Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Mutor
Upphandling
Åklagaren kommer att lägga fram ungefär samma bevisning som sist, när rättegången om mutbrott i Vårdexpressenhärvan börjar om i dag. De tidigare fällande domarna undanröjdes i fjol eftersom en nämndeman var jävig.
Debatt
Vård och omsorg är en av de sektorer där flest mutbrottsdomar meddelas. Det behövs därför ett omfattande antikorruptionsarbete för att förhindra att brotten begås, skriver Institutet mot mutors nya generalsekreterare Hayaat Ibrahim.
Juridik
Regiondirektören i Skåne lät sig bjudas på middag av blivande leverantören Vårdinnovation. Att ha kontakter med näringslivet ingår i uppdraget för tjänstemän och politiker – men var går gränsen? Hayaat Ibrahim, generalsekreterare på Institutet Mot Mutor, förklarar.
Upphandling
Tre av de åtalade i mutskandalen kring Vårdexpressen döms till fängelsestraff och ska betala skadestånd på 27 miljoner kronor till Region Skåne och Västra Götalandsregionen.
Dagens Samhälle har granskat hur fusket i upphandlingen gick till – hemliga möten, krypterade chattar om sekretessbelagd information och löften om anställning och delägarskap.
Upphandling
Hundratals miljoner stod på spel när Region Skåne skulle upphandla ett nytt vårdverktyg. I dag väntas åtal mot fyra personer som var inblandade i affären. Enligt åklagaren ska regiontjänstemän ha erbjudits optioner och delägarskap i det bolag som vann upphandlingen.
Juridik
Han får allt fler samtal från journalister. Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, ser det som ett tecken på att korruption och andra oegentligheter ökar i landets kommuner och regioner. ”Det är min bestämda uppfattning att det vi ser inte är all korruption som finns, snarare toppen på isberget.”
Debatt
Fyra av tio chefer inom samhällsbyggnad rapporterar att varken de eller deras anställda kan anmäla misstankar om korruption, utan att riskera problem för egen del. Byggcheferna uppmanar därför riksdag och regering att skyndsamt fatta beslut om ett visselblåsningssystem, skriver ordföranden för Byggcheferna Kajsa Hessel.
Juridik
I våra kommuner byts fortsatt tjänster mot personliga förmåner och upphandlingar sköts inte alltid korrekt. Transparency International Sverige anser att det behövs en nationell plan mot korruption, och kommunerna bör ha en central roll givet deras betydelse i det offentliga åtagandet.
Juridik
Den senaste tiden har media rapporterat om nya misstänkta mutbrott, bland annat på Trafikverket, en förvaltningarna i Göteborgs stad och Luleå kommun. Det skadar förtroendet för den offentliga förvaltningen, och påminner om att vi ständigt måste kämpa mot korruptionen.
Perspektiv
I Sverige tror vi att vi är ”bäst i klassen” när det gäller rättssäkerhet. Är då avslöjandena om korruption, nu senast härvan i Statens fastighetsverk, ett bevis för att allt som är fel upptäcks? Nej, ett sådant synsätt är naivt – skyddet mot korruption står inte i paritet med de höga riskerna. Särskilt utsatta är kommunerna, skriver Gissur Erlingsson, docent i statsvetenskap.
Juridik
Vi använder oss i Sverige av en väldigt smal definition på korruption. Mycket av det som skapar rubriker och upplevs som korruption – att ge jobb i staten åt kompisar, eller som nu senast i fallet statssekreterare Erik Bromander, ta emot middagar och segeltur – anses inte som korruption varken i svensk lag eller statistik.
Stadsbyggnad
Kan en norrlänning, dalkulla eller skåning bli minister? Det ser mörkt ut - för var ska vederbörande bo? Ska en ministerpost bara kunna accepteras av den som är beredd att låna miljontals kronor på banken för en tillfällig bostad? frågar sig fem S-kommunalråd.
Juridik
Bjudningar och middagar till belopp som sticker i ögonen hos allmänheten ska inte förekomma i näringslivets relationer till offentliga verksamheter. Personliga kopplingar till offentliga aktörer ska inte innebära att regelverk kan rundas och upphandlingsregler sättas ur spel.