Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Migration
Integration & segregation
Migrationsverket förbereder sig för att tusentals ukrainska krigsflyktingar kan komma till Sverige. Det får Östra Göinge att vädja: ”Blir det riktigt illa måste alla kommuner hjälpa till.” På flera håll har länsstyrelserna samlat kommuner till krismöten.
Integration & segregation
Pandemin fortsätter att påverka rörligheten i världen. I en ny prognos räknar Migrationsverket med att antalet asylsökande till Sverige ska bli färre än tidigare beräknat.
Lista: Kommunerna med högst och lägst andel asylsökande just nu.
Integration & segregation
Socialdemokraten Jimmy Jansson upprörs över att ”matematiska formler” styr flyktingpolitiken. Kommunalrådet fick stor uppmärksamhet när han i helgen ”sa nej” till att Eskilstuna ska ta emot nyanlända nästa år. Men kan kommunen det? Dagens Samhälle reder ut.
Juridik
Staffanstorp hade ansvar för att hjälpa en nyanländ familj som kommunen för några år sedan ordnade bostad åt i Malmö. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom, där två av fem ledamöter var oeniga. Kommunstyrelsens ordförande kräver en lagändring.
Perspektiv
För invandrade kvinnor är kontakter på plats i Sverige något som försenar arbetsmarknadsinträdet. För männen är det tvärtom – vänner på plats ger jobb två år tidigare. Överlag ser det ut som att etniska enklaver kan ge kortsiktiga vinster, men leda till sämre utveckling över tid. Detta bör politiker ta hänsyn till när de utformar integrationspolitiken, skriver Rosa Weber, doktor i sociologi.
Perspektiv
Sveriges system för arbetskraftsinvandring skiljer sig från alla andra länders. Är det sannolikt att vi tänkt rätt och alla andra fel? De förslag som nu läggs innebär en förlorad möjlighet till reform snarare än effektiva lösningar, hävdar Henrik Emilsson, Malmö universitet.
Debatt
Liberalerna kämpar för en arbetskraftsinvandring som är bra för Sverige, vår välfärd och våra företag. Idag kommer gäng som missbrukar systemet undan medan människor som bidrar med kompetens och betalar skatt utvisas. Detta ska vi sätta stopp för, skriver Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson (L).
Gästkrönika
I den mån något har gått sönder i Sverige är det vår förmåga att hantera det icke-invanda, förvärrat av en nationell neuros som tillkommit i brist på ett gemensamt nationellt narrativ och en närmast neurotisk hållning gentemot allt som kan betraktas som obekvämt, skriver Anosh Ghasri när det är på dagen 29 år sedan han kom till Sverige.
Debatt
Våra medlemsföretag anstränger sig för att följa de lagar och regler som finns – nu är det upp till regeringen att täppa till kryphålen som gör det lätt för kriminella att sälja samordningsnummer, skriver Emma Unevik, Almega Städföretagen.
Debatt
Under de senaste åren har många, jag själv inkluderad, tävlat i att döma ut den svenska skolan. Men nu när resultaten har förbättrats två gånger i rad är det på sin plats att ge beröm, skriver Gabriel Heller-Sahlgren, skolforskare.
Debatt
Dagens ensidiga fokus på stram migration riskerar att cementera en bild av att åtstramning i volymer är det enda tillgängliga verktyget för att skapa en hållbar integration, varnar Jonas Sandwall (KD), gruppledare Uddevalla kommun
Debatt
Även om Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson verkar acceptera mina huvudsakliga invändningar om hälsoenkäten glider han undan min kritik av myndighetens analys av utlandsföddas hälsa, slutreplikerar Mats Reimer.
Debatt
I vår rapport finns dels starka signaler som ger stöd för att utlandsfödda personer halkar efter den övriga befolkningen när det gäller vissa vanliga folksjukdomar, dels att mycket kan göras redan nu för att förbättra vårdinsatser och sjukdomsförebyggande åtgärder, replikerar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Debatt
Vissa politiker är så ideologiskt knytna till en vision som oftast liknar en fantasi eller utopi, att de är beredda att driva igenom det ena dåliga beslutet efter det andra oavsett konsekvenserna som gymnasieamnestin eller riksdagens beslut att utöka anhöriginvandringen, skriver vice ordföranden i barn och ungdomsnämnden i Järfälla Alexandra Hedborg (M).
Debatt
Den utökade anhöriginvandringen och amnestin från försörjningskravet kommer i sämsta möjliga läge. Det kommer att innebära ytterligare påfrestningar för själva grunden i den svenska välfärden, skriver Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson och fyra kommunstyrelseordföranden.
Gästkrönika
Det är inte rätt att betrakta människor som problem bara för att de ser mörkare ut, har andra vanor eller äter andra djur. Det är heller inte rätt att opinionsbilda för att bejaka irrationella känslor – vilket är det som görs när demografin, människorna i sig, problematiseras.
Gästkrönika
Det är bara fyra år sedan som den nu helt odramatiska volymfrågan låg på fel sida om den anständighetsgräns som Ivar Arpi nu återigen påstås ha överskridit. Frågan är om de grindvaktande medierna själva inser hur de gång på gång undergräver sin egen betydelse.
Gästkrönika
Direktiven till en ny parlamentarisk utredning om den svenska migrationspolitiken skiljer sig från tidigare migrationspolitiska utredningar på en avgörande punkt: regeringen är närmast övertydlig med att allt måste kostnadsberäknas.
Debatt
År 2015 upplevde Sverige den största flyktingströmmen i modern tid, med resultatet att migrationspolitiken skärptes. En ny vetenskaplig studie visar att restriktiv migrationspolitik har allvarliga konsekvenser för migranters hälsa. Migrationspolitiken borde därför ta större hänsyn till dess hälsokonsekvenser, menar folkhälsoforskare.
Debatt
Flyktingar som kom under flyktingkrisen 2015 kunde snabbare ta sig in på arbetsmarknaden än föregående års flyktingar. Framgången kan dock inte tillskrivas specifika satsningar, utan beror troligen på konjunkturen, skriver professor Mats Hammarstedt.
Arbetsvillkor
Sverige är inget rättssäkert land. Vi tvingas ständigt se hur människor hamnar i kläm mellan lagar och regler å ena sidan och vanligt sunt förnuft å den andra sidan, skriver ett flertal debattörer och uppmanar fler att skriva under deras upprop för Gino.
Hållbarhet
De kommande decennierna kommer miljontals människor att behöva fly sina hem som en konsekvens av klimatförändringarna. Frågan om klimatdriven migration måste upp på agendan. Det är dags att diskutera vad det säger om vår människosyn ifall vi hellre fokuserar på tillväxt än att erbjuda en plats att bo för de som inte längre kunnat bo kvar.
Gästkrönika
Förra veckan sände TV4 ett inslag om ensamkommande som rekryteras av kriminella nätverk. Var det verkligen en nyhet? Inslaget avslöjade tyvärr inget nytt. Därmed inte sagt att det saknade värde. Påminnelser om det bedrövliga behövs för att vi inte ska avtrubbas helt, skriver Anosh Ghasri.
Gästkrönika
Att ha en underbetald och överbelastad poliskår i en situation där det pågår potentiellt mycket allvarliga kravaller i kulturellt och ekonomiskt snarlika länder runtomkring dig har historiskt sett visat sig vara en enormt dum idé, skriver Malcom Kyeyune.
Demokrati
Vi lever i en tid där fler människor än någonsin tidigare är på flykt, och de globala hoten manifesteras i både brinnande skogar och fasansfulla krig. Samtidigt ser vi många länder som kryper undan från både ansvar och vilja att hjälpa. Men att vi inte kan göra allt ska inte användas som ett argument mot att göra vad vi kan, skriver Maria Ferm (MP).
Arbetsvillkor
Jag blir minst sagt förvånad när jag läser Helena Trotzenfeldt påstå att vi varken har en vision för framtida asyllagar, förståelse för nuvarande regelverk eller konkreta förslag på vad som bör göras, skriver Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson (SD).
Demokrati
Sverigedemokraterna förstår uppenbarligen fortfarande inte skillnaden mellan en “flykting” och en “alternativt skyddsbehövande” och har – till skillnad från övriga partier – inget svar på hur dagens asylsystem bör reformeras, konstaterar författaren Helena Trotzenfeldt.
Demokrati
Det Elin Ersson gjorde var inte modigt, det var dumdristigt. Inte nog med att hon sätter sig emot ett beslut, hon kränker även övriga resenärers frihet genom att förhindra deras flygresa att avgå i tid, skriver Linn Wirdemo och Dennis Alvdén från Moderata ungdomsförbundet.
Demokrati
Migrationsdomstolen haft goda skäl för sin dom, men ägnat för mycket kraft åt frågan om bristande beredning av den nya begränsnings- eller gymnasielagen. En lag är inte nödvändigtvis grundlagsstridig endast för att beredningen av den brustit. Lagens innehåll är helt avgörande, skriver Joakim Nergelius, professor i konstitutionell rätt.
Kompetensförsörjning
Man kan titta på gruppen invandrare och säga att den gruppen inte är lönsam för samhället. Men samma sak kan gälla andra grupper i samhället, skriver Simon Liedgren med anledning av debatten om Joakim Ruists forskningsrapport och kostnaden för flyktinginvandring.
Kompetensförsörjning
Kostnaderna förenade med flyktinginvandringen är ingen het potatis inom vetenskapen, vilket det framstår som i medierna. Tvärtom är det korrekt att påstå att det råder vetenskaplig konsensus om att flyktinginvandringen med rådande sysselsättningsgrad bland flyktingar är en kostnad för de offentliga finanserna, konstaterar Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi.
Integration & segregation
Sverige är ett tudelat land med växande klyftor och utmaningarna kommer att bli allt svårare att hantera så länge den välmenande medelklassen fortsätter att bära sitt janusansikte, skriver Goran Rashid, som själv började sitt liv i Sverige på ett asylboende.
Gästkrönika
Om några decennier är det mycket möjligt att flyktingfrågan är lika spårlöst försvunnen från den politiska debatten som kärnkraften är i dag. Inte för att den kommer att lösas, utan för att den kommer att avlösas av nya politiska stridsfrågor.
Gästkrönika
Jag tycker inte heller om att se invandrare som varit här i 15, 20 år och fortfarande inte talar svenska, inte vill integreras och inte vill arbeta utan tycker att de har rätt att leva på socialbidrag. Men att slå någon på munnen och skrika elakheter och svordomar kommer inte att hjälpa, skriver Zulmay Afzali, som attackerades i kön i mataffären.
Demokrati
Å ena sidan utvisar regeringen exmuslimer, ateister, yazidier och kristna till en säker död i mellanöstern, exempelvis det krigshärjade Irak. Å andra sidan skräddarsyr man lagar för att bevilja 9000 andra – som helt saknar asylskäl – möjligheter att stanna i Sverige. Detta är ren diskriminering, skriver Bassam Al-Baghdady, ordförande Centrum för Sekulär Bildning.
Gästkrönika
Varför skriver regeringen om kostnader för "flyktingmottagande" när de beskriver kostnader för den gymnasieasyl som ska trummas igenom med benägen hjälp av Centerpartiet? Gruppen som åsyftas är inte asylsökande, utan enligt lag snarare personer som vistas här illegalt? Merit Wager skriver en gästkrönika med många frågor med anledning av den kritiserade lagen.
Gästkrönika
I BBC förtiger justitieminister Morgan Johansson centrala fakta om svensk brottsutveckling och överrepresentationen av invandrare i fängelserna. Och på sin egen hemsida om migration och brott har regeringen smugit in en förändring och förvandlat en myt till ett faktum på bara någon vecka.
Kommunpolitik
Förslaget om gymnasieamnesti förstärker bilden av att Sverige alltmer glider ifrån en reglerad migrationspolitik. Jag kommer att lägga ned min röst i den kommande riksdagsvoteringen, skriver Centerpartiets riksdagsledamot Staffan Danielsson.
Demokrati
En ny studie visar att svenska statliga stipendier till utländska studenter och forskare fungerar som Sverigefrämjande strategi, men att det inte nödvändigtvis gynnar svensk arbetsmarknad. För flera blir Sverige ett genomgångsland, där svenska staten bekostar en utbildning för en person som sedan blir verksam i ett tredje land.
Debatt
Förslaget om ”gymnasieasyl” är ett förslag som specifikt omfattar en nationalitet; de afghanska ungdomarna. Det finns en rad andra fall där människor avvisas och där omständigheterna är precis lika ömmande och faran för deras liv vid återvändande är högst reell. Är det verkligen mer humant att fatta ett beslut som låter fler stanna, men som gör skillnad på person och person?
Demokrati
Många av de ensamkommande kom till Sverige som barn 2015 har hunnit bli 18 och riskerar nu att utvisas på grund av Migrationsverkets långa handläggningstider. När en specifik grupp drabbas av våra system måste vi vara ödmjuka nog att presentera lösningar för den drabbade gruppen. Därför är det vårt medmänskliga ansvar att ge dessa människor en ny chans att stanna i Sverige, skriver Grön Ungdom.
Demokrati
Kvinnor, hbtq-personer och funktionshindrade är några av de grupper som far mest illa vid konflikt och krig. Trots att de oftast är i störst behov av skydd missgynnas de av dagens migrationspolitik. Kvotflyktingsystemet behöver ses över så att utsatta grupper prioriteras när det gäller vilka som får komma till Sverige.
Gästkrönika
Visst är Sverige en jämförelsevis rik och trygg plats att leva på men tryggheten föder också en övertygelse om att vårt land är det enda som är värt att leva i, vilket i sin tur föder en politik som lockar människor genom faror eller till utsiktslösa liv.
Arbetsvillkor
Redan det faktum att en miljöpartist och motståndare mot åldersbedömningarna fick i uppgift att leda Socialstyrelsens arbete torde vara ett brott mot regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet, menar Nenad Zeba, ortoped och handkirurg, som anser att Sverige försatt sig i en djupt skadlig situation avseende åldersbedömningarna.
Integration & segregation
Att asylprocessen tar tid kan inte vara ett skäl att få uppehållstillstånd. Att värna asylrätten är att följa lagen och kommunicera den tydligt – inte att göra utlänningslagen till ett godtyckligt lapptäcke, skriver Merit Wager i en replik till Gunnar Nordmark, (L).
Gästkrönika
En offentlig studie genomförd i tyska delstaten Niedersachsen har visat att migration påverkar våldsbrottsligheten genom att driva den uppåt. I svensk offentlighet har detta varit ett svårberört ämne, där såväl debattörer som ministrar avfärdat behovet av ny kunskap. Men väljarna har rätt till relevant underlag för att ta ställning till den politik som förs.
Socialtjänst
I stället för att fokusera på de grundläggande problemen på svensk bostadsmarknad ställs nu bostadsmarknadens riskgrupper emot varandra i debatten om ”undanträngningseffekter”. Det riskerar att öka främlingsfientligheten, aggressionerna och fördomarna mot flyktingarna.
Gästkrönika
På flera olika områden i samhällsdebatten har det hittills varit lätt att "fula ut" den som ansetts ha fel värdegrund, men nu faller dylika försök platt och de som far ut med anklagelser om rasism krävs på rimliga argument. En förändring anas i luften.
Kommunpolitik
SKL:s senaste ekonomiska rapport är en nykter prognos kring kommunsektorns framtida finanser. Men när chefekonomen Wallenskog beskriver samma rapport i medierna säger hon sådant som går stick i stäv med rapportens innehåll. Nationalekonomen Tino Sanandaji tror att social press spelar in.
Demokrati
En återgång till den gamla flyktingpolitiken är en illusion, skriver 23 kristdemokrater på DN Debatt fredag. Men det håller Örebros kommunalråd Lennart Bondeson (KD) inte alls med om. – Den stränga politik vi har i dag får negativa konsekvenser, säger han.
Integration & segregation
Jag kommer att lida med de afghaner som nu tvingas lämna landet. De skickas till ett land de kanske bara sett på bild. Det blir konsekvensen av den opportunism som Sverige uppmanade till före 2015. Var och en som lockat hit dem bör be om ursäkt.
Integration & segregation
Migrationsdebatten handlar idag ofta om hur det svenska samhället kan inkludera nyanlända på bästa sätt. Vi bör istället diskutera hur nyanlända kan delta i samhällsdebatten och beslut som rör deras liv. Här har kommuner och landsting en viktig roll att spela.
Perspektiv
Frågorna om utanförskap har alltför länge präglats av missade chanser. Att ignorera frågor som otrygghet och migration skapar utrymme för populister, skriver statsvetaren Svend Dahl som studerat exemplet Landskrona i en rapport för tankesmedjan Timbro.
Demokrati
Under våren har det rapporterats om hur papperslösa barnfamiljer utvisats efter att gränspolisen begärt ut uppgifter från kommuners socialnämnder. Miljöpartiet bör agera i regeringen för att uppgiftsskyldighet i utlänningslagen ses över. Det vill vi diskutera på kongressen.
Integration & segregation
Programmeraren Tayyab Shabab utvisas – trots att han är supereftertraktad på arbetsmarknaden. Det råder ingen som helst tvekan om att svensk konkurrenskraft försämrats på grund av regeloredan hos svenska myndigheter. Tayyabs utvisningsbeslut borde leda till att larmet i regeringskansliet går - det är dags för lex Tayyab.
Integration & segregation
Andra kommuner visar att det går att välja att hantera ensamkommande unga på ett ansvarsfullt sätt. Men S i Göteborg skyller på att juridiken sätter hinder i vägen för kommunen. Vi undrar, hur står S ut med sin politik?
Integration & segregation
Malmö och Skåne gläds åt de avskaffade ID-kontrollerna. Men nu ökar antalet asylsökande – och de utökade gränskontrollerna ser ut att fortsatt påverka tågtrafiken. Malmö har inte råd att ännu en gång hamna i kläm – regeringen måste nu förhandla om en gemensam nordisk gränskontroll.
Perspektiv
Den växande gruppen papperslösa är beroende av att samhällets yttersta skyddsnät fungerar. Lärare, vårdpersonal och socialarbetare måste möta människor utan papper med samma yrkesetiska principer som de alltid vägleds av – pragmatism och medmänsklighet.
Kommunpolitik
Migrationsverkets prognoser är mycket osäkra. Historiskt har strängare regler och mer bevakade gränser endast tillfälligt minskat antalet flyktingar. Därför gäller det för svenska kommuner att förbereda sig för ett scenario där antalet asylsökande stiger igen.
Skola
Vi som arbetar som barnombudsmän är djupt oroade över bristen på barnrättsperspektiv i utformningen av det nya gemensamma europeiska asylsystemet. Vi uppmanar EU och dess medlemsstater att vidta åtgärder för att barn ska kunna komma in i EU på ett säkert och lagligt sätt.
Perspektiv
Den bristande integrationen av flyktingar på svensk arbetsmarknad får konsekvenser för de offentliga finanserna och gör flyktinginvandringen till en nettokostnad lång tid efter invandring, skriver nationalekonomerna Mats Hammarstedt och Lina Aldén, som menar att reformer är nödvändiga.
Demokrati
Är Brexit början på slutet för EU eller startskottet för mer samarbete? När Romfördraget nu fyller 60 år är det aktuella frågor. Vår mening är att samarbetet inom EU:s kärnområden måste utökas, exempelvis krävs utökat samarbete mot terrorangrepp. Men vi är också beredda att återföra makt till medlemsstaterna, skriver tre kristdemokrater.
Demokrati
Ökad migration ger oss nya utmaningar i arbetet med att bekämpa människohandel. En växande grupp riskerar exploatering, till exempel avvisade ensamkommande barn. Sverige behöver en nationell handlingsplan, skriver Plattformen Civila Sverige mot människohandel.
Gästkrönika
Statens återetableringsstöd till flyktingar ligger idag på 30 000 kronor per vuxen, 15 000 kronor per barn och maximalt 75 000 kronor per hushåll. Kanske skulle man kunna pröva tanken att tiodubbla storleken på stödet för att göra detta till ett realistiskt alternativ för fler?
Integration & segregation
Drygt 1800 barn tros ha försvunnit sedan de anlänt till och sökt skydd i Sverige. Många tros vara utsatta för organiserad brottslighet i form av trafficking och prostitution. Dessa barns utsatthet är ett stort misslyckande för regeringen. Barn måste registreras med fingeravtryck och skyddet för barn måste stärkas inom ramen för EU:s asylprocess, skriver Anna Maria Corazza Bildt och Mozhgan Jalali (M).
Demokrati
Det är ingen politisk agenda som driver oss i de kristna samfunden. Det är tron på den Gud som skapat oss och givit oss namnet människa. Så fortsätt att vara med oss i generositet och i empati, så att Guds kärlek blir synlig i världen, skriver biskop Eva Brunne i en replik till Jenny Sonesson.