Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Mänskliga rättigheter
Demokrati
Gratis mensskydd på offentliga toaletter är lika självklart som att det ska finnas toalettpapper. Det anser Socialdemokraternas Blerta Krenzi i Avesta. Från och med i höst väntas kommunen erbjuda bindor och tamponger på alla kommunala toaletter.
Debatt
Svenska kommuners investeringar ska bidra till en mer rättvis och hållbar värld - men vår undersökning visar att så inte är fallet. Nu efterlyser vi ett större engagemang från lokala politiker, skriver Emmaus Stockholm.
Debatt
Ett kommunalt partnerskap bidrar med erfarenhetsutbyte som stärker den lokala demokratiutvecklingen i den egna kommunen samtidigt som lokala lösningar och arbetssätt gynnar den globala utvecklingen, skriver ICLD:s Johan Lilja och SKR:s Lena Langlet på internationella dagen för mänskliga rättigheter.
Debatt
Om viljan finns är det möjligt för staten och kommunerna att minska hemlösheten. Sverige skulle kunna ta ett stort steg framåt genom att utforma en rättighetsbaserad hemlöshetspolitik. Det skriver Matts Mattsson, Solidaritetsföreningen i Nordost och Robert Bereza, Amnesty International, grupp 172.
Gästkrönika
Det kan verka övermäktigt för en kommun att stå upp mot världens största diktatur. Men Kina har av något skäl valt att göra Sverige till ett testfall. Viker vi oss kommer det att få stora konsekvenser för hela den fria världen.
Debatt
Åtalet mot Ann-Sofie Hermansson är ett färskt exempel på hur vissa grupperingar och sekter vill att lagen och samhället ska anpassa sig efter dem. Precis som Hermansson nu friats hoppas vi att rättsväsendet på fredag ska markera att inte heller organisationen Jehovas vittnen står över lagen, skriver Galaxia Wallin, Kristina Yüceyatak och Sabina Lundahl.
Debatt
Barn kan vara naiva men vuxna förväntas kunna tänka efter. I decennier har svensk politik präglats av det ena godhetsprojektet efter det andra som direkt gått ut på en långsiktig plantering av segregation och motsatsförhållanden till mycket av vad svensk lagstiftning säger. Det skriver Värmdös kso, Deshira Flankör (M).
Debatt
Kommuner och statliga myndigheter måste agera utifrån objektivitet och saklighet, och de ska behandla alla lika. Att flagga med en politisk symbol, oavsett om den står för värderingar som många ställer sig bakom, går inte ihop med objektivitetsprincipen, skriver Magnus Kolsjö, kristdemokratisk hbtq-debattör, med anledning av debatten om prideflaggornas vara eller icke vara i Sölvesborg.
Debatt
Elitidrottaren Caster Semenya tvingas sänka sina testosteronnivåer på medicinsk väg för att få tävla med kvinnor. Hon har återkommande utsatts för grova brott mot de mänskliga rättigheterna. Vi fördömer en praxis inom elitidrott som kränker människors värdighet och förväntar oss att svenska politiker och representanter för svensk idrott också gör det.
Debatt
Nazisterna kan marschera på våra gator men fattiga romer från östeuropa förbjuds att sitta och be om hjälp. Det kan inte bli tydligare hur långt normaliseringen av rasism och antiziganism har nästlat sig in i vårt samhälle, skriver Joakim Månsson Bengtsson (Fi).
Debatt
Vi liberalfeminister har ett särskilt viktigt uppdrag: Tillsammans ska vi stå upp och försvara de rättigheter som generationer av kvinnor innan oss kämpade för – så att vi kan bana väg för nästa generation av starka och modiga kvinnor, skriver Gulan Avci avgående ordförande för Liberala Kvinnor.
Debatt
Trots en uttalad politisk vilja att kvinnojourernas livsviktiga arbete inte ska konkurrensutsättas gick sju Stockholmskommuner i början av februari ut med en gemensam upphandling av skyddat boende. Men det finns alternativ till upphandling – ingå partnerskap med kvinnojourerna, experterna, i stället för att konkurrensutsätta och göra mäns våld till en vinstaffär, skriver företrädare för Unizon och Roks.
Debatt
Trots att de flesta av de konfessionella friskolorna sköter sig exemplariskt är det från politikernas sida viktigt att markera att de är ett icke önskvärt inslag i det vänsterliberala samhällsprojekt som ser ateismen som självklar norm, skriver Svenska Evangeliska Alliansen och Kristna friskolerådet.
Debatt
Primärvården är i stort behov av reformering. Utredningen God och Nära vård har kommit med en mängd förbättringsförslag, men det behövs mer, skriver företrädare för Funktionsrätt Sverige, Riksförbundet HjärtLung, Reumatikerförbundet, Riksförbundet Attention, Riksförbundet Sällsynta diagnoser och Neuro.
Kommunpolitik
Vellinges tiggeriförbud är antiziganistiskt då det innebär att vissa människors rätt att existera i vårt samhälle och att vistas på våra gator tas bort. Det är ett bevis för att rasismen, högerextremismen och främlingsfientligheten har normaliserats i vårt land.
Gästkrönika
Frågor som måste besvaras för att en rättighet ens ska spela någon roll är alltid ”så vem är det som ska betala detta?" Hur ska implementeringen gå till? Kan vi göra det här med de förmågor vi har idag?”. Dessvärre är detta sällan den svenska arbetsordningen.
Sjukvård
Vi är starkt kritiska till att Stockholms läns landsting beviljar oss som har färdtjänst/rullstolstaxi olika många resor per år beroende på vilken funktionsnedsättning vi har. Det ska vara lika för alla. Och vi önskar att alla, oavsett funktionsförmåga, ska få resa fritt efter behov.
Demokrati
Kommuner och och regioner som vill värna om yttrandefrihet kan erbjuda författare och journalister som lever under hot en fristad i Sverige upp till två år. Idag finns 25 fristäder i Sverige. Det är bra, men det behövs fler, skriver LUF:s ordförande Joar Forssell.
Demokrati
Är du religiös i Sverige kan du knappast räkna med att fortsätta leva som du gör särskilt länge till. Förbud mot religiösa praktiker och fenomen såsom konfessionella friskolor, böneutrop, handskakningar och klädsel föreslås från politikens hela vänsterhöger-skala.
Arbetsvillkor
Stockholms kommunstyrelses råd för mänskliga rättigheter har ökat kunskapen om mänskliga rättigheter och fungerat som ett dialogforum mellan stockholmarna och de förtroendevalda. Nu har resten av årets sammanträden ställts in. Vi som varit sakkunniga i rådet vill argumentera för att det är en viktig och nydanande institution som den nya ledningen i stället bör ta vidare.
Kommunpolitik
Den nationelle samordnaren för arbetet med EU-medborgare i utsatthet pratar om Rumäniens sociala skyddsnät, men glömmer att i ett samhälle med utbredd antiziganism och strukturell rasism kan vissa medborgare utsättas för diskriminering.
Socialtjänst
Antalet hemlösa har ökat i de allra flesta EU-länder och av dessa är barn den störst växande gruppen. Vår tids hemlöshet slår hårdast mot de allra mest sårbara – ekonomiskt utsatta barnfamiljer. Men det finns hopp. Med gemensamma krafter kan vi utrota hemlösheten om vi samlas, skriver Göteborgs Räddningsmission genom verksamhetschefen inom hemlöshet Patrick Hansén.
Organisation
Nyligen begick Mahmoud, en ung afghansk kristen kille från Jönköping, självmord efter att ha gett upp hoppet om en framtid i Sverige. Jag föreslår nu sju konkreta politiska förslag för att få ett stopp på utvisningar av kristna till länder där de förföljs och mördas, skriver Christian Mölk pastor i Pingstkyrkan Härnösand.
Demokrati
Enligt polismyndigheten ska alla ha samma förutsättningar att organisera sig demokratiskt och uttrycka sina åsikter. Men när nazister med mötestillstånd skriker att de ska mörda oss utanför vår dörr kan vi, som en demokratisk organisation med unga hbtq-personer, inte längre stanna kvar och uttrycka våra åsikter, konstaterar Frank Berglund, förbundsordförande RSFL Ungdom.
Skola
Att få bejaka sin religiösa identitet är en grundläggande rättighet som aldrig får motarbetas. Däremot ska inte religiösa krav på olika former av anpassningar i det offentliga eller i lagen få passera utan politisk diskussion och eventuella beslut. Det är genom en frimodig samhällsdebatt som religionsfriheten värnas - för alla, skriver Ulf Lönnberg (KD) i en replik.
Kommunpolitik
Trots att kunskapen om behovet av ny infrastruktur finns verkar viljan att investera i nya vägar vara tämligen liten. Det är dags att släppa fram biltillväxten och detta måste Sveriges kommuner planera för, skriver Anders Ydstedt och Kalle Bäck från Kungliga automobil klubben.
Gästkrönika
I Irland och Argentina har man nyligen tagit steg för att legalisera abort, men kvinnors rätt till sexuella och reproduktiva rättigheter är fortsatt hotad. Att aborträtten behöver försvaras såväl i Sverige som i övriga världen är lika bergsäkert som att påven har en lustig mössa, konstaterar Jona Elings Knutsson.
Arbetsvillkor
Claphaminstitutet har mångåriga relationer till Qatar och institutets rapport om Stockholm Pride passar bra in i det mönster av homofobisk propaganda som både Qatar och institutets andra partnerorganisationer är kända för, replikerar Magnus Kolsjö, hbtq-debattör.
Kommunpolitik
Kommunerna har ett ansvar för att undanröja enkla hinder på allmänna platser och i allmänna lokaler. Det gäller till exempel att installera ramper och ledstänger, avhjälpa bristande kontrastmarkering och sätta upp orienterande skyltning. Bestämmelserna om enkelt avhjälpta hinder har funnits i plan- och bygglagen sedan 2001 i syfte att öka tillgängligheten i samhället för personer med funktionsnedsättning. Men än lever inte kommunerna upp till sitt ansvar.
Arbetsvillkor
De senaste fyra åren har folkhälsa gått från att vara en fråga om strukturer till att bli en fråga om individers fria val i Västra Götalandsregionen. Under samma tid har mänskliga rättigheter gått från att vara en prioriterad fråga till att göra minsta möjliga. Fyra år av blågrön ledning, där även Miljöpartiet ingår, har satt sina spår, skriver företrädare för Vänsterpartiet.
Socialtjänst
Liberalerna satsar sex miljarder kronor mer än regeringen på den personliga assistansen. Det betyder att 2400 fler personer kommer återfå sin frihet och självbestämmande med vår politik. Förslaget presenteras under tisdagen när vår skuggbudget läggs fram, skriver Bengt Eliasson (L) talesperson i funktionshinderpolitik.
Demokrati
Miljöpartiets jämställdhetspolitiske talesperson Janine Alm Ericson samt rättspolitiske talesperson Mats Pertoft hyllar i en debattartikel regeringens egen proposition om införandet av en så kallad ”samtyckeslag”. Problemet är att såväl bakgrundsbeskrivningen som vad lagförslaget skulle leda till är felaktigt beskrivet. Det är rena önskedrömmar, skriver Medborgerlig Samlings Mats Bergh och Josefin Utas i en replik.
Juridik
Syftet med vår notis var inte att tona ner det brott som könsstympningar innebär. Tvärtom ville vi uppmärksamma att motståndet mot sedvänjan är starkt hos en majoritet av etablerade svensk-somalier, skriver företrädare för tidskriften Ottar i en replik.
Kompetensförsörjning
I kampen mot könsstympning har vi kommit långt, men kampen är inte över och flickor som fortfarande riskerar att utsättas är inte är betjänta av en debatt som aktivt försöker ”tona ned” problemet. Dessvärre förekommer detta fortfarande, exempelvis i senaste numret av RFSU:s tidskrift Ottar, skriver debattören Khadra Seerar.
Gästkrönika
Det är symtomatiskt för debatter som rör religiösa eller kulturella krockar att vi talar mer om tolerans, minoriteters skydd och acceptans från majoritetssamhällets sida - än en pragmatisk hållning och anpassning från minoriteters sida.
Arbetsvillkor
På söndag, den 18 mars, är det val i Ryssland. Bristen på respekt för mänskliga rättigheter och demokrati i landet är ett hot, inte bara mot det ryska civilsamhället utan också mot Sverige och omvärlden. Svenska politiker måste tydligare ta ställning mot människorättsbrotten i Ryssland. Samtidigt måste Sverige såväl som EU öka stödet till människorättsorganisationer i landet, skriver Joanna Kurosz, Eurasienchef på Civil Rights Defenders.
Hållbarhet
Trots att det saknas en samlad nationell målbild för hållbar utveckling, finns det ett stort antal riksdagsbundna mål till exempel avseende folkhälsa, miljö och transport som är i linje med och i vissa fall mer ambitiösa än målen i Agenda 2030, konstaterar ledamöter i Agenda 2030-delegationen, som under torsdagen lämnar över en rapport till regeringen.
Hållbarhet
Kontrollen över och exploateringen av kobolt som är en nödvändig del i elbilarnas batterier är en av orsakerna – kanske den viktigaste – till våldet och fattigdomen i Kongo-Kinshasa. Denna kunskap har naturligtvis funnits hos svenska regeringar, som trots det infört subventioner med skattemedel till miljövänliga bilar, vilket medför en ökad efterfrågan på kobolt, skriver författaren Fredrik Segerfeldt.
Demokrati
I dag vittnar lärare om att de ibland måste dra hela Förintelsens händelselopp under en lektion. På en timme ska alltså Förintelsen avhandlas. Det säger sig självt att detta knappast räcker för god undervisning, förståelse, frågor och reflektion. Inför Förintelsens minnesdag den 27 januari måste konstateras att skolelevers kunskaper kring Förintelsen måste bli bättre och grundligare. Frågan är viktigare än på länge då antisemitismen ökar och vädrar morgonluft i Sverige, skriver riksdagsledamoten Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M).
Gästkrönika
Medborgare anses inte längre myndiga nog att värdera information och bilda sig en uppfattning i olika frågor på egen hand. I stället vill regeringar sila och sortera både nyheter och information för att därefter avgöra vad som är rätt och därmed av godo för dem.
Demokrati
Under våren har det rapporterats om hur papperslösa barnfamiljer utvisats efter att gränspolisen begärt ut uppgifter från kommuners socialnämnder. Miljöpartiet bör agera i regeringen för att uppgiftsskyldighet i utlänningslagen ses över. Det vill vi diskutera på kongressen.
Kommunpolitik
Flyktinggruppernas riksråd, FARR, är djupt oroade över den senaste tidens utspel om hårdare tag mot personer utan uppehållstillstånd - papperslösa. Värst kommer barnen att drabbas. FARR kräver att sociala problem ska mötas med sociala verktyg, medan tvångsingripanden av polis sparas till insatser mot våldsverkare och förövare. Vi accepterar inte att barn utsätts för press i politiska syften.
Juridik
För snart två år sedan blev Alliansens utredning om förstärkt skydd för personer med skyddad identitet klar. Men hittills har ingenting hänt. Det är anmärkningsvärt. Det är ytterst regeringens ansvar att skydda landets invånare och att ge barn den hjälp och det stöd de har behov av och rätt till.
Demokrati
För snart ett år sedan rekommenderade en FN-kommitté Sverige att ändra sin lagstiftning så att den bättre stämmer överens med FN:s krav på skydd mot godtyckliga avhysningar. Vi kräver att regeringen tar ställning till detta.
Demokrati
Ökad migration ger oss nya utmaningar i arbetet med att bekämpa människohandel. En växande grupp riskerar exploatering, till exempel avvisade ensamkommande barn. Sverige behöver en nationell handlingsplan, skriver Plattformen Civila Sverige mot människohandel.
Demokrati
Förmyndande tillrop här om att ”tiggarna” borde åka hem och jobba är totalt meningslösa och till noll hjälp. Ett förbud här skulle bara försämra deras situation ytterligare. I stället för repressiva åtgärder behövs en genomtänkt strategi. Bristen på empati i diskussionerna om tiggeriförbud är omskakande.
Kommunpolitik
Just nu ser många fram emot fina högtider tillsammans. Att få lite extra tid med nära och kära, tända ljus och mysa i lugn och ro. Tyvärr innebär helger och ledighet inte frid för alla. Många kvinnor lever i fasansfull skräck över hot, våld, misshandel och sexuella övergrepp.
Kommunpolitik
Det är inte enkelt att hänga med när föreningar inom funktionshinderrörelsen byter namn eller när det bildas nya ord. Senast ut är ”funktionsrätt”. Men orkar eller kan allmänheten förstå innebörden av alla nya ord? Kommer de att användas? Och vilka konsekvenser får den språkliga djungeln för funktionshinderrörelsen? Det är viktigt att vi stannar upp och diskuterar det.
Sjukvård
”Alla beslut ska ta hänsyn till mänskliga rättigheter”. Citatet kommer från statsminister Stefan Löfvéns regeringsförklaring 2014, som skapade höga förväntningar hos funktionsrättsrörelsen. Nu drygt två år senare kan vi se att funktionsrättspolitiken havererat. Sverige är långt ifrån att implementera det rättighetsperspektiv som FN kräver.
Arbetsvillkor
Bristerna är smärtsamt uppenbara i svenska myndigheters och det svenska rättsväsendets förmåga att tillgodose barnets mänskliga rättigheter. Barn som kommer till Sverige på flykt från krig utsätts för de allvarligaste av kränkningar, bland annat då de inte får återförenas med sina familjer.
Upphandling
Migranter arbetar under slavliknande förhållande i thailändska kycklingfabriker. På kaffeplantager i Brasilien förekommer barnarbete. Exemplen på brott mot mänskliga rättigheter är många och därför måste det, trots finansutskottets invändningar, bli obligatoriskt att ställa krav på ILO:s kärnkonventioner i upphandlingar där det finns risker.
Demokrati
I Sverige utgår vi ifrån att våra politiker alltid är goda, därför begränsar vi inte deras makt. Samtidigt kan vi inte utesluta att populistiska partier blir så pass stora även här att de kommer att kunna få ett stort inflytande över våra lagar i framtiden. Men då kan de, till skillnad mot i USA, göra precis vad de vill. I länder där folkvalda begått hemska brott mot de mänskliga rättigheterna vet man bättre.
Socialtjänst
Urholkningen av lag om stöd och service, LSS, gäller inte bara personlig assistans utan också stöd som ledsagning och kontaktperson. Det gör att allt färre får möjlighet till egna fritidsaktiviteter - mest drabbade är personer med synnedsättning och dövblinda. Resultatet blir isolering och utanförskap.
Kommunpolitik
Det är ett välkommet besked att regeringen ska inrätta en oberoende institution för att granska mänskliga rättigheter i Sverige. Den kommer att bli en viktig motor, inte minst i det lokala och regionala arbetet. Nu ser vi fram emot att regeringen avsätter tillräckliga resurser för det viktiga arbetet att stärka rättigheterna för utsatta grupper.
Demokrati
FN:s nya generalsekreterare Antonio Guterres är bland annat känd för att ha kallat homosexualitet för en mental störning. Det gör ont att Sveriges utrikesminister Margot Wallström inte står upp för hbt-rörelsen i det här läget. Om Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd kan förhandla bort säkerheten för hbt-personer är den inte värd någonting.
Demokrati
Vi skulle kunna bidra till att den onda cirkeln bryts för den mest utsatta minoriteten i Europa. Men bara om vi visar att dessa människor har människovärde och mänskliga rättigheter. Ett tiggeriförbud är inte anständigt – det riskerar dessutom att förvärra romernas situation i Bulgarien och Rumänien.
Demokrati
Juridiska kön tillhör ett förflutet då alla inte var lika inför lagen. I dag leder juridiska kön till diskriminering och frihetsbegränsningar för transpersoner. Kontrollanter, tullvakter och kassaarbetare kan ifrågasätta och hindra personer om de tycker att de inte liknar sitt juridiska kön. I värsta fall kan transpersoner anklagas för att ha stulit sin egen legitimation.
Demokrati
Ett totalt förbud för svenskar att inlåta sig i surrogatarrangemang som gäller i hela världen är en logisk konsekvens av de åtaganden som Sverige gjort. Det är dags att i svensk lagstiftning försvara grundläggande värden om människans värdighet och kvinnor och barns rättighet att inte vara varor på en marknad.
Kommunpolitik
Den ofattbara attacken i Orlando visar tydligt att det finns de som vill ta allt det självklara ifrån oss. Attacker som denna styrs av hat och av medeltida värderingar som inte har någon plats i de moderna, fria och öppna samhällen som vi lever i. Det är en utveckling vi aldrig kan acceptera.
Gästkrönika
När jag lyssnade på Turkiska Riksförbundets vice ordförandes tal om död och hundar slogs jag plötsligt av att talet var så förfärligt att det paradoxalt nog var tur att han höll det. Inte minst tur för armenierna. Det är viktigt att få veta vilka idéer som finns därute, även om de är förfärliga.
Kommunpolitik
I dag på romernas nationaldag den 8 april vill vi uppmärksamma romers rättigheter. Vi vill både utmana och uppmana andra kommuner, landsting och myndigheter att bryta invanda attityder, arbetssätt och strukturer. Något som kräver mod och medskapande.
Gästkrönika
Vi är så tillplattade och förödmjukade att vi för själens överlevnad måste inbilla oss att vi gör precis som vi vill. All vår ofrihet och allt tvång för vi över på dem som uppfattas som svagare, som muslimska kvinnor och prostituerade. \
Demokrati
Det är beklagligt att Martin Valfridssons utredning till så liten del utgår från grundläggande mänskliga rättigheter i sina rekommendationer till regeringen. Sverige har flera gånger fått kritik av FN:s barnrättskommitté för att barn diskrimineras och inte garanteras samma rättigheter. Den kritiken måste regeringen ta på allvar.
Gästkrönika
Kulturfråga eller genusfråga? Att även ensamkommande unga män från andra kulturer kan uppträda som mansgrisar kan inte frikänna själva mansrollen. Är det bara jag som minns medielarmen om sexism i den svenska teatervärlden för några år sedan?
Integration & segregation
Debatten om flyktingmottagandet och mänskliga rättigheter kännetecknas just nu av en okunskap om en institutionell förutsättning på vilken mänskliga rättigheter vilar, nämligen den nationalstatliga suveräniteten och medborgarskapet, skriver Radu Harald Dinu.
Socialtjänst
I debatten hörs nu röster som uttrycker att LSS hotar statsbudgeten. När vi lyssnar till dessa uttalanden är det viktigt att ha i minnet att LSS handlar om människor. Vem eller vilka människor anses vara så uppseendeväckande dyra att hela statsbudgeten är i gungning?
Arbetsvillkor
Våld, diskriminering och trakasserier borde inte ingå i ungas vardag, men är ändå en verklighet för många. I Stockholm verkar Feministiskt initiativ tillsammans med den rödgrönrosa majoriteten för att stärka mänskliga och sexuella rättigheter i skolans värld.
Skola
Arbetet med transfrågor upphör inte när steriliseringsfrågan nu är löst. Vi ser en rad andra områden där transpersoners ställning kan och bör förbättras. Lagen om 18-årsgräns för könskorrigeringar bör exempelvis ses över, föreslår Öppna Moderater Syd.
Socialtjänst
Personer med funktionsnedsättning glöms oftast bort i den politiska debatten, också i vårt parti. Det är hög tid att Folkpartiet återtar ledartröjan i funktionshinderpolitiken, bland annat genom att förtydliga LSS, föreslår folkpartisterna Maria Johansson och Bengt Westerberg.
Demokrati
Nyligen meddelade tingsrätten i Jönköping dom i det så kallade barnmorskemålet. I korthet handlar talan om en barnmorska som vill få prövat om Region Jönköpings län har kränkt hennes rättigheter enligt Europakonventionen om mänskliga rättigheter, genom att bland annat vägra henne anställning då hon förklarat att hon inte skulle kunna medverka till aborter på grund av sin övertygelse. Målet drivs med en uttalad ambition att få frågan prövad i Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. För det krävs att samtliga instanser i Sverige har uttömts, det vill säga ända upp till Högsta domstolen.
Demokrati
Svenska kommuner kan göra mer för yttrandefriheten i världen, för fängslade och förföljda röster som Raif Badawi och Dawit Isaak. Utvidga fristadsprogrammen och låt ungdomar ta del av yttrandefrihetskämparnas berättelser, föreslår fyra folkpartister från riks- och kommunpolitiken.
Integration & segregation
För oss kristdemokrater är det märkligt att höra migrationsminister Morgan Johansson (S) prata om att gränsen är nådd. Vi anser inte att människor som kommer hit har ett mindre värde för att de kommer från ett annat land, skriver Irene Oskarsson, ersättare i KD:s partistyrelse.
Demokrati
Vi kan bli generationen som lyckas med att utrota fattigdomen och samtidigt rädda planeten. Men för att klara detta krävs mycket arbete både globalt och lokalt, och ett tydligt ledarskap från regeringens sida, skriver företrädare för 23 organisationer som arbetar med internationell utveckling.
Integration & segregation
Att människor på flykt dör och skadas vid gränserna är en logisk följd av EU:s migrationspolitik. Sveriges regering bör nu verka för att politiken reformeras. Beslut för lagliga vägar in i unionen kan tas omgående, humanitära viseringar kan exempelvis utfärdas redan i morgon, skriver 27 forskare i migrationsrätt i ett upprop.
Gästkrönika
Migrationsverket i Norrköping tänker låta Samira Motazedi stenas till döds. Verket menar att hon inte behöver oroa sig för iranska myndigheter. Var finns den feministiska solidariteten nu? Var finns initiativet hos alla hijabklädda så kallade ”feminister” när deras invandrade systrar behöver allt stöd de kan få? Är ni på rosémingel i Almedalen?