Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Lönebildning
Debattsvepet
Skola och vård avhandlas i flera debattartiklar i dag. Att för många okunniga politiker styr över vården, är exempelvis ett budskap till sjukvårdsministern. Rätten för friskolor att bedriva verksamhet verkar ha blivit viktigare än elevernas rättigheter skriver en annan debattör. Dessutom får vi veta varför generation Z har en annan syn på arbetslivet än tidigare generationer.
Debattsvepet
En 15-årig trend av minskade löneskillnader mellan män och kvinnor är bruten, konstaterar initiativet Lön hela dagen. Statlig reglering av vårdens specialisttitlar, bristen på LSS-boenden, sexuella övergrepp mot barn och Putins anfallskrig i Ukraina är andra debattämnen i dag.
Kompetensförsörjning
En socialchef tjänar 79 900 kronor i månaden i snitt, ganska exakt 20 000 kronor mindre än kommunchefernas genomsnitt. Socialchefernas uppdrag är tufft och lönen måste växlas upp, anser Akademikerförbundet SSR.
Lista: Så mycket tjänar 174 socialchefer.
Löner & avtal
Bli inte för smickrad. Ha is i magen. Och begär rejält betalt när du erbjuds att bli högre kommunal chef. ”Många missar tyvärr det här tillfället att förhandla upp sin lön”, säger Visions ledarskapsexpert Jonas Karlsson.
Löner & avtal
Malmö är landets tredje största stad. Men hamnar först på elfte plats i löneligan för landets förvaltningschefer. Linköping sticker ut – och runt Stockholm kryllar det av höga kommunala ledare med över 100 000 kronor i månadslön. ”Vi vill ha de bästa cheferna”, säger Nackas stadsdirektör.
• Kartläggning: Så mycket tjänar toppcheferna i din kommun.
Löner & avtal
”Vi går åt rätt håll. Men det har tagit tid”, säger Kalmars kommundirektör Annette Andersson.
DS har kartlagt lönerna för över tusen kommunala förvaltningschefer. Och det visar sig att kvinnorna tjänar mer än männen på samtliga förvaltningar – utom en.
Kompetensförsörjning
Hon är Sveriges yngsta förvaltningschef. Och han den äldste.
51 år skiljer dem. ”Jag banar jättegärna väg, både som ung och som kvinna”, säger Julia Vallgren, 22 år och tillförordnad chef för miljö- och byggnadsförvaltningen i Kiruna.
Lista: Yngsta och äldsta förvaltningscheferna i Sveriges kommuner.
Kompetensförsörjning
SKR går nu ut och varnar lokala politiker som vunnit valet på löften om höjda löner och sänkt arbetstid. ”Gör inte satsningar som på kort sikt kan verka lockande men på lång sikt är förödande”, säger SKR-chefen Caroline Olsson.
Kommunpolitik
Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje, är självkritisk och säger att beslutet om höjda politikerarvoden har skadat förtroendet för den politiska ledningen. Oppositionen välkomnar att beslutet ska tas tillbaka och vill inte se någon höjning alls.
Debattsvepet
Slottsavtalet är ett giftermål mellan främlingsfientlighet och högerns ekonomiska politik, skriver Nooshi Dadgostar. Andra debattämnen denna morgon: krisavtal för arbetsmarknaden, elsparkcyklar och friskolor.
Kommunal ekonomi
Nacka ska dela ut 10 000 kronor i lönebonus till alla anställda i skola och omsorg. Även till privata utförares personal. Men hur kommunen ska försäkra sig om att bonusen når fram är oklart. ”Svårt” kommenterar finansdirektören.
Arbetsvillkor
Riktade lönesatsningar på utvalda sjuksköterskor har lett till massuppsägningar på Sundsvalls sjukhus. Nu försöker sjukhusledningen rädda bemanningen genom att höja ersättningen till inhyrda sjuksköterskor.
Debattsvepet
Kriget i Ukraina och dess följder dominerar dagens debattsidor, med bland annat krav på tydligare flyktingregler och sänkt bensinskatt. Men även vårdfrågor debatteras: Löneläget för sjuksköterskor och villkoren för studenters och kvinnors sjukvård.
Debatt
Ingenjörer i kommuner och regioner tjänar mindre än ingenjörer i privat sektor – nu försämras också deras pensionsvillkor. Risken ökar därmed att fler väljer bort offentliga arbetsgivare, skriver förhandlingschef Andreas Nyström vid Sveriges Ingenjörer.
Kommunal ekonomi
Inte på 70 år har maktelitens inkomster varit så höga jämfört med industriarbetarnas, visar en LO-rapport. En ”extrem” utveckling för storbolagens direktörer, anser organisationen. ”Det värsta är att skillnaderna bara ökar”, säger LO-ordföranden Susanna Gideonsson till TT.
Debattsvepet
Forskare vill att upphandlare ska väga in hur leverantörer tidigare skött sig. Sjukhus behöver uppgradera brandskyddet, enligt sakkunniga. Dagens debatt handlar också om hedersförtryck och finansieringen av friskolor.
Debattsvepet
Kommunal vill ha nationella riktlinjer för bemanning i äldreomsorgen och Socialdemokraternas partisekreterare anklagar kommuner för att slarva med arbetsmiljön. Övrigt i dagens debatt: vaccinpass, minimilöner och gårdsförsäljning.
Debatt
Lönerna i den kvinnodominerade välfärden har alltför länge släpat efter, även på den högsta chefsnivån. Att kommundirektörernas arbetsinsatser börjar löna sig bättre är högst rimligt utifrån de enorma förväntningar som ställs på ledarskapet. Nu måste även chefsuppdrag längre ut i kommunernas organisationer prioriteras, stärkas och uppvärderas, skriver Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision.
Kompetensförsörjning
Kommunchefernas löner har ökat dramatiskt de senaste fem åren. Och det är inte bara storstäder som dominerar lönetoppen, visar Dagens Samhälles granskning. Här är hela listan.
* Glappet mellan högst och lägst betalda: 127 000 kronor.
* Löneutvecklingen dubbelt så bra för toppcheferna.
* Den som har högst tjänar mer än alla generaldirektörer.
Gästkrönika
Självklart ska alla ha en rimlig och rättvis lön. Men jag tror helt enkelt att de årliga lönesamtalens funktion som morot är överdriven. Det är tvärtom en vila att känna att man duger. Att man är accepterad och uppskattad som man är och inte behöver ” fixas till”.
Upphandling
Nästan alla utländska byggföretag i en ny granskning hade problem med dumpade löner, obetalda skatter eller att man rapporterat felaktigt till olika register. Företagen har jobbat både för privat och offentlig sektor. Nu anmäls 12 av dem till polisen.
Skola
Ett nytt avtal är klart för 200 000 lärare och skolledare. Avtalet stadgar att varje kommun ska ta fram en plan för arbetstagarnas arbetsmiljö och lönebildning senast i mars 2022. ”Det blir till delar betungande” säger SKR:s förhandlingschef Niclas Lindahl.
Demokrati
Endast inlånad personal i Region Värmland får ett lönepåslag för att de jobbar på covid-avdelningar. Nu rasar fasta iva-medarbetare på Centralsjukhuset i Karlstad, som i ett öppet brev till ledningen kräver samma uppskattning.
Demokrati
Rekordresultaten i kommunsektorn förra året leder nu till bonuslöner för anställda i flera kommuner och regioner. I Karlskoga ligger ett förslag om 4 700 kronor i sommarbonus till 1 200 tillsvidareanställda i kommunen. ”Jag tycker det är ett bra sätt att visa uppskattning” säger kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M).
Gästkrönika
Det är inte orättvist att lönepremiera särskilt yrkesskickliga medarbetare i vården. Alla på en avdelning vilka det är som tar det där extra ansvaret, som ofta har rollen som inofficiell och framför allt obetald gruppchef. De som ser till att allting fungerar och som är beredda att gå en extra mil för att det ska bli så.
Löner & avtal
Särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor ska sticka i väg i lön. Men att peka ut vilka dessa är skapar spänningar. – Det finns en känsla av orättvisa bland dem som inte väljs ut, säger hr-direktör Zilla Jonsson i Region Östergötland.
Kommunpolitik
Avgående kommunalråd Peter Evansson (S) får behålla både arvode och bidrag från kommunen – även om han får ett nytt jobb. – Stötande för medborgarna. Det är som att få både a-kassa och lön, säger oppositionsrådet Lennart Lundberg (KNU).
Löner & avtal
Särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor ska lönepremieras enligt det senaste avtalet. Men hur ringar man in vilka de är? – Det är stjärnorna på avdelningen, säger Rolf Ling, hr-konsult på Söderhamns kommun.
Löner & avtal
Alldeles för många kommuner har misslyckats med att uppvärdera erfarna lärare och att minska arbetsbelastningen. Med den ingången från de fackliga organisationerna drar förhandlingarna om ett nytt läraravtal nu i gång.
Löner & avtal
Industriavtalet anger normen för löneökningarna på arbetsmarknaden. Varför gick då SKR med på en coronabonus och retroaktiva löneökningar? ”De medarbetare som tagit ett stort ansvar under den här svåra tiden ska inte förlora på att deras avtal har förskjutits”, säger Joakim Larsson (M), ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation.
Löner & avtal
En coronabonus på 5 500 kronor till medlemmarna i Kommunal lagom till jul. Och retroaktiva löneökningar från den 1 april till tjänstemannaförbunden. Merparten av avtalsförhandlingarna för 650 000 anställda i kommunsektorn gick i mål på tisdagen.
Löner & avtal
Läkarförbundet fortsätter kräva retroaktiva löneökningar från den 1 april, trots att det nya normgivande industriavtalet inte innehåller sådana. ”Det här pandemiåret är inte året då läkarna inte ska få sina löneökningar”, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.
Debatt
Inför varje avtalsrörelse sker regelbundna avstämningar med våra medlemmar i kommuner och regioner. Därefter bereds SKR:s mål och inriktning i förbundets förhandlingsdelegation och styrelse. Det är både en viktig och nödvändig process, skriver SKR:s förhandlingsdelegations ordförande Joakim Larsson och vice ordförande Ulf Olsson.
Debatt
I dagarna går SKR in i skarpa förhandlingar om nya kollektivavtal. Man kan tro att förhandlingsarbetet sker i en stor process med god insyn och påverkansmöjlighet från kommuner och regioner. Men så fungerar det inte. Kollektivavtalen tas fram helt utan insyn från oss arbetsgivare ute i verkligheten, skriver Forshaga Kommuns kso Per Lawén (S).
Löner & avtal
650 000 anställda i kommuner och regioner har fått vänta på höjda löner sedan den 1 april. Men det är inte säkert att det blir några retroaktiva löneökningar. ”Den här pandemin har skjutit upp allting, även löneöversyner”, säger Joakim Larsson (M) ordförande i förhandlingsdelegationen för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Löner & avtal
Christer Thörnqvist, lektor i företagsekonomi och docent i arbetsvetenskap vid Skövde högskola, har under många år forskat om svensk arbetsmarknad med särskilt fokus på avtalsfrågor. ”Det finns potential för att det blir en rätt bullrig avtalsrörelse”, säger han.
Löner & avtal
Avtalsrörelsen 2020 startar om. En historiskt unik avtalsrörelse som berör 2,8 miljoner löntagare och vars väg är kantad av fallgropar. Nu vill alla de i kommuner och regioner som stod i frontlinjen under pandemin ha betalt för sina insatser. Men kommer det att bli så?
Debatt
Hälso- och sjukvårdens medarbetare måste få bättre lön, villkor och förutsättningar. Att säkerställa resurser för detta vilar på region- och kommunpolitiker samt på regeringen med samarbetspartier. Det skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, som uppmanar januaripartierna att prioritera medel till sjukvården i den kommande budgeten.
Debatt
Om männen ska jobba i äldreomsorgen måste arbetsvillkoren förbättras, menar regeringens nya äldresamordnare Göran Johnsson. Intressant – eftersom den förre metallbasen själv hårdnackat försvarat den princip som gjort att kvinnor halkat efter i lön, skriver Gudrun Schyman (Fi).
Löner & avtal
Siffersatta löneavtal – eller sifferlösa? Det blir en av de stora stridsfrågorna i den stundande kommunala avtalsrörelsen. Inte bara Kommunal, utan även läkarna vill att löneökningarna ska bestämmas i de centrala avtalen.
Löner & avtal
En miljon anställda i kommuner och region ska få nya avtal 2020. Det kan bli en stökig avtalsrörelse. Undersköterskor som känner sig lönediskriminerade talar redan om strejk. Sifferlösa avtal ställs mot siffersatta. Och den svenska modellen med industrins lönemärke för hela arbetsmarknaden kan vara i gungning.
Debatt
Allt för få rektorer arbetar kvar på samma ställe tillräckligt länge. Det visar nya siffror från Lärarförbundet Skolledare. Täta rektorsbyten är ett hinder för skolutveckling och ett problem för lärare och övrig personal. Allt drabbar i slutändan eleverna, skriver Ann-Charlotte Gavelin Rydman, Lärarförbundet Skolledare.
Kommunpolitik
Precis som i regionerna växer löneskillnaderna mellan politik och tjänstemannasidan även i kommunerna. 2016 skiljde det 40 procent mellan kommunchefernas löner och kommunstyrelseordförandenas arvode. Nu är skillnaden uppe i 45 procent.
Kommunpolitik
Det skiljer 124 000 kronor i månadslön mellan den kommundirektör som tjänar mest och den som tjänar minst. Högst är lönen i Stockholm. Lägst i Sorsele. Dagens Samhälle har hela listan.
LÄS MER: Så mycket tjänar kommundirektörerna 2021.
Gästkrönika
Låglönevägen har aldrig varit en realistisk väg till etablering och integration i Sverige. Ändå biter sig tanken envist kvar hos många, kanske för att det andra alternativet — åtstramad migration — inte heller är en sko som passar. Men för lågutbildade nyanlända är läget alltjämt tröstlöst.
Debatt
Vårdförbundet välkomnar SKL:s inbjudan att arbeta tillsammans för en bättre vård. Kärnfrågan är bristen på barnmorskor, eller snarare bristen på tillräckligt goda arbetsvillkor för barnmorskor. Hur ska vi tillsammans kunna göra yrket mer attraktivt? Vårdförbundets barnmorskor har ett recept, skriver företrädare för förbundet i en replik.
Gästkrönika
Ett "reformutrymme" uppstår inte ur tomma intet, utan hämtas i hög grad från grupperna med lägst inkomster i vårt samhälle. De svenska inkomstskillnaderna har vuxit snabbare än i andra jämförbara länder och de urholkade transfereringarna är en av de viktigaste förklaringarna.
Debatt
Schablonersättningen på knappt 300 kronor i timmen gör det svårt för arbetsgivare som tillhandahåller personlig assistans att utveckla och erbjuda attraktiva tjänster till sina medarbetare. De snäva ekonomiska marginalerna drabbar över tid såväl medarbetarna som de assistansberättigade, skriver Vårdföretagarnas näringspolitiska expert Ida Ingerö.
Gästkrönika
Högklackat och fotbollsskor har varit veckans fokus. I Japan gör kvinnor uppror mot strikta klädkoder som tvingar dem att bära högklackade skor och i Sverige har de orättvisa ekonomiska förhållandena mellan fotbollens herr- respektive damspelare åter belysts.
Debatt
De nordiska länderna har, trots stora integrationssatsningar, svårt att integrera invandrare på arbetsmarknaden. En ny rapport visar dock att åtgärder som utbildningsinsatser, subventionerad sysselsättning och lägre minimilöner kan bidra till ökad sysselsättning, skriver professor emeritus Lars Calmfors, Senior Research Fellow Nora Sánchez Gassen och direktör Kjell Nilsson.
Debatt
Regeringen uttrycker glädje över avtalade polislöner. Moderaterna och Kristdemokraterna välkomnar att deras särskilda satsning på polislöner blev av. Men Polisförbundets ordförande Lena Nitz saknar politiskt fokus på vägen framåt för att höja yrkets attraktivitet och på lönens betydelse för att nå målet om tusentals fler poliser.