Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Pendling
Debatt
Det är orimligt att vår region årtionde efter årtionde får extremt låg tilldelning av statliga investeringar i infrastruktur. Det finns både regionala och nationella samhällsvinster att göra på att åtminstone ge vår region samma tilldelning som riksgenomsnittet, skriver regionråden i Region Kalmar län Karin Helmersson (C), Peter Wretlund (S) och Johanna Wyckman (L).
Debatt
Trasiga spår och vägar slår mot pendlarna och företagen i våra regioner och därmed hela Sverige. Åtta av tio tågresor i Sverige startar eller slutar i Stockholm. Regeringen måste prioritera infrastrukturen i Stockholm-Mälarregionen. Det tjänar hela landet på, skriver de sju regionerna i Mälardalsrådets infrastruktursamarbete inför regeringens infrastrukturproposition.
Gästkrönika
De som får arbeta på distans tenderar att vara mer nöjda med sitt jobb än dem som tvingas släpa sig till en viss plats varje dag. Mer distansarbete skulle ge oss en billigare, effektivare och mer kompetent offentlig sektor.
Infrastruktur
Äntligen är Citybanan på plats. Men hittills har den nya tågtunneln inte lett till den ökning i pendeltågsavgångar som man räknat med. Nu behöver Trafikverket göra infrastrukturinvesteringar i norra Stockholmsregionen så att Citybanan kan ge alla de positiva effekter vi har väntat på, skriver ledande politiker från Sollentuna, Sigtuna och Upplands Väsby kommun.
Infrastruktur
För att möta behovet av längre pendling behöver vi bygga nya stambanor för effektivare resor mellan storstadsregionerna. För Linköpingsborna ökar antalet arbetstillfällen från 0,2 till 1 miljon, skriver kommunalråden Kristina Edlund (S) och Birgitta Rydhagen (MP).
Infrastruktur
Göteborg–Borås är ett av landets hårdast trafikerade pendelstråk med mer än 100 000 dagliga resor. Samtidigt är järnvägen Sveriges sämsta mellan två stora och närliggande städer. En tågresa de sex milen tar cirka 70 minuter, men med en modern dubbelspårig järnväg skulle restiden mer än halveras. Regeringen bör tvärtemot Trafikverkets förslag därför besluta att Göteborg – Borås ska få dubbelspår, skriver S- och M-politiker och Västsvenska Handelskammaren.
Infrastruktur
Statens planering för ny infrastruktur sker inom ramen för ett budget- och anslagstänkande som har svårt att möta framtidens transportslag och kapacitetsbehov. Sverigeförhandlingens förslag riskerar exempelvis att reduceras till en 50-årig utbyggnad av spårkapaciteten för hastigheter om max 250 km/h mellan storstadsregionerna, skriver Åsa Hansson, infrastrukturexpert, PA Consulting Group.
Infrastruktur
Ledamöterna från Mälardalsrådets ledning kritiserar planerna på nya stambanor för höghastighetståg men har själva ingen egen lösning som hjälper de problem Sveriges tågresenärer möter varje dag. Grundproblemet är att de tror att det ena måste utesluta det andra. Så är det inte.
Infrastruktur
Storskaliga projekt som höghastighetsjärnväg mellan storstäderna riskerar att tränga undan infrastrukturinvesteringar med större nytta. Satsa på den infrastruktur som finns och bygg bort befintliga brister istället. Satsa på pendlarna, inte höghastighetsjärnväg, skriver ledande regionala företrädare från Stockholm-Mälarregionen.
Infrastruktur
Höghastighetsjärnväg mellan storstäderna handlar om så mycket mer än spår. Företag och arbetsmarknaderna kan växa och möjligheter öppnar sig för integration, innovation och hållbarhet. Men då krävs rätt insatser från alla parter, skriver Sverigeförhandlingens förhandlingspersoner.
Infrastruktur
Drygt tre mil eller 75 minuter per dag. Så länge pendlar Stockholms tjänstemän i snitt. Under ett år motsvarar det fem arbetsveckor - lika mycket som den lagstadgade semestern. Unionen Stockholms medlemmar upplever att de största problemen med pendlingen idag är trängsel, köer, illa samordnade tidtabeller, otillförlitliga tåg och dålig snöröjning vintertid. Här måste förbättringar till.
Infrastruktur
I stället för att transportera stora mängder gods på tåg eller lastbil från norra till södra Sverige är det betydligt mer effektivt att så snabbt som möjligt få ut godset på sjön. Det skulle frigöra kapacitet i tågtrafiken och minska trängseln på vägarna.
Infrastruktur
Stockholm-Mälardalsregionen har till viss del drabbats av växtvärk. I rusningstid är regionaltåg och pendeltåg fulla och det finns inte plats på spåren för fler tåg. Uteblivna eller för små satsningar på kollektivtrafiken blir en bromskloss för hela regionens arbets- och bostadsmarknad och för hela Sveriges tillväxt, skriver tio landstings- och regionråd från sex regioner och landsting.
Infrastruktur
Utbyggd regional kollektivtrafik är helt avgörande för att den kommande regionreformen ska bli en framgång. Vill regeringen förbättra sysselsättningen, bostadsförsörjningen och den ekonomiska tillväxten måste det regionala resandet underlättas.
Infrastruktur
En fungerande infrastruktur och bra kommunikationer är nödvändigt för att skapa ett hållbart arbetsliv i Stockholm med omnejd. Ständiga tågförseningar och oklarhet kring orsaken skapar stor stress och frustration hos många som arbetar i Stockholmsregionen.
Infrastruktur
Förslagen som presenterats i utredningen om järnvägens organisation lägger grunden för en bättre fungerande järnväg i Sverige. De kan också bidra till att minska andra problem, som till exempel bristande punktlighet i tågtrafiken.
Infrastruktur
Utredningen om järnvägens organisation skapar inte bättre förutsättningar för att öka kollektivtrafikresandet, utan sämre. Istället för att lösa järnvägens största problem kommer förslagen som presenterats öka byråkratin, och målet om att fördubbla resandet med kollektivtrafiken blir svårare att nå.
Integration & segregation
När hela Öresundsregionens infrastruktur och arbetspendling kastas in i ett historiskt och kaotiskt limbo så väljer ansvariga i regeringen att inte besöka regionen. Det är obegripligt, oansvarigt och ryggradslöst, skriver centerpartisterna Anders Åkesson och Kristina Yngwe.
Infrastruktur
Tåg är framtidens transportmedel. Genom att investera i snabba och moderna kommunikationer kan vi binda ihop vårt land och se till att möjligheterna till pendling och godstransport på räls ökar. Därför vill vi att frågan om snabbare tåglinje mellan Oslo-Stockholm ska prioriteras. Det skriver Jonas Eriksson (MP) riksdagsledamot och Björn Sundin (S) kommunalråd i Örebro.
Arbetsvillkor
Det finns 43 000 arbetspendlare över Öresund respektive mellan Sverige och Norge som inte tas med i den officiella svenska arbetsmarknadsstatistiken. Människor med jobb på andra sidan gränsen räknas varken som sysselsatta eller som löntagare och blir då missvisande ur flera aspekter. Detta påverkar gränsregioner som Skåne, Västra Götaland och Värmland negativt.
Infrastruktur
Sitter vi inte i bilkö på Essingeleden eller Södra länken så står vi packade som sillar på tunnelbanan. Affärsutvecklaren Anders Butnariu spenderar som jobbpendlare i Stockholm tio timmar i veckan i bilen. Det här är oacceptabelt, inte minst ur ett miljöperspektiv, skriver han.