Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om LVU
Socialtjänst
Hade polismordet i Biskopsgården gått att förhindra? Den frågan ställs i socialtjänstens internutredning som pekar på flera brister i arbetet med 17-åringen som på fredagen dömdes till åtta års fängelse för dödsskjutningen. En haverikommission utreder nu Göteborgs stads ansvar.
Socialtjänst
Fem kommuner i Västernorrland skapade en gemensam organisation för att rekrytera fler hem och öka kvaliteten då det råder brist på familjehem. ”Det har börjat ge resultat”, säger verksamhetschefen Elisabeth Högberg.
Socialtjänst
Barn under tio år har placerats på hvb-hem utan vårdnadshavare vid över 250 tillfällen senaste åren. Barnets bästa är socialtjänstens mål när utsatta barn ska placeras. Men i praktiken är det inte alltid det som styr, visar en kartläggning TT gjort.
Socialtjänst
När kommunerna har svårt att hitta familjehem och jourhem kan utsatta barn hamna ensamma på institution – akut eller under längre perioder. De senaste åren har flera små barn bott ensamma på HVB (Hem för vård eller boende) i månader.
Socialtjänst
I dag presenterar regeringens utredare sina förslag på en lex "Lilla hjärtat". Syftet är att stärka principen om barnets bästa när tvångsvård ska upphöra – och undvika nya tragiska fall likt det med den treåriga flickan i Norrköping.
Debatt
Att tydliggöra lagen om vård av unga, LVU, är avgörande för att socialtjänsten ska kunna göra sitt jobb: att tillgodose barns behov av skydd. Socialtjänsten behöver också tillföras mer resurser och domstolarnas kompetens höjas, skriver socionomen Ulrika Ekebro.
Gästkrönika
Politiker från flera olika partier anser att socialtjänsten ska agera tydligare mot unga gärningsmän. De tycker också att fler ungdomsbrottslingar borde tvångsomhändertas. Det finns dock flera skäl att nyansera bilden av LVU som ett effektivt verktyg.
Debatt
När ungdomar omhändertas för vård hos Statens institutionsstyrelse måste fritidspolitiker och socialtjänstpersonal träffas för att signera papper som sedan faxas. Hanteringen är otymplig och tidskrävande, trots att situationerna ofta kräver snabb handling. SiS oförmåga att hänga med i den digitala utvecklingen måste få ett slut, kräver kommunpolitiker från M och S.
Debatt
Flera av regeringens förslag mot gängkriminaliteten är bra, men helheten saknas. Unga i riskzon för kriminalitet är hela samhällets ansvar och kräver en kraftsamling i form av en bostadspolitik och en skolpolitik som bryter segregationen, skriver Veronica Magnusson, Vision.
Debatt
Stärk socialtjänstens möjlighet att ingripa när unga är på väg in i missbruk, förändra sekretesslagen och utfärda straffvarning vid narkotikabrott. Här är fyra förslag för en mer effektiv narkotikabekämpning – nu ligger bollen hos Lena Hallengren.
Skola
Smaklöst att Statens institutionsstyrelse bedriver rekryteringskampanj på de självmordsbenägna barnens bekostnad, skriver Maria Moraes, som själv varit placerad på flera av SiS slutna institutioner i unga år och som idag är verksam som kommunpolitiker i Linköping (MP).
Kommunpolitik
I en debattartikel pekar företrädare för socialchefsnätverket i Södermanland på flera problem i och kring den slutna ungdomsvården. Statens institutionsstyrelse arbetar intensiv och kontinuerligt för att förbättra verksamheten. Jag träffar gärna socialcheferna i Sörmland för att diskutera hur vi kan förbättra vår samverkan för att öka tryggheten i ungdomsvården, skriver Kent Ehliasson, generaldirektör för Statens institutionsstyrelse.
Demokrati
Det är orimligt lång kötid och svårt att bemanna i den slutna ungdomsvården vilket skapar risker i kommunerna. Exempelvis kan unga förövare av allvarliga brott placeras på öppna HVB-hem – som de omedelbart rymmer ifrån. Andra gånger skrivs färdigbehandlade inte ut på grund av utvisningsbeslut. Dessa problem måste lösas konstaterar företrädare för socialchefsnätverket i Södermanland.
Arbetsvillkor
Det finns få forskningsstudier som visar vilka effekter institutionsvård av ungdomar ger. Nu har Socialstyrelsen utvärderat en ny vårdform, kallad MultifunC, och resultatet visar att ungdomsvården kan ge bättre resultat och bli effektivare. Dessutom till en lägre kostnad.
Gästkrönika
Kvinnor anställs på behandlingshem för att de har utbildning, medan män anställs för att de har vissa personliga egenskaper. Som fingertoppskänsla eller muskler, visar en ny välskriven djupstudie av den statliga institutionsvården.
Sjukvård
Regeringen har lagt ett förslag om att lagen om sprututbyte ska ändras. Bland annat föreslås att kommunerna kopplas bort från besluten och att åldersgränsen sänks från 20 till 18 år. Det är både olyckligt och absurt, skriver Per Johansson, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle.