Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Nätläkare
Digitalisering
Allt fler kräver ett nationellt ersättningssystem för primärvården som inkluderar nätläkarna. Men en lösning ser ut att dröja. SKR utreder nu en separat modell för återkommande digitala besök – där vårdgivaren ska ersättas utifrån resultatet.
Digitalisering
”Vi har inte kunnat bekräfta det.” Myndigheten för vård- och omsorgsanalys avfärdar i en ny rapport ett vanligt argument för nätläkare och larmar om flera risker. Regioner och regering uppmanas nu till handling.
Debattsvepet
Så skapas hållbara jobb i vård- och omsorgen – regeringens utredare lämnar förslag idag. Höj lönerna för kontorsarbetare som jobbar hemma, föreslår tankesmedjan Futurion. Och så vädjar läkare: Gör något åt nätläkarna!
Debatt
Statliga Apoteket ska varken bidra till att uppmana till onödiga läkarbesök eller att väcka frågetecken om relationen mellan förskrivare och försäljare av läkemedel, skriver miljöpartisterna Nicklas Attefjord, Malena Ranch och Mätta Ivarsson.
Digitalisering
Digitala vårdmöten är en ”lågt hängande frukt”. Det är algoritmer och automatisering som ska göra vården mer tillgänglig för dem som verkligen behöver den, enligt Doktor24-grundaren Tobias Perdahls vision. Men dagens ersättningssystem för nätläkare hämmar vårdens digitalisering. ”Systemet är inte riggat för att möta den kraft som digitaliseringen kommer med”, säger han.
Digitalisering
TEMA: DIGITAL VÅRD. Nätläkarna får nu möta sina värsta konkurrenter – regionerna. Alla regioner erbjuder nu digitala vårdmöten och försöksverksamheter har permanentats på flera håll, visar Dagens Samhälles kartläggning.
Digitalisering
TEMA: DIGITAL VÅRD. Det vore olagligt om regionerna slutade betala för nätläkartjänster. Det säger Patrik Sundström – fotbollsspelaren som blev jurist och nu ska leda välfärdens digitala omställning, i en längre intervju.
Debatt
En tillbakagång till en primärvård som präglas av oflexibla öppettider, telefonköer och veckolånga väntetider kommer inte att accepteras av invånarna. I stället bör samarbetet mellan den digitala och fysiska vården fördjupas och förbättras, skriver Doktor24:s Sverigechef Daniel Kernell.
Debatt
Vi kritiserar inte Region Stockholm för brist på intentioner, utan vår kritik gäller hur regionens regelsystem slår i verkligheten. Gynnandet av vårdcentraler med kraftig digital profil hotar vården för våra sköraste patienter, slutreplikerar distriktsläkarna Ylva Sandström och Marina Tuutma.
Sjukvård
Alla är överens om att digifysisk vård är framtiden. Men när nätläkarbolagen nu satsar stort på fysiska vårdcentraler anklagas de för att fokusera på de enkla patienterna och lämna dem med stora vårdbehov till de traditionella vårdcentralerna.
Debatt
Stockholmarna behöver fler vårdcentraler och husläkare. Patienterna behöver ökad tillgänglighet till vården, både digitalt och fysiskt. Därför välkomnar vi etableringar av nya vårdcentraler – från alla olika slags aktörer, replikerar politikerna i Region Stockholm Anna Starbrink (L), Daniel Forslund (L) och Tobias Nässén (M).
Debatt
Den 1 januari 2017 avskaffades patientavgiften i Region Sörmland. Intentionerna må ha varit goda, men beslutet har dessvärre kommit att utgöra ett återkommande huvudbry i resterande län när alla landets patienter kunnat erbjudas kostnadsfri vård hos digitala vårdgivare genom Sörmland, samtidigt som notan landat hos övriga regioner skriver de moderata regionråden Tobias Nässén och Magnus Leivik.
Debatt
Om inte spelreglerna ses över riskerar etableringen av digitala vårdgivare i primärvården att få negativa effekter på vården som helhet, med medicinskt osäker vård, orättvisa ersättningar och framför allt försämrade möjligheter att ta hand om våra sjukaste invånare, skriver distriktsläkarna Ylva Sandström och Marina Tuutma.
Debatt
Vardagen på vårdcentraler innehåller så mycket mer än fysiska patientbesök. Därför kan kostnaden för ett läkarbesök där inte rakt av jämföras med kostnaden för ett nätläkarbesök, skriver Magnus Isacson, Svensk förening för allmänmedicin, i en replik.
Debatt
Det är positivt att fler patienter har haft möjlighet att söka digital vård under pandemin. Vården utvecklas genom kombinationen av digital rådgivning och fysiska undersökningar, skriver Erik Hjelmstedt, Sverigechef på vårdföretaget Kry, i en replik.
Debatt
Låt nätläkarbolagen bedriva sjukvård på samma villkor som vanliga vårdcentraler och ta ett helhetsansvar för sina patienter, ha BVC, hemsjukvård och allt annat som ingår, i stället för att dränera och fragmentera sönder vården, skriver Svensk förening för allmänmedicins ordförande Magnus Isacson.
Debatt
Reformer som öppnat för privatiseringar och marknadsanpassningar ökar ojämlikheten i vården. Hälso- och sjukvårdslagen som uttryckligen säger att sjukast ska få hjälp först rundas ständigt i takt med att de privata sjukförsäkringarna, vårdvalen och de privata nätläkarna ökar i antal, skriver Vänsterpartiets Karin Rågsjö, Sara Svensson, Jonas Lindberg och Eva Olofsson.
Gästkrönika
Vi känner till alla nackdelar med de privata aktörerna i välfärden, ändå tycks det omöjligt att samla politiska majoriteter för att justera avigsidorna. Helt enkelt för att för många på insidan tjänar på dagens system.
Debatt
Patienters valmöjligheter i vården är tämligen begränsade om man ser till tillgänglighet och kvalitet. Att kunna välja mellan offentlig och privat vårdgivare är av underordnad betydelse, skriver Calle Waller, Prostatacancerförbundet i en replik till bland andra Svenskt Näringsliv.
Debatt
Visionen om att Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa till 2025 ter sig fortfarande verklighetsfrämmande. Det är inte i första hand pengar som saknas utan frånvaron av ett tydligt mandat från staten och regionerna, skriver forskaren Mårten Blix.
Debatt
Regeringens utredare Göran Stiernstedt lägger förslag som i praktiken betyder en kraftig begränsning av tillgängligheten till vård. Det drabbar främst personer utanför storstadsområdena. Vi föreslår i stället en modifierad ersättningsmodell, skriver Doktor24.
Debatt
Jag har fortfarande inget emot digital vård som riktar sig till patienter som inte behöver fysisk undersökning, men den får stå på egna ben på en privat marknad. Resultatet blir annars att principen om en behovsstyrd offentligt finansierad vård får stryka på foten, slutreplikerar Mats Reimer till Henrik Kangro, medicinsk ledningschef på Min Doktor.
Debatt
Mats Reimers nedlåtande kommentarer om att besöken hos nätläkare handlar om hälsoångest eller behov av mormorsbehandling tyder på att han inte tar patienterna på allvar. Han bör ta till sig den information om digitala vårdmöten som finns tillgänglig, så han slipper uppröras i onödan, replikerar Henrik Kangro, medicinsk ledningschef på Min Doktor.
Debatt
Valfrihet och vinst för vårdbolagen verkar viktigare för Moderaterna än hälso- och sjukvårdslagen. Det skapar en vård som styrs av efterfrågan i stället för behov, slutreplikerar Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson i Region Stockholm Jonas Lindberg.
Debatt
Öppenhet och mångfald har lett till kontinuerliga framsteg inom hälso- och sjukvården och så vill vi fortsätta. I Region Stockholm välkomnar därför nya aktörer, exempelvis nätläkare, som tillsammans med redan etablerade vårdgivare kan förbättra vården för patienterna, replikerar vård och valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M).
Debatt
Nätläkarna får sänkt ersättning från 650 kronor till 500 kronor. Det beslutade SKL i förra veckan. Ett välkommet beslut men långt ifrån tillräckligt. De vinstdrivande nätläkarbolagen tar resurser från primärvården, ställer fel diagnoser och skriver ut antibiotika i onödan, skriver Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson i Region Stockholm.
Debatt
Om digitalisering och innovationsutveckling verkligen ska förändra vården måste det ske inifrån och i samverkan med alla delar i vårdens eko-system. Att upprätta ett separat branschråd är inte ett steg i rätt riktning, replikerar Doktor24:as verksamhetschef Daniel Kernell till Kry och Min Doktor.
Perspektiv
Vård på distans med hjälp av ny teknik kan ge mer och bättre vård. Men ersättningssystemen kan inte tillåtas utarma den övriga vården. Det skriver en nationalekonom och två läkare, som redogör för problem med olika ersättningsmodeller.
Debatt
Det råder inget tvivel om att ökad digitalisering är nödvändig för att klara vårdens utmaningar. SKL:s egna siffror visar både att digitala vårdmöten kostar mindre än fysiska vårdbesök och att de utgör en potentiell miljardbesparing för landstingen, skriver Tobias Niemi, Sverigechef, Kry, och Jonas Vig, vd, Min Doktor.
Debatt
Det är oroande att Socialstyrelsen lämnat ifrån sig en rapport med så många triviala konstateranden och substanslösa slutsatser i en så principiellt viktig fråga som för vilken typ av vård och behandling som lämpar sig för digitala vårdtjänster, skriver överläkare och övertandläkare verksamma vid HTA-enheten Camtö.
Debatt
Offentlig sektor behöver hitta långsiktiga lösningar för att klara av att finansiera välfärden och klara kompetensförsörjningen. Tillsammans arbetar vi för att frigöra tid till det som är vårt viktigaste uppdrag − att möta och hjälpa människor. Det som kan automatiseras ska automatiseras, skriver företrädare för Sveriges Kommuner och Landstings (SKL:s) välfärdsråd.
Sjukvård
Vårt budskap till regering och riksdag är att de inte ska fokusera på hur digital vård ska begränsas, utan i stället se hur den digitala vården kan bidra till att utveckla vården generellt, skriver Krys Sverigechef Sarah Wu och Min Doktors utvecklingschef Daniel Persson.
Sjukvård
Nina Lagh (M), ledamot i SKL:s digitaliseringsberedning, vill att det storskaliga experimentet med nätläkare ska fortgå medan primärvården fortsätter att vara underfinansierad och underbemannad, skriver Ylva Sandström, ordförande Distriktsläkarföreningen i Stockholm.
Sjukvård
Den svenska primärvården har dragits med stora tillgänglighetsproblem. Därför har patienter, till sjukvårdspolitikers förtret, sökt sig uppåt i vårdkedjan. Därför kan de nya virtuella vårdtjänster som har vuxit fram i Sverige dels utgöra ett viktigt komplement till den övriga vården, dels råda bot på den bristande tillgängligheten.
Sjukvård
Digitaliseringsevangelisterna tycks ha politikernas öra. De säger: ”Det här är lösningen på vårdens problem.” Men nätdoktorernas framfart leder till att skattebetalarna blir sol-och-vårade och ingen törs sätta stopp, skriver Ylva Sandström, ordförande Distriktsläkarföreningen i Stockholm.
Demokrati
Ambitionshöjningen i vårdgarantin från sju till max tre dagar är välkommen, men tyvärr riskerar den i praktiken att försvaga patientens rätt att vid behov snabbt få träffa en läkare. Med samarbete och utnyttjande av digital teknik behöver det inte bli så, skriver Henrik Kangro medicinskt ansvarig läkare på Min Doktor.
Perspektiv
Nätläkarna växer och antalet digitala vårdbesök med dem. För lagstiftarna är det viktigt hålla liv i innovationskraften utan att tappa kostnadskontrollen och skicka notan till skattebetalarna, skriver Mårten Blix och Johanna Jeansson.
Sjukvård
En svensk gymnasieskola upplever att det är ett problem att elever får felaktiga sjukintyg genom nätläkare. Självklart vill vi bli uppmärksammade på risker med vår verksamhet så vi kan utreda internt och åtgärda vid behov. Men, just det här problemet ser vi inte riktigt.
Arbetsvillkor
I snabb takt sker nu en digitalisering av vården i form av videosamtal med läkare och möjlighet för patienter att själva boka tider via webben. Vi är oroade över konsekvenserna – att de verkligt sjuka trängs undan samt att vården inte är patientsäker och kvalitetssäkrad. Det är dags att trycka på paus-knappen, skriver läkare som är verksamma i primärvården.
Sjukvård
Allmänläkarnas grindfunktion är på väg att sättas ur spel av nätläkarna, som skickar remisser direkt till specialister och sjukskriver utan att träffa patienten. Det är problem som inte kommer att lösas av en enhetlig patientavgift.
Sjukvård
Det finns en uppenbar risk att sjukvårdspolitiker, både i landsting och i regeringen, väljer den lättaste vägen: att med sin makt på olika sätt stoppar konkurrensen i form av digital vård för att kunna återgå till status quo. I stället borde vi alla försöka åstadkomma verklig förändring, skriver landstingsrådet i opposition i Sörmland, Magnus Leivik (M).
Sjukvård
En god, offentligt finansierad sjukvård åt alla kräver solidariskt fördelade resurser, där de med störst behov får mest. Att prioritera är svårt, men att låta efterfrågan i nätläkarbolagens tappning få styra är inte rätt väg, skriver läkarna Christer Pettersson och Bengt Järhult i sin slutreplik till Kry.
Sjukvård
Nätläkarbolagen öppnar slussarna på vid gavel när Doktor.se börjar erbjuda gratis konsultationer. Och skattebetalarna tar notan. Det är opportunt och orätt av politikerna att främja att en frisk och röststark grupp får mer vård på de sjukastes bekostnad, skriver läkare.
Sjukvård
Läkaresällskapet välkomnar digitaliseringen i vården. Men vi oroas av att läkare kan försättas i situationer där möjligheten att utöva yrket på ett professionellt sätt utmanas. Det finns exempelvis situationer där ett videosamtal är otillräckligt för att kunna ge en god och säker vård. Dessutom riskerar patienten att ges ett för stort eget ansvar.
Sjukvård
Läkarnas påhopp mot vår verksamhet baseras på kunskapsbrist. På Kry arbetar vi noga med uppföljning och kvalitetssäkring kring antibiotikaförskrivning. Vår förskrivning är lägre än vad den är hos den fysiska vården, skriver företagets ledning i en replik.