Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Patientjournaler
Digitalisering
TEMA: DIGITAL VÅRD. Bristande informationsöverföring i vården lyfts ofta fram som ett problem. Men trots att Nationell patientöversikt sedan länge är en lösning avstår många från att använda den. ”Jag är förvånad över att användningen fortfarande är relativt låg”, säger Sofie Zetterström på Inera.
Digitalisering
Sekretessbelagda personuppgifter till 2 000 patienter inom hjärtsjukvården i Malmö och Lund läckte ut med tvätten. – Vi tar det här på största allvar, säger Ole Hansen, sektionschef och överläkare på Skånes universitetssjukhus.
Debatt
85 procent av de tillfrågade i Skånepanelen vill att ens behandlande vårdgivare ska ha tillgång till journaluppgifter från andra vårdgivare. Det är hög tid att regeringen gör det möjligt, annars riskerar vi att bryta mot lagen, skriver Region Skånes regionråd Annette Linander (C) och regionstyrelseledamot Mattias Olsson (S).
Sjukvård
Sjukvården lider knappast brist på data, men det är inte helt enkelt att snabbt uppfatta den viktigaste informationen i journalsystemens ordmassor. Visualisering skulle leda till bättre beslut, hävdar uppfinnaren Johan Lundell.
Debatt
Ny teknik möjliggör digitala lösningar inom vården som underlättar skapandet av en bättre och mer samordnad vård, men det väcker också juridiska frågeställningar som behöver lösas. Vi behöver en lagstiftning som hjälper oss att utveckla vården, skriver regionstyrelseordförandena i Västra Götalandsregionen, Region Skåne och Region Stockholm.
Debatt
Hälso- och sjukvården brottas med tidskrävande digitala system. Samtidigt utnyttjar vi bara en bråkdel av potentialen i Sveriges unika kvalitetsregister. Genom en digital plattform kan vi lösa båda dessa problem och skapa en kunskapsrevolution i vården, skriver Jan Nilsson, professor i hjärt-kärlmedicin och Johan Assarsson, vd Inera.
Perspektiv
På området e-hälsa och it-stöd inom vården är det lätt hänt att politiker lockas att fokusera på glamourös genombrottsteknik snarare än på de basala och tråkiga lösningar som måste säkras först, skriver läkarna Mikael Hoffmann och Håkan Nordgren.
Gästkrönika
Ekots uppmärksammade granskning "När vården inte räddar liv" aktualiserar frågan om dödshjälp. Men tankarna går inte i huvudsak till den etiska och filosofiska sidan av frågan, utan till den organisatoriska. Principer är enkelt – men rutiner är svårt.
Sjukvård
Det är viktigt att vara vaksam inför eventuella negativa konsekvenser av nätjournaler. Efter fyra år med tjänsten i Uppsala läns landsting har emellertid inga sådana kunna beläggas, och det gynnar knappast någon att framföra oro innan fakta har kontrollerats.
Sjukvård
Det är fel att påstå att nätjournaler innebär en ökad risk utsatta ungdomar. De kan inte spridas via nätet och kan förseglas så att journalerna blir omöjliga att öppna även om patienterna utsätts för påtryckningar, skriver bolaget bakom tjänsten.
Sjukvård
När en patient skadas på grund av felaktig medicinering i hemmet förklaras det ofta med den mänskliga faktorn inom vård och apotek. Eller med brister i IT-stöd eller patientjournaler. Den viktigaste förklaringen – att patienten saknar stöd för att kunna hantera sina läkemedel – kommer sällan fram.
Sjukvård
Svensk hälso- och sjukvård är i absolut världsklass sett till den medicinska kvaliteten. Tyvärr håller den inte alltid samma nivå av excellens när det kommer till ”mjuka” värden som tillgänglighet och delaktighet. Ibland kan vården även uppfattas som direkt otidsenlig.
Infrastruktur
Sverige behöver en helt ny sammanhållen strategi i en allt mer digitaliserad värld. Det kan ge Sverige ökad produktivitet så att resurserna till välfärden räcker till. Robotiseringen måste exempelvis få en likadan knuff som hem-pc-reformen fick genom skattesubventioner 1998.
Arbetsvillkor
Var sjätte kvinna har någon gång utsatts för våld av någon som hon har, eller har haft, en nära relation med. I dag onsdag är det internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor och det är ett misslyckande för vårt samhälle att denna dag behöva konstatera att vi har lång väg kvar till målet.
Digitalisering
Svensk hälso- och sjukvård är ofta bättre än sitt rykte. Men inom ett område släpar utvecklingen efter rejält - tjänster inom E-hälsa. Där har vi en lång väg kvar att gå innan vårdens IT-lösningar ligger på den nivå som vi har rätt att förvänta oss.