Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Personalbrist
Digitalisering
It-kraschen i Kalix gav en oväntad insikt: att jobba analogt minskade stressen i den hårt pressade hemtjänsten.
Nu pågår planering för att testa nya arbetssätt, samt funderingar kring när digitalisering i omsorgen stödjer – och när den stör.
Kompetensförsörjning
En socialchef tjänar 79 900 kronor i månaden i snitt, ganska exakt 20 000 kronor mindre än kommunchefernas genomsnitt. Socialchefernas uppdrag är tufft och lönen måste växlas upp, anser Akademikerförbundet SSR.
Lista: Så mycket tjänar 174 socialchefer.
Kommunal ekonomi
En pandemiskuld ska arbetas av samtidigt som en kraftig inflation höjer priserna på allt och en pensionssmäll får knäna att vika sig även för de starkaste kommunerna och regionerna. Om inget görs går sektorn mot 24 miljarder i underskott till 2024. Det finns all anledning att spara klokt.
Här är sex ekonomichefers bästa tips.
Debattsvepet
Lönerna förklarar inte bristen på folk inom större delen av offentlig sektor, hävdar Mats Alvesson. Ett nationellt kunskapscentrum för våldtagna, centraliseringen av epilepsivården och regeringens svek mot intellektuellt funktionsnedsatta är andra ämnen på dagens debattsidor.
Debattsvepet
Patientsäkerheten hotas när viktiga läkemedel saknas på svenska marknaden, skriver professorer och läkare idag och efterfrågar politiskt ansvarstagande. Polisen gör ja-sägare till chefer, skriver före detta polis och så uppmärksammas Förintelsens minnesdag.
Sjukvård
Samtliga regioner kritiseras hårt av Ivo för personalbrist, överbeläggningar och dålig planering. Men granskningen får nu mothugg. ”Tillsynen är av begränsat värde och slutsatserna lite väl långtgående”, säger Mikael Johansson (M), ordförande i Kronobergs regionstyrelse.
Sjukvård
När Ivo krävt minst 612 vårdplatser på Akademiska sjukhuset har domstolar satt stopp. Nu vill generaldirektör Sofia Wallström att högsta instans ska låta Ivo precisera hur många vårdplatser sjukhusen måste ha. ”Läget är så allvarligt att det krävs skarpa beslut.”
Kompetensförsörjning
Redan före julruschen slogs rekord i överbeläggningar. I 16 regioner är läget nu värre än före pandemin, främst för att det saknas sjuksköterskor. Och att hyra in personal har blivit allt svårare.
Sjukvårdsdirektören i den region som knappt har några överbeläggningar alls pekar ut en avgörande framgångsfaktor.
• Hela listan. Så stor är vårdplatsbristen i din region.
Kompetensförsörjning
Glöm Alperna, Gotland och Sälen – i år vill ungdomar säsonga i värmländska Storfors. Det hoppas i alla fall kommunchefen Johan Rosqvist som med en ny kampanj försöker attrahera vikarier till vården: ”Vi lockar inte med stadspuls.”
Kompetensförsörjning
”Att ha en outsider som alla vet bara är där en tillfällig tid kan vara en fördel”, säger arbetslivsforskaren Viktoria Rubin som berättar om:
• Fördelarna med interimschefer
• Så krattar beställaren manegen
• Den höga kostnaden
Kompetensförsörjning
Inte ett enda napp. Då fick högsta chefen ta på sig en tjänst till. ”Dygnet har 24 timmar”, förklarar Åsa Bellander, regiondirektör och tillförordnad hr-direktör i Region Västernorrland.
Organisation
Utan attiydförändring – ingen personal. Det menar framtidsspanaren Troed Troedson som tycker att det är dags att kommunerna slutar racka ner på sig själva. Och så ger han exemepel på hur offentlig sektor kan bli mer agil.
Kommunal ekonomi
Peter Danielsson (M), ordförande för SKR, saknar tydliga signaler från regeringen om hur landets kommuner och regioner ska klara sig igenom lågkonjunkturen och den påtagliga kompetensbristen i välfärdssektorn. ”Om vi ska ta oss igenom krisen på ett bra sätt så behöver vi kroka arm med staten”, säger han.
Arbetsvillkor
Allt färre kommuner och regioner använder sig av tidsbegränsade chefsförordnanden. ”Vi måste erbjuda attraktiva villkor om vi ska konkurrera om bra chefer”, säger hr-chef Lena Gustafsson på Växjö kommun.
• Lista: Kommuner och regioner som tidsbegränsar avtalen
Sjukvård
Senast i morgon torsdag ska Akademiska sjukhuset ha säkerställt 612 vårdplatser. Annars hotar Ivo med ett vite på 20 miljoner kronor. ”Helt orimligt. Det går inte att styra sjukvården på det sättet”, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.
Digitalisering
Den digitala revolutionen ska förändra Sverige. Men en skriande brist på it-personal hindrar utvecklingen och hämmar kommuners tillväxt.
Att lägga ut en annons och vänta på sökande fungerar inte längre. Östersund har ändrat sitt sätt att rekrytera. ”Ett skifte”, säger kommundirektören.
Ledarskap
På tisdagsförmiddagen meddelades att Norrbottens regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson lämnar sitt uppdrag. Beslutet har föregåtts av stark kritik. Nu har regionstyret meddelat hur de vill arbeta framåt och lösa personalkrisen.
Arbetsvillkor
Operationspatienter som flygs från Norrbotten till Stockholm och bonusar på 100 000 kronor för flyttade semestrar. Allt mer desperata åtgärder vidtas för att klara sommarbemanningen i vården. ”Läget är värre än någonsin”, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Debattsvepet
Fyra skolledare kräver stopp för besparingar i skolan, vårdpersonal i Göteborg oroas över bemanningen i sommar och Miljöpartiet vill se en kraftsamling mot dödsskjutningar. Det är delar av innehållet i dagens debattsvep.
Debattsvepet
Samarbeten med auktoritära stater kan komma till nytta, skriver analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina. Bo Rothstein vill förbjuda bokbål. En annan professor anser att kompletterande lärarutbildning för akademiker är för kort. Debatten handlar även om skolsegregation.
Upphandling
Den stora upphandlingen av hyrpersonal till vården går in i ett slutskede. Men regionernas senaste bud möts av kritik från branschen.
• Ny prismodell föreslås – här får leverantörerna mest betalt
• Varningen från bemanningsbranschen: ”Sjuksköterskorna flyr”
Debattsvepet
Socialtjänsten måste få göra insatser för barn även om föräldrarna inte vill, anser Stockholms socialborgarråd. Kristdemokraterna vill genomföra århundradets vårdreform. Övrigt i debatten: personalflykt från vården, skogspolitik och ordningsregler i skolan.
Skola
För att klara personalbristen vill Lindesberg och Mörbylånga att så många som möjligt håller barnen hemma från förskolan i en månad. I gengäld får föräldrarna reducerad avgift. I Mörbylånga gäller erbjudandet även den som vabbar.
Kompetensförsörjning
De lättade direktiven om hemkarantän och MSB:s nya lista över personer som undantas från förhållningsreglerna välkomnas av flera kommuner. ”Vi gjorde vår egen lista på nyckelfunktioner direkt i går kväll”, berättar Östersunds kommundirektör.
Arbetsvillkor
I Östersund stängs nu en förskola för alla barn vars föräldrar inte har samhällsviktiga arbeten. Personalbrist kan tvinga fler förskolor att minimera verksamheten och kommunen överväger avgiftslättnader.
Kommunpolitik
SKR ställer sig negativa till införandet av en familjeveckan. Anledningen uppges vara oro över välfärden och hur den skulle påverkas av ökad frånvaro. Men Socialdemokraterna tror att det är partipolitik som ligger bakom.
Debatt
Redan innan pandemin pekade WHO ut sjuksköterskebristen som ett hinder för att nå de globala hälsomålen och behoven är nu större än någonsin. Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening har tre konkreta förslag om hur svensk hälso- och sjukvård kan tillämpa WHO:s rekommendationer.
Ledarskap
Mer inflytande över de egna arbetstiderna, sänkta sjuktal och minskat vikariebehov. Den nya arbetstidsmodellen på socialkontoret i Skellefteå verkar gynna alla inblandade. Kommunen kan både spara pengar och bli en attraktiv arbetsgivare.
Debatt
Vi behöver nationell styrning inom flera delar av hälso- och sjukvården om vi ska få en personcentrerad vård där professionernas kompetens används för att forma den bästa organisationen och dess innehåll, skriver Acko Ankarberg Johansson (KD).
Gästkrönika
Min mormor fick ingen höftprotes och ingen intraokulär lins när gråstarren opererades, vård som idag är standard. Under de fyrtio år jag jobbat i vården har jag med egna ögon sett stora saker hända. Tittar vi bakåt ser vi de stora framstegen, men blickar vi framåt ser bilden mörkare ut.
Debatt
Nästan fyra av fem räddningstjänster har svårigheter att rekrytera deltidsbrandmän. Mer än hälften av dessa har problem att upprätthålla sin bemanning, och därmed också förmågan att rycka ut på larm. Det krävs en gemensam kraftsamling över hela landet, skriver Dan Eliasson, generaldirektör MSB, Anders Knape, ordförande SKL tillsammans med fack och arbetsgivare.
Debatt
För att klara personalbristen inom offentlig sektor behövs satsningar för mer inkluderande arbetsplatser, där nyanlända får tidig yrkes- och språkträning. Sådana satsningar skulle också bidra till integrationen i samhället. Det skriver Robert Persson Asplund, chefspsykolog och forskare på företagshälsan Avonova.
Gästkrönika
Det är alltid tufft att vara ny i ett yrke. Att samtidigt arbeta för flera på grund av underbemanning, och att ersätta personer med betydligt större kompetens som precis gett upp, gör verkligen inte saken bättre. Jona Elings Knutsson skriver om de ökande sjukskrivningstalen hos unga regionanställda.
Debatt
Det är hög tid för vårdens arbetsgivare att planera för sommarens bemanningsutmaningar. Vår rekommendation till dem är att de rekryterar så många läkarstudenter som möjligt att arbeta som läkarassistenter eller underläkare, skriver företrädare för Sveriges läkarförbund, Sjukhusläkarna, Sveriges yngre läkares förening, (Sylf) och Sveriges läkarförbund Student.
Debatt
Den växande psykiska ohälsan är en av svensk vårds största utmaningar. Här måste den nya ministern Lena Hallengren visa ledarskap. Personalbristen, hot och våld mot vårdpersonal, regionernas allt sämre ekonomi samt vårdköerna är andra frågor som måste prioriteras.
Debatt
Välfärden brottas med stora problem och Svenskt Näringsliv ropar efter effektiviseringar. Men näringslivets lösningar gör medarbetarna sjuka – offentlig sektor behöver inte mer utan mindre NPM. Det som krävs nu är en verkligt obekväm debatt, skriver tankesmedjan Balans i en replik.
Kommunpolitik
Tillgången på arbetskraft och skattekraft förmår inte mäta sig med de kraftigt ökande behoven av välfärdstjänster. De stora resurs- och personalförstärkningar som många ser som lösning, kommer alltså inte. Om inte kommunsektorn arbetar mer effektivt väntar i stället mer av försämringar, slutreplikerar Bettina Kashefi och Anders Morin från Svenskt Näringsliv.
Demokrati
Bettina Kashefi och Anders Morin från Sveriges Näringsliv har delvis rätt i sin rubrik: "Enbart mer resurser kommer inte att lösa välfärdens problem". Det är tyvärr det enda som är rätt i deras debattartikel, replikerar Åsa Plesner från Tankesmedjan Balans.
Gästkrönika
Varför vill unga inte in i välfärdens yrken? Med ett yrkesliv som lågavlönad kulturarbetare bakom mig vägrar jag tro att pengarna är problemet. I stället förlorar landsting, regioner och kommuner kompetens genom att sätta sina scheman före människorna, skriver Åsa Moberg.
Gästkrönika
Bristen på estetisk kompetens bland våra unga kommer inte att ge upphov till dramatiska problem. Den kommer bara stillsamt att leda till mindre kreativitet och färre innovationer i det industrisamhälle, som redan ersatts av ett informationssamhälle, skriver Åsa Moberg.
Gästkrönika
Vårdarbetsgivarna pratar om begrepp som patienten i centrum och individanpassad vård men fortsätter att betrakta oss som arbetar i vården som ett homogent kollektiv, som skruvar och muttrar i vårdmaskineriet. Men personal är lika mycket individer och människor som våra patienter är, skriver läkaren Jona Elings Knutsson och efterlyser en mer personalcentrerad personalpolitik.
Sjukvård
För att kunna vara ett land som erbjuder cancervård i världsklass måste Sveriges politiker våga lyfta grundläggande problem. Utmaningarna är gigantiska och kan inte lösas genom ideologiska attacker, årliga överenskommelser eller tillfälliga satsningar, skriver företrädare för Cancerfonden.
Gästkrönika
I en tid när det mesta har avreglerats är sjukvården snart den enda arena där politiker kan detaljstyra sina undersåtar. Men för mig ser politiken snarare ut som problemet än lösningen på sjukvårdens problem. Ideologiska hjärtefrågor går före patienters och brukares väl, skriver Åsa Moberg.
Demokrati
Jens Sjöström (S) och Susanne Nordling (MP) pekar finger utan egna förslag. Det som Sjöström och Nordling räknar upp är sådant som Stockholms läns landsting redan arbetar intensivt med, skriver Peter Carpelan, forsknings- och personallandstingsråd (M) vid Stockholms län landsting.
Demokrati
Invånarna i Stockholm är trötta på att höra att problemen i sjukvården alltid är någon annans fel än landstingsmoderaterna som styrt landstinget i tolv år. Det är inte brist på sjuksköterskor som är problemet i Stockholm i dag – det är bristen på en bra personalpolitik, konstaterar Jens Sjöström (S), oppositionslandstingsråd SLL och Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd SLL i en replik.
Demokrati
Regeringen behöver göra betydligt mer för att säkra hälso- och sjukvårdens behov av personal. Utbildningsplatserna för läkare och sjuksköterskor behöver kraftfullt utökas i hela landet – inte bara i Stockholm, skriver forsknings- och personallandstingsråd Peter Carpelan (M).
Gästkrönika
Regeringen måste börja betrakta entreprenörer som kompanjoner för att klara kompetensförsörjningen till vård, skola och omsorg. Erfarenheten visar att privata aktörer kan attrahera arbetskraft på ett sätt som offentligt driven verksamhet inte klarar.
Kommunpolitik
För att möta de utmaningar som det innebär att Sveriges befolkning framöver kommer att bestå av betydligt fler barn och äldre behöver resurser tas bättre tillvara. Gemensamt kan vi hjälpas åt att lägga grunden för en bättre hälsa, sjukvård och omsorg. Men då krävs mer kompetensutveckling och kunskapsstöd.
Äldreomsorg
Fortfarande finns stora problem med brist på personal nattetid på äldreboenden. Kvaliteten i den svenska äldreomsorgen ska vara hög - det gäller också nattetid. På de flesta boenden fungerar det, men det ska gälla överallt. Innan det gör det får vi aldrig nöja oss.
Gästkrönika
Jag tror att fördomar och ideologisk kamp har hjälp till att försätta sjukvården i dagens barnmorskebrist. Så ska det inte behöva vara. Både förlossningsvården och abortvården skulle tjäna på en specialisering kallad abortsköterska.
Sjukvård
Landstingsmoderaternas oförmåga att styra har gjort personalbristen kronisk. Med snabbt växande skatteintäkter och landets högsta landstingsskatt borde Stockholms läns landsting ha bra förutsättningar, men moderaterna vägrar se verkligheten. Tyvärr återspeglas problemen även i den nya kompetensförsörjningsstrategin.
Arbetsvillkor
Stockholms läns landsting har beslutat om en ny kompetensförsörjningsstrategi, men landstingssossarna som varit med under hela processen valde att i sista stund hoppa av. Det är ett populistiskt agerande när det är som sämst, och det gynnar inte medarbetarna, patienterna eller vården.
Arbetsvillkor
Stockholmare som behöver en hjärtoperation får köa längst i hela landet, på vissa dialysavdelningar är bara hälften av sjukskötersketjänsterna bemannade och inom neonatalvården får personalen jobba trippelpass. Nu måste den negativa utvecklingen vändas.
Gästkrönika
Hur ska det gå med sjukvården i framtiden? Jag ställde frågan till en erfaren sjuksköterska vid ett middagsbord under sommarens ledighet. Hon berättade om de många morgnar när hon stiger upp för att ta bussen 05.55 efter en alldeles för kort natt. Då vet hon att hon ska komma hem klockan 22 på kvällen och få sova lika lite nästa natt.
Sjukvård
Brist på sjuksköterskor lyder den vanliga förklaringen till så gott som varje problem i sjukvården. Sverige är ett av de länder i hela OECD som har flest läkare och sjuksköterskor. Vi vet att vårdyrkena är attraktiva och många vill söka sig till vården. Vi vet också att många medarbetare trivs och gillar sitt jobb och sin arbetsplats. Men det betyder ju inte att vi inte har problem, som det är hög tid att göra något åt.
Sjukvård
Det är oacceptabelt att svårt sjuka får vänta på vård - det kan handla om veckor av väntan på en operation. Nu krävs politiskt ansvar av den styrande landstingsalliansen. Vi Socialdemokrater har krävt ett extra landstingsmöte nästa vecka för att få veta vilka åtgärder som vidtas.
Kommunpolitik
Backspegeln är liten och framrutan stor. Att sjuksköterskors specialistutbildning ges som högre utbildning på avancerad nivå är framåtblickande istället för att återgå till en verksamhetsförlagd utbildning och en konstruktion som ofta bygger på medicinska diagnoser.