Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Offentliga marknaden
Äldreomsorg
Trots inflation och höga sjuktal fortsätter börsens omsorgsjättar att gå bra. Tillsammans gick Humana, Attendo och Ambea med 1,9 miljarder kronor i vinst 2022. Men Humana oroas av Ivos beslut att dra in bolagets tillstånd. ”Djupt orättvist och felaktigt”, enligt vd:n.
Upphandling
Dåligt upphandlingsunderlag, eller en stiftelse som försökt slingra sig ur att driva en verksamhet som blev dyrare än beräknat? Om detta tvistar Halmstads kommun och Bräcke diakoni. Kommunen har stämt stiftelsen på mångmiljonbelopp och Bräcke överväger en motstämning. Halmstad välkomnar ett rättsligt avgörande.
Upphandling
På tio år har kommunernas utbetalningar till privata utbildningsföretag fördubblats. Mellan 2019 och 2020 var ökningen 5 procent, enligt ny statistik. Inom vård och omsorg sker inte samma ökning.
• Län för län – de köper mest verksamhet av företag.
• Så mycket har utbetalningarna ökat till skol- och vårdbolag.
• Så går det för idéburna sektorn.
Upphandling
Covidtester gav bolaget miljardskjuts. Nykomlingen fakturerade offentlig sektor mer än flera av vårdjättarnas dotterbolag och finns nu med på DS lista över de privata bolag som levererat mest inom vård och omsorg 2021.
• Läs om de dominerande bolagen
• Vårdjättens nya tillväxtstrategi
• Störst inom idéburen sektor
Upphandling
”Vi har aldrig upplevt sådan efterfrågan på våra tjänster som de senaste åren”, säger vd:n Marcus Strömberg som tror sig ha något att lära kommuner.
• DS listar största bolagen på skolmarknaden.
• Så stora är Academedia.
• Självkritiken – det tycker vd:n att koncernen kan bli bättre på.
Upphandling
Hundratals upphandlingar och enorma belopp. Bara inköpen från de tre byggjättarna i topp uppgick till 37,5 miljarder kronor i fjol.
Investeringar i hållbarhet och klimatanpassningar blir allt viktigare och leverantörerna uppmanar nu offentlig sektor att ställa högre krav: ”Tiden är knapp för att få ner våra utsläpp”, säger Sweco Sveriges vd.
DS listar de 100 största leverantörerna till kommuner, regioner och stat 2021.
Äldreomsorg
Den nya entreprenören fick inte ordning på problemen på äldreboendet Berggården i Örebro. Efter ytterligare larm om kvalitetsbrister tar nu kommunen över driften.
”Fruktansvärt, så här får det inte gå till”, säger Marie Brorson (S).
Upphandling
Det misstänkta fusket inom Attendo i Uppsala väcker liv i diskussionen om valfrihetssystem i hemtjänsten. Äldrenämndens ordförande Eva Christiernin (S) vill att kommunen lämnar LOV och önskar sig nu en ”helt vanlig hederlig upphandling”.
Äldreomsorg
En härva som verkar handla om klassiskt välfärdsbedrägeri rullas nu upp. Uppsala kommun har polisanmält misstänkt hemtjänstfusk och brutit med Attendo. Men bolaget – som självt överväger polisanmälan – riktar kritik mot kommunen.
”Det är enbart i samverkan som vi kan komma tillrätta med denna typ av problem”, säger kommunikationschef Andreas Koch.
Näringsliv
Nu ökar beläggningen på de tre stora omsorgsbolagens äldreboenden igen och omsättningen likaså. Humana rustar också för att ett ”svårare samhällsklimat” gör att klienter inom individ- och familjeomsorg har större behov.
Skola
En AI-plattform och en föräldrasajt – Academedia växer inom nya områden. Samtidigt fortsätter bolaget att köpa skolor, liksom konkurrenten Atvexa som växt 10 procent det senaste kvartalet genom fler förvärv.
Debattsvepet
Forskare vill att upphandlare ska väga in hur leverantörer tidigare skött sig. Sjukhus behöver uppgradera brandskyddet, enligt sakkunniga. Dagens debatt handlar också om hedersförtryck och finansieringen av friskolor.
Debatt
Effektivare offentlig upphandling kan inte åstadkommas genom att en enskild upphandlare har vilja och ambitioner – det krävs i stället genomgripande organisationsförändringar där gamla mönster bryts och nya skapas, skriver Svenskt Näringslivs Ellen Hausel Heldahl och Jens Hedström.
Infrastruktur
Vad får kommunala fiber- och bredbandsbolag erbjuda utan att störa ut privata alternativ? Konkurrensverket anser att kommunägda Norrsken bryter mot kommunallagen och ber regeringen att sätta ner foten i frågan.
Näringsliv
Ambeas nya vd Mark Jensen har analysen klar efter pandemin. Dåliga kunskaper i svenska språket ställde till det och skyddsutrustning saknades. ”Det misstaget ska vi inte göra om – vi vill ha ett eget lager.”
Så ser vd:n på:
* Fördelarna med stordrift.
* Äldrevården efter pandemin.
* Vinster och valfrihet i välfärden.
Upphandling
Att lägga över kostnader och risk på entreprenören kan leda till dyrare äldreboenden.
”Ju mer information vi har, desto lägre pris kan kommunen få”, säger Vardagas vd Ulla Tansen. Här är Vårdföretagarnas bästa tips till kommuner som vill få bättre – och billigare – äldreboenden.
Upphandling
Efter en prövande tid för privata äldreboenden tittar bolagen framåt. Pandemin har satt ljuset på vikten av utbildning och krisledning. Den kan också påverka upphandlingsformer och hur vi bygger äldreboenden i framtiden, enligt två av aktörerna på marknaden. ”Jag är övertygad om att det finns nya sätt att arbeta på”, säger Mia Palmé, affärsutvecklingschef Förenade Care.
Näringsliv
Pandemin har slagit hårt mot de privata äldreomsorgsaktörernas ekonomi. Minskad beläggning och ökande kostnader har medfört förluster på hundratals miljoner kronor. Det framgår när DS granskar de största aktörerna på marknaden.
* Så många färre bor på äldreboende. Lägsta siffran sedan 2014.
* Efter pandemitappet – så ser de största bolagen på framtiden.
Näringsliv
Två svenska börsbolag dominerar marknaden för privata äldreboenden. Därefter kommer bolag med norska och danska ägare.
Det visar Dagens Samhälles kartläggning av de företag och organisationer som har flest tillstånd för att bedriva särskilda boenden.
De 12 som har flest boenden omsätter tillsammans över 45 miljarder kronor.
* Så mycket omsätter jättarna.
* Och så ser ägarstrukturen ut.
Debatt
Vi välkomnar regeringens utredning om nationell samordning av vår försörjningsberedskap - men sätt prognos och riskanalys i fokus och adressera bristen på analyser och prognoser, skriver Adda Inköpscentrals affärsområdeschef Olof Molander.
Upphandling
Region Örebro län vänder i frågan om vem som ska driva BB Karlskoga, som stängts på grund av otillräcklig patientsäkerhet. Inga anbud kom in i upphandlingen, och nu återstartar arbetet med att driva förlossningen i egen regi.
Digitalisering
Digitala vårdmöten är en ”lågt hängande frukt”. Det är algoritmer och automatisering som ska göra vården mer tillgänglig för dem som verkligen behöver den, enligt Doktor24-grundaren Tobias Perdahls vision. Men dagens ersättningssystem för nätläkare hämmar vårdens digitalisering. ”Systemet är inte riggat för att möta den kraft som digitaliseringen kommer med”, säger han.
Upphandling
Tre byggkoncerner och ett it-företag utmärker sig på listan över offentlig sektors hundra största leverantörer. ”Fantastiskt hur vi har lyckats ta oss igenom coronapandemin, vi ska alla vara glada för att vi har hållit samhällsbyggandet uppe”, säger Roger Linnér, produktionschef på Peab som toppar 100-listan.
Upphandling
För mycket administration och för stort fokus på lägsta pris. Det är de två vanligaste anledningarna till att företag i Västra Götaland väljer att inte vara med i offentliga upphandlingar, enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv.
Debatt
Den gigantiska upphandlingsmarknaden behöver skärskådas och utmanas. Inte minst behöver vi ta tillvara all den uppfinningsrikedom och kunskap som finns i svenska småföretag, skriver ledamöterna i Moderata företagarrådet Jörgen Warborn och Anna Jähnke.
Upphandling
Vårdkoncernen Aleris har bytt ägare och växer. Då valde de att sätta en regiondirektör vid rodret. Johan Färnstrand säger att regionerna håller ihop svensk vård – men vill nu vara med och utveckla den som privat aktör.
Upphandling
Byggföretagen har lyckats få bra fart på sina affärer med offentlig sektor. Företag i bygg- och entreprenadsektorn tar 14 av 20 platser på Dagens Samhälles unika topplista över företag som ökat sitt affärsvärde mest de senaste fyra åren.
Debatt
Kreativt formulerade anbud, spekulativ prissättning och bristande uppföljning av leveranserna vid upphandling av komplexa produkter eller tjänster gör att LOU är en galenskap, som både leverantörer och myndigheter tvingas finna sig i och leva med, skriver Software One:s Sverigechef Ira Kolehmainen.
Upphandling
Köp och nybyggen av samhällsfastigheter fick fastighetsbranschen att växa kraftigt på den offentliga marknaden 2016. Men det är bara början. Sju av tio kommuner kan tänka sig att sälja och allt fler privata byggprojekt startas upp. –Samhällsfastigheter har etablerat sig som en egen bransch på några få år, säger fastighetsbolaget Hemsös vd.
Upphandling
Ökande behov och personalbristen i offentlig sektor betyder gulddagar för många företag. Topplistan över raketerna på den offentliga marknaden innehåller flera förmedlare av konsulter, specialkompetenser och verksamhetspersonal.
Kommunpolitik
Den offentliga marknaden blir allt större. Offentlig sektor köpte varor och tjänster av det privata näringslivet för hisnande 965 miljarder förra året. Det visar femte upplagan av Dagens Samhälles rapport Den offentliga marknaden.
Skola
New Public Management (NPM) är en människofientlig kultur som fått spridas genom hela den offentliga sektorn. Styrningsmodellen har blivit ett större problem än alla de problem som den var tänkt att lösa, skriver forskaren Jens Stilhoff Sörensen som visar vägen bort från NPM.