Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Nyanlända
Kommunal ekonomi
Flyktingars flyttlass går från Stockholmsområdet till fattiga kommuner med hög arbetslöshet, slår ny rapport fast. ”Det är okej så länge syftet är altruistiskt”, säger nya civilministern Erik Slottner (KD) om omtvistade begreppet social dumpning.
”Cyniskt och förskräckligt”, rasar kommuntopp.
Debattsvepet
Vaccinationerna är vägen framåt – men de får inte innebära att arbetsgivarna överträder individens rätt att själv bestämma över sin kropp, skriver Vision. Utöver det diskuteras ordningsregler i skolan, privat skuldsättning och kärnkraft.
Integration & segregation
Hon kallar sig folkbildare och har som mission att öka integrationen. Framtidsforskaren Bi Puranen anser sig ha svaren på många svåra frågor och tycker att staten borde ta större ansvar. ”Magnituden av problemen som kommunerna lämnas med är så stor att de inte klarar av det.”
• Om flerbarnstillägg: ”Destruktivt”
• Här har nyanlända lättast att integreras
• Så borde staten göra i stället
Integration & segregation
Nästa år ska 7 500 flyktingar fördelas mellan landets kommuner. 24 av dessa skulle till Orust. Men kommunen ansåg att det saknades bostäder och överklagade därför länsstyrelsens beslut. Nu står det klart att det nya antalet tilldelade i stället blir 13.
Integration & segregation
Tre kommuner gick samman för att slussa nyanlända och långtidsarbetslösa till jobb eller studier. Det blev succé. ”De arbetslösa står i kö för att komma med”, säger projektledaren Annika Nordgren.
Integration & segregation
15 april går startskottet för intensivåret, som ska ge nyanlända jobb inom ett år. Kommunerna får en viktig roll. ”Vi står redo”, säger Anders Brage, rektor för sfi och vuxenutbildningen i Jönköping som redan kommit långt med att få nyanlända i jobb.
Debatt
2017 begränsades föräldrapenningen för föräldrar som anlänt till Sverige med barn över två år. Vår bedömning är dock att begränsningen inte väsentligen bidrar till att öka nyanlända mammors sysselsättning. Det behövs flera andra åtgärder. Det skriver professor Ann-Zofie Duvander och docent Eleonora Mussino i en ny SNS-rapport.
Debatt
Formella krav på både Arbetsförmedlingen och kommunerna att samverka kan vara en avgörande pusselbit för snabbare etablering på arbetsmarknaden och för effektivt stöd till arbetssökande på vägen till arbete, skriver Delegationen för unga och nyanlända till arbetes ordförande Lil Ljunggren Lönnberg och kanslichef Pontus Ringborg.
Debatt
Utbildningsminister Anna Ekström (S) har skrivit en svårbegriplig text där hon svepande avfärdar integrationspolitiken från delar av hennes eget regeringsunderlag och andra partier från ”högern”. Det är märkligt, eftersom de förslag hon presenterar i huvudsak är sådan politik som vi och andra drivit under lång tid, replikerar Kristdemokraternas integrationspolitiska talesperson Sofia Damm.
Debatt
Socialdemokraterna har äntligen vaknat och insett att att kunskaper i svenska språket är nödvändigt för att kunna integreras i det svenska samhället. Tillnyktring är alltid bra men en smula ödmjukhet inför det faktum att vi sedan riksdagsinträdet tjatat om frågan skulle också vara passande, replikerar sverigedemokraterna Robert Stenkvist, Patrick Reslow, Michael Rubbestad och Jörgen Grubb.
Debatt
Integrationen behöver förbättras. Då behövs både plikt och rätt – både individens ansträngningar och samhällets stöd. Regeringen skärper därför kraven och förbättrar samtidigt möjligheterna för både barn och vuxna att lära sig svenska. Det gör vi eftersom vi vet att språket är nyckeln till arbete och till att bli en del av samhället, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S).
Debatt
Bengtsfors är en av de kommuner som tagit emot flest flyktingar sedan 2016. Ändå finns vi inte med på listan över kommuner som får göra undantag från ebo. Det här måste naturligtvis ändras – allra helst bör ebo skrotas, skriver kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).
Debatt
Arbetsförmedlingen är en myndighet som varken ser utrikesfödda kvinnor eller tar dem på allvar. Problemen har funnits länge – men har som vanligt sopats under mattan, skriver Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson, Gulan Avci.
Debatt
Botkyrka kommun har de senaste fyra åren haft 19 miljoner kronor i enbart tolkkostnader, skattepengar som i stället hade kunnat gå till välfärden. Det är dags att rätten till kostnadsfri tolk begränsas, skriver Botkyrkamoderaten Stina Lundgren.
Debatt
I stället för att ta vara på glädjeämnena i den nya Pisaundersökningen drar både M och SD slutsatser om Sveriges tillkortakommanden och bidrar till en både ovärdig och orättvis pseudodebatt om urvalet, skriver riksdagsledamoten Maria Nilsson (L).
Debatt
Gymnasieutbildning ökar chanserna till jobb – närhet till äldre släktingar minskar dem. Snabbspår och arbetsförlagd praktik är andra avgörande faktorer. Att mindre kommuner har svårare att få nyanlända i arbete stämmer inte, visar en ny rapport från Fores som presenteras i dag.
Debatt
Kommuner och regioner står införa stora utmaningar och behöver statens stöd. Regeringen lyfter ofta välfärden som samhällets grundpelare. Vi hoppas därför att du har positiva besked med dig till SKL-kongressen i dag Stefan Löfven, skriver Anders Knape ordförande SKL.
Debatt
Fyra av fem kommuner skär ned nästa år och den bristande integrationen ökar kostnaderna. Regeringen måste nu öppet redovisa en analys av konsekvenserna av invandringen för Sveriges kommuner, skriver Maria Malmer Stenergard (M), migrationspolitisk talesperson.
Debatt
Åtta av tio svenskar tycker att idrotten har en viktig roll när det gäller att bidra till ökad integration. Men i många kommuner saknas förutsättningarna för att vi ska kunna ta ett större samhällsansvar. Nu behöver landets kommunpolitiker hjälpa idrottsrörelsen, skriver Märit Bergendahl, ordförande i Svenska Innebandyförbundet.
Debatt
Migrationsverket vältrar över kostnader på Kommunsverige. Konkret innebär det att kommuner som Botkyrka tvingas spara och får sämre skolor. Kommunerna måste nu kompenseras fullt ut för statens åtaganden, skriver Willy Viitala (M) Botkyrka kommun.
Debatt
Tyskland lyckades halvera anslagen till arbetsmarknadspolitiken samtidigt som jobben växte till. Det bör även vara Sveriges ambition. Arbetsförmedlingens anslag är för högt och behöver skruvas ned. Det råder domedagsstämning i debatten – men Arbetsförmedlingen förmedlar trots allt bara 1,5 procent av jobben.
Debatt
Vi vill ha en fungerande välfärd i hela landet. Människor ska kunna lita på att samhället ställer upp när det behövs, men för att det ska fungera krävs att alla kommuner tar sin del av ansvaret, skriver vänsterpartister från riksdagen och kommunpolitiken.
Debatt
Att systemet kan anses fungera, när 96 tandläkare av 100 samt tre av fyra läkare och sjuksköterskor inte klarar proven övergår mitt förstånd, skriver svenskläraren Jan-Åke Blomqvist i sin slutreplik i debatten om snabbspåren för läkare, sjuksköterskor och tandläkare.
Debatt
Kunskapsproven säkerställer att de som legitimeras har vad som krävs för att självständigt utöva yrket. Såväl blivande patienter, anhöriga, kollegor och verksamhetschefer ska kunna lita på innebörden i ett godkänt kunskapsprov.
Debatt
De som är kritiska till att nyanlända har eget ansvar för sitt boende efter etableringen på två år behöver redovisa sitt alternativ och stå för konsekvenserna. För permanent förtur till bostad för nyanlända kan låta behjärtansvärt, men vore skadligt och riskerar att ställa grupp mot grupp.
Perspektiv
Att nyanlända bosätter sig i kommuner med dåligt arbetsmarknadsläge försvårar deras möjligheter på arbetsmarknaden både på kort och lång sikt. Situationen blir inte bättre av Arbetsförmedlingens nedskärningar, skriver professor Mats Hammarstedt.
Debatt
Obligatorisk praktik är en bra väg in i arbetslivet men det kräver att människor förbereds. Vi måste berätta för nyanlända hur det faktiskt fungerar och vilka krav som ställs på en svensk arbetsplats. Om vi fortsätter att linda in saker och inte ställa krav kommer vi att fortsätta att misslyckas med integrationen, skriver Jan Elofsson vd på Atwrk.
Play
Hur skiljer sig nyanländas värderingar från de normer kring jämställdhet och individens rättigheter som styr svensk lagstiftning. Resultaten av en ny studie presenteras av Bi Puranen, generalsekreterare för World values survey samt forskare vid Institutet för framtidsstudier.
Debatt
Barn som läser läxor i trapphusen och vuxna som sover i skift i små lägenheter. Vi håller inte med om att regeringen sviker asylsökande när ebo-lagen förändras, skriver S-kommuntopparna Katrin Stjernfeldt Jammeh, Boel Godner och Ebba Östlin.
Skola
Det är avgörande att det ställs samma höga krav på läkare från länder utanför EU som på svenskutbildade. Bilden av att det ställs olika krav på olika grupper vore förödande, skriver ansvariga för kunskapsprovet för läkare vid Umeå universitet ihop med Socialstyrelsen.
Socialtjänst
Hemlösheten i Malmö är rekordstor och en följd av den utbredda bostadsbristen. Staden klarar inte att lösa situationen ensam. Nu krävs statliga initiativ: en bostadspolitik för bostäder som fler har råd med och en förändrad ebo-lagstiftning.
Demokrati
Unga nyanlända riskerar utanförskap och arbetslöshet när deras utbildning brister. Läxhjälpare från Individuell Människohjälp (IM) och Mattecentrum larmar nu om hur läxor och uppgifter utformas på sätt som gör att nyanlända har svårt att tillgodogöra sig kunskap.
Kommunpolitik
Många kommuner har svårt att erbjuda yrkesanpassad svenska för invandrare (SFI). Utbildningen anpassas inte efter elevernas kunskapsnivå. Det är dåligt för både individ och samhälle. Staten måste göra mer för att bistå kommunerna att lyckas med uppdraget.
Kompetensförsörjning
Vi behöver anställa bussförare, men trots möjligheten till fast arbete för nyanlända och långtidsarbetslösa lyckas inte AF leverera kandidater. Och, endast två kommuner har hittills velat samarbeta direkt med Keolis.
Stadsbyggnad
Norrköpings kommun kan göra mer för att minska de negativa konsekvenserna av trångboddhet. Vi har exempelvis beslutat att vårt kommunala bostadsföretag, via hyreskontrakten, ska begränsa antalet boende i en lägenhet. Vi vill också utnyttja miljöbalken för att kunna inspektera om en specifik bostad kan anses vara hälsovådlig eller inte.
Demokrati
Kvalitet i utbildning är så komplext att man ytterst sällan kan fånga exakt vilka faktorer som har lett till ett lyckat resultat. Därför är det svårt att konstruera ett resultatbaserat ersättningssystem, skriver Anna Ekström (S) i en replik.
Kommunpolitik
Skolinspektionens granskning visar på stora kvalitetsbrister inom kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare. Samtidigt berättar otaliga asylsökande om hur vår språkträning hjälpt dem att snabbare närma sig arbetslivet. Så, låt oss ta ett större ansvar!
Integration & segregation
Patriarkala värderingar växer i vårt land. Ofriheten blir större och större för många kvinnor i Sverige. Bara med ett beslutsamt försvar för varje individ, som sätter försvaret av mänskliga rättigheter framför kultur och som betonar att även kvinnor självklart ska jobba, kan vi stoppa det förtryck som kostar liv och krossar drömmar, skriver Gulan Avci (L) och Lotta Edholm (L).
Gästkrönika
Min egen logik säger att det inte är vatten värt att jag står på jobbet och älskar mina barn till döds, medan de merparten av dygnet umgås med folk som – handen på hjärtat – skiter i dem så fort de lämnar arbetsplatsen, konstaterar Anna Ekelund Nachman.
Integration & segregation
Genom samarbete samt kreativa och flexibla lösningar har våra kommuner trots bristerna i det svenska systemet lyckats bra med att välkomna våra nyanlända invånare. Nu bjuder vi in till konferens för att dela med oss av våra erfarenheter och hitta nya hållbara vägar framåt.
Gästkrönika
Just nu är det inte särskilt mycket bevänt med vädret i Sverige. Här i Uppsala försvann snön lika snabbt som den kommit; kvar är bara slask och fukt och gråa moln. Rent politiskt är dock vintern garanterat på väg, även om dess vidd ännu inte riktigt sjunkit in.
Perspektiv
Det är stora skillnader i hur Sveriges kommuner klarar att integrera nyanlända i arbetslivet. Hur har de gjort, de som lyckats? Karin Alfredsson söker svar i sin studie "Vägar till effektivare integration" och finner bland annat att det är bra att vara medelstor kommun – och bra att ha roligt på vägen.
Kommunpolitik
Den utmaning som till nyligen handlade om hur samhället skulle klara ett bra bemötande av asylsökande handlar nu om om hur de många människor som ska stanna i Sverige bäst ska kunna etablera sig, skriver Studieförbunden, som har undersökt svenska folkets syn på etableringen av och har ett förslag om att folkbilda nyanlända för en bråkdel av dagens kostnader.
Integration & segregation
Etableringsreformen lovade fokus på arbete. Men ett systemfel gör att nyanländas start i arbetslivet ofta börjar med insatser från kommunernas socialtjänst. SKL och Akademikerförbundet SSR anser att regeringen snarast måste täta det så kallade glappet.
Upphandling
När Lerums kommun försöker leva upp till kraven som bosättningslagen ställer på oss så straffas vi. Konkurrensverket kräver nu skadestånd på tre miljoner kronor för en direktupphandling av bostäder. Det gör oss rätt och slätt förbannade, skriver kommunstyrelsens ordförande & kommundirektören.
Integration & segregation
Pajala kommun ser varje ny invånare som en tillgång för framtiden. Men en utmaning är skolgången för våra nyanlända elever. Här måste staten ta ett större ansvar. Om regeringens lagförslag som presenterades i måndags går igenom i riksdagen blir det än viktigare.
Kommunpolitik
Moderaterna på Ekerö leder en av de mest homogena och välbärgade kommunerna i Sverige - ändå förstår man inte sitt eget ansvar för att bostadssituationen är som den är. M har konsekvent avstått från att detaljplanelägga mark för att tillfredsställa bostadsbehovet.
Kommunpolitik
Att bostadsbehövande nu ställs mot varandra är ytterligare ett bevis på de orimliga konsekvenser regeringens politik fört med sig. Genom migrationsöverenskommelsen fick regeringen i uppdrag att skapa förutsättningar för bostadsbyggande, ett ansvar de inte tagit. Nu är det hög tid att regeringen lyssnar till vad kommunerna behöver för att klara anvisningskravet.
Kommunpolitik
Många brinnande samhällsfrågor behöver nytänkande. Hur vi bryter segregationen och skapar goda livschanser för nyanlända barn och unga är en av dessa. Sverige är världsledande inom innovation, hur kan vi på ett smartare sätt nyttja den fantastiska innovationskraft som finns i Sverige? Vi som arbetar med social innovation ser tre hinder som måste överkommas.
Integration & segregation
Det görs fortfarande enastående insatser runt om i vårt land för nyanlända, men den medmänskliga opinionen får för lite uppmärksamhet. Vi tror att det motverkar främlingsfientlighet att uppmärksamma dessa insatser. Vi har haft möjlighet att följa ett sådant arbete på södra Gotland och där är det uppenbart att de nyanlända har mycket att bidra med, skriver Thomas Hammarberg & Dan Israel.
Stadsbyggnad
Arbetslösheten för svenskfödda arkitekter är nära noll. För utrikes födda är den drygt 17 procent. Det i en bransch som skriker efter arbetskraft. Lösningen är självklar: anställ fler utrikesfödda arkitekter, skriver branschföreträdare och arkitektföretagare.
Kommunpolitik
Tusentals personer med utländsk vårdutbildning har kommit till Sverige de senaste åren. Att deras kompetens tas tillvara effektivt är avgörande – både för den enskilde och för hälso- och sjukvården. Med rätt insatser går det att snabba upp processen med flera år.
Demokrati
Det är allvar nu Stefan Löfven. I ett läge där de flesta nyanlända har låg utbildning krävs reformer. Gör vi inget kommer vi se framväxten av en ny underklass. I ett samhälle där barn växer upp utan att se sina föräldrar gå till ett arbete förstärks det sociala arvet. Det skapar ökad tudelning och hotar samhällskontraktet.
Integration & segregation
Vi i fastighetsbranschen är beredda att göra vårt för att integrera nyanlända. Men vi behöver hjälp av regering och opposition för större framgång. Det är dags för en blocköverskridande överenskommelse för att underlätta nyanländas etablering.
Integration & segregation
En utgångspunkt för en lyckad etablering som ny i landet är en bostad. Det krävs en fast punkt i tillvaron, ett hem, när man ska påbörja arbetet med att bli en del av Sverige. Bristen på bostäder är allvarlig, men Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är övertygat om att situationen går att lösa, givet att alla samhällsaktörer bidrar. SKL har ett antal konkreta punkter som snabbt kan underlätta för nyanlända och kommuner.
Integration & segregation
Vi välkomnar den ökade tidsfristen för anvisningar av flyktingar som regeringen presenterat men mycket återstår att göra. Förenklade regler för bostäder på tidsbegränsade bygglov måste omgående komma på plats, skriver politiker i Haninge där partier över blockgränsen träffat en överenskommelse om nya bostäder för nyanlända.
Integration & segregation
Migrationsverkets praktikplatser är en av få lyckade integrationssatsningar, men nu ska ansvaret läggas över till länsstyrelserna. Det innebär att tiden innan nyanlända introduceras till arbetsmarknaden förlängs, och vi vädjar därför till regeringen att tänka om.
Integration & segregation
En av de vanligaste krigsskadorna är hörselskador till följd av buller. De här skadorna upptäcks ofta inte när nyanlända kommer till Sverige vilket gör att många, speciellt unga, ställs inför onödigt stora utmaningar.
Integration & segregation
Vi kan inte låta det svenska språket bli en bromskloss i integrationsarbetet. Om företagen lär sig hantera att inte alla medarbetare talar perfekt svenska skulle de nyanlända snabbare bli en tillgång och integrationen skulle fungera bättre. Dessutom kan kunskaper i andra språk bli en ovärderlig tillgång i en global värld.
Kommunpolitik
I Stockholmsregionen finns goda möjligheter för nyanlända att få arbete och de behövs då det råder arbetskraftsbrist. Problemet med att hitta bostäder är något vi måste och kan bygga bort. Det skriver ett antal liberala kommunpolitiker i regionen som svar på landshövdingens önskan om färre flyktingar nästa år.