Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Lokalpolitik
Kommunpolitik
Socialdemokraterna vill styra Klippan om den nuvarande majoriteten faller efter att tolv Sverigedemokrater uteslutits. ”Det är en unik situation”, säger gruppledaren Johan Petersson (S).
- Oenighet bland splittrade moderater
- Vildar kan avgöra styret
Kommunpolitik
Sverigedemokraterna utesluter tolv medlemmar i Klippan. Det innebär att partiet bara har två ledamöter kvar i fullmäktige. Det är osäkert om styret där SD ingår kan sitta kvar.
• Konflikt om ex-nazister ledde till uteslutningar
• Tidigare SD-ordförande polisanmäler partiet
• Moderaterna splittrade i två grupper
Demokrati
Var dig själv – och glöm inte bort vilka som valt dig. Det är några av tipsen till nya förtroendevalda från Sveriges mest rutinerade kommunpolitiker.
Du får även:
• Bästa förhandlingsknepen
• Så överlever du ett långt fullmäktige
• Lär dig undvika nybörjarmisstagen
Demokrati
Många tunga politiker sitter i fullmäktige i både kommunen och regionen – några är även riksdagsledamöter. ”Man ska ha en lokal förankring i politiken”, säger Daniel Persson (SD) som sitter på tre stolar.
• Partiet med flest på två stolar
• Tre partierna med politiker på tre stolar
• Så många är aktiva i både riksdag och kommun
Kommunpolitik
Två folkomröstningar har avvisat förslag om att dela Huddinge kommun. Men Drevvikenpartiets kommunalråd Ingalill Söderberg hoppas få till en tredje omröstning. ”Vi ger inte upp.”
Kampen för en delning av Nynäshamn fortsätter också – trots bakslaget nyligen.
Kommunpolitik
I flera kommuner har infekterade debatter uppstått om vilka som ska få de arvoderade oppositionsposterna. Styret anklagas för att utse sin egen opposition. ”Man har infört diktatur”, säger Henrik Thorsell, gruppledare för L i Vellinge.
Kommunpolitik
Mer än hälften av de största lokala partierna 2018 tappar stöd i årets val. För flera av dem är tappet dramatiskt. Men i Arjeplog, Gislaved, Perstorp och Övertorneå skördar nybildade partier stora framgångar.
Demokrati
Nykvarnspartiet har styrt i fem mandatperioder och tror på ännu ett framgångsval. I flera kommuner kan nybildade partier rita om den politiska kartan.
• Receptet för att lyckas som lokalt parti
• Lokala partiet som stängts ute från makten
• Fyra nya partier som kan bli nästa lokala skräll
Demokrati
Sedan jordskredssegern 2018 har Oberoende realister styrt i Hagfors. Men interna strider har skakat partiet och en kandidat har hoppat av efter att ha polisanmälts. Oppositionen beskriver ett hårt debattklimat med påhopp mot meningsmotståndare.
Demokrati
Inte yngst i landet – men nästan. Arjeplog sticker ut när Dagens Samhälle granskar höstens vallistor. Kommunen hamnar på fjärde plats på topplistan över flest antal unga kandidater. En enskild fråga engagerade så starkt att oerfarna sökte sig till politiken. ”Folk vill ha förändring”.
Debattsvepet
Upploppen efter extremisten Rasmus Paludans koranbränning dominerar dagens debattsidor. Andra ämnen som diskuteras är reformer för den lokala demokratin, ett svenskt Natomedlemskap, hållbart byggande och diskriminering gentemot synskadade.
Demokrati
Uppsalas pilotprojekt med medborgarbudgetar har minskat klyftan mellan stad och land och stärkt demokratin, enligt kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S). Nu blir arbetssättet permanent. Så har invånarna använt pengarna.
Demokrati
En animerad film ska få väljarna att rösta på lokala partier nästa år. ”Jag hoppas den ska leda till att väljarna tittar lite skarpare på vad politikerna säger i kommunen”, säger Benny Engberg, ordförande i Lokala partiers nätverk.
Kommunpolitik
Storslagna projekt som ska ”sätta kommunen på kartan” men slutar i kostsamma magplask. Provocerande? Löjeväckande? Eller bara sorgligt? ”Man kan skratta åt det dråpliga i satsningarna samtidigt som man vill gå vidare kring vad som ligger bakom. För det är något som inte riktigt fungerar här i landet”, säger journalisten Christian Daun som skrivit boken ”Draksådd” i ett försök att förstå den svenska megalomanin.
Kommunpolitik
Äldreomsorgen blir den viktigaste frågan under 2021. Betydelsen av samordning är den främsta lärdomen från 2020. Och stöd till det lokala näringslivet står högst på önskelistan till regeringen. Det visar Dagens Samhälles rundringning till nio kommunstyrelseordförande.
Kommunpolitik
Kommunalrådet Ronny Löfquist sitter i Socialdemokraternas partistyrelse och kommunchefen Emma Gröndahl i Liberalernas dito – men till vardags leder de Hylte kommun ihop. "Kommunen tjänar dubbelt upp på våra nationella kontakter", säger Ronny Löfquist.
Demokrati
För att lyckas med ambitionen i landsbygdspropositionen måste det statliga stödet till lokala mötesplatser fördubblas. Samlingslokalerna utgör en viktig demokratisk infrastruktur där mellanmänskliga möten för demokrati, kultur och integration sker och bidrar till att värdefull samhällsservice kan utvecklas lokalt.
Gästkrönika
Det vore bra om poliser, politiker och andra offentligt anställda funderade igenom vad som är målet med deras digitala närvaro. Alla vi som på olika sätt företräder det offentliga bör vinnlägga oss om att vara goda föredömen på nätet, snarare än bli avskräckande exempel som så småningom kan dyka upp i krishanterarnas powerpoints. \
Kommunpolitik
Om vi ska lyckas rädda lokaljournalisten måste regeringen och kulturminister Alice Bah Kuhnke våga ta snabba politiska beslut. Det finns flera möjliga åtgärder som utökat presstöd, sänkt moms och skatteavdrag för privatpersoner.
Arbetsvillkor
Medborgarnas förtroende för en regionalisering kan bara åstadkommas om man kan visa på att den inte leder till en ytterligare koncentration. Det finns mängder av genomförbara förslag på hur det lokala kan förstärkas – det som krävs är fantasi och vilja.
Gästkrönika
Exponeringen är hög. Krav finns på ständig tillgänglighet. Telefonen ringer för jämnan och mejl regnar in. Vill vi att bra folk ska lockas av uppdrag som kommunstyrelseordförande bör vi bry oss om hur deras arbetsmiljö ser ut.
Demokrati
Tyvärr konstaterar vi att den lokala demokratin inte fungerar som idealet föreskriver. Det behövs politisk förnyelse för att bevara vår tradition av en stark och lokalt förankrad demokrati. Därför presenterar Demokratiutredningen nu flera olika förslag för att vitalisera och förbättra den, och stärka ungas och kvinnors representation. Kvinnor är som så ofta underrepresenterade där den verkliga makten och pengarna finns.
Demokrati
Vill kommunfullmäktige i Malmö helst av allt stänga ute väljarna och ställa in sina möten? Om trenden från storstaden Malmö är att kommunfullmäktigesammanträden är överskattade och därför onödiga, måtte det bli en varnande tankeställare till rikets övriga 289 kommuner.
Play
PR-proffsen tar över den politiska makten, skriver reportern Janne Sundling i veckans nummer av Dagens Samhälle. Det blir allt vanligare att politiker hoppar mellan PR-uppdrag och politiken - men det är inte oproblematiskt. Förändring kan dock vara på gång.
Demokrati
Hur gör kommunpolitiker som inte bara blir återvalda utan rent av ökar sitt väljarstöd från ett val till nästa? Reforminstitutets analys av den frågan ger några förvånansvärt tydliga svar. Det är också svar som många kommunpolitiker ignorerar eller är omedvetna om.
Kommunpolitik
En viktig utgångspunkt för det svenska valsystemet är att det ska vara proportionellt. Mandatfördelningen ska spegla vilken andel av rösterna respektive parti har fått. Vid de senaste valen har det dock varit tydligt att det svenska valsystemet har flera brister.
Kommunpolitik
Lokala partier fria från blocktillhörighet vann starkt stöd på flera håll i landet. I Vadstena tog till exempel purfärska Konsensus var fjärde röst och tangerade Socialdemokraternas väljarstöd bara tre månader efter födseln och i Dorotea vann Dorotea kommunlista en storseger.
Hållbarhet
I går söndag var det val. Dagen efter, nu i dag måndag, startar arbetet med att tillsätta personer till de tyngre politiska förtroendeuppdragen. Det är nu som vi har chansen att bryta mansdominansen och placera partiernas kompetenta kvinnor på höga positioner.
Gästkrönika
Nu reagerar de lokala politikerna på TV4:s nedläggning av sina lokalsändningar. Det är bra. Jag är glad att politiker står upp till journalistikens försvar. Då finns en grundläggande förståelse för vad demokrati är. Inte bara att politiker väljs av medborgarna i fria och rättvisa val, utan även att politiken granskas och debatteras mellan valen, skriver Åsa Petersen.
Demokrati
Det som hände i Frankrike under de nyligen genomförda kommunalvalen är ett förebud om vad som kan komma att hända också i Sverige. Framgångarna för högerextrema Front National och deras nationalistiska tillbakablickande politik måste bli en väckarklocka också för svenska politiker och journalister.
Gästkrönika
Rikspolitikerna har förälskat sig i trianguleringen som politisk metod. Ni vet, ”bara vi lägger oss nog nära vår motståndare så kan vi nog knipa deras röster också”. Men i takt med att rikspolitikerna anstränger sig för att tycka alltmer likadant blir lokal- och regionalpolitikens värde bara ännu större. Det är på lokal nivå som det görs stora ideologiska vägval, skriver Åsa Petersen i sin premiärkrönika för DS.
Demokrati
Antalet politiska vildar har tredubblats de två senaste mandatperioderna. Men att lova väljarna att föra en viss politik under mandatperioden och sedan lämna partiet och med stor sannolikhet driva en annan politik bör inte få förekomma. Nu måste justitiedepartementet ändra lagen gällande politiska vildar, skriver Katharina Wallenborg, kommunalråd i Huddinge.
Demokrati
För oss är det lokala beslutsfattandet en grundbult i vårt demokratiska system och den lokala demokratin får aldrig stå stilla. Därför är det nu dags att skärpa partistödsreglerna så att det lokala partistödet verkligen blir lokalt och låta förtroendevalda delta i nämnder och fullmäktige på distans, skriver Peter Eriksson och Björn von Sydow inför riksdagsdebatten i dag onsdag.
Demokrati
De lokala partierna värnar och utvecklar demokratin i sina kommuner. Många som engagerar sig skulle aldrig ha tagit steget att bli partipolitiskt aktiva om inte dessa partier hade funnits som alternativ, skriver styrelsen för nybildade lokala partiers nätverk.
Demokrati
Mina erfarenheter från politiken i Norrköping och Nevada visar att samma regler som gäller för en amerikansk presidents valkampanj, också gäller för ett svenskt kommunalråds valrörelse. Vägen till valsegern går via rejält fotarbete och många knackade dörrar.
Demokrati
I Örebro arbetar vi aktivt med att engagera yngre personer i politiken. Genom att lära av vårt projekt kan andra kommuner hitta spännande arbetsformer, värna mångfalden och minska antalet avhopp från fullmäktige och den lokala politiken.
Demokrati
Vårt dialogarbete med väljarna förklarar socialdemokraternas framgång i valet i Örebro. Manualen för det arbetet förtjänar att spridas till fler. Därför bjuder jag på en lektion i fem punkter för hur grunden till en lokal valseger ser ut.
Demokrati
Lärdomen från politiken i Köpenhamn och Ritts framgångsrika kampanj är att det oavsett nationell politisk trend är fullt möjligt att vinna val lokalt bara man har en tydlig självständig agenda och en kandidat som kan och vill vinna val. Sådana exempel finns även i Sverige