Region Skånes fullmäktige Lena Östholm Munkberg.
Debatt
En modern nära vård använder digitala lösningar för att öka tillgängligheten till fysisk vård. Pandemin har gjort oss smärtsamt påminda om vikten av det fysiska patientmötet då primärdiagnostiken av allvarliga sjukdomar sjunkit samtidigt som digitala vårdkontakter närmast exploderat, slutreplikerar Staffan Bjessmo, vd på Collabodoc.
Debatt
Att primärvården använder gamla och ineffektiva metoder för triage betyder inte att vi bör gå tillbaka och tänka att alla patienter, oavsett symptom, ska träffa en läkare fysiskt. Det ger helt enkelt inte den bästa vården med de resurser vi har, replikerar Kerstin Engman, senior konsult e-hälsa och Anna-Karin Edstedt Bonamy, vd på Doctrin AB.
Debatt
Triage via telefon, chatbot eller nu senast med artificiell intelligens (AI) minskar inte belastningen på primärvården. I stället behöver tillgängligheten till och kontinuiteten i det direkta patientmötet öka, skriver läkaren och vd:n för Collabodoc Staffan Bjessmo.
Sjukvård
Alla i Sverige ska få välja en fast läkarkontakt på vårdcentralen.
Men det kan dröja innan alla kan få en på grund av brist på allmänläkare.
Regionerna bör ställa höga krav på utförarna, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Debatt
Patienter kräver en tillgänglig primärvård med möjlighet till digitala vårdkontakter. Men dagens olika vårdsystem har inte hängt med i utvecklingen. Det är därför dags för ett nationellt primärvårdssystem med krav på både fysisk och digital närvaro, skriver Praktikertjänsts vd Carina Olson och chefläkare Sara Banegas.
Debatt
Landets farmaceuter är beredda att bidra till att öka vaccinationsgraden och avlasta den överbelastade primärvården, skriver Sveriges Farmaceuters ordförande Sandra Jonsson och Sveriges Apoteksförenings ordförande Johan Wallér.
Debatt
Husläkarmottagningarna kan inte upprätthålla en rimlig läkarbemanning och samtidigt klara ekonomin. Det får konsekvenser invånarnas vård, skriver Distriktsläkarföreningen i Stockholms ordförande Ylva Sandström.
Digitalisering
Digitala vårdmöten är en ”lågt hängande frukt”. Det är algoritmer och automatisering som ska göra vården mer tillgänglig för dem som verkligen behöver den, enligt Doktor24-grundaren Tobias Perdahls vision. Men dagens ersättningssystem för nätläkare hämmar vårdens digitalisering. ”Systemet är inte riggat för att möta den kraft som digitaliseringen kommer med”, säger han.
Debattsvepet
Det måste bli ekonomiskt hållbart att ta hand om de sjukaste patienterna i primärvården, menar Svensk förening för allmänmedicin. Personalen på Iva är nära utmattning, varnar läkare. Regeringens strategi för regional utveckling saknar prioriteringar för att stärka den ideella sektorns arbete, skriver Bygdegårdarnas Riksförbund och lärare konstaterar att elever inte får den utbildning de har rätt till.
Debatt
En tillbakagång till en primärvård som präglas av oflexibla öppettider, telefonköer och veckolånga väntetider kommer inte att accepteras av invånarna. I stället bör samarbetet mellan den digitala och fysiska vården fördjupas och förbättras, skriver Doktor24:s Sverigechef Daniel Kernell.
Redaktionskrönika
Förhoppningsvis innebär vaccineringen att vi ser början till slutet på den här pandemin. Ja, jag skriver den här. För de kommer igen. Det om något borde förra seklets tre pandemier (Spanska sjukan, Asiaten och Hongkong-influensan) ha lärt oss.
Debatt
Svenska Distriktsläkarföreningen välkomnar öronmärkta resurser för att utveckla fasta läkare i primärvården och att SKR och regeringen enats om att fler ska ha en namngiven fast läkare. Tydliga mål är bra, men lika viktigt är vad som behövs för att uppnå målen, skriver föreningens ordförande Marina Tuutma.
Debatt
Västra Götalandsregionen behöver ta initiativ för att skapa en jämlik och behovsstyrd sjukvård. Inte minst för att fler ska etablera sig i områden där det redan i dag finns brist på primärvård. Vi menar att detta kan och behöver göras inom ramen för lagen för vårdval, skriver socialdemokraterna Janette Olsson, Ann-Christine Andersson och Tomas Angervik.
Perspektiv
Primärvården står med ena benet i pandemin och det andra benet i en reform baserad på utredningen ”God och nära vård”. Primärvården utvecklas dock inte i rätt riktning eftersom forskningen inom allmänmedicin länge fått stå tillbaka. Nu behöver svensk primärvård rustas för framtiden, skriver företrädare för Svensk förening för allmänmedicin och Tankesmedjan Vård & Vetenskap.
Debatt
Regeringens uppdrag till Socialstyrelsen gällande rehabiliteringsinsatser för personer som lider av långvariga komplikationer efter covid-19 är betydande och viktig, men mer måste till. För patienternas skull, men också för att de som arbetar i primärvården ska få en hållbar arbetssituation. Det skriver flera företrädare för centrala professioner i den rehabilitering som patienterna behöver.
Gästkrönika
Patientaktivister för inte sällan fram illa underbyggda argument i olika medier om behandlingen av sina sjukdomar och de får även gehör för dessa argument i politiken. Journalistiken borde bättra sig. Och politiken borde lära sig att inte lägga sig i frågor som avgörs vetenskapligt.
Debatt
Vi kritiserar inte Region Stockholm för brist på intentioner, utan vår kritik gäller hur regionens regelsystem slår i verkligheten. Gynnandet av vårdcentraler med kraftig digital profil hotar vården för våra sköraste patienter, slutreplikerar distriktsläkarna Ylva Sandström och Marina Tuutma.
Debatt
Stockholmarna behöver fler vårdcentraler och husläkare. Patienterna behöver ökad tillgänglighet till vården, både digitalt och fysiskt. Därför välkomnar vi etableringar av nya vårdcentraler – från alla olika slags aktörer, replikerar politikerna i Region Stockholm Anna Starbrink (L), Daniel Forslund (L) och Tobias Nässén (M).
Debatt
Om inte spelreglerna ses över riskerar etableringen av digitala vårdgivare i primärvården att få negativa effekter på vården som helhet, med medicinskt osäker vård, orättvisa ersättningar och framför allt försämrade möjligheter att ta hand om våra sjukaste invånare, skriver distriktsläkarna Ylva Sandström och Marina Tuutma.
Gästkrönika
Hypotyreos, för låg nivå av sköldkörtelhormon är en folksjukdom. Men det är inte alltid behandling av sjukdomen ger önskade resultat. I det läget är det viktigt att inte stirra sig blind på sköldkörteln, utan noga undersöka andra orsaker till ospecifika symtom som trötthet och nedstämdhet.
Debatt
Bland landets sjukvårdspolitiker finns en bred uppslutning om att utveckla den nära vården. Vi ser behov av förändring i lagstiftning och regelverk som underlättar en omställning till nära vård. Men vi ser samtidigt en risk för besvikelse i den svenska primärvården om reformarbetet inte åtföljs av väsentligt större resurser, skriver Vårdföretagarnas näringspolitiska expert Karin Liljeblad.
Regionpolitik
Det kommer att ta minst ett år att arbeta ikapp den vårdskuld som byggts upp under coronapandemin. Den bedömningen gör de flesta regioner i Dagens Samhälles enkät. Mot strömmen går Region Kalmar län som har organiserat om operationsverksamheten för att komma i kapp redan till årsskiftet.
Debatt
För att skapa en god och nära vård för runt tre miljoner astma och allergipatienter behöver kunskapen öka, arbetssätten ändras och vården organiseras på ett bättre sätt, skriver Astma och Allergiförbundets förbundsordförande Maritha Sedvallson.
Debatt
Kommunerna spelar en viktig roll i hälso- och sjukvården, men kompetensen och resurserna som behövs för att möta patienternas behov finns inte alltid. Socialstyrelsens första uppföljning av omställningen till en mer nära vård visar att hemsjukvården och den vård som ges på särskilda boenden i samverkan med regionernas primärvård behöver stärkas, skriver tre företrädare för Socialstyrelsen.
Debatt
Svensk sjukvård ska reformeras, men analys och förslag om en av vårdens viktigaste insatsfaktorer, läkemedelsanvändningen, saknas helt. Det skriver Sveriges Farmaceuter, Sveriges Apoteksförening och Apotekarsocieteten, som kräver att farmaceuter och apotek nyttjas bättre i vården.
Debatt
De gånger som lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård följs och it-stödet används så som det är tänkt kan patienter utan övertid bli utskrivvna från heldygnsvården. Ändå stöter jag dagligdags på patrull i samverkansarbetet. Hur kommer det sig att vissa planeringar blir så tungrodda, frågar kuratorn Gunny Åkesson.
Debatt
Låt nätläkarbolagen bedriva sjukvård på samma villkor som vanliga vårdcentraler och ta ett helhetsansvar för sina patienter, ha BVC, hemsjukvård och allt annat som ingår, i stället för att dränera och fragmentera sönder vården, skriver Svensk förening för allmänmedicins ordförande Magnus Isacson.
Debatt
Vi ställer oss mycket tveksamma till påståendet att sortering och triagering av sjuksköterskor med stöd av digitala verktyg ökar produktiviteten i hälso- och sjukvården, replikerar Collabodoc AB:s Nils Crona, Staffan Bjessmo och Göran Modin.
Debatt
I dag träffar allt för många patienter olika läkare i primärvården vid varje besök. Det är ineffektivt och försvårande. Det enda säkra sättet att skapa kontinuitet är att hela befolkningen får rätt att välja en egen fast läkare. Listningsreformen i Västra Götalandsregionen kan visa att det går, skriver Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.
Debatt
Astma är en folksjukdom, som inte bara innebär lidande för väldigt många människor utan även stora samhällskostnader. Dessutom onödigt lidande i många fall, eftersom det finns behandlingar och insatser som skulle kunna hjälpa många fler, skriver Astma- och Allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson och vårdpolitiskt ansvariga Anna-Karin Klomp.
Sjukvård
Sjukvården kommer att starta i en brant uppförsbacke när coronakrisen är över. Just nu ställs tusentals operationer in varje vecka i Sverige. ”Alla regioner kommer att sitta i samma båt” säger Mia Frisk, regionstyrelsens ordförande Jönköping.
Demokrati
Sjukvården har klarat coronautbrottet remarkabelt bra. Men bristerna visar också att det nu är dags för staten att ta ett större ansvar för svensk sjukvård, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren som själv jobbar med covid-19-patienter.
Debatt
Det är fruktansvärt att läkare i länder med stark hederskultur godkänner och främjar oskuldskontroll, men vad är ännu mer absurt och skandalöst är att det finns läkare i Sverige som också upprätthåller myten och både backar upp och utför oskuldskontroller samt förser familjen med oskuldsintyg, skriver Omar Makram, GAPF.
Debatt
Skottland lyfts fram av vänstern som ett föredöme i svensk sjukvårdsdebatt. Men de skotska vårdresultaten imponerar inte och den bäst fungerande delen – primärvården – är privat driven, skriver Emanuel Örtengren, programansvarig välfärdsfrågor på tankesmedjan Timbro.
Sjukvård
1 171 procent – så mycket har avgifterna för sjuk- och tandvård höjts sedan 1980. Fem gånger mer än ökningen av konsumentprisindex. Men de senaste åren har kostnadsökningen stannat av. Priserna för läkemedel har till och med sjunkit.
Debatt
Vi behöver nationell styrning inom flera delar av hälso- och sjukvården om vi ska få en personcentrerad vård där professionernas kompetens används för att forma den bästa organisationen och dess innehåll, skriver Acko Ankarberg Johansson (KD).
Debatt
Anna Starbrinks (L) förslag på välfärdssatsningar är ett hån mot de patienter i Stockholmsvården som dagligen utsätts för risker på grund av platsbrist, personalbrist och resursbrist. Politikerna måste sluta komma med tomma ord och visa hur de ska lösa de katastrofala förhållandena i vården, skriver läkarna bakom Stockholms sjukvårdsupprop i en replik.
Debatt
Det går inte att separera vissa patientgrupper från de ökade möjligheter till vård som digitaliseringen medfört. Det saknas dock bra sätt mäta kostnader för digital respektive fysisk primärvård och det finns ett stort behov av mer forskning och kunskap, replikerar läkare, forskare med flera.
Debatt
Det går inte att rakt av jämföra kostnader för vård på distans med vård på en vårdcentral, eftersom den tillgängliga statistiken endast tillåter missvisande jämförelser. Det skriver forskarna Lina Maria Ellegård och Mikael Hoffmann, som är kritiska till en ny forskningsrapport som slår fast att distansbesök troligen är billigare.
Debatt
Många som mår dåligt har inte råd med psykoterapi – trots att vi vet att behandlingen fungerar. Vårdgivarna måste erbjuda legitimerade psykoterapeuter vid behandling av psykisk ohälsa. Samtidigt krävs fler utbildningsplatser och psykoterapeuttjänster, skriver Anders Klingström, Psykoterapeutföreningen, och Heike Erkers, Akademikerförbundet SSR.
Debatt
Vården och omsorgen står inför en omdanande förändring för att bli mer tillgänglig och nära den enskilda medborgaren. Staten behöver ta ett större ansvar och tillsynen har en särställning bland statliga styrmedel. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har idag lämnat en rapport till regeringen på hur förstärkt tillsyn bäst kan bidra till omställningen.
Debatt
Irene Svenonius (M) som ansvarar för varslen på Stockholms akutsjukhus borde ha den goda smaken att gå ut bakvägen. När hon och högermajoriteten talar om att ställa om till nära vård handlar det i själva verket om att ställa om till usel vård, skriver Vänsterpartiets riksdagsledamöter för Stockholmsregionen.
Debatt
Sjukvården går mot en tilltagande kris där prioriteringarna kommer medföra att patientgrupp ställs mot patientgrupp. I det läget kommer vi alltid att stå upp för välfärden för svenska medborgare och de som vistas lagligt i landet, slutreplikerar gruppledaren för Sverigedemokraterna i Region Stockholm Gabriel Kroon.
Debatt
BUP:s köer är symptom på ett systemfel. Därför är satsningar som handlar om att enbart korta köer en kortsiktig och ineffektiv strategi. En nationell handlingsplan behövs för hur samhällets olika aktörer ska jobba långsiktigt för att fånga upp barn med psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar och ge adekvata insatser, skriver professor Sven Bölte & Anki Sandberg, Attention.
Debatt
SKL och svenska beslutsfattare bör genast verka för att överföra huvudmannaskapet för missbruks- och beroendevården till hälso- och sjukvården. SKL kan fatta beslutet nu på kongressen, skriver Janette Olsson (S), vice ordf psykiatriberedningen Västra Götalandsregionen.
Debatt
Ja, barn och unga som mår dåligt måste få hjälp tidigt. Det är därför vi nu i Region Stockholm arbetar på alla fronter med att främja och förebygga psykisk hälsa. Samtidigt bygger vi ut vården för psykisk ohälsa i hela länet, skriver Susanne Nordling (MP) ordförande i psykiatriberedningen i en replik till Socialdemokraterna.
Debatt
Första linjens psykiatri är ojämlikt fördelad på vårdcentralerna i region Stockholm och för få barn får hjälp. Vi vill satsa på en kraftig utbyggnad av första linjens psykiatri, skriver Aida Hadžialić, finansregionråd i opposition (S), m fl.
Debatt
Som funktionshindrad far jag runt i vårdsvängen som en kula i ett flipperspel. Både primär- och slutenvården har svårt att närma sig sådana som mig. Det behövs vårdcentraler som är specialiserade på att ta emot personer med funktionsnedsättning, skriver liberalen Per Frykman.
Debatt
Ökat deltagande i cellprov, direktkanal till urologin och hudcancerdiagnos på distans. Att tidig upptäckt räddar liv är ett faktum inom cancervården och här kan landets sjukvårdsregioner lära av varandra, skriver Ulrika Årehed Kågström, Cancerfonden.