Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Politik
Demokrati
Egentligen vill hon helst hålla sig i bakgrunden. Men efter 16 år i riksdagen satsar Ulla Andersson (V) nu på regionpolitiken.
• Så vill hon lösa bemanningskrisen.
• Drömgästen i egna podden.
• Därför är det svårt att samarbeta med Centerpartiet.
Demokrati
Tidigare chefer i Markaryd anklagar KD-profilen Bengt Germundsson för toppstyre. Dramatiska konflikter har blivit vanligare, konstaterar Rolf Solli som forskat på varför ledande tjänstemän slutar. ”Det verkar inte hjälpa”, konstaterar han om nya metoden mot friktion.
Demokrati
För första gången på tolv år ställer KD upp i valet i Hylte. Medan flera partier backar rejält strömmar antalet kandidater till KD och SD.
• Det har partierna gjort för att få fler att ställa upp.
• Kraftig skjuts för SD – så många fler kandidater har partiet.
• Politikern bakom Hyltes KD-lista.
Ledarskap
I 20 år har Bengt Germundsson (KD) varit Markaryds ledande politiker. Nu anklagas han för att detaljstyra och bestämma för mycket. I DS ger toppolitikern sin syn. ”Min långa erfarenhet kan ge ett maktövertag”.
Demokrati
”För mycket hat och hot”. Landets miljöpartister känner tydligt av ett förändrat politiskt klimat. DS granskning visar hur djup småpartiernas kris är – allt färre ställer upp. ”Dramatiskt” kommenterar statsvetarprofessor.
• Så många är de vita fläckarna – kommunerna där listorna är tomma
• Liberal: ”Jag är vettskrämd för SD”
• Ett parti gör ett rejält lyft – har lyckats med rekryteringen
Demokrati
I valrörelsen vill partierna nå rätt väljare. Men de måste vara varsamma med personuppgifter för att inte bryta mot GDPR. Nu finns en vägledning som ska hjälpa politikerna att göra rätt.
Checklista: 12 punkter som partierna behöver följa.
Demokrati
Har valaffischer, fysiska möten med väljare och valstugor en framtid? Eller är det bara sociala medier som gäller nu? Tre forskare reder ut och varnar för misstagen politiker bör undvika på nätet.
Demokrati
Tidigare statssekreteraren Malin Quick Oljelund måste undvika vissa ämnen under sin första tid på PR-byrån Rud Pedersen Group. Det är första gången en ny lag från 2018 används. Den innebär att ex-politiker kan hamna i karantän eller få ämnesrestriktioner på det nya jobbet.
- Så reagerar Malin Quick Oljelund på beskedet
- Frågorna hon inte får jobba med
Demokrati
Att M och KD blivit mer positiva till SD kommer att påverka när styren ska bildas i kommunerna. Det nya läget kan leda till problem för C, tror statsvetaren Jonas Hinnfors som konstaterar att hoppet om Alliansen fortfarande lever i Kommunsverige.
Demokrati
Centern och Vänsterpartiet har bytt huvudmotståndare. Och Moderaterna och Liberalerna har fått nya favoritpartier. Det visar Dagens Samhälles stora enkät till kommunpolitiker inför valet i höst.
• Drömpartnern och huvudmotståndaren – parti för parti.
• Partierna där synen på SD har förändrats.
• Så påverkar rikspolitiken lokala samarbeten.
Demokrati
Liberalerna måste satsa på mjuka frågor för att överleva. Och bör inte samarbeta med SD. ”Är det i ett sådant sällskap våra budskap inger förtroende?” Det undrar Lunds kommunstyrelseordförande Philip Sandberg (L).
• Receptet som får Liberalerna att vända uppåt nationellt.
• Därför flyttade han ut kontoret till byarna.
• Konflikten med Staffanstorp: ”Straffa kommuner som inte följer bosättningslagen.”
Kommunpolitik
Två av tre styrande partier i Karlskrona vill bryta avtalet med sin ryska vänort. Men inte S. I alla fall inte direkt. ”Nu är det kanske viktigare än någonsin att värna de mellanfolkliga relationerna”, säger S-kommunalrådet.
Demokrati
De politiker i Uddevalla som blev av med sina uppdrag och sedan fick tillbaka dem efter en dom i förvaltningsrätten får ingen ersättning. Det säger kommunalrådet Ingemar Samuelsson (S). Men frågan ser nu ut att bli föremål för ännu en rättsprocess.
Demokrati
Efter att förvaltningsrätten upphävt Uddevallas beslut att byta ut alla politiker i nämnderna kan kommunen tvingas betala uteblivna arvoden till de politiker som entledigades från sina uppdrag. ”Känner viss skadeglädje”, säger liberal som kräver ersättning i efterhand.
Näringsliv
Stora Ensos besked att lägga ner pappersbruket med 440 anställda kom som en total överraskning för Borlänge. En kärntrupp i kommunen beslöt sig genast för att kavla upp ärmarna. ”Här finns mycket jävlar anamma”.
* Så hanterades arbetslösheten
* Jakten på nya företag
* De tomma lokalerna: ”En diamant”
Debattsvepet
M+SD+KD bjuder tillsammans in regeringspartiet S till samtal om arbetskraftsinvandringen. Den behöver stramas åt, tycker trion. Samtidigt debatterar L utbildningen av begåvade barn och Upphandlingsmyndigheten ser vägar till bättre upphandlingar.
Gästkrönika
Det politiska landskapet håller på att förändras. Till skillnad från den klassiska motsättningen mellan höger och vänster förenas numera såväl rika som fattiga, välutbildade som lågutbildade kring att antingen skylla sina krossade livsdrömmar på invandrare eller staten.
Demokrati
Ida Karkiainen från Haparanda blir ny civilminister efter Lena Mickos avgång. Biträdande kommundirektören i Nynäshamn, Lina Axelsson Kihlblom, blir också ny minister, liksom oppositionsrådet i Nacka, Khashayar Farmanbar. Det är några av namnen i Magdalena Anderssons nya regering.
Demokrati
Stockholms regionråd Anna Starbrink (L) tror inte att partiets landsmöte kommer att upphäva beslutet om närmandet till SD. Men hon står fast vid kritiken mot samarbetet och finns på valbar plats i nästa års riksdagsval. ”Jag företräder en stor minoritet i partiet”.
Sjukvård
Inför regionvalet i Skåne släpper regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) och oppositionsrådet Henrik Fritzon (S) varsin bok. De vill ge väljarna fördjupning. ”Den politiska debatten har blivit snuttifierad”, säger Carl Johan Sonesson.
Demokrati
Coronakommissionens slutsatser får inte användas för att begränsa det kommunala självstyret. Det menar SKR:s ordförande och medlemmar som försvarar organisationens roll under pandemin. ”Det hade varit otroligt allvarligt om vi suttit med armarna i kors”, säger Anders Knape.
Demokrati
Kommunerna behöver bättre verktyg mot välfärdsbrott, enligt en ny rapport från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Undersökningen visar också att tjänstemän och politiker kontinuerligt utsätts för hot och trakasserier. ”Det riskerar att leda till en tystnadskultur, vilket aldrig ska tolereras”, säger SKR:s ordförande Anders Knape.
Demokrati
En animerad film ska få väljarna att rösta på lokala partier nästa år. ”Jag hoppas den ska leda till att väljarna tittar lite skarpare på vad politikerna säger i kommunen”, säger Benny Engberg, ordförande i Lokala partiers nätverk.
Demokrati
Vänsterföreningen Reformisterna har lyckats nå en stark maktposition i Stockholm och vill nu sätta sin prägel på S-kongressen. För nya partiledaren Magdalena Andersson kan det skapa problem. Men moderpartiet kan vara på väg att stänga kryphålet som gett föreningen makt.
• Så vill Reformisterna styra S åt vänster.
• Här är namnen de lyfter fram till toppositionerna.
Demokrati
Förvaltningsforskaren Louise Bringselius välkomnar att de förtroendevalda blir färre. För många politiker leder enligt henne ofta till detaljstyrning. Hon tror att framtiden innebär mer direktdemokrati och folkomröstningar. ”Formerna för demokratin i Sverige håller på att förändras – behovet av förtroendevalda är inte lika stort.”
Demokrati
Utvecklingen med allt färre förtroendevalda ser ut att fortsätta inför valet nästa år. Det kan göra det svårt att hitta kandidater till de tyngsta politiska uppdragen i framtiden, varnar en statsvetare. ”Ju färre man ger plats i nämnder och som får ledande roller där, desto färre får möjlighet att förbereda sig för framtida uppdrag”. DS har siffrorna - så mycket har antalet förtroendevalda minskat de senaste åren.
Demokrati
Våga vara tydliga. Det är uppmaningen från miljöpartister i de kommuner där partiet åkte ur fullmäktige 2018. Nu kraftsamlar de för att ta sig tillbaka, men oroas över att kräftgången nationellt ska drabba dem lokalt.
Demokrati
Socialdemokraterna i Skurup förnekar att de inlett ett samarbete med avhoppade SD-ledamöter. Samtidigt diskuteras den politiska röran av både S- och V-distrikten i Skåne. ”Vi har sagt att vi är beredda att ta ansvar tillsammans med alla politiska partier förutom Sverigedemokraterna”, säger Magnus Alm, gruppledare (S).
Demokrati
En brokig skara politiker vill forma ett nytt styre i Skurup. I den nya majoriteten ingår SD-avhoppare som ska skapa ett nytt parti. ”Anmärkningsvärt att man agerar så här”, säger kommunstyrelsens ordförande som tvingas bort.
Demokrati
”Det är en sorg för mig att det parti jag tillhörde öppnade för SD”, säger en lokal toppolitiker som lämnat KD. ”Att säga att SD är ett rasistiskt parti funkar inte”, hävdar en gruppledare som stödjer den nya linjen med ett närmande till Sverigedemokraterna.
Demokrati
Uddevalla tänker överklaga domen som underkänner kommunens återkallande av politiska uppdrag. Kommunalrådet Ingemar Samuelsson (S) vill ha hjälp från SKR i frågan. ”Konsekvensen av domen är att det inte kan uppstå en ny majoritet om det inte varit ett nyval”, säger han.
Demokrati
Att återkalla alla politiska uppdrag i Uddevalla när kommunen fick nytt styre stred mot kommunallagen. Det slår förvaltningsrätten fast i en dom som kan leda till att ledamöter som blev av med sina uppdrag får återvända.
Demokrati
S-profilernas krav på nästa partiledare: en vass debattör som kan ekonomi, står upp för folkhemmet – och gärna är kvinna. Magdalena Andersson, Lena Hallengren och Annika Strandhäll är favoriter, visar DS rundringning till lokala partitoppar.
Juridik
Staffanstorp hade ansvar för att hjälpa en nyanländ familj som kommunen för några år sedan ordnade bostad åt i Malmö. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom, där två av fem ledamöter var oeniga. Kommunstyrelsens ordförande kräver en lagändring.
Kommunal ekonomi
Att regeringen föll på måndagen skapar oklarheter kring statsbidrag och utredningar som berör kommuner och regioner. Och vid en fjärde pandemivåg finns risk att upparbetade beslutsvägar inte fungerar lika effektivt, befarar SKR:s chefsekonom.
Sjukvård
Att möta dem som drabbats hårt av besöksförbudet i äldreomsorgen har varit tungt för socialministern, som under det intensiva pandemiåret själv blev cancerpatient. Nu nämns hon som partiledarkandidat och säger att hon är bekväm i rampljuset.
Debattsvepet
Den nyss uppkomna regeringskrisen tas upp på dagens debattsidor av en statsvetare och en ekonomhistoriker. Sveriges Stadsmissioner skriver om metoder för att minska hemlöshet. Äldreomsorgens och skolans arbetsvillkor tas upp av lokala debattörer.
Demokrati
Antalet motioner och interpellationer har minskat kraftigt i kommunerna under pandemin. Ett hot mot demokratin som måste hanteras bättre vid en ny kris enligt SKR. ”Det jätteviktigt för det demokratiska samtalet att man inte begränsar möjligheten att lämna motioner och interpellationer”, säger Lena Langlet, chef på SKR.
Demokrati
Torsbys digitala fullmäktige stred inte mot kommunallagen, enligt en ny dom. En helt annan bedömning än en tidigare dom i Luleå. Nu stämmer professor Olle Lundin in i kraven på att lagen måste göras om. ”Uppenbart behövs det en lagändring”, säger han.
Demokrati
Det har stormat i Hörby sedan SD tog över styret. Men kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito tycker att Hörby blivit tryggare och att politiken tagit ansvar för styrningen av kommunen genom att ge tjänstemännen mindre makt.
Kommunpolitik
Äldreomsorgen blir den viktigaste frågan under 2021. Betydelsen av samordning är den främsta lärdomen från 2020. Och stöd till det lokala näringslivet står högst på önskelistan till regeringen. Det visar Dagens Samhälles rundringning till nio kommunstyrelseordförande.
Gästkrönika
Under detta år har nästan allt handlat om pandemin. Och alla har åsikter. Men vi kommer aldrig få se en seriös politisk diskussion om frågan. KD har väl egentligen varit det enda partiet som lyft pandemin till den politiska debatten. Alla andra partier har vett att hålla sig undan. Det är helt livsfarligt att ha fel. Då är det bättre att låta regeringen ha fel i fred.
Gästkrönika
Bristen på mod, för det är det det handlar om, att prata om visioner och ideologier leder både till ett fördummande av den politiska debatten och att vi väljare omöjligt kan veta vad vi röstar på när vi röstar.
Gästkrönika
Under det första halvåret var det mycket prat om vår unika strategi för att bekämpa covid-19. Men med tanke på de skärpta restriktioner som nu införs har det blivit tydligt att Sveriges öde åter är att följa snarare än att leda. Det gör det mer intressant att studera hur covid-19 påverkat det politiska livet i andra länder, eftersom samma trender även kan komma hit.
Gästkrönika
Det jävliga är att antisemitismen dyker upp överallt. Och inte sällan från i övrigt fullständigt vettiga människor, eftersom de tror att antisemitism är socialt accepterat. Men antisemitismen får inte tillåtas vara normaliserad. Det får inte vara socialt acceptabel.