Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Migration
Debattsvepet
Just som regeringens elstöd börjar betalas ut hävdar Sydsvenska Handelskammaren idag att stödet är olagligt. På annat håll påpekar statvetare att det är naturligt att generaldirektörer byts ut och Centerpartiets nya inriktning stakas ut.
Debattsvepet
Vart är vi på väg om staten drar tillbaka permanenta uppehållstillstånd, frågar sig Antje Jackelén, ärkebiskop emerita idag i en av flera debattartiklar som rör migrationspolitiken. Teknikföretagen efterfrågar utbildningssatsningar på matematik och teknik.
Debattsvepet
Onödiga politiska pålagor och avgifter pressar upp priserna på varor och tjänster, skriver nationalekonomen Stefan Fölster idag i en Timbrorapport. Risk för urholkade ersättningar till personaliga assistenter och urholkade sjuk- och aktivitetsersättningar är andra debattämnen med avstamp i inflationsläget.
Debattsvepet
Svenskarna är dåligt förberedda på kriser, skolan ska lära ut feministiskt självförsvar och regleringar krävs för att rädda sillen på julbordet. Det är några av de åsikter som framförs i fredagens debatt.
Debattsvepet
Tidöavtalet är ett svek mot asylrätten, anser Refugees welcome. Regeringsskiftet är ett dråpslag för miljön och medmänskligheten, skriver Alice Bah Kuhnke (MP). Centerpartiet är mycket oroligt över Ulf Kristerssons ”biståndssvek”.
Kommunpolitik
De röda förlorar makten i kommun efter kommun. Men inte i Eskilstuna – här växte S i valet.
S-profilen Jimmy Jansson om vad som ligger bakom framgången, konsten att styra med M och frågan han borde drivit hårdare. ”Kommunala skolan urholkas.”
Debattsvepet
Nästan 70 procent av väljarna anser att staten borde ta ansvar för vården, skriver Vårdförbundet. Stadsbyggnadsexperter skriver om varför boendesegregation inte behöver vara ett problem. Förslag om höjda vårdlöner kommer från både L och S.
Integration & segregation
Staffanstorps beslut att vägra ta emot kvotflyktingar får nu stenhård kritik av facket. ”Politisk påtryckning på tjänstemännen som är oacceptabel”, hävdar Akademikerförbundet SSR. Den fackliga organisationen har kallat Staffanstorps kommun till förhandling.
Integration & segregation
Ett nittiotal flyktingar från Ukraina har kommit via Polen till Karlskrona. Kommunen samordnar frivilliga som vill erbjuda boende. Även Sölvesborg, som tidigare sagt nej till flyktingar, vill nu ta emot ukrainare. ”De kommer från vårt absoluta närområde”, förklarar Louise Erixon (SD).
Integration & segregation
Migrationsverket förbereder sig för att tusentals ukrainska krigsflyktingar kan komma till Sverige. Det får Östra Göinge att vädja: ”Blir det riktigt illa måste alla kommuner hjälpa till.” På flera håll har länsstyrelserna samlat kommuner till krismöten.
Debatt
Politiken för mottagande och integration av nyanlända flyktingar harmonierar inte mellan stat och kommun. Nu krävs starkare möjligheter för lokal anpassning av flyktingpolitiken, skriver två statsvetare i en ny rapport.
Debattsvepet
M+SD+KD bjuder tillsammans in regeringspartiet S till samtal om arbetskraftsinvandringen. Den behöver stramas åt, tycker trion. Samtidigt debatterar L utbildningen av begåvade barn och Upphandlingsmyndigheten ser vägar till bättre upphandlingar.
Gästkrönika
För sex år sedan utmålades Polen som en av EU:s största bovar, eftersom landet vägrade ta emot fler flyktingar. Nu ses polackerna snarare en sorts hjältar som håller emot trycket. Allt prat om medmänsklighet, humanism, progressivism är som bortblåst i debatten i såväl Europa som Sverige.
Debatt
I valrörelsen behövs tydliga ställningstaganden till EU:s olika framtida vägval rörande klimatet, migrationen och jobbskapandet. Det är inte enbart viktigt för oss röstande medborgare. Ståndpunkterna behövs även när näringsliv, kommuner och regioner tar fram sina planeringsunderlag, skriver flera forskare från Svenska nätverket för Europaforskning.
Redaktionskrönika
I motsats till Munkfors har Emmaboda fått sina 15 minuter i rampljuset. Studiebesöken har stått som spön i backen. Hur man gör i andra kommuner är högintressant för våra läsare. Och att dra lärdomar i stort och smått är vad vi på DS försöker göra varje vecka.
Integration & segregation
Pandemin fortsätter att påverka rörligheten i världen. I en ny prognos räknar Migrationsverket med att antalet asylsökande till Sverige ska bli färre än tidigare beräknat.
Lista: Kommunerna med högst och lägst andel asylsökande just nu.
Integration & segregation
Socialdemokraten Jimmy Jansson upprörs över att ”matematiska formler” styr flyktingpolitiken. Kommunalrådet fick stor uppmärksamhet när han i helgen ”sa nej” till att Eskilstuna ska ta emot nyanlända nästa år. Men kan kommunen det? Dagens Samhälle reder ut.
Debattsvepet
Regionerna bör få ett ansvar att ställa krav på och följa upp privatfinansierad vård, enligt utredningen om privata sjukförsäkringar. Fortsätt att testa för covid, beskatta Netflix och stoppa kompetensutvisningarna är andra uppmaningar från dagens debattörer.
Debattsvepet
Kollektivtrafiken behöver stöd för att klara effekterna av pandemin, det måste gå att betala med kontanter i sjukvården och en ny lag behövs för att hindra vuxna från att ha sex med tonåringar. Det är några av budskapen i dagens debattflöde.
Juridik
Staffanstorp hade ansvar för att hjälpa en nyanländ familj som kommunen för några år sedan ordnade bostad åt i Malmö. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom, där två av fem ledamöter var oeniga. Kommunstyrelsens ordförande kräver en lagändring.
Debattsvepet
Dagens prövning av misstroendeförklaringen mot regeringen debatteras förstås, men också Centerpartiets hållning till vinster i välfärden. Andra ämnen i debatten denna måndag är höghastighetståg, pensionssystemet, skatter och äldrevården.
Debattsvepet
På internationella mensdagen kräver föreningen Mensen och RFSU mer menskunskap i skolan. Lärarnas riksförbund tillsätter en utredning för att ta fram förslag på hur aktiebolagen kan fasas ut ur skolväsendet. Och Socialdemokraterna i Malmö anklagar Moderaterna för att stoppa företagsetableringar. Det är något av innehållet i fredagens debattsvep.
Debattsvepet
Flera av dagens debattörer tar upp ämnen som rör automatisering och digitalisering. Säkerhetsföretagen menar att upphandling av säkerhetstjänster måste bli bättre och flera regionråd i norra Sverige kräver tillsammans med Astma- och Allergiförbundet att det ska finnas pollenmätningar i hela landet.
Debattsvepet tar en paus och återkommer måndagen den 17 maj.
Debattsvepet
Det finns ofta ett ointresse att använda sig av insamlad data i offentlig sektor konstaterar forskare. Friskolornas Riksförbunds nya styrelse uppmanas att verka för ett bättre skolval. Andra ämnen som engagerat på helgens debattskribenter är bland annat sjukvårdens organisation, Bromma flygplats och M, KD, L och SD:s gemensamma förslag på migrationsområdet.
Debattsvepet
Kommuner bör vara utförare av kommunal vuxenutbildning, anser Nätverket för en likvärdig skola. Regeringen vill se bättre handläggning av placerade barn. Automatiserat beslutsfattande, kriminalpolitik och migrationspolitik är andra heta ämnen i debatten.
Debatt
S-styrda kommuner får dagligen, precis som vi, erfara vad eftergifterna för Miljöpartiet får för konsekvenser och kostar våra kommuninvånare. Vi säger därför nej till S- och MP-regeringens oansvariga och havererade migrationspolitik, slutreplikerar fyra moderata kommunstyrelseordförande.
Debatt
Fyra moderata politiker från fyra välmående kommuner anser att deras kommuner fått ta ett alltför stort ansvar för migrationspolitiken. Frågan de inte svarar på är hur stort ansvar de själva tagit för en bra integration av nyanlända. Svaret är: det ansvaret har de skickat vidare till andra kommuner, replikerar Patrik Sandström gruppledare (MP) Lidingö.
Debatt
Den oansvariga och rättsligt oklara migrationspolitiken vi tvingas underkasta oss får långtgående och svåra konsekvenser för kommunerna. Den S-ledda regeringen har år efter år kört över kommunerna. Det har blivit regeringens signum att hafsa igenom godtyckliga och oansvariga lagförslag och urholka det kommunala självstyret, skriver fyra moderata kommunstyrelseordförande.
Gästkrönika
I USA får de som talat om valfusk nu stå till svars för att ha bidragit till kuppförsöket mot kongressen, och många har uttryckt sin ånger över att de gjorde så. Bli inte en som måste stå till svars. Använd inte ord som myntats av människor som inte vill Sverige och vårt demokratiska samhälle väl.
Gästkrönika
Antisemitismen grasserar i svenska förortsområden. Det är ett hat som ofta uttrycks kollektivt och som är så omedelbart aggressivt att det saknas motsvarighet i Sverige i modern tid. Nu talas det om att stoppa antisemitismen genom information. Men ingen har gjort sannolikt att sådana satsningar är tillräckligt effektiva.
Debatt
Migrationskommitténs uppdrag är nu avslutat. Men det återstår ett stort jobb. SKR uppmanar regering och riksdag att i den fortsatta processen säkerställa ett sammanhållet mottagningssystem. Det är dags att sluta lappa och laga. Bra integration börjar med ett bra mottagande, skriver SKR:s ordförande Anders Knape.
Perspektiv
För invandrade kvinnor är kontakter på plats i Sverige något som försenar arbetsmarknadsinträdet. För männen är det tvärtom – vänner på plats ger jobb två år tidigare. Överlag ser det ut som att etniska enklaver kan ge kortsiktiga vinster, men leda till sämre utveckling över tid. Detta bör politiker ta hänsyn till när de utformar integrationspolitiken, skriver Rosa Weber, doktor i sociologi.
Debatt
När den uppskruvade retoriken om ”flyktingkrisen” 2015 nu tagit fart på nytt kvarstår ett lika obestridligt som smärtsamt faktum: tusentals ungdomar och unga vuxna lever redan i en gråzon ofta utlämnade till myndigheters godtycke med medmänsklig hjälp som enda hopp. Det skriver Martin Harling tillsammans med flera professorer och sakkunniga.
Perspektiv
Sveriges system för arbetskraftsinvandring skiljer sig från alla andra länders. Är det sannolikt att vi tänkt rätt och alla andra fel? De förslag som nu läggs innebär en förlorad möjlighet till reform snarare än effektiva lösningar, hävdar Henrik Emilsson, Malmö universitet.
Debatt
Liberalerna kämpar för en arbetskraftsinvandring som är bra för Sverige, vår välfärd och våra företag. Idag kommer gäng som missbrukar systemet undan medan människor som bidrar med kompetens och betalar skatt utvisas. Detta ska vi sätta stopp för, skriver Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson (L).
Gästkrönika
I den mån något har gått sönder i Sverige är det vår förmåga att hantera det icke-invanda, förvärrat av en nationell neuros som tillkommit i brist på ett gemensamt nationellt narrativ och en närmast neurotisk hållning gentemot allt som kan betraktas som obekvämt, skriver Anosh Ghasri när det är på dagen 29 år sedan han kom till Sverige.
Debatt
Våra medlemsföretag anstränger sig för att följa de lagar och regler som finns – nu är det upp till regeringen att täppa till kryphålen som gör det lätt för kriminella att sälja samordningsnummer, skriver Emma Unevik, Almega Städföretagen.
Debatt
Under de senaste åren har många, jag själv inkluderad, tävlat i att döma ut den svenska skolan. Men nu när resultaten har förbättrats två gånger i rad är det på sin plats att ge beröm, skriver Gabriel Heller-Sahlgren, skolforskare.
Debatt
Fyra av fem kommuner skär ned nästa år och den bristande integrationen ökar kostnaderna. Regeringen måste nu öppet redovisa en analys av konsekvenserna av invandringen för Sveriges kommuner, skriver Maria Malmer Stenergard (M), migrationspolitisk talesperson.
Integration & segregation
Varannan kommunstyrelseordförande vill att Sveriges migrationspolitik ska bli stramare, visar Dagens Samhälles enkät. Inom M råder i princip total enighet om en skärpt linje, men S och C är mer splittrade. – Sverige behöver ett invandringsstopp, anser Hans Forsberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka.
Debatt
Dagens ensidiga fokus på stram migration riskerar att cementera en bild av att åtstramning i volymer är det enda tillgängliga verktyget för att skapa en hållbar integration, varnar Jonas Sandwall (KD), gruppledare Uddevalla kommun
Integration & segregation
När Kristdemokraterna möts till riksting väntas migration och höghastighetståg bli de stora stridsfrågorna. Markaryds kommunalråd Bengt Germundsson föreslås bli andre vice partiordförande. – Det är väldigt hedrande, säger han.
Gästkrönika
Att frågan om de apatiska flyktingbarnen skulle komma att nyanseras och kompliceras var väl egentligen bara en tidsfråga. När den stunden nu är här kommer personangreppen regna i debatten. Förhoppningsvis ser vi bortom dem och förmår tala i sak den här gången.
Gästkrönika
Vilka pengar kan förändra det faktum att kommuner som Filipstad har bytt befolkning? Vilka medel kan förändra det faktum att arbetslösheten och bidragsberoendet bland den nya befolkningen är väldigt högt, eller att många saknar förutsättningar för att komma ut på arbetsmarknaden frågar Anosh Ghasri.
Debatt
I vår rapport finns dels starka signaler som ger stöd för att utlandsfödda personer halkar efter den övriga befolkningen när det gäller vissa vanliga folksjukdomar, dels att mycket kan göras redan nu för att förbättra vårdinsatser och sjukdomsförebyggande åtgärder, replikerar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Debatt
Vissa politiker är så ideologiskt knytna till en vision som oftast liknar en fantasi eller utopi, att de är beredda att driva igenom det ena dåliga beslutet efter det andra oavsett konsekvenserna som gymnasieamnestin eller riksdagens beslut att utöka anhöriginvandringen, skriver vice ordföranden i barn och ungdomsnämnden i Järfälla Alexandra Hedborg (M).
Debatt
Den utökade anhöriginvandringen och amnestin från försörjningskravet kommer i sämsta möjliga läge. Det kommer att innebära ytterligare påfrestningar för själva grunden i den svenska välfärden, skriver Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson och fyra kommunstyrelseordföranden.
Gästkrönika
Det är inte rätt att betrakta människor som problem bara för att de ser mörkare ut, har andra vanor eller äter andra djur. Det är heller inte rätt att opinionsbilda för att bejaka irrationella känslor – vilket är det som görs när demografin, människorna i sig, problematiseras.
Gästkrönika
Det är bara fyra år sedan som den nu helt odramatiska volymfrågan låg på fel sida om den anständighetsgräns som Ivar Arpi nu återigen påstås ha överskridit. Frågan är om de grindvaktande medierna själva inser hur de gång på gång undergräver sin egen betydelse.
Gästkrönika
Direktiven till en ny parlamentarisk utredning om den svenska migrationspolitiken skiljer sig från tidigare migrationspolitiska utredningar på en avgörande punkt: regeringen är närmast övertydlig med att allt måste kostnadsberäknas.
Debatt
År 2015 upplevde Sverige den största flyktingströmmen i modern tid, med resultatet att migrationspolitiken skärptes. En ny vetenskaplig studie visar att restriktiv migrationspolitik har allvarliga konsekvenser för migranters hälsa. Migrationspolitiken borde därför ta större hänsyn till dess hälsokonsekvenser, menar folkhälsoforskare.
Debatt
Ulf Ekmans väckelsemöten har blivit modellen för politisk styrning. När en fråga eller ett samhällsproblem uppstår anordnas massmöten där den rätta läran förkunnas. Ifrågasättanden tillåts inte och politiken följer lydigt efter.
Debatt
Flyktingar som kom under flyktingkrisen 2015 kunde snabbare ta sig in på arbetsmarknaden än föregående års flyktingar. Framgången kan dock inte tillskrivas specifika satsningar, utan beror troligen på konjunkturen, skriver professor Mats Hammarstedt.
Gästkrönika
I ett antal år har väljarna nämligen ställt partierna inför samma fråga, i olika former: Vad ska man som väljare behöva göra för att förhindra en mer liberal migrationspolitik? I lika många år har svaret varit mer liberal migration.
Arbetsvillkor
Sverige är inget rättssäkert land. Vi tvingas ständigt se hur människor hamnar i kläm mellan lagar och regler å ena sidan och vanligt sunt förnuft å den andra sidan, skriver ett flertal debattörer och uppmanar fler att skriva under deras upprop för Gino.
Hållbarhet
De kommande decennierna kommer miljontals människor att behöva fly sina hem som en konsekvens av klimatförändringarna. Frågan om klimatdriven migration måste upp på agendan. Det är dags att diskutera vad det säger om vår människosyn ifall vi hellre fokuserar på tillväxt än att erbjuda en plats att bo för de som inte längre kunnat bo kvar.
Gästkrönika
Förra veckan sände TV4 ett inslag om ensamkommande som rekryteras av kriminella nätverk. Var det verkligen en nyhet? Inslaget avslöjade tyvärr inget nytt. Därmed inte sagt att det saknade värde. Påminnelser om det bedrövliga behövs för att vi inte ska avtrubbas helt, skriver Anosh Ghasri.
Organisation
Nyligen begick Mahmoud, en ung afghansk kristen kille från Jönköping, självmord efter att ha gett upp hoppet om en framtid i Sverige. Jag föreslår nu sju konkreta politiska förslag för att få ett stopp på utvisningar av kristna till länder där de förföljs och mördas, skriver Christian Mölk pastor i Pingstkyrkan Härnösand.
Gästkrönika
Att ha en underbetald och överbelastad poliskår i en situation där det pågår potentiellt mycket allvarliga kravaller i kulturellt och ekonomiskt snarlika länder runtomkring dig har historiskt sett visat sig vara en enormt dum idé, skriver Malcom Kyeyune.
Demokrati
Jag får intrycket att SD skapat sin migrationspolitik isolerade i ett rum utan tillgång till vare sig böcker eller internet. De har inte ens koll på terminologin, utan blandar ihop flyktingar med alternativt skyddsbehövande, slutreplikerar Helena Trotzenfeldt, författare och fristående moderat debattör.
Demokrati
Vi lever i en tid där fler människor än någonsin tidigare är på flykt, och de globala hoten manifesteras i både brinnande skogar och fasansfulla krig. Samtidigt ser vi många länder som kryper undan från både ansvar och vilja att hjälpa. Men att vi inte kan göra allt ska inte användas som ett argument mot att göra vad vi kan, skriver Maria Ferm (MP).
Arbetsvillkor
Jag blir minst sagt förvånad när jag läser Helena Trotzenfeldt påstå att vi varken har en vision för framtida asyllagar, förståelse för nuvarande regelverk eller konkreta förslag på vad som bör göras, skriver Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson (SD).
Integration & segregation
Det handlar om vår ungdomsgeneration. Våra grannar, klasskompisar och medmänniskor. Att unga personer, som har mer anknytning till Sverige än något annat land i världen, utvisas är fullständigt oacceptabelt. Grön Ungdom och Miljöpartiet går därför till val på att fler unga med stark anknytning till Sverige ska få stanna här.
Demokrati
Sverigedemokraterna förstår uppenbarligen fortfarande inte skillnaden mellan en “flykting” och en “alternativt skyddsbehövande” och har – till skillnad från övriga partier – inget svar på hur dagens asylsystem bör reformeras, konstaterar författaren Helena Trotzenfeldt.
Demokrati
Det Elin Ersson gjorde var inte modigt, det var dumdristigt. Inte nog med att hon sätter sig emot ett beslut, hon kränker även övriga resenärers frihet genom att förhindra deras flygresa att avgå i tid, skriver Linn Wirdemo och Dennis Alvdén från Moderata ungdomsförbundet.