Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Missbruksvård
Debattsvepet
Patienter ska inte bollas mellan socialtjänst och psykiatri, skriver Samsjuklighetsutredningen som i dag lämnar sitt slutbetänkande. Åtgärder mot gängkriminaliteten är ett annat debattämne, liksom Sveriges lärares skolpolitikförslag till Muharrem Demirok (C).
Socialtjänst
En av fjorton socialsekreterare i utsatta områden har undvikit att ingripa på grund av hot eller rädsla. Men det främsta skälet till att barn, unga och vuxna inte tvångsomhändertas är att socialsekreterarna vet att pengar saknas.
Sjukvård
Utred kriminaliseringen av narkotika för eget bruk. Gör ansvarsfördelningen mellan vård och socialtjänst tydligare. Det är några av förslagen i en ny utredning för att samhället bättre ska kunna hjälpa de värst utsatta.
Debattsvepet
Regeringens utredare föreslår att andra aktörer än kommuner ska kunna anlitas för att samla in och behandla avfall. S och C presenterar arbetsmarknadsåtgärder och representant för Forum för levande historia vill att lärare får hjälp att hantera antisemitism.
Debatt
Jag delar Fi:s åsikt: en legalisering av cannabis i Sverige är inte rätt väg att gå i dagsläget. Men debatten bör baseras på kunskap och faktiska argument så att vi kan få en narkotikapolitik som utgår från folkhälsa, mänskliga rättigheter och humanism, replikerar Johan Svensson, ledamot i Föreningen Tryggare Ruspolitik.
Debatt
Feministiskt initiativs bestämda uppfattning är att det inte behövs fler beroendeframkallande preparat med hälsovådliga effekter på marknaden. Det är dessutom inget staten bör eftersträva för att få in skatteintäkter på, skriver partiföreträdaren Farida al-Abani och socialpolitiske talespersonen Joakim Månsson Bengtsson.
Debatt
Så länge pandemin pågår är det viktigt att behoven hos personer med missbruk och beroende fortsätter att uppmärksammas. När situationen normaliseras är det nödvändigt att tidigare förbättringsarbeten fullföljs och intensifieras, skriver Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell och ANDTS-samordnare Lina Pastorek.
Debatt
Regeringen lyssnar och litar på Folkhälsomyndighetens råd när det gäller corona. Det borde den även göra nu när Folkhälsomyndigheten rekommenderar att avkriminalisering av eget bruk av narkotika utreds, skriver riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C).
Debatt
När ungdomar omhändertas för vård hos Statens institutionsstyrelse måste fritidspolitiker och socialtjänstpersonal träffas för att signera papper som sedan faxas. Hanteringen är otymplig och tidskrävande, trots att situationerna ofta kräver snabb handling. SiS oförmåga att hänga med i den digitala utvecklingen måste få ett slut, kräver kommunpolitiker från M och S.
Debatt
SKL och svenska beslutsfattare bör genast verka för att överföra huvudmannaskapet för missbruks- och beroendevården till hälso- och sjukvården. SKL kan fatta beslutet nu på kongressen, skriver Janette Olsson (S), vice ordf psykiatriberedningen Västra Götalandsregionen.
Perspektiv
Unga som har problem med missbruk av alkohol och droger lider inte sällan av psykisk ohälsa. Att hantera och upptäcka den på tidigt stadium skulle bespara de drabbade mångåriga problem och tuffa livsöden, skriver läkaren Lotta Borg Skoglund.
Debatt
Det är positivt att regeringen tar tag i narkotikapolitiken som varit försummad så länge, men detta får inte ske på kostnad av att alkoholpolitiken nedprioriteras, skriver Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol- och Narkotikafrågor med flera debattörer och experter.
Debatt
Hot, våld och droger är vardag på boendena som drivs av Statens Institutionsstyrelse, visar Sekos nya rapport. SiS har blivit förvaring i stället för behandling och såväl anställda som klienter förtjänar bättre. Det är dags att regeringen tar ett omtag.
Debatt
Ett ofullständigt reglerat ansvar och resurser som inte harmonierar med uppdraget gör att unga vuxna asylsökande riskerar att fastnar i välfärdens mellanrum. Den som hamnar i ett missbruk har mycket liten chans att få missbruksvård. Statlig finansiering behövs nu!
Sjukvård
Nu kan även sjuksköterskor förskriva naloxon mot överdoser. Det är oerhört positivt och kommer att rädda liv. Ökad tillgänglighet till sprututbyte och naloxon är två viktiga steg framåt för att minska narkotikadödligheten, skriver Annika Strandhäll (S) socialminister.
Sjukvård
Vi efterlyser en stor dos självrannsakan och en genuin vilja från ledningen för Statens institutionsstyrelse, skriver Gabriella Lavecchia, vice förbundsordförande Seko och Mikael Bergkvist, klubbordförande Seko-SiS.
Sjukvård
Att beskriva LVM-vården som nära en kollaps och att ingen bryr sig är en förolämpning mot alla engagerade, erfarna och kunniga medarbetare inom Statens institutionsstyrelse (SiS) som varje dag gör ett fantastiskt jobb för samhällets mest utsatta individer, skriver flera representanter för SiS i en replik.
Sjukvård
Johanna Nylander hävdar att legalisering av narkotika skulle ge missbrukare en möjlighet att söka vård. Det påståendet saknar belägg. Om narkotika legaliseras kommer fler människor att hamna i ett beroende och fler kommer att bli lidande till följd av vad ett beroende innebär, skriver Magnus Callmyr.
Demokrati
Det är orimligt lång kötid och svårt att bemanna i den slutna ungdomsvården vilket skapar risker i kommunerna. Exempelvis kan unga förövare av allvarliga brott placeras på öppna HVB-hem – som de omedelbart rymmer ifrån. Andra gånger skrivs färdigbehandlade inte ut på grund av utvisningsbeslut. Dessa problem måste lösas konstaterar företrädare för socialchefsnätverket i Södermanland.
Sjukvård
Ojämn tillgång till kunskapsbaserade vård- och stödinsatser. Otillräckligt samarbete kring patienterna. Socialstyrelsens nya öppna jämförelser ger i flera delar en bild av en missbruks- och beroendevård som behöver utvecklas. Bättre samverkan och bättre följsamhet till de nationella riktlinjerna krävs för att möta behoven.
Demokrati
Snart minglar Statens institutionsstyrelse i Almedalen, långt ifrån budgetproblem och kritik från JO och IVO. Vi är oroliga för myndighetens utveckling och ser en ledning som verkar oförmögen att ta itu med utmaningarna. Fackförbundet ST inom Statens institutionsstyrelse, SiS, kräver att regering och ledning tar sitt ansvar.
Sjukvård
Ge naloxon i exempelvis nässpray är ett enkelt sätt att häva överdoser av opioider som heroin. Nu finns det äntligen på den svenska marknaden – men priset och de hårda reglerna gör att det riskerar att inte nå dit det faktiskt kan rädda liv.
Sjukvård
Nyligen överlämnade Socialstyrelsen sin åtgärdsplan mot narkotikarelaterade dödsfall till regeringen. Planen är otillräcklig och kommer inte ge önskat resultat. Vad som behövs är mod, krafttag och nytänkande som utmanar rådande konventioner inom området.
Arbetsvillkor
Nya växande grupper faller offer för gatuprostitutionen. Det är ungdomar som använder sex som självskadebeteende, människor som luras till Sverige av kriminella nätverk och ensamkommande flyktingbarn som är extremt utsatta. Nu måste arbetet mot människohandel och prostitution stärkas, skriver Andréa Ström (M).
Sjukvård
Läkemedelsverket säger nej till Stockholms och Skånes läns ansökan om att få skriva ut nässprejen Naloxon till människor som riskerar att bevittna en överdos. Nu krävs handlingskraft från folkhälsoministern om vi ska få bukt med den näst högsta narkotikarelaterade dödligheten i Europa. Bara under 2015 dog 823 människor, många helt i onödan!
Sjukvård
Vi uppskattar att Åsa Lindhagen ger klara besked om att Stockholm kommer att driva frågan internationellt och vara en stark röst mot legaliseringsrörelsen, även om vi gör bedömningen att lamslå ECAD inte är i linje med den intentionen.
Sjukvård
Jag anklagar mig själv och min generation för att vi inte gjort tillräckligt för arbetet mot narkotikan. Anklagelseakter är sällan konstruktiva men det är lika bra att vara dramatisk för att ni ska lyssna, skriver Pär Eriksson, kommundirektör i Eskilstuna, som menar att 80-talets arbete mot narkotika bör uppvärderas.
Kommunpolitik
Vi uppmanar regering, landsting, kommuner och alla landets beslutsfattare att rädda liv. Följ Skånes missbruksvård och inför sprutbyte och läkemedelsassisterad behandling för opiatmissbruk! Det skriver Moderaterna och Liberalerna i Region Skåne.
Arbetsvillkor
Många ungdomar som vårdas hos Statens institutionsstyrelse (SiS) har socialtjänsten omplacerat från HVB-hem där personalen inte kan hantera deras utagerande beteende. Nu höjs åter röster för att SiS inte ska få ha de särskilda befogenheter som finns för att skydda ungdomar och personal i våldsamma situationer. Hur kommer det att påverka personalens arbetsmiljö och möjligheter att utföra sitt uppdrag?
Sjukvård
Om Stockholms stad lämnar ECAD riskerar organisationen att bli en svagare röst för drogprevention samt förlora sin viktiga roll i kampen mot en stark och växande cannabisindustri, skriver 21 svenska och internationella debattörer.
Sjukvård
Narkotikaproblematik är mer komplext än att det räcker att vara ideologiskt emot. Därför vore det välkommet om politikerna i Stockholm valde att följa ett aktuellt tjänstemannaförslag om att lämna organisationen Europeiska Städer mot Narkotika (ECAD), skriver debattören och författaren Magnus Callmyr.