Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Miljötillsyn
Debatt
Långa tillståndsprocesser för gruvor är skadliga för alla parter. Vi har tre förslag för att öka effektiviteten samtidigt som man skyddar miljön, skriver flera organisationer som vill skydda dricksvattentäkten Vättern.
Debattsvepet
Regeringen ska inte vika sig för en medial storm, anser Gotlands tidigare landshövding. Åtgärder mot klimatkrisen riskerar att hamna i konflikt med kommuners strävan efter tillväxt, varnar professorer. Andra debattämnen i dag är vaccinpass, sjukersättning och havsnära bostäder.
Kommunal ekonomi
Åtta miljoner kronor har det kostat Laxå att bli av med sopberget som det miljöbrottsmisstänkta företaget Think Pink lämnade efter sig. I Skåne har nästan hälften av kommunerna upplevt avfallsbrottslighet. Nu intensifieras arbetet mot sopbrottslingarna.
Perspektiv
Företagen har redan krav på sig att hållbarhetsrapportera, men när det gäller kommuner och statliga myndigheter är bilden mer splittrad. Fokus bör nu riktas mot det offentliga, som borde redovisa hållbarhet lika systematiskt, skriver Revisorsinspektionen.
Infrastruktur
I Skara har vi hittat en modell för att få fastighetsägare på landsbygden att frivilligt ansluta sig till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Det innebär stora fördelar för såväl miljön som de boende, som dessutom får en snabb fiberuppkoppling på köpet.
Hållbarhet
Fortum välkomnar nya vattenrättsliga spelregler, men anser att hänsyn måste tas till samhällsnyttan. I Sverige finns tusentals små dammar och kraftverk, och många har varit i bruk mycket länge. Att riva dem kan leda till att hela sjöar riskerar att försvinna och med det även badstränder, kulturmiljöer och andra frilufts- och rekreationsområden.
Hållbarhet
Trots ett omfattande tillsynsarbete tillkommer varje år fler dåliga avlopp än vad som åtgärdas. Nu måste staten ändra reglerna, och öka stödet till kommunerna skriver Anders Grönvall regeringens särskilde utredare om hållbara vattentjänster.
Stadsbyggnad
Självklart ska inte människor som bor i storstäder exponeras för onödigt stora risker bara för att de bor i en storstad. Frågan är om den riskhänsyn som tas i planprocessen ligger på en lagom nivå, skriver Rosie Kvål, riskkonsult.
Stadsbyggnad
Många bostadsprojekt försenas eller stoppas därför att området ligger nära en väg eller spår där det transporteras farligt gods. Tyvärr finns det i dag en okunskap om hur riskerna kan hanteras, vem som har ansvaret och hur frågan ska hanteras i samhällsplaneringen.
Kommunpolitik
Kommunerna kommer även i fortsättningen kunna välja om energiåtgången i byggnader ska mätas eller beräknas. Boverket sänker inte kraven, men vi väljer att inte skärpa dem eftersom vi inte vill riskera att bromsa byggandet av bostäder.
Hållbarhet
Kampen om Ojnareskogen på Gotland har blivit en av Sveriges mest uppmärksammade strider eftersom det är en symbolfråga för miljöskyddets ställning. Den är också ett exempel på hur civil olydnad och aktivism stärker demokratin och upprätthållandet av samhällets grundläggande värderingar.
Kommunpolitik
Nästa vecka lämnar Statskontoret över sin utvärdering av avgiftsfinansieringen av den offentliga livsmedelskontrollen till Näringsdepartementet. Låt rapporten blir ett första och viktigt steg mot bättre och likvärdiga livsmedelskontroller i mataffärerna.
Kommunala bolag
Fjärrvärmebranschens användning av brännbart avfall som energiråvara är ständigt under lupp. Att brännbart avfall transporteras till de länder som har bäst förutsättningar att ta hand om energin ifrågasätts både i media och av enskilda personer. Faktum är att utsläppen från våra förbränningsanläggningar är mycket små och väl kontrollerade.
Kommunala bolag
Allt mer sopor importeras till Sverige för att eldas upp i våra förbränningsanläggningar. I förlängningen kan det skapa stora miljöproblem då vi inte kan vara säkra på vad detta avfall innehåller och vad som släpps ut från de svenska anläggningarna.
Stadsbyggnad
Regeringens lagförslag om nya bullerregler för bostäder är tandlöst och ger en falsk trygghet. Bullerfrågan kommer fortfarande vara omöjlig att överblicka, och skapar därmed osäkerhet för byggbolag, kommuner och industrier samtidigt som boendes hälsa sätts åt sidan. Reglerna som de nu föreslås är mer vilseledande än något annat
Hållbarhet
Strukturen för miljötillsynen är oklar och förvirrar kommunerna eftersom länsstyrelser och statliga myndigheter utövar ett dubbelkommando inom området. Därför behöver tillsynen förenklas så att investeringar som leder till en bättre miljö inte försenas eller fördyras.
Kommunal ekonomi
Nyköping är en förebild för hur kommuners och regioners tillsynsarbete kan förbättras och moderniseras. Men de krav på centralisering av tillsynen som drivs av bland annat Boverket och Livsmedelsverket går rakt emot detta mer riskbaserade och serviceinriktade arbetssätt.