Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Polisen
Socialtjänst
Allt fler unga med tunga vapen i hand. I Rinkeby har socialsekreterare flyttat in på polisstationen för att kunna jobba snabbfotat mot gängvåldet. ”Vi har förmodligen förhindrat att ungdomar skjutit eller skjutits till döds”, säger socialsekreteraren Magdalena El-Sayed.
Både socialtjänst och polis hyllar samverkansmodellen som nu sprids till fler stadsdelar.
Socialtjänst
Senaste tidens våldsvåg i Stockholm, med många minderåriga förövare, ställer stora krav på kommunen och socialtjänsten. Här är socialborgarrådets Alexander Ojannes (S) önskelista till regeringen.
Debattsvepet
Polisens problem handlar inte om resurser utan förmågan att prioritera, anser SD. Bygga långsammare kan vara bra för klimatet, hävdar professor. Gudrun Schyman vill se fredsförhandlingar med Putin. Dagens debatt handlar också om tågtrafik, cybersäkerhet och grön industri.
Skola
Den nya regeringen vill se fler akutskolor där stökiga elever ska placeras. I dag finns akutskolor endast i Stockholm och Göteborg – och frågan är om så många fler kommuner har kapacitet att driva sådan verksamhet.
Debattsvepet
Civil rights defenders granskning kritiserade Tidöavtalet. Nu kräver svar organisationen svar av regeringspartierna sedan företrädare för SD hotat dra in organisationens statliga bidrag. Polisens prestationer och den danska energipolitikens påverkan på den svbenska är andra ämnen för debatten idag.
Stadsbyggnad
Då: ett centrum präglat av droghandel, bilbränder och otrygghet. Nu: ett nav för idrott, kultur och kunskap.
Att använda fastigheterna på nya sätt blev vägen framåt för Klockaretorpet i Norrköping, som inte längre räknas som ett utsatt område.
Debattsvepet
Erfarna poliser går till storms mot myndighetens interna organisation och styrning efter påskupploppen. Annat i debatten idag handlar om kommunernas oförmåga att få fart på yrkesvuxutbildningar och Sverigedemokraterna ger sin syn på andras syn på klimatutvecklingen.
Debattsvepet
I dagens debatt: Oppositionsråd i Linköping skriver öppet brev om social dumpning till kommunalråd i Täby. KD:s kvinnoförbund vill att arbetsmiljön i vård och omsorg kartläggs. Göteborgs kommunstyrelseordförande har recept för fler poliser.
Debattsvepet
Ekerö vill bli pilotkommun för kommunal polis, partiledarna för M, SD, KD och L lägger ansvaret för kravaller på regeringen och tre professorer vill stoppa Hybrits tillverkning av fossilfritt stål. Det är delar av innehållet i dagens debattsvep.
Kommunal ekonomi
Regeringens vårändringsbudget innehåller åtgärder för 31,4 miljarder kronor, bland annat pengar till vården, det civila försvaret och flyktingar. Frågan är om regeringen får igenom sitt förslag om mer pengar till pensionärer.
Debattsvepet
Var i stan som flyktingar från Ukraina ska få bo är en het debattfråga i Göteborg denna torsdag. Dessutom debatteras energiomställningen, bostadspolitiken, regeringens skattepolitik och marknadsskolan.
Debattsvepet
Det är för nära kopplingar mellan näringslivet och statliga utredare av välfärdsfrågor, anser en forskare. Kvinnor i vård, skola, omsorg drabbas hårdast av stress, skriver fackförbundet Saco. I helgens debatt har det också handlat om bostäder, Ivos utredningar och personlig asssistens.
Debattsvepet
Lärarnas riksförbund uppmanar regeringen att inte missa en historisk möjlighet.
Utan Miljöpartiet kan Socialdemokraterna äntligen ta tag i klimatpolitiken – samtidigt måste Magdalena Andersson undanröja osäkerhet för svensk industri.
Det är några av ämnen i dagens debattsvep. Dessutom: Pensionsåldern, Arbetsförmedlingen och vindkraft.
Socialtjänst
Hade polismordet i Biskopsgården gått att förhindra? Den frågan ställs i socialtjänstens internutredning som pekar på flera brister i arbetet med 17-åringen som på fredagen dömdes till åtta års fängelse för dödsskjutningen. En haverikommission utreder nu Göteborgs stads ansvar.
Debattsvepet
Vuxenutbildningen kan lösa problemen med kompetensbrist, arbetslöshet och bristande integration, skriver utbildningsminister Anna Ekström. Andra debattämnen: Klimatfrågan, strandskyddet och kvinnliga politiska ledare.
Debattsvepet
Kommunernas säkerhetsbrister orsakar onödiga risker för medborgarna, enligt fyra branschorganisationer.
Moderaterna presenterar på sin stämma ett reformpaket som ska få ordning på Sverige, skriver partiledaren Ulf Kristersson. Partiet anklagas samtidigt för att ha tappat bort skolpolitiken.
Övriga debattämnen: Stefan Löfven (S) om EU och skogen, dieselpris och vårdskuld.
Debattsvepet
Vänsterpartiet vill att Arbetsförmedlingen satsar där behoven är störst och Sverigedemokraterna vill ge pensionärer 1000 kronor mer i månaden. Det är två av förslagen ur onsdagens debattflöde.
Debatt
Det är en farlig och oroande utveckling om myndigheterna börjar söka alternativa inkomstkällor och tigga pengar till sin verksamhet. Täbys kommunstyrelseordförande Erik Andersson (M) ifrågasätter Polisens förfrågan att kommunen ska samfinansiera myndighetens årliga trygghetsundersökning.
Debattsvepet
Säkerheten är hotad för invånarna i Region Stockholm anser finansregionrådet Irene Svenonius, som kräver fler poliser i utsatta områden. Österåkers kommunstyrelseordförande vill få fortsätta att anlita ordningsvakter. Andra debattämnen i dag är transporter, vårdköer och vem som bör ansvara för kvinnojourer.
Demokrati
När han twittrade om hur trött han var på äldre vita män fick han ta emot en väldig våg av hot och hat. Möt Muharrem Demirok, en svensk politiker med turkiska rötter som är muslim och stolt medlem i Svenska kyrkan. Och som efter viss vånda kom ut som centerpartist. ”Vi måste kunna prata om det här. Så många förtroendevalda och tjänstepersoner är utsatta”.
Sjukvård
Jönköping, Degerfors och Lund har infört, eller är i färd med att införa, vistelseförbud på flera platser. Något som ger polisen mandat att bötfälla den som bryter mot pandemilagen. ”Men förbudet ska bara användas när vi bedömer att det minskar smittspridning”, säger Johan Fritz, stadsdirektör i Jönköping.
Debatt
Hur kan vi acceptera att myndigheters ekonomiska förutsättningar, politiska prioriteringar och fördomar får gå före kvinnors rättigheter ? Vi ser både brister i myndigheters bemötande och att det blir allt svårare för kvinnor som utsätts för våld att få myndigheters hjälp, skriver Zenobia Rizvi verksamhetschef på Somaya kvinno- och tjejjour.
Debatt
Vi kommunpolitiker är de som bäst känner befolkningens oro och hotbild, och som borde vara de som agerar först när närsamhället är otryggt. Vi bör därför göra allt, som inte är en del av polisens våldsmonopol, för att öka tryggheten för kommuninnevånarna, skriver Rebecka Öberg (C).
Debatt
Vi måste hitta vägar för polis och åklagare att se till att de som befinner sig i gängnätverkens topp kan dömas för sina brott. De som grips i dag är bara fotgängare och springpojkar. Det skriver Mohamed Nuur, ordförande för Socialdemokraterna i Tensta.
Debatt
Regeringen borde återinföra beredskapspolisen snarast. En beredskapspolis kan vid en pandemi eller annan kris bistå en ansträngd polismyndighet med bevakningsuppgifter, transporter, ordningshållning och tillträdesskydd. Det skriver Mikael Juul Sörensen, sakkunnig i polisens krisberedskap samt frågor som berör beredskapspolisen.
Debatt
På den internationella kvinnodagen vill vi uppmärksamma en av våra viktigaste jämställdhetsfrågor; mäns våld mot kvinnor. Det är en kriminell handling och det är samhällets ansvar att bekämpa våldet och se till att den som är utsatt får stöd. För att det ska fungera krävs kunskap, skriver Nationellt centrum för kvinnofrids Gun Heimer och Åsa Witkowski.
Debatt
Svarttaxi via sociala medier har tagit ett järngrepp om taximarknaden. Det här hotar hela existensen för de seriösa taxiföretagen, vilket slår mot viktiga samhällstjänster som skolskjutsar, färdtjänst och sjukresor, skriver Svenska Taxiförbundet.
Debatt
Att stärka företagens roll i totalförsvaret handlar ytterst om att bevara marknadsekonomins funktionssätt - en förutsättning för dagens livsmedels- och varuförsörjning – både i fred och skymningsläge, skriver Li Jansson, branschchef Säkerhetsföretagen, och Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.
Gästkrönika
Ordningsvakter är inte en toppenlösning, men de är det minst dåliga alternativet i ett akut läge. Det är dock inte tillrådligt att privatisera brottsbekämpningen. Det vi verkligen skulle behöva är en möjlighet för kommunerna att anställa egna ordningspoliser.
Debatt
Polisen ska ha befogenheter, metoder och material för att utreda brottslighet. Men det förslag om hemlig dataavläsning som nu läggs fram är direkt skadligt - för medborgare, företag och det offentliga. Rättssäkerhet och cybersäkerhet måste garanteras, skriver Piratpartiets tillträdande partiledare Katarina Stensson.
Debatt
Debatten om unga och brottslighet framstår allt mer som en tävlan om tuffare tag. De åtgärder som förespråkas är mer inriktade på att stoppa återfall i brott än att förhindra att brott begås. Finns det forskning som stöder att tuffare tag löser de problem vi står inför? Svaret är nej. Det vet vi, som ansvariga chefer inom socialtjänsten.
Debatt
Flera av regeringens förslag mot gängkriminaliteten är bra, men helheten saknas. Unga i riskzon för kriminalitet är hela samhällets ansvar och kräver en kraftsamling i form av en bostadspolitik och en skolpolitik som bryter segregationen, skriver Veronica Magnusson, Vision.
Debatt
Vad gör #metoo och allt annat kvinnofridsarbete för skillnad, när polis och åklagare inte orkar eller kan göra sitt jobb ordentligt, frågar kvinnorrättsaktivisten Susanna Udvardi som ifrågasätter att endast fem procent av de anmälda våldtäkterna leder till en fällande dom.
Debatt
Polis och förvaltningsrätt säger nej - Göteborgs stad får inte införa fler ordningsvakter. Kommunen sätts härmed i ett moment 22. Staten löser inte trygghetsproblemen, men låter samtidigt inte kommunen göra det heller.
Debatt
Trots att insatser som förhindrar att unga väljer en kriminell bana sparar både liv och pengar så har det brottsförebyggande arbetet prioriterats ned under lång tid. Polisförbundet och Akademikerförbundet SSR uppmanar därför till en tydligare prioritering och en starkare nationell styrning av det brottsförebyggande arbetet.
Debatt
Regeringen uttrycker glädje över avtalade polislöner. Moderaterna och Kristdemokraterna välkomnar att deras särskilda satsning på polislöner blev av. Men Polisförbundets ordförande Lena Nitz saknar politiskt fokus på vägen framåt för att höja yrkets attraktivitet och på lönens betydelse för att nå målet om tusentals fler poliser.
Gästkrönika
Fler poliser är nödvändigt - och det snart. Det är också ett löfte vi hör från politikerhåll, ofta sägs antalet poliser öka i tusental framöver. Men hur ligger det till med det löftet - om man tar med i beräkningen att hundratals lämnar yrket varje år? Nuri Kino skriver om ett löfte som riskerar att bli ett luftslott.
Debatt
Inga projektpengar i världen kan rädda utsatta områden där det skärs i fritid, skola och socialtjänst. Vi måste i stället investera oss ur problemen och komplettera arbetet på kommunal nivå med ett omfattande och strukturerat samhällsbyggande arbete på nationell nivå, skriver utvecklingsledaren Maria Wallin.
Gästkrönika
Vem vaktar väktarna? Möjligheten att säkra tryggheten för unga tjejer i Uppsala ser dystra ut i ett läge där inte ens polismyndigheten kan säkra sin egen trygghet. Men i stället för att prata om de stora frågorna slåss vi om de små.
Debatt
Organisationer som arbetar inom djurområdet måste ta avstånd från all typ av olaglig verksamhet. Vi tror att demokrati är det bästa styrelsesättet av ett samhälle, även om det går långsamt och att beslut ofta går emot våra åsikter, skriver Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt.
Debatt
Varje neddragning i den offentliga servicen kan tyckas hanterbar men det samlade resultatet är förödande. Så oavsett om motkrafterna sitter i statliga verk, i politiska partier eller finns bland medborgare på mer tätbefolkade platser vill jag fråga: Om inte hela Sverige ska växa, hur vill ni då att det ska vara, skriver kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog Britta Flinkfeldt (S).
Debatt
Stärk socialtjänstens möjlighet att ingripa när unga är på väg in i missbruk, förändra sekretesslagen och utfärda straffvarning vid narkotikabrott. Här är fyra förslag för en mer effektiv narkotikabekämpning – nu ligger bollen hos Lena Hallengren.
Debatt
I sin krönika ”Förståelse stoppar inte de som hatar” dömer Anna Ekelund Nachman ut allvarssamtalen som en fiaskoartad satsning. Hon verkar dock ha missuppfattat allvarssamtalens syfte: Att stoppa nyrekryteringen bland barn och unga till kriminalitet, replikerar socialborgarrådet Jan Jönsson (L).
Kommunpolitik
Poliserna på fältet i Göteborg arbetar hårt med trygghetsfrågorna, men deras resurser räcker inte till för att göra staden trygg. I väntan på att fler poliser utbildas och att organisationen utökas måste kommunen ha någon form av verktyg för att skapa ökad trygghet, skriver Axel Josefson (M), tillträdande ordförande kommunstyrelsen Göteborg.
Kommunpolitik
Högsta förvaltningsdomstolen ger genom en vägledande dom Vellinge kommun rätt att förbjuda tiggeri på särskilt angivna platser. Landets kommunfullmäktigeförsamlingar bör därmed ha full laglig rätt att införa och utforma ett förbud mot tiggeri inom offentlig plats, skriver advokaten Henrik Sundström (M).