Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Moms
Kommunal ekonomi
SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog varnar kommuner för att lyssna på konsulter som guidar till äldreomsorgens momsmiljoner. ”Inte så här systemet är tänkt”.
• Så slår Höganäs ifrån sig kritiken
• Här är kommunerna som utreder bolagisering
Kommunal ekonomi
Idén föddes under flyktingkrisen. Enkelt vara det inte - men lockande. Genom upplägget skulle Höganäs tjäna 12-14 miljoner kronor per år på moms. I praktiken blev det ännu mer. ”Aggressiv skatteplanering” dundrade kritikerna som nu uppges ha tystnat.
• Flera kommuner överväger samma manöver
• ”Vi trodde det var för enkelt för att vara sant”
Debattsvepet
Forskare föreslår en linje 2 för att komma tillrätta med problemen med hyressättningen. KD vill se över momsreglerna på välfärdsområdet. Andra ämnen som engagerar dagens debattörer är bland annat det kommunala vindkraftsvetot, regeringskrisen och demensvården.
Debattsvepet gör ett sommaruppehåll och återkommer måndagen den 16 augusti.
Gästkrönika
När nära nog hela befolkningen ska vaccineras på kort tid kommer inte de befintliga vårdlokalerna att vara tillräckliga eller ens nödvändigtvis önskvärda att använda. Det behövs andra lokaler. Men dagens momsregler gör det svårare för vårdinrättningar att hyra lokaler.
Debatt
Mitt under coronakrisen har Finanspolitiska rådet och Omstartskommissionen föreslagit att dagens tre momssatser ska ersättas med en momsnivå. För kollektivtrafiken innebär förslaget att momsen skulle mer än tredubblas. Det kommer att minska kollektivtrafikresandet med 20 procent. I stället för grön omställning får vi en fossil återställare, skriver företrädare för Svensk Kollektivtrafik.
Debatt
Samtidigt som utmaningarna inom vård och social omsorg växer hotas möjligheten att anlita personer med rätt kompetens. Att tillfälligt anlita expertkompetens såsom en sjuksköterska till ett äldreboende eller en skolpsykolog till en skola kommer nu att bli både dyrare och svårare, skriver KFO:s förbundsdirektör Petter Skogar och Famnas generalsekreterare Ulrika Stuart Hamilton.
Debatt
Det är dags att välja för Centerpartiet och Liberalerna. Antingen ställer man sig bakom vårt initiativ och försvarar mångfald inom välfärden eller så håller man finansministern om ryggen för att rädda Januariavtalet och prestigen, skriver de kristdemokratiska riksdagsledamöterna Acko Ankarberg Johansson och Hampus Hagman.
Debatt
Det är inte politiska beslut som orsakat de problem som kommer att uppstå när vårdmomsen införs. Men politiska beslut måste till för att påverka situationen inom de ramar som finns, skriver riksdagsledamöterna Acko Ankarberg Johansson (KD) och Hampus Hagman (KD).
Debatt
Det har hittills varit momsbefriat att hyra in tandvårdspersonal. Skatteverkets ställningstagande att uthyrning av vårdpersonal ska momsbeläggas kommer därför att få stora negativa konsekvenser som i förlängningen leder till att patientens pris för tandvården ökar, skriver Privattandläkarnas vd Merit Lindberg och näringspolitiska chef Lars Olsson.
Kommunpolitik
Alla vårdmottagningar ska betala moms när de hyr in personal från ett företag. Men att momsbelägga kompetent personal kommer enbart att fördjupa vårdkrisen. Fler begränsningar är tvärtemot vad som behövs, skriver Hampus Hagman, riksdagsledamot (KD).
Skola
Vi måste kunna lita på att riksdagsbeslutet om regional medfinansiering gäller, slutreplikerar Stefan Attefall och Gerhard Holmgren på RIO till SKL, och ifrågasätter varför landsting och regioner i genomsnitt ger 61 000 kronor till de egna folkhögskolorna och 13 000 kronor till de rörelseägda?
Sjukvård
Endast var åttonde kvinna och var tjugonde man äter tillräckligt med frukt och grönt och bara tio procent av barnen når rekommenderat intag. Det är dags att slopa fruktmomsen! Billigare frukt och grönt skulle få fler låginkomsttagare att äta mer hälsosam mat, vilket skulle gynna deras hälsa och minska hälsoklyftan.