Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Pension
Kommunal ekonomi
Pensionskostnaderna ökar med 22 miljarder i år och smällen får chockverkan på regionernas ekonomi. De flesta budgeterar underskott – och flera regioner hittar ingen annan lösning än att bryta mot kommunallagens ekonomiska krav.
• Lista: Här ökar kostnaden mest
Debattsvepet
Det ska vara enkelt att skilja sig. För den som befinner sig i ett våldsamt äktenskap är det ett livsviktigt beslut, skriver debattörer. Järnvägens kompetenskris och ålderism är andra debattämnen.
Debattsvepet
Välfärden överlever inte utan mer statligt stöd, varnar nya styret i Region Stockholm. Staten bör även säkra kulturskolans framtid, anser Kulturskolerådets ordförande. Dagens debatt handlar också om klimatet, kriminaliteten och kärnkraften.
Debattsvepet
S-oppositionsrådet i Region Uppsala skriver om hur akutpatienter lämnas i omänskliga förhållanden, och riktar udden mot Moderaternas partiledare. På annat håll debatteras om försvarsministern odlat vänskapliga förbindelser med turkiska statens fiender. Och bemanningssköterskor vill att vårdens politiker lyssnar på dem.
Kommunal ekonomi
Sötebrödsdagarna är över. ”Så snabb förändring har jag inte varit med om tidigare”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR. Flera kommuner med svag grundekonomi vittnar om stora bekymmer redan nu.
Debattsvepet
I dagens debatt: Oppositionsråd i Linköping skriver öppet brev om social dumpning till kommunalråd i Täby. KD:s kvinnoförbund vill att arbetsmiljön i vård och omsorg kartläggs. Göteborgs kommunstyrelseordförande har recept för fler poliser.
Kommunal ekonomi
Skatteintäkterna växer starkt med 20 miljarder kronor nästa år. Men det räcker inte på långa vägar när kostnadsökningarna ruschar i rekordfart. Dagens Samhälles granskning visar inflationens påverkan på kommunbudgetarna för 2023.
Debattsvepet
Att försöka kringgå pensionsgruppen är populism som riskerar att leda till helt nya problem, skriver sju sparekonomer. Svepet handlar i dag också om palliativ vård, Nato och stöd till elever med dyslexi.
Debatt
Ingenjörer i kommuner och regioner tjänar mindre än ingenjörer i privat sektor – nu försämras också deras pensionsvillkor. Risken ökar därmed att fler väljer bort offentliga arbetsgivare, skriver förhandlingschef Andreas Nyström vid Sveriges Ingenjörer.
Kommunal ekonomi
Ett nytt avtal ger kommunsektorns 1,2 miljoner anställda markant högre tjänstepension från 2023. ”Historiska förbättringar”, enligt Kommunal. Även arbetsgivarsidan är nöjd med uppgörelsen som också innebär bättre villkor för fortbildning, omställning och anställningstrygghet.
Debattsvepet
Vi ser en risk att legitimationsreformen urholkas från flera håll, skriver Anders Linde-Laursen, Johanna Jaara Åstrand och Åsa Fahlén. Debattsvepet handlar också om ätstörningsvården, pensioner och gårdsförsäljning av alkohol.
Debattsvepet
15 kommunstyrelseordföranden från Dalarna kräver att investeringsstödet för byggande av hyresrätter ska vara lika över hela landet. Sju regioner i Mälardalen vill se satsningar på infrastrukturen. Och sju läkare tycker att Coronakommissionen ger fel bild av smittspridningen. Det är delar av innehållet i helgens debattflöde.
Debattsvepet
Tidigare energiministern Jörgen Andersson (S) vill att Socialdemokraterna satsar på kärnkraft. Naturskyddsföreningen kommer att överklaga beslut som särbehandlar Cementa. Övriga debattämnen i dag: infrastruktur, trygghet, pensioner och sjukvård.
Debattsvepet
Socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU vill höja pensioner med stöd av Sverigedemokraterna, Liberalerna vill ge svenska språket en viktigare roll i integrationen. Övriga debattämnen idag är vårdköer, äldreomsorg och arbetslöshet.
Debattsvepet
Vänsterpartiet vill att Arbetsförmedlingen satsar där behoven är störst och Sverigedemokraterna vill ge pensionärer 1000 kronor mer i månaden. Det är två av förslagen ur onsdagens debattflöde.
Debattsvepet
Socialdemokraterna missbrukade sin makt för att försöka stoppa Miljöpartiet när det bildades, hävdar Per Garthon. Arbetsmarknadspolitik, pensioner och porrbiografer är andra debattämnen denna morgon.
Kompetensförsörjning
Hallå där Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare för S och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, som utsetts till chef för regeringens nya kansli för ett hållbart arbetsliv.
Debattsvepet
Dagens prövning av misstroendeförklaringen mot regeringen debatteras förstås, men också Centerpartiets hållning till vinster i välfärden. Andra ämnen i debatten denna måndag är höghastighetståg, pensionssystemet, skatter och äldrevården.
Juridik
Politiker som begår brott kan sällan avsättas – men de väljer ofta själva att avgå. ”Det blir omöjligt att driva ett vettigt politisk arbete om man varken har sina partikamraters eller sina väljares förtroende”, säger Helena Linde, förbundsjurist på SKR.
Debatt
Undervisning om sparande, placeringar och pension i skolan är viktigare än syslöjd år 2020. Det är en fråga om frihet och självbestämmande, skriver Moderatkvinnornas ordförande Josefin Malmqvist och ordförande i Skåne Ulrika Dakouri.
Debatt
Pensionsskulden är stor, men kommuner och regioner har en god kunskap om detta och även om vad deras soliditet inklusive ansvarsförbindelsen för pensioner är, skriver Anders Knape och Annika Wallenskog, SKL i sin slutreplik till Skandia.
Debatt
Det är ett faktum att kommunernas och regionernas pensionsskulder är mycket stora. Om inte skattepengarna räcker till både betalning av pensionsskulden och välfärden återstår endast alternativet att höja skatten eller skära i välfärden, skriver Skandia i en replik till SKL.
Debatt
Kommuner och regioner har stora ekonomiska utmaningar kommande år och skulderna ökar som en följd av stora investeringsbehov. Men inom ett område, pensioner, ser vi att sektorns sammantagna skuld minskar, skriver Anders Knape & Annika Wallenskog, SKL.
Debatt
Förslaget om höjd pensionsålder tar inte hänsyn till att det är stora skillnader på hälsan hos äldre. Gör det förmånligare att pensionsspara och gör det lättare att gå i pension tidigare eller på deltid, skriver Oscar Sjöstedt, finans- och pensionspolitisk talesperson SD.
Debatt
Att pensionärerna drabbas hårt när pensionerna krymper är lätt att förstå. Något som däremot sällan uppmärksammas i pensionsdebatten är att det också drabbar kommuner och regioner, skriver Håkan Svärdman samhällspolitisk chef på försäkringsbranschens fackförbund Forena.
Debatt
I Skattebetalarnas värld kanske alla skatter kan sänkas samtidigt, men även om värnskattens borttagande är helt eller delvis självfinansierande på längre sikt så måste ett borttagande finansieras på kort och medellång sikt, replikerar Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed.
Debatt
Nybildade Reformisterna ska med sitt reformprogram driva på för ökad jämlikhet och en starkare socialdemokrati. Före detta LO-ekonomen Dan Andersson tycker dock att den nya vänsterfalangen är för snäll mot eliten och pekar på att löntagarna får allt mindre välfärd - här mätt i sjukvård - för pengarna.
Debatt
Trots att Sverige har näst sämst förutsättningar i världen till pensionssparande saknas viktiga reformer i Januariavtalet för att fler ska kunna nå 80 procent av sin slutlön i pension. Vi har ett trepunktsprogram för bättre pensioner till den nya regeringen, skriver Frans Lindelöw, koncernchef och vd, samt Mattias Munter, pensionsekonom, på pensionsbolaget Skandia.
Kommunpolitik
Skandias ambition har varit att beskriva ett samhällsproblem rätt och riktigt. Det för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för att kommuner och landsting ska kunna möta en av morgondagens stora välfärdsutmaningar, skriver Greger Gustafson och Mattias Munter.
Kommunal ekonomi
244 miljarder kronor. Så mycket är landstingen skyldiga sina anställda i tjänstepension. Om inte politikerna tar tag i frågan riskeras tillgängligheten i framtidens sjukvård, skriver Mattias Munter och Greger Gustafson på pensionsbolaget Skandia.
Kommunpolitik
Var fjärde senior kan byta parti vid extraval visar SPF Seniorernas undersökning. Det tyder på missnöje med hur regeringsfrågan hanterats, men också på att politikerna måste visa handlingskraft i äldrefrågorna. Seniorernas röster måste man kämpa för att få.
Gästkrönika
Vi måste hålla historien levande. Förmågan att lära sig av historien kan dels få oss att undkomma banala felslut, dels mota den växande vurm i samhällsdebatten att det var bättre förr. Fler borde – åtminstone i sina egna huvuden – reflektera över det vi redan vet och det vi redan prövat.
Demokrati
Medan Socialdemokraterna går till val på att alla löntagare ska ha 70 procent av lönen i pension vill Sverigedemokraterna att Sveriges pensionärer ska fortsätta att hanka sig fram på småpengar. Det är hög tid att fler får veta sanningen om Sverigedemokraternas falska löften, skriver LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Demokrati
Pensionsgruppen har ju genom sin blotta existens under årtionden och olika regeringar på egen hand bevisat att den institutionaliserats och blivit formell. Men det är naturligtvis bekvämt för de inblandade att gruppen anses vara informell. Då slipper man insyn och offentlighetsprinciper.
Arbetsvillkor
Det allmänna pensionssystemet, som ska garantera en ekonomiskt trygg ålderdom för alla som arbetar, står inför enorma utmaningar. Tillförs inte mer resurser till systemet riskerar det att på längre sikt ge pensioner som inte går att leva på. Våra beslutsfattare måste inse detta och tillföra de resurser som krävs för att trygga framtida pensioner.
Hållbarhet
Vi är helt överens om att kvinnors ekonomiska självständighet måste stärkas. Men det är viktigt att visa på skillnaderna mellan politiska vägval när det gäller jämställdhet, skriver S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson i sin slutreplik till Jessica Polfjärd, jämställdhetspolitisk talesperson (M).
Kommunpolitik
Kommuner och landsting borde själva få ansvara för sina anställdas sjukersättningskostnader när dessa är högre än väntat. Om kostnaderna är lägre än väntat borde de istället få ersättning från staten, skriver forskarna Johannes Hagen och Hannes Malmberg i en ny SNS-rapport.
Hållbarhet
Kvinnors sämre löneutveckling och lägre pension som följd av föräldraförsäkringsuttaget drabbar inte bara chefer. Det hämmar alla kvinnors förutsättningar på flera plan – och påverkar även män negativt, konstaterar Annika Elias, ordförande för ledarna i en replik till Per Kågesson.
Skatt
MUF:s ordförande Benjamin Dousa försöker ställa grupper mot varandra och påstår att PRO diskriminerar unga genom att ställa krav på förbättringar för äldre personer. PRO ser inte någon motsättning mellan människor i olika åldrar eller att äldre ska slåss mot unga om resurser – att slåss för en pension det går att leva på kommer i hög grad att gynna dagens unga, skriver Christina Tallberg, ordförande PRO.
Kompetensförsörjning
Den blocköverskridande pensionsuppgörelsen är ett viktigt steg mot ett längre arbetsliv. Många välkomnar möjligheten att fortsätta jobba till 69 år, och vi får ett finansiellt hållbart pensionssystem. Men nyckeln för att det ska fungera är kompetensutveckling – annars blir pensionsåldern bara teoretisk.
Arbetsvillkor
Pensionsgruppens förslag om förändringar i pensionssystemet är säkert relevant utifrån att vi lever längre. Däremot ger det inte svar på frågor kopplat till verkligheten för stora grupper inom välfärdssektorn. Det är orimligt att höja pensionsåldern utan att först ha kommit till rätta med de omfattande bristerna i villkor och arbetsmiljö.
Kommunpolitik
Höjd pensionsålder är inte hela svaret. För att fler ska kunna jobba längre krävs också att äldre får möjlighet att byta spår. Kristdemokraterna vill därför utöka rätten för äldre att få studiemedel. Vi föreslår även reformer som gör att unga snabbare kommer ut i arbetslivet.
Demokrati
Det svenska pensionssystemet och dess oförmåga att säkra den åldrande befolkningens ekonomi är i skottlinjen. Vi lever allt längre vilket betyder att färre ska försörja fler, det är ett obestritt faktum. Det är därför dags att vända på pensionspyramiden och börja spara, skriver bankchefer.
Kommunpolitik
Finansdepartementet har skickat ut en remiss som för första gången föreslår att hållbarhet ska ingå i lagtexten kring AP-fonderna. Äntligen kan våra pensionspengar jobba för en bättre värld, skriver fem miljöpartister.
Demokrati
Ett av förslagen i regeringens budget som presenteras på onsdag är höjd skatt på kapitalförsäkringar och investeringssparkonton. Det betyder att Sverige fortsätter att höja skatterna på privat sparande, vilket bland annat slår hårt mot alla som har låg eller helt saknar tjänstepension.
Upphandling
Att ställa krav på pensioner och försäkringar i offentliga upphandlingar har visat sig särskilt problematiskt. I stora drag handlar det om att leverantörer ska likabehandlas, att processen ska präglas av öppenhet och att de krav som ställs ska vara proportionella.
Ledarskap
Dagens påtvingade deltidsarbeten ger morgondagens fattigpensionärer – och de är betydligt oftare kvinnor. Kvinnor får dessutom plikta för större barnansvar på sin ålders höst. Det är hög tid att bryta det mönstret, menar Handelsanställdas förbund.
Kompetensförsörjning
Fler och fler är i dag frilansare i en framväxande nätverksekonomi. Den nya arbetsmarknaden skapar många möjligheter, men ställer också höga krav på arbetstagaren. Det är därför viktigt att skapa trygga och schysta regelverk som värnar den svenska modellen.
Kommunpolitik
Var har de utlovade skattesänkningarna på pensionsinkomster tagit vägen? Det är anmärkningsvärt att höstbudgeten är så mager på satsningar riktade till seniorer. SPF Seniorerna menar att pensionssystemet måste utvärderas i sin helhet – vi ska kunna leva på våra pensioner.
Kommunpolitik
Kommunernas pensionsskulder är fortsatt skyhöga, och det är hög tid för politikerna att tag i problemet och tänka bortom nuvarande mandatperiod. För att klara utbetalningarna kommer det att krävas skattehöjningar, eller välfärdssänkningar.
Demokrati
Nästan var sjätte svensk pensionär tvingas leva på inkomster under fattigdomsgränsen. Att förändra pensionssystemet tar tid och därför bör regeringen i stället höja och utvidga bostadstillägget för pensionärer redan i höstbudgeten.
Kompetensförsörjning
Vi lever längre och befolkningen blir därför allt äldre. Som vårt nuvarande pensionssystem är uppbyggt måste vi jobba två tredjedelar av vårt vuxna liv för att systemet ska fungera. Därför ligger det förslag om att justera pensionsåldern till 69 år. Men för att fler ska kunna och vilja arbeta till en högre ålder krävs en rad organisatoriska förändringar på dagens arbetsplatser.
Demokrati
Kristdemokraterna anser att det är omöjligt, olämpligt och ovärdigt att på förhand döma ut en 19-åring som för alltid arbetsoförmögen, vilket regeringen vill. Ingen vet om den som inte kan arbeta i dag, kan göra det om tre eller fem år.
Löner & avtal
I kölvattnet efter Kommunalskandalen är debatten om schysta villkor på arbetsmarknaden viktigare än någonsin. Fackförbunden måste ta på sig ledartröjan i opinionsbildningen för kollektivavtal, skriver Camilla Björkman och Hanna Berheim som båda tidigare arbetat fackligt och nu återfinns på pr-byrån Westander.
Demokrati
Höjning av pensionsåldern räcker inte – hela pensionssystemet måste förändras och arbetsmarknaden bör bli mer välkomnande gentemot seniorer. Men framför allt måste nivåerna höjas – var sjätte svensk pensionär lever i dag under EU:s gräns för fattigdomsrisk, skriver SPF Seniorerna apropå att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll öppnat för höjd pensionsålder redan före nästa val.
Löner & avtal
Unionen skriver att flexpension (deltidspension) behövs inom tjänstesektorn för att man ska orka arbeta längre. Pensionsåldersutredningen från 2013 visar däremot att deltidspension inte leder till ökad livsarbetstid. Dessutom har det i en gemensam rapport mellan Unionen och Almega konstaterats att företag inom tjänstesektorn redan har lösningar för att låta medarbetare gå ner i tid eller löneväxla. Men det sker lokalt och efter individuella behov.
Arbetsvillkor
Hur många löntagare hade accepterat en lön som är snäppet högre än för sju år sedan? För pensionärerna är det verklighet. Och pensionerna kommer att bli ännu lägre i framtiden om inget görs, skriver SPF Seniorerna.
Äldreomsorg
Ökad trygghet och minskade klyftor är kärnan i vår politik. Med våra budgetförslag vill vi öka tryggheten inom äldreomsorgen och minska klyftorna mellan pensionärer och dem som arbetar. Vi tar nu de första stegen på ett långsiktigt reformarbete, skriver barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér inför budgetomröstningen i riksdagen på onsdag.
Demokrati
Den nytillträdda kulturministern har fler än sex surdegar att lösa. Om hon tar tillvara den kompetens och erfarenhet som finns på scenkonstområdet har hon möjlighet att lösa flera av dem. Låt pensionsfrågan bli den första.
Demokrati
Dagens scenkonstpensioner är orättvisa, oförutsägbara och omoderna. I dag presenterar Svensk Scenkonst förslag på ett nytt system som löser många av branschens problem. Strama ekonomiska ramar och fackens krav på ofinansierade förmåner bäddar för tuffa förhandlingar, men vi räknar med att branschen tar över ansvaret för pensionerna från 1 januari 2015.
Skatt
Sverige måste bli friskare om vi ska klara välfärden i framtiden. Ett sätt att få en hälsosammare befolkning är att satsa på ett skatteavdrag för egenvård. Vi föreslår därför att ett BOT-avdrag, liknande RUT och ROT, införs, skriver flera yrkesförbund tillsammans.
Gästkrönika
Ända sedan studenten har jag längtat efter pensionen. Vilken dröm att få fylla dagarna med resor och kravlöst umgänge med familj och vänner. Många drömmer om detsamma, om ett liv efter arbetslinjen. Men ekvationen är på väg att brista och konsekvenserna kan bli dyrköpta för generationen ”det löser sig”.
Kommunal ekonomi
Ansvariga politiker skjuter de allvarliga bristerna i pensionssystemet framåt på obestämd tid, trots att det nalkas val och trots att pensionssystemet faktiskt berör alla väljare, såväl dagens som framtidens pensionärer. Ett viktigt beslut att ta är att avveckla premiepensionssystemet och föra över dess tillgångar till inkomstpensionssystemet.
Demokrati
I år får pensionärerna sin allmänna pension sänkt med i genomsnitt 300 kronor i månaden, visar vår nya pensionsrapport. Vår slutsats blir att om de yngre generationerna ska få en hygglig pension i framtiden krävs bland mycket annat en höjning av pensionsåldern och en reformering av avdragsrätten för pensionssparare, skriver Jens Henriksson och Håkan Svärdman på Folksam.
Arbetsvillkor
Det går inte längre att nonchalera bristen på löneutveckling för kvalificerade yrken som till exempel bibliotekarier. De unga medarbetare som väljer att jobba och göra karriär i kommunal sektor måste få lika bra pensioner som om de hade jobbat i privat sektor.