LSS är en förkortning av lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Lagen syftar till att säkra upp god vård och omsorg för personer med funktionshinder. LSS definierar vilka personer som har rätt till stöd samt vilken typ av stöd de har rätt till.
Socialtjänst
Staten bör genom Försäkringskassan ensam besluta om och finansiera personlig assistans, skriver regeringens särskilda utredare Lars Lööw på DN Debatt.
SKR:s ordförande Peter Danielsson är nöjd med beskedet. Han hoppas på mindre fusk, bättre likvärdighet och enklare vardag för brukarna om förslaget klubbas i riksdagen: ”Vi ser nästan bara fördelar.”
Äldreomsorg
Trots inflation och höga sjuktal fortsätter börsens omsorgsjättar att gå bra. Tillsammans gick Humana, Attendo och Ambea med 1,9 miljarder kronor i vinst 2022. Men Humana oroas av Ivos beslut att dra in bolagets tillstånd. ”Djupt orättvist och felaktigt”, enligt vd:n.
Debattsvepet
Vart är vi på väg om staten drar tillbaka permanenta uppehållstillstånd, frågar sig Antje Jackelén, ärkebiskop emerita idag i en av flera debattartiklar som rör migrationspolitiken. Teknikföretagen efterfrågar utbildningssatsningar på matematik och teknik.
Socialtjänst
Närmast utpressning. Så beskrivs samarbetet med Humana Assistans av en kommun där bolaget verkar. Ivo stoppar nu företaget från att bedriva personlig assistans. Dagens Samhälle har gått igenom kommunernas klagomål.
Ledarskap
Åtta av tio arbetsgivare får underkänt i Arbetsmiljöverkets granskning av arbetsmiljöarbetet i branscher som är särskilt utsatta för hot och våld. Det handlar bland annat om hvb-hem, LSS-boenden och kollektivtrafiken.
Upphandling
Dåligt upphandlingsunderlag, eller en stiftelse som försökt slingra sig ur att driva en verksamhet som blev dyrare än beräknat? Om detta tvistar Halmstads kommun och Bräcke diakoni. Kommunen har stämt stiftelsen på mångmiljonbelopp och Bräcke överväger en motstämning. Halmstad välkomnar ett rättsligt avgörande.
Kompetensförsörjning
Den unga kvinna som misstänks ha mördats på ett LSS-boende i Enköping saknade såväl adekvat utbildning som kollegor på plats.
Arbetsmiljöverket som utreder händelsen konstaterar att vissa brister återkommer i branschen. Och att chefers slarv ofta ligger bakom.
Debattsvepet
Läkare på akutsjukhus vittnar idag om problemen med arbetsförhållanden, resurser och styrning på ett akutsjukhus. Idag debatteras även valfrågor som vinstutdelning i skolföretag, klimatreformer och mäns våld mot kvinnor. Även cirkusperspektivet på kommunala beslut får komma fram.
Debattsvepet
Södertälje ska införa ett nytt kontrollsystem för att förhindra att kommunen anställer personer med kopplingar till organiserad brottslighet. Psykologer är bekymrade över hårdare tag mot bråkiga elever. Desinformation, avfall och barnomsorg är andra ämnen i debatten.
Kommunal ekonomi
Skatteutjämningssystemet ska moderniseras. Regeringen tillsätter en parlamentarisk kommitté som ska se över systemet i sin helhet.
– Det är viktigt att det finns en bred politisk enighet, säger civilminister Ida Karkiainen (S) till TT.
Ledarskap
Mer än 100 av landets kommuner gör inga kontroller alls av om personal som jobbar med äldre är vaccinerade mot covid-19. Nio kommuner både frågar och omplacerar ovaccinerad personal. Det visar en enkät som SVT har gjort.
Socialtjänst
LSS-frågorna har varit eftersatta, både politiskt och ekonomiskt, tycker Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson (L). Nu gör Stockholms stad en rekordstor satsning på bland annat utbildning. ”LSS-frågorna har tyvärr inte varit särskilt intressanta politiskt”.
Socialtjänst
Ensamhet och isolering är ett stort problem bland personer på LSS-boenden, visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Coronarestriktionerna riskerar också att uppfattas som bestraffningar för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Debatt
Varför har ingen myndighet eller organisation uppdraget att sluta det hälsogap som i dag finns mellan personer med intellektuell funktionsnedsättning / autismspektrumtillstånd och Sveriges övriga befolkning? Det frågar flera debattörer som uppmanar regeringen att inrätta ett nationellt kompetenscentrum om intellektuell funktionsnedsättning och hälsa.
Debatt
Många som arbetar på LSS-boenden för barn, unga och vuxna saknar grundkompetens inom vård och omsorg – trots att Socialstyrelsen rekommenderar sådan. Det visar en kartläggning som myndigheten presenterar under onsdagen. Det finns behov av flera insatser för att höja kompetensen och minska risken för tvångs- och begränsningsåtgärder, skriver Socialstyrelsens Kristina Lindholm och Karin Flyckt.
Debatt
En genomgång av flera tunga myndigheters remissvar leder oss fram till slutsatsen att LSS-utredningen aldrig skulle ha gått ut på remiss. Den massiva kritiken på centrala områden undergräver tilltron. Utredningen kan därför inte användas i det fortsatta arbetet för att återupprätta LSS och den personliga assistansen, skriver liberalerna Bengt Eliasson och Lina Nordquist.
Debatt
Min syster har schizofreni och lätt intellektuell funktionsvariation. Hon förstår helt enkelt inte att hon är sjuk. Under pandemin hamnar en sådan person ”mellan stolarna”. Det verkar som om min syster är för svår, för omständlig, för jobbig helt enkelt för att hon ska få den hjälp hon behöver, skriver Johanna Sandström.
Socialtjänst
Kommunerna lever inte upp till lagens krav på att de ska anmäla oegentligheter hos assistansanordnare. Det påpekar Inspektionen för vård och omsorg i en ny rapport. ”Det är mycket fokus på den statliga assistansersättningen, men vi vill poängtera att även den kommunala ersättningen bör granskas”, säger Suzana Brandt, inspektör på Ivo.
Debatt
Personlig assistans har gett oss ett liv i frihet. LSS-utredningen som lades fram för snart två år sedan begrep inte det, utan ville ta bort vår assistans. Nu är utredningen på remiss. Och vi känner oss inte alls lugnade av regeringens löften om att vårt stöd inte ska försämras. Starka krafter hotar i kulisserna, skriver företrädare för Riksföreningen JAG.
Debatt
Politiken måste välja sida – ska vi stärka tillvaron för svenska medborgare med funktionsnedsättning, eller ska vi urholka deras välfärd för att kunna lägga pengar på människor som inte är svenska medborgare, frågar Sverigedemokraternas funktionshinderpolitiska talesperson Carina Ståhl Herrstedt och gruppledare i Region Stockholm Gabriel Kroon i sin slutreplik.
Debatt
Att vi kritiserar den människosyn som sverigedemokraten Oscar Sjöstedts uttalande i riksdagens talarstol visar betyder inte, som Sverigedemokraterna indikerar i sin debattartikel, att vi accepterar eller stöder den nedmontering och inskränkning vi sett av LSS under senare år, replikerar Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige.
Debatt
Sverigedemokraterna är det parti som gör mest för att möjliggöra för människor att delta på lika villkor. Vi har stått upp mot försämringen av assistansersättningen nationellt och vi har stått upp mot försämringar av välfärden för funktionsnedsatta lokalt och regionalt, skriver partiets funktionshinderpolitiska talesperson Carina Ståhl Herrstedt och gruppledare i Region Stockholm Gabriel Kroon.
Debatt
På 40 procent av Sveriges gruppboenden rapporteras det om våld mot boenden. År efter år rapporterar våra medlemmar i Autism- och Aspergerförbundet dessutom om missförhållanden på LSS-boenden – på grund av kompetensbrist hos chefer och personal. Kommunerna kan inte vänta på att staten agerar, de måste ta sitt ansvar här och nu, skriver Ulla Adolfsson och Maria Sivall.
Debatt
Många personer med funktionsnedsättning måste låna pengar av närstående för att klara sin vardagsekonomi. ”Det tär på psyket att regelbundet behöva ta emot eller låna pengar för att kunna betala för sådant som andra tycker är självklart”, skriver företrädare för DHR.
Debatt
När vi slöt Januariöverenskommelsen var vi tydliga med att LSS och den personliga assistansen efter år av besparingar och nedrustning måste återupprättas. Tempot i återuppbyggandet är för långsamt. Krisinsikten måste öka, replikerar Liberalernas talesperson i funktionsrättspolitik Bengt Eliasson.
Debatt
Den nedmontering av rätten till personlig assistans som skett de senaste åren, bland annat genom regeringens famösa regleringsbrev till Försäkringskassan inför 2016 och ett antal domar som gått på Försäkringskassans restriktiva linje, kan vändas genom politiska beslut, skriver Vårdföretagarnas näringspolitiska expert Ida Ingerö.
Debatt
Det är regeringens skyldighet att agera när rättspraxis så uppenbart strider mot intentionen med LSS och mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, skriver kristdemokraterna Ebba Busch, Pia Steensland, Acko Ankarberg Johansson och David Lega.
Debatt
Du får inte gå till jobbet. Du får inte gå ut och handla. Du kan inte gå på bio. Du kan inte ens gå till gymmet och träna. Din resa måste ställas in. Efter en vecka i karantän börjar flera av oss att klättra på väggarna men för många personer som lever med normbrytande funktionalitet är detta redan vardag sedan länge, skriver Förbundet Unga Rörelsehindrade.
Debatt
Reglerna om registerkontroll för personliga assistenter innehåller så stora luckor att seriösa assistansanordnare i dag tvingas vidta egna åtgärder och kontroller för att säkerställa personalens lämplighet. Det skriver Tom Schultz-Eklund, Förvaltningsjuristerna.
Debatt
Hur många missförhållanden och övergrepp i bostäder enligt LSS måste vi se innan det blir krav på utbildning för personalen? Det finns inga genvägar, menar Autism- och Aspergerförbundet, som uppmanar socialminister Lena Hallengren (S) att omgående initiera en kompetenssatsning och säkerställa att Ivo:s tillsyn är rättssäker.
Debatt
Det finns mycket som samhället skulle kunna göra för att förhindra att vi som är föräldrar till barn med NPF-diagnoser kraschar, men vi ser inte så många förslag. Här är vår lista på åtgärder, skriver fyra mammor som hellre vill förvärvsarbeta än gå på ändlösa möten för att få vardagen att fungera.
Debatt
Det krävs inga underverk för att låta framgångssagan personlig assistans förbli verklighet. Det räcker att återställa schablonbeloppet med de dryga 20 kronor per timme som vi förlorat de senaste sex åren, skriver Magnus Andén, Brukarkooperativet JAG, genom sin gode man Cecilia Blanck, och Jonas Franksson, ordförande för STIL – Stiftarna av Independent Living i Sverige.
Debatt
Schablonersättningen på knappt 300 kronor i timmen gör det svårt för arbetsgivare som tillhandahåller personlig assistans att utveckla och erbjuda attraktiva tjänster till sina medarbetare. De snäva ekonomiska marginalerna drabbar över tid såväl medarbetarna som de assistansberättigade, skriver Vårdföretagarnas näringspolitiska expert Ida Ingerö.
Debatt
Vi vill inte se rapporter i slutet av året om kommuner som valt att inte söka statsbidraget för att höja habilitetsersättningen för personer berättigade till daglig verksamhet. Nu duger det inte med ursäkter om att kommunerna blivit tagna på sängen, anser flera funktionsrättsaktivister.
Debatt
Styrutredningen för funktionshinderspolitikens förslag innebär tyvärr en upprepning av gamla och uttjänta arbetssätt. Betänkandet saknar dessutom den skärpning av den politiska styrningen som behövs för att FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska kunna genomföras, skriver ordförandena för Funktionsrätt Sverige och Lika Unika.
Debatt
I Socialdemokraternas Sverige verkar det inte finnas utrymme för personer med en funktionsnedsättning. Därför är det upp till bevis för Centerpartiet och Liberalerna att försöka återupprätta LSS, som de lovade väljarna i valrörelsen.
Debatt
Försäkringskassan riskerar att utsätta patienter för livsfara när de förhalar brådskande LSS-beslut. Våra myndigheter måste kunna prioritera och agera i stället för att lita på att assistansbolagen arbetar ideellt i väntan på ett beslut, skriver Babak Sarhang, vd Adela omsorg.
Debatt
Östersund kommun försöker – utan att ha stöd i lag – styra människors liv genom sitt beslut att begränsa brukares rätt att anlita anhöriga som personliga assistenter, skriver Riksförbundet FUB:s ordförande Harald Strand och förbundsjurist Julia Henriksson.
Debatt
Det räcker inte att återställa rätten till assistans. Det krävs också en utredning för att den ska moderniseras och utvecklas. Men en sådan utredning behöver inte ta lång tid och Liberalerna tänker inte tillåta att den tar lång tid. De som berövats sin assistans har inte tid att vänta.
Debatt
Vi som är uppväxta med LSS har kunnat leva förhållandevis normala liv tack vare den personliga assistansen och kommer aldrig att acceptera att våra friheter och rättigheter tas ifrån oss. Vi är här, vare sig politikerna vill det eller ej – och vi kommer att kosta pengar oavsett från vilken budget de hämtas, skriver Henrik Fannkvist.
Debatt
Idag har LSS-utredningen lämnat sitt betänkande. Precis som vi befarat innebär förslaget förändringar, som leder till en fullständig nedmontering av LSS intentioner. Det handlar om förändringar vi aldrig kan acceptera, om ett kliv tillbaka till en tid då personer med stora funktionsnedsättningar saknade all rätt att bestämma över sina egna liv, skriver Mikael Klein, Funktionsrätt Sverige.
Socialtjänst
Låt personer med funktionsnedsättningar själva uppskatta hur många timmar de behöver ledsagning för kunna leva det liv de vill så självständigt som möjligt, skriver företrädare för Unga rörelsehindrade Stockholm.
Kommunpolitik
Var fjärde senior kan byta parti vid extraval visar SPF Seniorernas undersökning. Det tyder på missnöje med hur regeringsfrågan hanterats, men också på att politikerna måste visa handlingskraft i äldrefrågorna. Seniorernas röster måste man kämpa för att få.
Arbetsvillkor
Ingen ska behöva utsättas för fysiskt eller psykiskt våld på sin arbetsplats. Allvarliga brister i arbetsmiljön på ett privat LSS- eller hvb-boende kan medföra indraget tillstånd. Detsamma måste gälla offentliga utförare.
Organisation
Dagens samhällsdebatt präglas av ett generellt svaghetsförakt där utsatta grupper blir syndabockar. Vi funktionshindrade översköljs av en våg av misstro, vilket gör att våra mänskliga rättigheter urholkas. Det här måste få ett slut, skriver fem debattörer.
Kommunpolitik
Privata alternativ vill och kan vara med och bidra till en bättre vardag för människor i behov av daglig verksamhet eller bostad med särskild service. Det vilar ett stort ansvar på kommunerna att ge rimliga och rättvisa förutsättningar för privata utförare.
Socialtjänst
Fusk med VAB går tydligen utmärkt att komma åt med ”mer träffsäkra kontroller”, men fusk med assistansersättning måste stoppas genom att bestraffa samtliga funktionsnedsatta, skriver Daniel Lindkvist, vd Lystra personlig assistans.
Socialtjänst
Personlig assistans handlar om att få leva sitt liv så likt andra människor som möjligt. Att leva– inte bara överleva. En assistans som ger trygghet är därför så mycket mer än rätten att kunna äta och andas, skriver Josefin Mikaelsson chefsjurist på Humana Assistans.
Socialtjänst
Besparingar på ledsagarservice har fått stora konsekvenser för personer med synnedsättning, bland annat i form av sämre hälsa och ökat utanförskap. Därför måste LSS-utredningen, som snart lägger fram sitt förslag, säkerställa att gravt synskadade, blinda och personer med dövblindhet får det stöd som de har rätt till.
Socialtjänst
Många med ADHD klarar skola, arbete och vardagsliv bra. Men det finns också de vars funktionsnedsättning innebär stora svårigheter och ett sammansatt vård- och stödbehov. De faller i dag utanför LSS på grund av kommuners restriktiva tillämpning av personkrets tre. Det måste upphöra, skriver representanter för Attention.
Juridik
Samtidigt som assistanstimmarna sjunker har bidragsbrottsligheten eskalerat. Om jag får förtroendet att leda Stockholms stad kommer varje stadsdel ha en utredare som arbetar med att upptäcka och utreda misstänkt bidragsbrottslighet.
Socialtjänst
I Sverige pågår just nu ett stort socialt experiment med drygt 15 000 direkt medverkande och fler än dubbelt så många som indirekt ingår i studien. Det handlar om ett avancerat stresstest av samhällstjänsten personlig assistans, där staten verkar vilja se hur hårt svångremmen kan dras åt innan en total kollaps uppstår.
Socialtjänst
Som tonåring kunde jag hänga med mina polare, gå på bio, och i övre tonåren även vara full för första gången. Allt tack vare den personliga assistansen. Men just nu byggs boenden där barn med funktionshinder ska bo. Inte i Bulgarien. Inte i Rumänien. Inte i sjuttiotalets Sovjet. I Sverige, sossarnas Sverige, valåret 2018.
Gästkrönika
Situationen är så orimlig och ovärdig att jag skulle beskriva den som omöjlig, om jag inte sett handlingarna i målet om förlamade Erik som fått beskedet att han inte längre är berättigad till personlig assistans vid måltider, konstaterar Åsa Moberg.
Socialtjänst
Att värna rätten att leva som andra, som är det övergripande målet och ambitionen i lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), är sedan flera år bara en floskel. LSS i allmänhet och personlig assistans i synnerhet har i sin nuvarande tillämpning förvandlats till ett så grovmaskigt nät att det inte ens fångar upp många av de allra svårast behövande.
Demokrati
Låt oss prata om sakfrågorna kring personlig assistans och vår gemensamma välfärd. Låt oss prata om hur vi gemensamt stävjar fusket, vad pengarna ska användas till och hur kvalitet ska mätas. Men låt oss först bestämma oss för vad för slags funktionsnedsättningspolitik vi vill ha, Daniel Lindkvist, vd Lystra personlig assistans.
Socialtjänst
En pojke på ett LSS-boende i Tibro kommun låstes in i en bursäng med järngaller, plexiglas och andningshål på ovansidan. Politiker, chefer och personal har en skyldighet att gör Lex-Sarah anmälningar vid missförhållanden, men i det här fallet har ingen agerat. Tyvärr ger det en fingervisning om hur det ser ut på många LSS-boenden.
Socialtjänst
Över hela landet förlorar medborgare den personliga assistans som gör det möjligt att leva ett värdigt liv i frihet. Regeringens åtgärder för att stoppa detta har ingen effekt, visar ny statistik som Liberalerna tagit fram.
Stadsbyggnad
Trots att kommunerna enligt lag är skyldiga att tillhandahålla grupp- och servicebostäder väljer många kommuner att bryta mot lagen. Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, FUB, föreslår kraftigt höjda sanktionsavgifter och tvingande föreskrifter för att råda bot på detta.
Skola
Miljöpartiets partistyrelse har valt att nedprioritera funktionshinderspolitiken i sitt förslag till valmanifest. Det duger inte för ett parti som prioriterar social hållbarhet, skriver Tiemon Okojevoh, kongressombud Stockholms stad (MP).
Socialtjänst
Liberalerna satsar sex miljarder kronor mer än regeringen på den personliga assistansen. Det betyder att 2400 fler personer kommer återfå sin frihet och självbestämmande med vår politik. Förslaget presenteras under tisdagen när vår skuggbudget läggs fram, skriver Bengt Eliasson (L) talesperson i funktionshinderpolitik.
Socialtjänst
Funktionshinderbanan och representanter från funktionsrättsrörelsen tror att det är helt avgörande i ett demokratiskt samhälle att våra politiker jobbar och upplever den verklighet de fattar beslut om. Därför uppmanar vi LSS-ansvariga kommunpolitiker att gå ut på en veckas praktik på ett av sina LSS-boenden.
Integration & segregation
Under politikerveckan i Almedalen 2016 och 2017 skedde en kraftfull diskriminering av teckenspråksbrukare från Stockholms läns landsting, eftersom de inte fick tillgång till teckenspråkstolkar. Rätten till information och möjligheten att kunna delta i samhället försvann därmed. Är det ens någon idé att tänka tanken på att kunna delta 2018, frågar teckenspråksbrukaren Robin Slätt.
Socialtjänst
Nu måste utgångspunkten för diskussionen vara hur LSS intentioner ska återupprättas. Den fråga som de politiska partierna borde ställa sig är: hur ska fler få det stöd och den service som gör att de kan leva ett gott liv, på egna villkor? Om regeringen ska ha någon trovärdighet alls måste Försäkringskassan få i uppdrag att sluta spara på mänskliga rättigheter.