Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Öresundsregionen
Debattsvepet
Ny skatt riskerar ge kommuner och regioner högre låneräntor, varnar Kommuninvest. Bilden av att klyftorna växer i Sverige är inte sann, menar nationalekonomer. Och så måste ”skötsamhetsnormen” stärkas i utsatta områden, enligt S-politiker i Göteborg.
Debatt
Efter drygt 20 år med bron är det naturligt att ta nästa steg för att skapa en mer integrerad Öresundsregion genom en tunnelbana mellan Malmö och Köpenhamn. Samhällsekonomiskt är projektet lätt att motivera – av miljöskäl, arbetsmarknadsskäl och för att möjliggöra mer gods- och fjärrtågstransporter skriver ordföranden för Öresundsmetron Executive Leif Jakobsson (S).
Regionpolitik
En fast förbindelse med tåg och väg mellan Helsingborg och Helsingör skulle ge fler jobb, fler bostäder och säkrade transporter – enligt förespråkarna. Men de två så kallade HH-tunnlarna i norra Öresund skulle inte gå runt ekonomiskt, enligt en ny dansk-svensk utredning.
Debatt
Vi behöver hitta en lösning på sårbarheten och kapacitetsproblemen över Öresund. En tunnel från Landskrona till Köpenhamn skulle öka järnvägskapaciteten över Öresund med 100 procent. Denna förbindelse bör därför utredas skriver vd:n för Tågoperatörerna Björn Westerberg och Landskronas kso Torkild Strandberg (L).
Infrastruktur
I dag, lördag, invigs station Rosengård i Malmö. Den nya stadstrafiken med tåg börjar gå mellan Malmös västra och östra delar. Invigningen handlar om mycket mer än en station och pendling med pågatåg. Det handlar om att utveckla en stad som alla Malmöbor får tillgång till. Det handlar om att minska segregationen och skapa ett Malmö för alla.
Infrastruktur
Fehmarn Bält-förbindelsen - den nya tunneln mellan Danmark och Tyskland - kommer att förändra logistiksystemen även i Sverige. Om ingenting görs kommer lastbilstrafiken att öka dramatiskt. Därför krävs nya och effektiva järnvägslösningar för godstrafiken över Öresund.
Gästkrönika
Efter omröstningarna i måndags om var EU:s läkemedelsmyndighet EMA skulle hamna har ett svensk-danskt ordkrig utbrutit. Danskarna är – med rätta – besvikna på att Sverige inte röstade på Köpenhamn efter att Stockholm ändå hade åkt ut. Den besvikelsen delar de med många skåningar på andra sidan sundet, skriver Ann-Sofie Dahl, i en gästkrönika.
Infrastruktur
Danmarks transportministerium ska tillsammans med svenska Trafikverket undersöka förutsättningarna för en ny förbindelse över Öresund. Fokus är HH-förbindelsen, en överfart mellan Helsingborg och Helsingör. Trots att Europaspåret, en järnvägstunnel mellan Landskrona och Köpenhamn, är ett bättre alternativ tas det inte tas med i studien. Det duger inte.
Integration & segregation
Regeringen har meddelat att utökade gränskontroller ska ersätta id-kontrollerna. En sådan förändring kräver en mängd olika saker som ännu inte finns på plats. Det är uppenbart att regeringen slopade id-kontrollerna lika brådstörtat och oförberett som sättet de en gång infördes på. Det riskerar att öka pressen på redan hårt ansträngda kommuner.
Integration & segregation
Malmö och Skåne gläds åt de avskaffade ID-kontrollerna. Men nu ökar antalet asylsökande – och de utökade gränskontrollerna ser ut att fortsatt påverka tågtrafiken. Malmö har inte råd att ännu en gång hamna i kläm – regeringen måste nu förhandla om en gemensam nordisk gränskontroll.
Regionpolitik
Öresundsbron och dess anslutningar slår snart i sitt kapacitetstak. Infrastrukturen behöver byggas ut för att vidareutveckla arbetsmarknaden i den 3,9 miljoner invånare stora dansk-svenska storstadsregionen. I ett nytt trafikprogram pekar vi ut vägen framåt för fortsatt integration. Undertecknarna av programmet vill öka trycket på danska och svenska regeringen, bland annat för att planeringen av en fast förbindelse Helsingborg-Helsingör ska påbörjas.
Demokrati
Id-kontrollerna är inte motiverade med dagens flyktingströmmar och innebär en orimlig inskränkning av asylrätten. Dessutom är det ett kraftigt slag mot den skånska arbetsmarknaden med försämrad pendling och förlorade investeringar, skriver Miljöpartiet i Malmö.
Demokrati
Regeringen har beslutat att förlänga id-kontrollerna trots att de inte längre fyller någon annan funktion än att vara ett hinder för vardagen i Öresundsregionen, det skriver Centerpartisten och en av initiativtagarna till Öresundsrevolutionen, Niels Paarup-Petersen.
Demokrati
Mottagningssystemen må vara hårt belastade, men den som flyr krig är än hårdare belastad. Det är inte vi som behöver ett andrum, det är människorna på flykt. Det skriver Ulf Bjereld och Mariam Osman Sherifay, Socialdemokrater för tro och solidaritet.
Kommunal ekonomi
Öresundsregionen är i dag Nordens största arbetsmarknadsregion och samarbetet utvecklas hela tiden. Men det finns hinder i vägen för en helt integrerad region. Vi vet vad som behövs för att överbrygga dessa, men då krävs det en mer aktiv politik från regeringen.
Kommunpolitik
Låt inte planerna på att knyta samman Sverige med hjälp av dyra höghastighetsbanor överskugga all annan utveckling. För 50 miljarder kronor skulle man kunna få ett Skåne som står väl rustat med fungerande järnvägar, motorvägar och en ny förbindelse över Öresund mellan Helsingborg och Helsingör.
Demokrati
Att större regioner bättre löser framtidens utmaningar är inte sant. Hela processen mot större regioner är dessutom felkonstruerad. En ny regionindelning måste fokusera på förutsättningarna för tillväxt, då det är den som garanterar välfärden, skriver 36 moderata toppolitiker i Skåne.
Kommunpolitik
En snabb byggstart av höghastighetsbanan i Skåne bidrar till nationella mål om jobb och tillväxt - inte bara i Skåne utan i hela Sverige. Vi ser fram emot ett fruktbart och nära samarbete med staten, skriver flera skånska toppolitiker.
Integration & segregation
När hela Öresundsregionens infrastruktur och arbetspendling kastas in i ett historiskt och kaotiskt limbo så väljer ansvariga i regeringen att inte besöka regionen. Det är obegripligt, oansvarigt och ryggradslöst, skriver centerpartisterna Anders Åkesson och Kristina Yngwe.
Demokrati
Sextio år av nordisk passfrihet, svenska internationella handelsvärden på närmare 300 miljarder per år, 75 000 dagliga passagerare och 18 000 pendlares vardag väger fjäderlätt när regeringen nu improviserar för att ge Danmark en pik i flyktingfrågan.
Demokrati
Det talas om ordning och reda i flyktingmottagningen. Med risk för att käbbla; gränskontroller är raka motsatsen. De kommer upplevas kränkande av de svenskar som slumpmässigt väljs ut att kontrolleras, de kommer inte lätta på trycket för Migrationsverket eftersom inte färre kommer att söka asyl, och de kommer lägga ytterligare belastningar på polisen som redan har att göra. Det kommer göra livet svårare för pendlarna och anstränga relationerna mellan grannländerna.
Regionpolitik
Öresundssamarbetet behöver en nystart. Skåne och Själland är redan vad som kan kallas en funktionell region, men vi behöver gemensamma projekt att samarbeta kring för att öka integrationen. Därför föreslår vi att ett Öresundsparlament bildas, skriver Henrik Fritzon (S) och Carl Johan Sonesson (M) som representerar styre och opposition i Region Skåne.
Regionpolitik
Öresundsregion behöver en nystart. Genom att bejaka den nya danska tillväxtpolitiken och göra motsvarande insatser på svensk sida samtidigt som man gör ett ryck för att ta bort kvarvarande gränshinder kan Öresund, Skåne och Sydsverige bli ett tillväxtlokomotiv för hela Sverige, ja hela Norden.
Infrastruktur
Det finns ett tydligt behov av en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Den så kallade HH-förbindelsen tillför välbehövlig transportkapacitet till kontinenten och stärker svenska företags konkurrenskraft. Det är därför glädjande att regeringen gett Trafikverket i uppgift att arbeta vidare med frågan nationellt. Nästa steg bör vara att få till stånd en dansk-svensk utredning så fort som möjligt.
Demokrati
Nyligen fick jag ett pressmeddelande från Malmö stad med rubriken ”Öresundsregionen i fokus under Almedalsveckan”. Jag skrev en sarkastisk kommentar om detta på Facebook, vilket väckte en del reaktioner. Dessa fick mig att fundera lite mer kring de stora satsningar många kommuner och regioner gjort de senaste åren för att synliggöra sig själva under det som tidigare kallades politikerveckan.