Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Myndigheter
Digitalisering
”Vi har inte kunnat bekräfta det.” Myndigheten för vård- och omsorgsanalys avfärdar i en ny rapport ett vanligt argument för nätläkare och larmar om flera risker. Regioner och regering uppmanas nu till handling.
Debattsvepet
Låt oss slippa upphandla, ber allmännyttan. Över hälften av Vårdförbundets medlemmar överväger att byta jobb. Lägg ner fler myndigheter, skriver Nyamko Sabuni. Integration är också ett ämne som engagerar på dagens debattsidor.
Arbetsvillkor
Är offentliga jobb trygga? Nej, tycker Täby. Självklart, anser Karlsborg. Kommunerna har helt olika bild av hur man skapar en stabil arbetsmarknad.
Hela listan – kommunerna där flest jobbar i offentlig sektor:
• Här dominerar regionen
• Kommunerna där en privat arbetsgivare är störst
• Här är försvaret och statliga bolag dominerande
Debatt
Många folkbibliotek hjälper medborgare med allt från myndighetsbeslut till digitala tjänster. Men biblioteken kan inte bli en restpost för den hjälp som många behöver men ingen erbjuder, skriver Svensk biblioteksförening.
Digitalisering
Om digital utveckling ska lyckas måste alla få vara med. Och ingen får vara rädd för att göra fel. Det säger Diggs generaldirektör Anna Eriksson, som vill skapa en ny kultur i offentlig sektor.
Anna Eriksson om:
• It-attacken mot Kalix
• Molntjänster
• Öppen källkod
Gästkrönika
Våra samhällsorganisationer påminner om myrstackar. Hur leds de? Hur vet man hur de ska byggas? Jag tror att det handlar om tillit och kommunikation. Vi behöver lita på att alla omkring oss också är intresserade av att det blir en bra stack.
Debattsvepet
Dags för krav på praktisk fälterfarenhet hos anställda på svenska myndigheter, tycker nationalekonom. Debatten denna måndag handlar även om skolans knappa resurser, om nya budgetförslag, om stundande kyrkoval och om hur vi ser på dagens 70-åringar.
Debatt
Det räcker inte med traditionella informationskampanjer som strategi för att generera den vaccinationshastighet av befolkningen, som krävs för att bromsa spridningen av covid-19. I stället behöver ansvariga myndigheter förstå och använda sig av beteendeforskning, skriver beteendeekonom Evelina Gunnarsson, nationalekonom Clara Leandersson och ekonom Frida Lindqvist.
Debatt
Över 4 miljoner svenskar har en digital brevlåda och sedan 2013 finns en statlig infrastruktur – Mina meddelanden – där kommunerna kan skicka digital post på ett säkert sätt. Under 2019 var dock mindre än 1 procent av kommunernas totala brevutskick digitala och över 200 kommuner skickar över huvud taget inte digital post, skriver Kivras vd Anna Bäck.
Debatt
Regioner och kommuner har gjort en enorm kraftsamling under coronaåret 2020, och fullt fokus ligger nu på att fortsätta göra det då vi fortfarande är mitt i pandemin. Staten kan dock underlätta arbetet genom att ge rätt förutsättningar och verktyg, skriver SKR:s ordförande Anders Knape.
Debatt
Hur kan en statlig myndighet på vaga grunder tillåtas bortse från den politiska inriktningen om vikten av statliga jobb på mindre orter. Är det en signal att även andra verksamheter bör flytta, frågar flera skribenter, som vill att att regeringen ska säkerställa att statliga myndigheter värnar värdefulla arbetsplatser.
Debatt
Det svenska civilsamhället gör varje dag insatser som varken privata företag eller offentliga organisationer klarar av. Men vårt arbete hindras av myndigheter som är långsamma och fyrkantiga i ett läge när snabbhet och smidighet måste gå före smal regeltolkning och byråkrati, skriver företrädare för Famna, Forum och Giva Sverige.
Debatt
Det finns mycket att lära från de skeenden som pågår i skrivande stund så att samhället kan stå bättre rustat inför nästa pandemi eller samhällskris. Tyvärr tror vi inte att det finns en efterfrågan för lärande inom svensk krisberedskap, skriver Kristina Syk och Mats Alentun.
Gästkrönika
En promemoria från Skatteverket avslöjar att läget när det kommer till identitetssvindlerier är förskräckande – systemet saknar immunförsvar. Skatteverkets vilja att stävja oredan är dock stor – arbetet trappas upp och rutiner skärps. Nu måste fler myndigheter följa efter.
Debatt
Jag har ingen förväntan på att SKR:s makthavare själva ska driva på för en ökad öppenhet. Däremot borde lagstiftaren utreda ett förtydligande i som klargör att organisationen ska ses som ett organ som ska tillämpa offentlighetsprincipen, slutreplikerar informationssäkerhetsexperten Fia Ewald.
Debatt
Det är dags för SKR att inte bara byta namn, utan även vara beredda att ta ansvar i förhållande till sitt inflytande. Om SKR agerar som en myndighet ska organisationen behandlas som en myndighet och omfattas av offentlighetsprincipen, skriver Fia Ewald.
Debatt
Problemet med undermålig it ligger sällan i att vi inte vet hur vi bygger säkra lösningar, utan att det inte görs när man utvecklar myndigheters it-system. Frågan är därför vad en haverikommission skulle kunna visa som vi inte redan vet, replikerar Greger Wikstrand.
Gästkrönika
Skulle en regering som vilar på SD:s stöd, eller som SD själva deltar i betraktas som legitim eller skulle tjänstemän och opinionsbildare uppmana till aktivt motstånd mot en sådan regering - oavsett väljarstöd? Den frågan kommer sannolikt prägla det kommande decenniet.
Debatt
Våra myndigheter ska vara fristående från politiska överväganden i behandlingen av sakfrågor. Det skulle bli i förödande om de skulle börja ta politisk hänsyn i stället för gällande lagar och regler i sin handläggning, replikerar Roland Ekstrand.
Debatt
Företagarna med oro på utvecklingen av myndigheternas service och bemötande gentemot småföretag. Det finns ett omfattande förbättringsarbete som både myndigheterna och politiken behöver ta tag i, skriver Företagarnas näringspolitiska expert Helena Fond med anledning av 2019 års myndighetsranking.
Debatt
Fojo är sedan 70-talet statens medieinstitut för fortbildning för journalister. Man har hög pressetisk ribba och ställer krav på de sökande. Men på kursen ”Granska trossamfund” står en hög representant för det i särklass största trossamfundet bakom katedern. Orimligt, menar journalisten Sofia Lilly Jönsson, som JO-anmäler kursen.
Debatt
I digitaliseringens tidevarv där medborgare förväntas använda allt fler tjänster, utan att ha något val och utan möjlighet att förvissa sig om att tjänsterna fungerar som de ska, finns inte plats för några större misstag. Det skriver Internetstiftelsens säkerhetschef Anne-Marie Eklund Löwinder, apropå rapporteringen om nya säkerhetsbrister i Skolplattformen.
Debatt
Gång på gång nekas medborgarna att betala med kontanter eftersom myndigheter och offentliga verksamheter, som de själva brukar uttrycka det, väljer att göra ”avsteg från regelverket”. Eller helt fräckt bryter mot lagen som det ju heter på klarspråk, skriver Kontantupprorets Björn Eriksson.
Debatt
Nu räcker det med bakåtsträvande och skrämselpropaganda som hindrar den ändamålsenliga, kostnadseffektiva och säkra digitaliseringen av det offentliga Sverige. Det är solklart att även svenska myndigheter kan och ska dra nytta av datormoln.
Debatt
Invånarna har rätt till en mer lättillgänglig och likvärdig offentlig service oavsett var i landet de bor. Det är dags för stat, kommun och näringsliv att öka samarbetet, för att alla ska få likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och välfärd i hela landet, skriver generaldirektören för Statens servicecenter Thomas Pålsson.
Debatt
Det finns ett stort antal skattefinansierade redaktörer som publicerar massor av information som allt för många varken kan läsa eller förstå, skriver Susanna Laurin, forsknings- och Innovationschef på Funka, på Tillgänglighetens dag.
Debatt
Det svårt att förstå hur lagstiftaren och dess myndigheter har tänkt kring den nya tobakslagen. I denna bär den enskilde handlaren ansvar för att det inte röks utanför entrén till butiken, skriver Lars Ilmoni näringspolitisk expert på ICA-handlarnas Förbund.
Debatt
Tillståndspliktiga verksamheter står för en betydande del av den samlade miljöpåverkan från samhället. För vissa miljömål kan så mycket som hälften av miljöpåverkan orsakas av verksamheter som fått tillstånd helt enligt gällande lagar och regler. Detta systemfel i den svenska tillståndsprocessen måste åtgärdas om miljömålen ska kunna uppnås, skriver Svenska miljöinstitutet.
Debatt
När skogsbruk kan stoppas på oklara grunder skapar det osäkerhet för hundratusentals fastighetsägare vars skog i många fall ska växa längre än nuvarande ägares livstid. Konsekvenserna kan bli förödande när skogsägare förhindras att bruka sin egendom, skriver Magnus Norberg och Sven-Erik Hammar, LRF.
Debatt
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska värna vårdens och omsorgens kvalitet och med det följer ett särskilt ansvar. När myndigheten nu söker ny generaldirektör måste tuffa krav ställas så att verksamheten går i rätt riktning. IVO:s arbete måste vara transparent och förutsägbart. Privata vårdföretagare ska inte motarbetas!
Debatt
Bränder, terror och flyktingkris. Frivilligas insatser har haft stor betydelse vid de senaste årens större kriser. Men samhället är inte rustat att organisera frivilliga – myndigheter, kommuner och länsstyrelser behöver öppna upp än mer för samverkan med frivilligorganisationer.
Hållbarhet
Om de övriga politiska partierna i riksdagen menar allvar med sitt jämställdhetsengagemang borde de stoppa nedläggningen av Jämställdhetsmyndigheten. Sveriges framgångsrika jämställdhetsarbete får inte kidnappas av konservativa krafter i M och KD som vill vrida tiden tillbaka.
Demokrati
För att den kommunala tillsynen ska kunna leva upp till kraven på rättssäkerhet, effektivitet och likvärdighet behöver kommunerna vägledning från staten. Riksrevisionens granskning visar att staten brister i sitt ansvar på det området, skriver riksrevisor Helena Lindberg och revisionsdirektör Leif Svensson.
Demokrati
Att vi ska öka den svenska livsmedelsproduktionen är redan bestämt av riksdagen. Trots det saknar fler än hälften av de 20 myndigheter som påverkar lantbruket uppdrag i sina regleringsbrev att främja utvecklingen och öka produktionen i jordbruket. Nu måste de berörda myndigheterna ges tydliga uppdrag, skriver LRF:s ordförande Palle Borgström.
Gästkrönika
Förra veckan sände TV4 ett inslag om ensamkommande som rekryteras av kriminella nätverk. Var det verkligen en nyhet? Inslaget avslöjade tyvärr inget nytt. Därmed inte sagt att det saknade värde. Påminnelser om det bedrövliga behövs för att vi inte ska avtrubbas helt, skriver Anosh Ghasri.
Arbetsvillkor
Många av samhällets mest utsatta människor faller mellan stolarna när olika myndigheter avsäger sig ansvaret för att lösa deras problem. Det krävs förändring för att myndigheterna ska uppmuntras att ta sitt ansvar och inte lämpa över det på den enskilde.
Näringsliv
Det ser ut att bli en politiskt stökig höst i Sverige. Det finns inga solklara majoriteter och det går knappast att i förväg veta vilka förslag till en ny regering som till sist får stöd i kammaren. Men en regering, hur svag den än sägs må vara, har ändå makten över myndigheterna. Något som är viktigare än vad vi ofta tänker på.
Upphandling
Ett syfte med den nya lagen om offentlig upphandling (LOU) är att underlätta både för små- och medelstora företag samt idéburna aktörer att delta i upphandlingar. Men lagen har ett kryphål. En ny upphandlingsmetod som skulle åstadkomma bättre konkurrens har i stället gett stora vårdkoncerner en egen gräddfil i vårdupphandlingar på de små- och medelstora företagens samt de idéburna aktörernas bekostnad.
Demokrati
Myndigheten för arbetsmiljökunskap fyller ett stort hål för alla oss som arbetar för goda arbetsmiljöer och en god folkhälsa. Nu när den äntligen har kommit på plats måste den få finnas kvar även efter ett eventuellt regeringsskifte, Peter Munck af Rosenschöld, vd för Sveriges Företagshälsor.
Gästkrönika
Migrationsverkets utgiftsprognoser är potentiellt sprängstoff inför en valrörelse. Varför släpptes juliprognosen för första gången på en söndag? Svaret är att Regeringskansliet krävde det – trots att myndigheten föreslog en vardag som brukligt.
Kommunpolitik
Sveriges kommuner, regioner och myndigheter borde snarast revidera sina mål för upphandling av mat så att allt som är möjligt att köpa från det svenska jordbruket också köps därifrån utifrån uppställda kriterier för bra miljö- och djurskydd, skriver Staffan Danielsson, riksdagsledamot (C).
Arbetsvillkor
Svenskt arbetsliv står inför stora utmaningar. Trots det vill Alliansen lägga ned den nya Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Partierna verkar inte ha förstått myndighetens uppdrag eller konsekvenserna av en nedläggning. Styrelsen för forskarnätverket Forum för arbetslivsforskning (FALF) vädjar till samtliga politiker att prioritera fortsatt uppbyggnad av arbetslivsforskningen, och att stärkta broarna mellan forskning och praktik.
Kommunpolitik
Partiledardialogen på Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik i maj ingav hopp. Sällan har vi hört en sådan enighet från partiledarna. Även den viktiga frågan om tillgång till service togs upp. Nu måste våra politiker gå från ord till handling, skriver ordföranden för Småkom Peter Lindroth.
Gästkrönika
Att åtminstone tänka tanken att kriget inte är en omöjlighet kan vara ett första steg att spräcka den svenska trygghetsbubblan, skriver Anna Ekelund Nachman apropå Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps nya broschyr ”Om krisen eller kriget kommer”.
Sjukvård
För två år sedan efterlyste jag en oberoende utredning kring orsaken till den ökade psykiska ohälsan bland unga, eftersom Folkhälsomyndigheten låtit politiska hänsyn hindra detta i minst tjugo år. Nu har den gjort det igen med en rapport som lägger skulden på skolan och frikänner familjepolitiken, trots stora brister i underlaget, skriver journalisten Susanne Nyman Furugård.
Statsbidrag
Ur ett integrationspolitiskt perspektiv är det av oerhörd vikt att bidragen till organisationer som sprider extremism, kvinnoförtryck och homofobi, stoppas. Därför är gårdagens beslut från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ett viktigt steg i rätt riktning, skriver Gulan Avci (L).
Demokrati
Tänk dig att vakna upp en helt vanlig morgon och få besked om att ditt jobb ska flytta 50 mil bort. Du har att välja mellan att rycka upp barnen från skolan, sälja huset och flytta med, eller att säga upp dig själv. Detta är idag verkligheten för anställda på en rad myndigheter. Därför begär fackförbundet ST nu förhandling med Arbetsgivarverket om villkoren vid myndighetsflytt.
Gästkrönika
Förra veckan släpptes en broschyr om barnäktenskap av Socialstyrelsen. Av reaktionerna att döma hade många hellre sett en utskällning i textformat – men hur hade det hjälpt den sextonåring som nyss kommit till Sverige utan andra kontakter än sin make?
Demokrati
Den stora frågan är hur den här broschyren ens kunde nå tryckeriet? Ett stort antal tjänstemän på de två myndigheterna borde ha skrikit ut barnperspektivet vid ett tidigt stadium. Vi kräver att regeringen omgående tillsätter en haverikommission, skriver 16 kvinnorättsdebattörer.
Kommunpolitik
Svenska myndigheter har för dålig koll på vad föreningsbidrag används till. I dag riskerar skattebetalarnas pengar inte bara att gå till verksamhet som inte tillför samhället någonting, utan till syften som är direkt kriminella eller motverkar demokratiska värderingar. Därför krävs att staten tillsätter en utredning för att skärpa kontrollen.
Socialtjänst
Den sista tiden har publiciteten kring barnfamiljers bostadslöshet ökat. Det ger förhoppningar om att det fortfarande finns gränser för vilka skillnader i barns levnadsvillkor som kan tolereras i det svenska samhället. Förlusten av jämlikheten som skyddsfaktor för barns utveckling och hälsa blir särskilt tydlig i bostadsfrågan, skriver Monica Brendler Lindqvist och Eva Nyberg.
Infrastruktur
Enligt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP), ska han i år ta fram ny lagstiftning för att skapa ”en standard” för alla kommuner så att de kan digitalisera sina plan- och byggprocesser. Det vill han göra för att få en mer effektiv, likvärdig och smidig hantering i hela landet. Vi välkomnar initiativet att skapa gemensamma riktlinjer inom det här området. Äntligen, skriver Karin Lindmark, standardiseringschef samhällsbyggnad, SIS.
Gästkrönika
Detta valår kommer handla om otrygghetsfrågor. Men något som lätt riskerar att glömmas bort i debatten är att polisen bara är en liten del av problemet, och en liten del av den potentiella lösningen. Rättsstatens verktygslåda är större än så!
Demokrati
Regeringen bad en myndighet om en kampanj om islamofobi och hatbrott – fick en sajt som misstänkliggör arbetet mot hedersförtryck i retur. Är demokratiminister Alice Bah Kuhnke och regeringen nöjda med hur Myndigheten för stöd till trossamfund har utfört sitt uppdrag?
Kommunpolitik
Regeringen har för avsikt att inrätta en statlig myndighet med ansvar för utbetalningar av bidrag och ersättningar. Det är ett steg i rätt riktning men behovet av reformer av såväl bidragssystemen som av kontrollfunktionerna är fortfarande uppenbart, skriver Oliver Rosengren (M) kommunalråd i Växjö, Anna Jähnke (M) kommunalråd i Helsingborg, Josefin Malmqvist (M) kommunalråd i Sundbyberg och Lars Rådén (M) kommunalråd i Solna.
Demokrati
Regeringen har meddelat att ytterligare ett antal myndigheter kommer att omlokaliseras. Om flyttarna inte ska få negativa konsekvenser för verksamhet och anställda måste arbetsgivarna låta det ta tid och erbjuda personer med nyckelkompetens individuella lösningar och flexibla arbetsvillkor, skriver Lena Emanuelsson, ordförande för Saco-S.
Gästkrönika
När våldet ökar i samhället och människor är oroliga är det viktigare än på länge att information kring händelser och brott lämnas ut på tydligast möjliga vis. Tvinga inte medborgarna att vända sig till andra källor än de gängse eller att utveckla färdigheter att läsa mellan raderna.
Integration & segregation
Människor har, beroende på var de bor, olika möjligheter i livet och klyftorna ökar. Att bryta segregationen är en av Sveriges viktigaste framtidsfrågor, och här är tre punkter som bör vara vägledande i arbetet.
Gästkrönika
Den nya namnlagen som trädde i kraft i somras tillåter att man byter namn valfritt antal gånger. Även fram och tillbaka mellan samma namn för den som växelvis skulle vilja hålla sig med dubbla, trippla eller femdubbla namnidentiteter. Risk för missbruk? Äsch då!
Infrastruktur
Regeringen satsar stort på digitalisering och en ny digitaliseringsmyndighet är planerad till hösten 2018. Ambitionen att placera ut statliga myndigheter i landet i kombination med Helsingborgs strategiska läge och stadens aktiva arbete med digitalisering gör den till den perfekta placeringsorten.
Hållbarhet
Vi noterar den politiska tystnaden från övriga när de rödgröna fortsätter trycka in en gruppbaserad, splittrande identitetspolitik allt längre in i den svenska statsapparaten. Det är varken läge eller lämpligt att inrätta en jämställdhetsmyndighet, skriver Josefin Utas, Medborgerlig Samling
Demokrati
Beteendet att tillsätta ”sina egna” – eller de med vissa politiska åsikter – på chefspositioner måste upphöra. Det sänker kvaliteten på våra myndigheter och urholkar förtroendet för det allmänna, skriver Medborgerlig samling.
Hållbarhet
Det pågår ett gigantiskt slöseri med stora ekonomiska och miljömässiga konsekvenser på våra myndigheter. Offentliga upphandlingar kontrolleras av lagar och granskas av media. Men för att komma tillrätta med slöseriet måste vi även titta på restvärden och möjligheter att avyttra inventarier när de gjort sitt.
Demokrati
Statliga myndigheters lokala service ska ses över, och regeringen avsatte nyligen 80 miljoner kronor för 2018 . Risken är dock att de föreslagna lokala kontoren snarare blir skyltfönster än bidrar till en utökad och bättre verksamhet för medborgarna.