Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Miljö
Hållbarhet
Det blir ingen guldgruva i Fäboliden i Lycksele kommun. Mark- och miljööverdomstolen nekar bolaget Dragon Mining prövningstillstånd.
Tre kommuner har försökt övertyga domstolen om att ge företaget grönt ljus i hopp om att locka till sig arbetskraft.
Debattsvepet
Kvinnor drabbas först och värst av klimatkrisens konsekvenser. Nu riskerar kvinnor också vara de som tar ansvar för att lösa den, varnar en skara debattörer och efterlyser mäns engagemang. Idag efterlyses också en haverikommission för svenska fiskevatten.
Debattsvepet
En 15-årig trend av minskade löneskillnader mellan män och kvinnor är bruten, konstaterar initiativet Lön hela dagen. Statlig reglering av vårdens specialisttitlar, bristen på LSS-boenden, sexuella övergrepp mot barn och Putins anfallskrig i Ukraina är andra debattämnen i dag.
Debattsvepet
Går dagens ekonomiska system ihop med en hållbar utveckling? Det är ämnet i flera debattartiklar i dag.
Politiken tar medborgarnas tillit för given, konstaterar Fores som undersökt i vilka kommuner tilliten är högst och lägst.
Under helgen fortsatte bland annat debatten om huruvida man får prata på bion.
Digitalisering
Kommuner och regioner får svårt att rekrytera den kompetens som behövs för att klara digitaliseringen och klimatomställningen. Det menar Sveriges Ingenjörer, som undersökt hur medlemmarna ser på sina karriärmöjligheter i offentlig sektor.
Hållbarhet
Kommuner skär ner på elanvändningen för att undvika elavbrott och spara pengar. Det görs med olika strategier och resultat. Höganäs har minskat förbrukningen med 15 procent – Stockholms stad ligger långt efter.
Hållbarhet
En förödande översvämning 2004 blev en väckarklocka för Värnamo kommun. När vattnet i år steg snabbt i Lagan uppstod inte som då samma kris och panik.
Nu följer personalen ett tydligt schema med rutiner och behöver inte springa ner till ån mitt i natten för att få koll på läget: ”Det är bara att öppna datorn, det tar fem sekunder”, säger VA-chefen Antti Vähäkari om hjälpen från Internet of Things, IoT.
Upphandling
Det tuffa ekonomiska läget gör att Malmö, en av de kommuner som ligger längst fram när det gäller inköp av ekologisk mat, överväger att minska på ekoambitionerna.
”En ganska tuff verklighet”, konstaterar skolkommunalrådet Sara Wettergren (L).
Debattsvepet
Rekrytering löser inte ensamt välfärdens kompetensproblem. Regeringens elstöd kritiseras för att vara kortsiktiga. Lärare anklagar politiker för att fabulera om skolan.
Det är några ämnen i dagens debattsvep.
Hållbarhet
Tre kommuner vädjar till Mark- och miljööverdomstolen: Ge guldgruvan i Fäboliden prövningstillstånd. Det handlar om arbetstillfällen och miljödriven utveckling, säger Lyckseles kommunalråd Roland Sjögren (KD) till P4 Västerbotten.
Hållbarhet
Nationella samordnaren för Agenda 2030, Gabriel Wikström, är besviken på klimatmötet i Egypten och säker på vem som är årets person, men tycker inte att någon kommun i år har varit exceptionellt bra på hållbarhet.
Hållbarhet
Två rättsprocesser kan helt ändra spelplanen för kommunala vattenbolag. I Ronneby kommer domen om PFAS-kemikalier i dricksvattnet att överklagas. Samtidigt har Uppsala Vatten stämt försvaret på 252 miljoner.
Svenskt Vattens vd Pär Dalhielm oroas över konsekvenserna och kräver förändringar: ”Vi behöver mycket starkare kemikalielagstiftning och givetvis ett totalförbud mot PFAS.”
Hållbarhet
Hovrätten ändrar tingsrättens dom: Kommunala Ronneby Miljö och Teknik behöver inte betala skadestånd till de 154 personer som stämt dem för skador orsakade av PFAS i dricksvattnet.
Det är inte bevisat att någon har lidit personskada, enligt domen.
– Det finns inga vinnare i detta, säger kommunalrådet Roger Fredriksson (M).
Hållbarhet
Regeringen och SD vill återupprätta Sveriges rykte som gruvnation – men vad får det kosta?
I Hudiksvalls kommun försöker bybor och politiker stoppa brytning av vanadin i Bricka. De tre kommunalråden säger bestämt nej. Trots att de vet att metallen behövs för den gröna omställningen.
• DS listar Sveriges mest infekterade gruvstrider
Debattsvepet
På riksnivå regleras språnget till lobbyism av lagar och en särskild prövningsnämnd. Men inom kommuner och regioner finns inte samma riktlinjer, skriver docent i företagsekonomik. Andra debattämnen: gängkriminalitet och public service.
Hållbarhet
Starta gruvor eller skydda vattnet? Konflikten delar just nu flera kommuner. I syfte att utvinna råvaror nödvändiga för den gröna omställningen har en färsk statlig utredning lagt flera kontroversiella förslag.
”Jag tycker inte man ska sänka kraven”, säger kommunalråd.
Debattsvepet
Hoten mot socialtjänsten riskerar att drabba utsatta barn, varnar SKR. FN:s toppmöte för biologisk mångfald, föräldraskap för funktionsnedsatta och hybridarbete är andra ämnen i dagens debattflora.
Näringsliv
Gruvbolaget Kaunis Iron får rätt av domstol att bedriva verksamhet i gruvan i Kaunisvaara utanför Pajala i ytterligare 35 år. Naturvårdsverket har motsatt sig tillståndet – bland annat för att gruvan ligger på värdefull myrmark.
Debattsvepet
Industrins utmaningar för att klara sin omställning adresseras över huvud taget inte av regeringens föreslagna energipolitik, skriver ordföranden för 100% förnybart. Elprisområden, korttidsstöd och kungafjäsk är andra ämnen i dagens breda debattflora.
Debattsvepet
Jimmie Åkesson (SD) anklagas för att bluffa om välfärden. Gröna kvinnor vill styra om prissättningssystemet för energi. C sänker bränslepriset på landsbygden i sitt budgetförslag. Det är några av ämnena i dagens debattsvep.
Debattsvepet
I debatten i dag: Både kommun- och rikspolitiker borde prioritera ungas läsning. Avskaffa inkomstpensionen, anser Timbro. Hjälp ungdomar som talar förortssvenska att också tala ”ordentlig” svenska, skriver en moderat kommunpolitiker.
Hållbarhet
Aktivister som limmar fast sig på motorvägen och döms för sabotage. Plötsligt är Sveriges brutalt ödelagda våtmarker i fokus.
Hur påverkas biologisk mångfald, ekosystem, natur och turism av det? Och hur kan markerna återställas? DS har tagit reda på hur några kommuner jobbar med restaurering.
• Soptippen blev invånarnas vardagsrum
• Tipset: en buss full med bönder
• ”200 hektar och nästan lika många markägare” – Ljungby löste problemet
Debattsvepet
Utjämningsstödet är inte perfekt men bättre än alternativet, skriver Britta Flinkfeldt i DN. Tidöavtalets klimatpolitik, socialtjänstens behov av reformering, blindas rätt till ledsagning och oskuldsoperationer är andra ämnen som debatteras i dag.
Kommunal ekonomi
Det ska bli enklare att bryta innovationskritiska metaller och mineral i Sverige, enligt en statlig utredning. Ett steg i detta är en ”gruvpott” för lokalsamhällen. Kommuner ska kunna få upp till 200 miljoner kronor per år.
Debattsvepet
När vi kampanjade för Moderaterna i valrörelsen lovade vi skåningarna ett högkostnadsskydd för elpriset. Det är inte vad regeringen nu har aviserat, skriver bland andra Christian Sonesson och Carina Wutzler. Andra debattämnen: klimatpolitik, arbetskraftsinvandring och kompetensbrist i äldreomsorgen.
Hållbarhet
Vardagsrumsgolv täckta av vatten och människor som tvingades lämna sina hem. De extrema skyfallen i fjol fick enorma effekter – ändå saknar Gävle fortfarande, i likhet med över 100 andra kommuner, en samlad handlingsplan för hur samhället ska rustas för ett varmare klimat.
Debattsvepet
Idag slår advokat larm om att Migrationsverket utvisar ryska krigsflyktingar, och menar att vi måste inse att Ryssland är en pariastat. SD slår larm om annalkande cementkris och manar regeringen ta tag i Cementas miljötillstånd.
Hållbarhet
Klimatkommunerna är oroliga för hur den nya regeringen kommer att påverka deras arbete. I Tidöavtalet saknas viktiga åtgärder för att minska utsläppen, säger verksamhetsledaren Filippa Borgström: ”Det verkar framför allt vara en satsning på näringslivet.”
Debattsvepet
Klimatförändringarna och samhällets omställning är det allt överskuggande ämnet på dagens debattsidor. Men även jämställda styrelser i landets 160 kommunala energibolag, bostadsbolagens ansvar i arbetet mot diskriminering och personalflykten inom Försvaret diskuteras.
Hållbarhet
Tack vare samarbetet med en entreprenör som garanterar lönsam energieffektivisering står Söderhamn väl rustat när elkostnaderna skjuter i höjden.
Så gjorde kommunen för att minska sin miljöpåverkan med 600 000 kilo koldioxid.
Hållbarhet
Striden om skogen i Garphytteklint i Örebro har tagit en udda vändning. Kommunen har gått emot Skogsstyrelsen och stoppat en privatperson från att hugga ner sina träd. Målet är att skapa ett naturreservat. ”Ett rätt unikt beslut”, säger Per Lilja (S).
Debattsvepet
Sverige bör fördöma den irakiska regimen, skriver två debattörer i dag. Andra ger förslag på hur tandläkarbristen ska lösas, varnar för bristande beredskap och att AI gör att vi blir allt mer övervakade. Dessutom debatteras vad den nya regeringen bör göra inom olika områden: Stöd till funktionshindrade, ekonomi, bistånd, havspolitik och Ukrainafrågan.
Hållbarhet
I en ny pilotstudie drar forskare flera lärdomar av hur Agenda 2030-målen bäst uppnås. Alvesta är en av sex kommuner som deltagit. ”Utan förankring i politiken är det svårt att driva frågorna”, säger kommuntoppen Per Ribacke (S).
Hållbarhet
Tydliga styrdokument, långsiktighet och eniga politiker. Det är några faktorer som hjälpt Täby att nå nya höjder i årets Agenda 2030-rankning.
”Får man inte en tydlig politisk agenda vet inte resten av verksamheten vad de ska göra”, säger kommunalrådet Annica Nordgren (C).
Debattsvepet
Med rätt undervisning vill pojkar prestera, hävdar forskare. Energieffektivisering bättre än bara högkostnadsskydd, anser Installatörsföretagens vd. Dagens debatt handlar i övrigt om it i skolan, bankregler och avloppsslam.
Hållbarhet
Kommunerna har inte har tillräckligt med kompetens, arbetet går för sakta och är för ojämnt, konstaterar Gabriel Wikström, nationell samordnare för Agenda 2030. ”Jag skulle önska att det fanns statliga team som kunde åka runt och stötta.”
• Vanligaste felen kommunerna gör
• Kommunen som lyckats bäst hittills
• När SKR står i vägen för kommunerna
Hållbarhet
Mitt i juli när alla uppmanades spara på vattnet körde kommunen sprinklers i rondellerna. Det blev en riksnyhet.
Emån förser sex kommuner med vatten – men resursen räcker inte längre till. I Eksjö har frågan fått högsta prioritet. Men krävs det en katastrof för att folk ska fatta?
Hållbarhet
Bra läge, hög utbildningsnivå och gynnsam demografi. Det har toppkommunerna gemensamt – men det räcker inte för att lyckas.
DS har tagit reda vilket arbete som krävs för att nå målen i Agenda 2030.
• Så ligger din kommun till med att nå FN:s hållbarhetsmål
Hållbarhet
Svenskar är vana vid att det alltid finns billigt dricksvatten. Det är ett problem, tycker Tranemos toppolitiker Driton Bilalli (S).
Kommunen kämpar med läckande vattenledningar, lappade reningsverk och VA-skuld. Varför syntes inte det i valrörelsen?
Hållbarhet
En stor del av landets kommuner har ingen strategi för hur de ska få ner utsläppen av skadliga växthusgaser i linje med de nationella klimatmålen. ”Då blir det svårt att nå de utsläppsminskningar som behövs”, säger Maria Ivansson på föreningen Klimatkommunerna.
Debattsvepet
Socialförsäkringssystemen har inte vårdats på politisk nivå, slår en ny ESO-rapport fast. Brister i vård och omsorg, behovet av ett medborgarråd för klimatet och den höga självmordsfrekvensen bland unga är andra debattämnen i dag.
Debattsvepet
Varför vill politikerna skjuta klimatomställningen på framtiden? undrar 227 företagare i ett upprop. Risken för annalkande livsmedelsbrist, vårdkrisen och amorteringskulturen är andra ämnen på dagens debattsidor.
Gästkrönika
Att miljöförvaltningen i Göteborg mätt buller på fel sätt och debiterat krögarna för kontrollerna riskerar att skada förtroendet för rättsstaten. Men om politikerna snålar på skattemedlen så blir förvaltningen tvungna att jaga debiterbara timmar.
Hållbarhet
Skyhöga förväntningar, synlighet och långsiktighet är avgörande för att Göteborgs stad ska nå sina högt satta klimatmål.
Kommunens strateg för cirkulär ekonomi Nina Wolf delar med sig av sina bästa tips för att minska utsläppen och undvika fallgroparna.
Hållbarhet
Umeå försöker lära män att leva mer klimatsmart och prisas för galna idéer. Mölndal har satsat tiotals miljoner på återbruk. Radikala lösningar för cirkulär ekonomi är ett måste för kommunerna, anser Rises expert.
• Undvik fallgroparna och tomteblossen
• ”Då kommer näringslivet”
• Kommunens roll i cirkulära ekonomin