Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Omsorg
Kompetensförsörjning
Sommaren närmar sig och med den behovet av att planera för semesterbemanningen. Vissa regioner och kommuner erbjuder speciella förmåner till dem som kan tänka sig att flytta sin ledighet och jobba under sommarmånaderna.
Kompetensförsörjning
Glöm Alperna, Gotland och Sälen – i år vill ungdomar säsonga i värmländska Storfors. Det hoppas i alla fall kommunchefen Johan Rosqvist som med en ny kampanj försöker attrahera vikarier till vården: ”Vi lockar inte med stadspuls.”
Upphandling
På tio år har kommunernas utbetalningar till privata utbildningsföretag fördubblats. Mellan 2019 och 2020 var ökningen 5 procent, enligt ny statistik. Inom vård och omsorg sker inte samma ökning.
• Län för län – de köper mest verksamhet av företag.
• Så mycket har utbetalningarna ökat till skol- och vårdbolag.
• Så går det för idéburna sektorn.
Integration & segregation
Migrationsverket har två gånger lämnat asylsökande utanför kommunhuset i Märsta, hävdar Sigtuna kommun. Nu stämmer kommunen myndigheten för att få ersättning och klarhet i vad som gäller.
”Ska Migrationsverket kunna lämpa över ansvaret på en enskild kommun?” undrar nämndordförande Mattias Askerson (M).
Upphandling
Covidtester gav bolaget miljardskjuts. Nykomlingen fakturerade offentlig sektor mer än flera av vårdjättarnas dotterbolag och finns nu med på DS lista över de privata bolag som levererat mest inom vård och omsorg 2021.
• Läs om de dominerande bolagen
• Vårdjättens nya tillväxtstrategi
• Störst inom idéburen sektor
Upphandling
Det misstänkta fusket inom Attendo i Uppsala väcker liv i diskussionen om valfrihetssystem i hemtjänsten. Äldrenämndens ordförande Eva Christiernin (S) vill att kommunen lämnar LOV och önskar sig nu en ”helt vanlig hederlig upphandling”.
Kommunal ekonomi
SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog varnar kommuner för att lyssna på konsulter som guidar till äldreomsorgens momsmiljoner. ”Inte så här systemet är tänkt”.
• Så slår Höganäs ifrån sig kritiken
• Här är kommunerna som utreder bolagisering
Kommunal ekonomi
Idén föddes under flyktingkrisen. Enkelt vara det inte - men lockande. Genom upplägget skulle Höganäs tjäna 12-14 miljoner kronor per år på moms. I praktiken blev det ännu mer. ”Aggressiv skatteplanering” dundrade kritikerna som nu uppges ha tystnat.
• Flera kommuner överväger samma manöver
• ”Vi trodde det var för enkelt för att vara sant”
Näringsliv
Ambeas nya vd Mark Jensen har analysen klar efter pandemin. Dåliga kunskaper i svenska språket ställde till det och skyddsutrustning saknades. ”Det misstaget ska vi inte göra om – vi vill ha ett eget lager.”
Så ser vd:n på:
* Fördelarna med stordrift.
* Äldrevården efter pandemin.
* Vinster och valfrihet i välfärden.
Socialtjänst
LSS-frågorna har varit eftersatta, både politiskt och ekonomiskt, tycker Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson (L). Nu gör Stockholms stad en rekordstor satsning på bland annat utbildning. ”LSS-frågorna har tyvärr inte varit särskilt intressanta politiskt”.
Debatt
Vård och omsorg är en av de sektorer där flest mutbrottsdomar meddelas. Det behövs därför ett omfattande antikorruptionsarbete för att förhindra att brotten begås, skriver Institutet mot mutors nya generalsekreterare Hayaat Ibrahim.
Upphandling
Att lägga över kostnader och risk på entreprenören kan leda till dyrare äldreboenden.
”Ju mer information vi har, desto lägre pris kan kommunen få”, säger Vardagas vd Ulla Tansen. Här är Vårdföretagarnas bästa tips till kommuner som vill få bättre – och billigare – äldreboenden.
Redaktionskrönika
I motsats till Munkfors har Emmaboda fått sina 15 minuter i rampljuset. Studiebesöken har stått som spön i backen. Hur man gör i andra kommuner är högintressant för våra läsare. Och att dra lärdomar i stort och smått är vad vi på DS försöker göra varje vecka.
Näringsliv
Två svenska börsbolag dominerar marknaden för privata äldreboenden. Därefter kommer bolag med norska och danska ägare.
Det visar Dagens Samhälles kartläggning av de företag och organisationer som har flest tillstånd för att bedriva särskilda boenden.
De 12 som har flest boenden omsätter tillsammans över 45 miljarder kronor.
* Så mycket omsätter jättarna.
* Och så ser ägarstrukturen ut.
Äldreomsorg
Vilka insatser kräver medicinsk kompetens under kvällar och nätter på ett äldreboende? Den frågan måste få svar innan kompassriktningen tas ut för framtidens äldreomsorg, anser Stockholms nye kommunala läkarstrateg.
Debatt
Bristande möjligheter att påverka när ny teknik introduceras och tekniska lösningar som inte lever upp till samhällets förväntningar. De utmaningar våra medlemmar möter är särskilt tydliga inom äldreomsorgen, skriver Kommunals samhällspolitiska chef Lisa Bondesson och utredare Anna Spånt Enbuske.
Äldreomsorg
Dagens äldreboenden stoppar inte smittspridning. De behöver utformas smartare för att rustas inför framtida pandemier, anser arkitekturforskaren Catharina Nord. Hon påpekar att byggreglerna tillåter flexiblare lösningar, men tycker att kommunerna sitter fast i gamla mönster.
Debatt
I pandemins spår är offentliga upphandlingar av äldreomsorg en viktig pusselbit för att höja kvaliteten, driva innovation och skapa fler omsorgsplatser, skriver Ambeas vd Mark Jenssen och Vardagas affärsområdeschef Ulla Tansen.
Debatt
En ny äldreomsorgslag skulle kunna bidra till att minska undernäring hos äldre om lagen lyfter matens betydelse för ökad livskvalitet och definierar vem som ansvarar för det förebyggande arbetet mot undernäring, skriver Livsmedelsakademins vd Lotta Törner.
Arbetsvillkor
Kvinnor som arbetar i kommuner och regioner är värst utsatta när det gäller ohälsa orsakad av jobbet. Varannan undersköterska var sjuk på grund av jobbet förra året, medan chefer i vården hade låg frånvaro.
Debatt
Antalet äldre över 80 år ökar med 270 000 fram till 2030. Vi ser möjligheten att klara denna utmaning, utveckla äldreomsorgen och ta den in i framtiden, skriver Michael Ländin ordförande för omsorgsnämnden (S) och Mattias Ask chef för omsorgsförvaltningen i Kalmar.
Debatt
Ska fler vilja välja vård- och omsorgsarbete behöver utbildningsnivån höjas och ledarskapet stärkas. Dessutom måste trygga anställningsvillkor och god arbetsmiljö skapas och ny teknik tas tillvara. Det skriver den särskilde utredaren Göran Johnsson som överlämnar sitt betänkande med 38 förslag för en hållbar kompetensförsörjning till regeringen i dag.
Kommunpolitik
Socialchefen i Hudiksvalls kommun petas och kommundirektören tar över hennes uppgifter. Det meddelar kommunstyrelsen efter att en rapport visat att social- och omsorgsförvaltningen är på väg mot ett underskott på över 100 miljoner kronor i år.
Äldreomsorg
Fackförbundet Kommunal säger upp ett arbetstidsavtal med Vadstena kommun. Avtalet gällde rätt till heltid i hemtjänsten – ett projekt som nu pausats. ”Det blev schematiskt svårt”, medger Caroline Strand, socialchef.
Äldreomsorg
”Medarbetare ska inte lida för att de har pratat med media”, säger Jesper Ackinger, stadsdelsdirektör. Så hanterar Stockholms stad uppgifterna om att Attendo struntat i att bedriva kohortvård på ett äldreboende.
Debatt
Vårt land har drabbats av betydligt högre dödstal än andra länder och det finns anledning till rannsakan. Det är viktigt att ansvarsfördelningen mellan stat, regioner och kommuner tydliggörs. Det skriver Karolinska Universitetssjukhusets ordförande Håkan Sörman, som anser att staten lägger en alltför stor del av ansvaret på regioner och kommuner.
Debatt
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) uppskattar att det behövs drygt 28 000 nya chefer inom vård och omsorg fram till år 2026 för att klara det ökande vårdbehovet. Men vem kommer att vilja och orka att vara chef inom vården och omsorgen under de förutsättningar som råder i dag? Och särskilt när Coronakrisen är över? Det frågar sig Andreas Miller och Jenny Wibacke från Ledarna.
Debatt
Det är förvånande att de svenska medborgarna har begränsade, eller inga, möjligheter att informera sig om kvaliteten på den skola eller vårdcentral man valt. Genom offentlig redovisning kan kvaliteten utvecklas och höjas, och vi får mer värde för de resurser som läggs på välfärden, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv.
Äldreomsorg
Systemet för att sammanställa kommunernas behov av skyddsutrustning tog onödigt lång tid att få på plats. Det menar Jörgen Peters, vikarierande landshövding i Halland, som håller samman länsstyrelsernas samordningskansli under pandemin.
Äldreomsorg
Under coronakrisens mest intensiva veckor har kurvan över antalet döda stigit brant. Borlänge är en av de kommuner där överdödligheten är allra högst. ”Vi hade inte garden uppe”, säger kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman. Artikeln är uppdaterad och korrigerad 15 maj
Äldreomsorg
Kommuner och regioner kommer att behöva arbeta med konsekvenserna av coronapandemin under lång tid. Ekonomiskt bistånd, barns utsatthet och att arbeta i kapp vårdskulden är problemområden Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell pekar ut.
Socialtjänst
Allt fler kommuner använder sig av algoritmer och automatiserade processer för att handlägga ärenden inom socialtjänsten. Så till exempel Bjuvs kommun, som delar med sig av personuppgifter till sin robotleverantör. Fel, enligt professor Olle Lundin.
Debatt
Med covid-19 är det tydligt att vi långt tidigare borde ha digitaliserat vård och omsorg. Frågan är varför den digitala omvandlingen går så sakta. De hinder som finns beror mer på kultur och ledarskap än teknik. Efter hanteringen av covid-19 är det dags att göra prioriteringar som bidrar till socialt hållbara lösningar, skriver Eva Franzén och Peter Berggren.
Debatt
I takt med coronavirusets utbredning sprider sig även ensamheten i människors hem, på landets sjukhus och på särskilda boenden. Anhöriga är oroligare än någonsin, men behöver hålla avstånd för att inte sprida smitta eller bli smittade, skriver riksdagsledamoten Lina Nordquist (L) och anhörigsamordnaren Christianne Simson.
Debatt
Regering, riksdag, regioner, kommuner och myndigheter måste sluta begränsa vår vardag. Det är utmattande för anhöriga att hantera alla kontakter med vård och omsorg, handläggare på försäkringskassan och kommuner och andra myndigheter, som ifrågasätter hjälpbehov, diagnoser och omfattningen av det beviljade stödet, skriver Svenska Downföreningen.
Ledarskap
Mer inflytande över de egna arbetstiderna, sänkta sjuktal och minskat vikariebehov. Den nya arbetstidsmodellen på socialkontoret i Skellefteå verkar gynna alla inblandade. Kommunen kan både spara pengar och bli en attraktiv arbetsgivare.
Debatt
Vi som arbetar i välfärden och vi som använder välfärden måste gemensamt tvinga ut de styrande politikerna på banan för att diskutera effektiviseringsidealet. Finns det inte mer resurser så måste uppdraget minska inom alla välfärdsyrken för att skapa balans mellan krav och resurser, skriver företrädare för föreningen Välfärdsinitiativet.
Kommunpolitik
Sollentuna kommun är bäst i landet på kvalitet. Det som tagit dem dit är uppföljning och utvärdering, samt att se årsredovisningen som årets höjdpunkt. Det menar kommunstyrelsens ordförande, vars intresse för samhällsfrågor växte under åren som taxichaufför.
Sjukvård
I East End London har ett unikt center växt fram där läkare, jobbcoacher, konstnärer och andra jobbar tillsammans för att möta invånarnas behov. Här uppstod konceptet social förskrivning som nu ska erbjudas på alla vårdcentraler i Storbritannien.
Debatt
De som arbetar inom välfärden har under många år pressat sig själva och stressat sig igenom dagen för att kompensera politikernas ”effektiviseringar”. Det som kallas behövliga effektiviseringar är därför alltför sällan lösningen utan själva grundorsaken till de problem som vi i dag har inom välfärden, replikerar Kommunals chefsekonom Torbjörn Dalin.
Debatt
Samtidigt som utmaningarna inom vård och social omsorg växer hotas möjligheten att anlita personer med rätt kompetens. Att tillfälligt anlita expertkompetens såsom en sjuksköterska till ett äldreboende eller en skolpsykolog till en skola kommer nu att bli både dyrare och svårare, skriver KFO:s förbundsdirektör Petter Skogar och Famnas generalsekreterare Ulrika Stuart Hamilton.
Debatt
Politiker och andra beslutsfattare har hittat ett nytt ord för att förklara varför saker och ting inte alltid blir som planerat: ”komplexitet”. Men att benämna sektorer, organisationer eller problem som komplexa får inte bli en förevändning för dysfunktionell organisering, skriver Christian Gadolin, lektor i företagsekonomi.
Debatt
I tio år har lagen om valfrihetssystem möjliggjort för människor i Sverige att själva välja vem som ska ge dem vård och omsorg. Det är en viktig frihetsreform som är väl värd att fira, men det är också tydligt att reformen behöver vårdas för att fortsätta utvecklas skriver Vårdföretagarnas näringspolitiska chef Sabina Joyau.
Play
Malin Appelgren, tillväxtchef på Ambea, berättar att är man stor i omsorgsbranshen ger det en trygghet och de möjligheter som behövs att utveckla verksamheten. - Kommuner, lyssna gärna på oss. Vi har erfarenhet och perspektiv från många olika verksamheter och kommuner, säger Malin Appelgren.
Debatt
Efter flera förspillda år är det bra att en nationell demensplan nu kommer på plats, men regeringen Löfvens senfärdighet och ovilja att prioritera de demenssjuka är anmärkningsvärd, replikerar Kristdemokraternas vice partiledare Jakob Forssmed och äldrepolitiske talesperson Michael Anefur.
Perspektiv
För att säkra välfärden i framtiden krävs en ny svensk finansieringsmodell, skriver Nima Sanandaji, ECEPR, och Karin Svanborg Sjövall, Timbro, som under våren studerar hur Japan, Nederländerna och Schweiz gör.